Siku|atLlife.. Hello.. :)

..Life's journey is what we choose it to be..

Go confidently in the direction of your dreams.

Live the life you've imagined.

In the eyes of a child...

there is joy, there is laughter... there is hope, there is trust, a chance to shape the future...

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Dec 28, 2009

Nurul Atiqah Ika

kalau tulis nama..
katanya mesti tulis macam ni.. Nurul Atiqah Ika Dzulhasrin ..
"sebaaabb.. nama ika memang la ada due.. Nurul Atiqah Ika... "

saya tak mendengar secara direct perbualan ini antara dua beradik itu..  (MDH yg citer balik)
Ika kata :  abang cuba kira.. 100 tambah 50 berapa
Abang    : 150 laa..
Ika kata : Iiituuu.. bukan tambah namanye.. iiituuu abang sambung 100 dengan 50.. apela abang ni

Dec 14, 2009

UAT mode

Wah wah.. sepanjang ber ' User Acceptance Test' mode nih.. langsung tak tersentuh satu entry pun kat blog.. isk isk.. arinih sbb 'Franco' bagi pelepasan awal (since ada 2 ketul aje 'user' yg datang). Tiada apa yg dapat di buat pun kat lab so.. better yg 2 ketul (salah satu ketul = saya) buat keje2 lain.

Maka.. dptla pulang ke opis ari nih.. godek godek any other pending work , godek-godek tgk blog dan sebagainya.. dan dptla mengadap seketika blog sendiri ini..

Only 16 days (approx) left utk tahun 2009 nih.. huhu.. kejap je dah hujung tahun..
Tahun Hijri pun same.. lagi 3 hari nak ke tahun baru 1431 .. huhuh..
*ape yg telah ku accomplished dlm hidup sepanjang tahun-tahun yg berlalu nih ek .. hihihi.. 

 I'm looking foward utk cuti straight from Friday - Sunday (18th - 27th Dec).. bestnye.. bestnye
applynye 4 hari aje.. tapi since mmg Friday 18th cuti Maal Hijrah, next Friday plak 25th Xmas..  jadila panjang cutinye.. 
*padahal tade pape plan pun .. dok rumah.. lepak lepak.. bergolek golek kah?

Nov 20, 2009

back to work

yup.. i'm back to work.. start dari rabu lagi.. abess MC arituh.. ada gak terpikir nak sambung je cuti straight smp weekend.. tapi cam kena bergerak2 jugak la.. lagi dok rumah.. lagi rasa lembik pulak.

Alhamdullillah.. keje pun dipermudahkan dari mid Nov until end Dec nih.. I'm assigned as a full timer utk UAT Session.. which only need me to stay depan pc dan bagi komen pada UAT instructor bile perlu from 9-5 every day.. tak jauh mane cume 2 tingkat atas office aje.. (sib baik bukan kat menara or kelana jaya or mane-mane kena travel).

Utk alahan teruk dan penurunan berat badan mendadak.. Dah minta bekalan ubat tahan muntah from Dr Idris (masa visit dia on Monday) so.. gradually takde la seteruk last week..  Walaupun dah tak makan ubat tuh dah 2 hari nih .. still manageable la rasa nak muntah & pening lalat. (Sebenarnye selagi ada rasa pregnancy sickness nih.. I feel a bit better knowing somehow.. baby is progressing well.. kalau takde rase pape, lagi cuak rasenye)...

MDH pule busy bagai nak rak seminggu dua nih.. he even ask me to drive by own pegi keje (since dia teramatla lewatnye nak fetch balik dan kena dok sengsorang kat opis sementara menunggu tuh). Sorry my dear, satu reasonnya.. memang malas pun nak drive..(heheh)  but more importantly.. since pegi keje sesama pergi & balik.. atleast I do have time borak-borak ngan hubby.. Kalau tak.. agaknye seminggu tak tertembung dan tak berkata-kata sesama sendiri..

Menunggu di office is lot more better.. daripada tak bercakap to each other..

Ika .. sangatla excited with the news yang dia insya Allah akan dpt adik.. hari hari tanya.. "Bile ye mama, baby tu nak kuar dari perut mama nih ? " Siap sekarang dah bagi nama pulak tuh.. "Afin" .. Tatau la mane die dapat name tuh.. tapi beriya panggil dan bercakap2 kat perut ngan baby Afin..

Abang.. me'relate'kan kejadian manusia dan perubahan-perubahan biologi.. antara soalan-soalannye..
 " so mama.. masa dulu.. abang yg duduk dlm perut mama kan.. berapa lama tuh ?"
 ".. ooo.. masa abang dah 1 year baru Ika plak dok dlm perut mama ke?"
 " .. hmp.. ooo.. sekarang baby tuh kecik je ke ? macam duit 10 sen je?"
 "... ooo.. dia ada jantung dah.. cuba dengar jantung abang nih.. ada tak bunyi dup dap.. mama punye meh abang dengar "
 ".. kat sini ke kat perut nih ada baby.. patutla buncit aje.." (padahal yg buncit tu lebih lemak aje.. hehehe)

p/s: hermp.. terasa kemengantukan sebenarnya sesangat hari nih. Dah la tadi...dok dah depan sekali kat training room tadi. Selambe je.. menguap.. dan melepekkan diri kat depan pc.. hahaha..

Bzzz.. tido sat la...

Nov 11, 2009

Bed Rest..

Dari pulang kerja jumaat lepas; saya dah ada a few 'brown spotting' ala-ala nak abess menses tuh. I was so cuak that I couldn't bring myself to told the news to my sister (k.uteh) terkebetulan berada di rumah dia petang tuh sbb nak attend my big Bro (abang) kenduri doa selamat before performing hajj. MDH is not around petang tuh.. ada meeting with bosses yg akan start kol 8.30mlm.. that's why I was at k.uteh house pun...

I only told MDH dalam perjalanan pulang ke rumah late that night.. Esok pagi Sabtu pula si budak berdua tuh ada performance sempena ceremony convocation 6 years old @ Little Caliph.. so tanakla rush ke klinik dan memunahkan harapan budak duorang tuh to perform on stage. Kesian diorang dah berlatih berminggu-minggu nak nyanyi Thomas & Friend for Ika ; and 'Apa Khabar orang Kampung' for Abang.

Event Sabtu went well.. and so does on Sunday... cuma menonton the long overdue 'The Half Blood Prince'...

Monday came.. & I attend meetings @ Annexe and what not.. ((some do comments I look 'tak bermaya' on Monday)) not that I feel any pain or what ever.. but maybe worry took a toll on me. Jah plak (thanks Jah) siap offer to send me off to PMC petang tuh.. walaupun lepas tu baru teringat ada meeting @ 2pm.. hehehhe

Tuesday came.. remembering Dr Zana *the obgyn* kat klinik menara will be available on Tues.. I walk to the clinics hoping to redah aje jumpe Dr Zana at round 10.30am. Tub tub.. Dr Zana cuma akan masuk clinic petang & kakak kaunter soh jumpe aje Dr Rasool yg mmg available pagi tuh.

Dr Rasool took some notes down & terus je wrote a refer letter for me.

Biar pun rasa takot.. tapi I need to face it (if it bad) sooner or later.. berpemergian la kami ke Klinik Wanita Dr Idris kat TTDI (terkena pula 11.30 onwards dia kat klinik TTDI).

To our relieved (as at yesterday) my pregnancy is still intact.. tiny 4mm fetus last week has grown to 10.11mm. The heart beats.. :)

Dr Idris put me on a bed rest untill he sees me again next monday morning...

So .. ini la saya yg sedang bed resting at home..  buat masa nih.. duorang budak belum balik sekolah.. boleh la tenang.. Sat lagi pasti ada penyanyi handalan akan start buat concert di tepian.. & arkitek handalan akan cuba menunjukkan hasil hasil seninya kepada saya selang 10 minit..

Wish us luck !!

Nov 5, 2009

aja aja fighting!

bak kata anak sedaraku.. mari la bersama-sama 'aja aja fighting!'

when for the 2nd visit to Dr Idris pagi tadi.. selepas penantian 7 hari .. menanti Dr Idris masuk klinik tadi (45 minit lewat) pun macam menyeksaan.. (sib baik ada banyak bahan bacaan & duduk dekat ngan almari buku..) abess la 5-6 majalah kena belek-belek.. baca..

At first glance bila scan tadi.. still macam kosong jugak gestational sac .. (dah rasa down dah.. huhu) ... Tapi somehow ada sekali imbas.. I saw a small dot blinking.. Bila Dr Idris cam lambat je nak bagi response and keep on looking.. rasa cam nak je tolong pegang scanner die dan tunjukkan..

Bila zoom to gestational sac tadi.. ada la kenampakan one small dot (kecik yg amat di tepi-tepian sac tuh..) and it's blinking. Bila Dr Idris susah nak cari balik that 'small dot' ; ku tahan nafas (nak bagi perut nih diam & tak gerak-gerak ikut pernafasan). Dr Idris manage to measure the 'small dot' . Sizenya 4mm.

Dr Idris cuma kata.. for the benefit of the doubt.. we will have another round of scan next week.. to see how it progress. Mungkin.. mungkin katanya.. date conceived is later than predicted. Maybe baby mmg baru 5-6 weeks.. not 7 week. But sac mmg size 7 weeks.. uhh. pelik.. tapi itulah hasil visit to Dr Idris hari ini..

Atleast.. kami dpt lihat sesuatu tadi.. (moga-moga semuanya selamat.. doakan kami ye!)

(*-*) Aja aja fighting!

Oct 29, 2009

7 day more

hermp.. this passed 2 week.. dah 4 kali ultrasound dibuat.. and each time tak same dan tak consistent langsung jawapannya.. Seperti yg dikhabarkan sebelum ni..

1st time - sac size 8 weeks.. no heart beat
2nd time - sac tak visible .. normal 4-5 weeks pregnancy
3rd time  - sac visible.. 4 weeks + .. no heart beat

So semalam.. I ask for a refer letter to meet up with Dr Nora.. (poning pale den). Pagi tadi pergi la ke Primanora .. but errr.. rupenye Dr Nora pagi khamis booked for Operation kat Pantai. Ada Gynae lain.. tapi kol 10am baru ada.. Kami lak dah terpacak kat depan klinik kol 845am. Maleh nak tunggu berjam2 kat situ..makanya ku ajak MDH ke PMC dan terjah je la mana-mana gynae yg available pagi & boleh walk in..

I asked for a female gynae at first kat kakak kat kaunter bertanya tuh.. tapi sorang pun tak available.. either mmg tade di klinik / or klinik dah full tak boleh nak walk in. So tiada la choice lain, asalkan any expert bab2 OBGYN tak kesahla..  hehhe..

Klinik Obgyn Dr Idris

Dr Idris scan utk kali ke-4 nya tadi.. scanner die pula bagi estimation size sac 6 week, tapi mmg tak visible heartbeat. Katanya.. utk 6 week.. dia tak boleh nak bagi any conclusion.. and schedule another round of scan next week pule.. & see if there is any development . So.. tunggu 7 days more.. katanya lagi.. relaks dan jgn stress stress.. Hermp

So.. menanti la bersama-sama ye apakah khabaran nya.. huhuhuhu
.

Oct 20, 2009

gravida 4 para 2

Err... you know what it means.. Alhamdulillah alhamdulillah.. but the journey is not quite over yet..Baru nak mula.. 


Baru je tahu on the G4P2 last Friday morning (dizziness melanda smpkan tanya kat MDH pagi tuh "err.. ada gempa bumi kat mane2 ke ek ? kenapa rasa kepala rase pusing tak hilang2.."). Walaupun mengagahi diri ke office pagi jumaat tuh.. but surrender @ 10am kat  Pusat Perubatan Menara. As I waited for turns to meet the Doc; counted the 1st day of the last menses... aa.. errrr.. it has been 36 days passed. 


So bila doc (Dr Siti 'the attending doc on Friday @ Pusat Perubatan Menara) tanya mengapakah dtg ke klinik.. terus ajela ask for the UPT test + citer la sket sket background on the kepusingan kepala.. So.. it come back +ve. 


Did ultrasound scanning with Dr Siti.... gestational sac is visible.. but surprisingly measured at 8 weeks. Suppose  5-6 weeks (based on date last menses). Abess sume angle dah Dr Siti measured size ttp 8 wks.... and to add with the kepelikan size no heart beat is found yet (Dr Siti kata.. it is normal for 5 - 6 week.. since kecik sgt lagi kan.. but size sac lagi menimbulkan tanda tanya.. ) Therefore I was scheduled for follow up scan after 1-2 weeks.. which falls to be set today @ 3.45pm.. (tapi Dr Zana 'the Gynae' on emergency leave plak tetibe). 


Now the follow up is schedule next week pule..  tiba-tiba rasa nak go through a day pun jadi lameeee... what more 7 days from now.. Sighh!


Should i just walk in & meet with my OB-Gyn (a.k.a Dr Nora) ? or just wait for another 7 days (since tiada tanda-tanda pelik spt blood spotting atau ape2) ? Perhaps scan machine di Pusat Perubatan Menara)l tak cukup canggih ?


Experienced from G3P2 (here, here, here ) baru2 nih.. buat stress dan cuak tak tentu pasal . Rasa tak senang hati aje.. Sigh!


Hope everything is OK this time..  pray for us.. (fighting!)

Oct 14, 2009

sepi kah ?

Sejak raya menjelma.. tak sekelumit tulisan pun berjaya di sumbangkan di blog. Duhhh.. sepikah ?

Ekceli, hari-hari ku click sikulat.blogspot.com; sekadar nak senang hop ke blog2 orang yg berupdet.. hahaha. Dah nak abess syawal dah nih haa.. baru nak sentuh.. (itupun sbb dah sangap tatau nak wat ape sambil tunggu MDH sampai utk balik). Baca sana sini.. macam2 kesah ade.. yati who's being in & out from hospital; ummimon with her 'dandan diri' mission; farra who fired her 'bibik' recently.. ohh.. macam-macam...

What's with me & people around me ? hehhee

Achievement paling ketara pun.. menghabiskan menonton Kdrama yg ada Yoon Eun Hye.

sib baik dia berlakon 4 citer aje.. yahahha..








  • The Princess Hour @ Goong (nih memula citer Kdrama tertengok)
  • The Coffee Prince (best best.. must watch!)
  • The Vineyard Man (baru tamat tgk semalam pun..)
  • Take Care of The Young Lady (tgh tayang kat tv.. tapi aku tgk abess dah kat mysoju)



Achievement lain-lain
~ pose 8 hari di bulan syawal..
~ attend beberapa open house di hujung minggu (smpkan bibik kata.. wo.. nak pegi 'pesta' ke ibu..)
~ dating beberapa kali di MV a.k.a slps menunggu MDH abess meeting kat MV (alang2..)
~ beli buku baru utk dibaca.. (tapi satu pun lom setat.. sbb asyik tgk kdrama aje..  har har)

Itu aje laa.. lain lain keje keje opis seperti biasa.. ada masa bizi.. ada masa tak bizi..

p/s: tgk site statistik.. ada gak orang jengah blog ni.. wlpn tak berupdate.. hehehe.. v(~o~) fighting!

Sep 16, 2009

Salam EidFitri

Salam EidFitri dari kami sekeluarga

Nak raya

Esok.. i'm still working ( siap ada meeting plak tu pagi & petang) .. kalau tgk2 kan yang memberi ucapan & bersalaman raya.. macam esok ramai yg dah cuti.. tapi .. err.. ntahlaa.. Ada je orang masih set meeting utk kami2 ini.. (haii.. tatau la berapa % concentration org yg attend meeting esok esok nih)
Dari sabtu hari tu lagi.. bebudak 2 ketul nih sibuk dah bertanya "Maa.. esok ke raya ? " "Maa.. bile kite nak raya?" "Maa.. dah raye ke?" Ish ish...Sibuk! ngalahkan berpose plak .. :P
Baru sat ni.. aku tgk diorang dok berhadap2 kusyuk ngadap kertas ngan pensel kaler.. aku pun ngkla ape bebudak tuh buat.. 
Hermp.. ghupenye tengah berkarya.. & mood nak raya makin menjadi2 nampaknye.. siap dah lukis ketupat..lukis pelita .. 

Sep 14, 2009

JP Visa

"Suitable, please proceed to immigration"


Alhamdulillah.. hari nih fomema dah kuarkan result medical check up bibik. So balik raya nanti bibik idak le berstatus PATI (heheh).

Since application utk ambik bibik sebagai pembantu rumah nih special kes + tambah special plak bile kami nih kirenye bidan terjun selepas majikan asalnya tak dpt nak proceed apply kat imigresen (majikan asal nak amik bibik jagakan ibu diorang yg sakit; bibik baru smp 3 hari; ibu majikan tuh meninggal dunia; diorang pula tade anak.. So kami pun amik alih) . So.. 18 hari pertama bibik kat Malaysia nih.. die bertugas di rumah majikan yg memula tuh.  (itu dah 18 hari berlalu tuh.. visa pelancong die tamat 30 hari je.. tinggal less than 15 day utk kami kejarkan dpt sticker visa pembantu rumah asing 'PRA')

Special kes nih panggilnya ' Permohonan JP Visa  = maid dah ada/ masuk malaysia atas visa pelancong ' . Kalau permohonan biasa boleh tau dlm masa 3-4 hari.. JP Visa resultnye 14 hari baru tahu. Lepas dah lulus application.. kena proceed ke fomema plak.. fomema result 10 working days pula.. In total number of days application process smp lulus dpt sticker will take 24 days.. Visa bibik.. tamat tempoh 2 Sept 2009.. MMg confirm terlepas tarikh..  (hhuhuuhuh)

Ada orang kata senang je ..." Hantar borang2 ke imigresen, cakap nak apply JP, apply "Special Pass" sbb nak due dah visa tuh"

MDH pun pergila ke Putrajaya pagi Isnin, 23 Sept (delay ke imig sbb bibik smp 19hb Rabu petang, borang-borang nak kena isi, bibik kena amik gambar ukuran passport lagi, borang2 nak kena cop sumpah, agreement kena cop & setem hasil + +  Sabtu/Ahad mana imig buka...

Sampai kat sana.. tak semena-mena MDH siap kena masuk bilik Pegawai.. Pastu.. kena marah lagi..

Kata pegawai tuh.. "Awak tau tak ini kesalahan ?" MDH secara jujurnye jawab.. "Tatau" . Seriusly.. mmg kitorang tatau pun.. Ada orang kata.. semuanya OK. Lepas kena marah.. MDH tanya.. camne ngan VISA yg nak tamat tuh.. Orang IMI putrajaya kata.. "Awak jaga ajela"

Confuse..

Kami tanya2 .. orang lain plak kata.. nnt kena dende overstay - RM30 per day. Orang lain yg pernah kena plak kata .. bibik dia overstay smp RM2k kena dende masa nak balik Indo. Huhuhu.. Kami pun pergi lagi ke Imigresen. (kali nih Shah Alam). Pegawai kat sana friendly sket.. tapi katanya.. kena buat kat putrajaya. Bila kami kata.. orang putrajaya kata tak payah buat apa-apa.. orang kat situ pun konpius skalik.. waaa waaa... Kami call putrajaya.. "diorang kata sbb kami dah apply JP Visa dulu.. so takleh apply special pass tuh.. Errrr... In the end.. kami pun buat tatau aje laa.. tunggu je la process2 nih sume settle...

So today.. akhirnya Fomema result pun dah kuar.. ""Suitable, please proceed to immigration"

Dah 12 hari bibik tuh 'overstay'. kena dende ke ? tak kena dende ke? errr... Apa-apa pun.. sekurang-kurangnya balik kampung nnt hati senang.. Bibik tidak lagi berstatus ..... tanpa izin. Alhamdulillah.


update :

Since ramai btul request nak tgk surat tuh.. saya minta maaf bebanyak sbb. tatau mane ntah .. hihihi
So saya copy paste email (yg dah jd template dah nih..) dok di fwrdkan kat sesiapa yg tanya..

template :

*****************************************

Kena apply di imigresen.. & buat siap2 surat rayuan utk permohonan JP Visa tuh.
Normally it will take additional 10-14 days utk dpt tahu lulus/tak lulus permohonan JP Visa tuh..
lepas dah lulus, baru boleh dpt surat yg boleh dibawah ke fomema utk medical check up dan sebagainya..

So... kena buat secepat mungkin.. else nnt akan kena dende bila Visa bibik yg masuk as pelancong tu tamat dulu before dpt sticker pembantu rumah..

surat dalam pc kat rumah, tapi macam kes kami arituh.. antara sbb. permohonan :
  1.  kebetulan masa tuh, anak2 baru lepas warded & demam .. so kesihatan anak2 lebih terjamin compare duduk nursery seharian..
  2. Tmpt keje jauh daripada rumah/nursery -- so.. sekali lagi anak-anak terpaksa tinggal di nursery smpi lewat malam.. normally 8 lebey baru dpt amikk..
  3. masa tu pula.. H1N1 baru kecoh2.. so sekali lagi isu kesihatan anak-anak jadi alasan utama
 macam kami terus hantar sendiri surat & semua borang2 lengkapkan sesiap kat imigresen putrajaya.. lepas tu call follow up every day..

hehhe.. goodluck ye..

*****************************************

Sep 12, 2009

15 Malaysia

Selepas subuh tadi.. cam blank2 nak buat ape.. selalunye siap2 ke opis, kejut budak utk ke skolah.. tapi memandangkan hari sabtu cuti..(wlpn kembali tidur merupakan satu option yg sgt enak) but no la! Tido balik kan amalan yg tak bagus.

I was blog hopping from one to another.. sehingga tersampai ke blog Mudin001
terbace latest entri pasal 'KJ' skrang dah berlakon plak.. So ku googlekan 'KJ berlakon' & sampailah daku ke 15Malaysia

"


(Most of the selected filmmakers have won international film awards from major festivals around the world and represent the core of what is known internationally as the Malaysian ‘New Wave’ filmmakers. The cast consists of numerous celebrities, actors, musicians – and most refreshingly – high profile and often-controversial politicians.) "

Source : here or here

dari tengok 'Meter' .. tgk House; Duit Kecil; The Tree; Slovak; Potong Saga .. best laa.. tak tipu..
last tadi before this entry ni.. tgk 'Halal' .. kelakar but very educational & informative. Ada kat bawah nih movee nye.. So selamat menonton !






More :

Film Release Schedule

DateTitleDirector
17 Aug 2009Potong SagaHo Yuhang
19 Aug 2009ChocolateYasmin Ahmad
21 Aug 2009The TreeAmir Muhammad
24 Aug 2009HouseLinus Chung
26 Aug 2009HalalLiew Seng Tat
28 Aug 2009The SonDesmond Ng
31 Aug 2009LumpurKamal Sabran
02 Sept 2009One FutureTan Chui Mui
04 Sept 2009Slovak SlingWoo Ming Jin
07 Sept 2009GerhanaJames Lee
09 Sept 2009MeterBenji Lim & Bahir Yeusuff
11 Sept 2009Duit KecilJohan John
14 Sept 2009Healthy ParanoiaKhairil M Bahar
15 Sept 2009LollipopNam Ron
16 Sept 2009Rojak!Suleiman Brothers

Duit Kecil

lawak la collection short story nih..

Slovak

suke suke..

House

sedey sket citer nih... huhu

Meter

tade keje lepas sahur.. tgk 15Malaysia



Sep 7, 2009

tapaya


hari nih first day.. bibik tinggal kat rumah ngan budak2 aje (the past 2 week , MDH parents ade sambil stay nak hantar BIL balik canada; ada jugakla seisi orientation sikit2 with bibik. Mlm Jumaat lepas, PIL balik dah ke Ipoh.. )

So tghari tadi.. ku ngetest call ke rumah & saje nak buat spot check (kebetulan plak arinih Selangor cuti .. so bebudak tuh mmg sejak celik mata mmg bersama bibik ajela)

Bibik yang angkat tepon..
minta di kasi sama adik atau abang..

pastu dengar la sore halus ika.. "ma.. ika nih.. "
aku tanya.. die wat ape "ika main.. "
aku tanya .. main ape? "tatau.."
abang mane ? "abang pun main.. "
ika.. bangun dah lama ke ? "ika dah lama dah bangun..."
dah makan ? "dah... "
makan ape? "nasi goreng tapaya"
(hmmp.. ika tatau la ape pasalnye.. sebut nasi goreng pattaya jadi tappaya.. Eventhough di betulkan pun.. die still nak gak cakap.. tapaya)

Sebelum nih kalau makan luar aje diorang mmg la suke order pattaya
(abang nye jek la yg tau pun bace menu)
hehehe. Ada la sepetang last week, malas la masak heavy2 utk budak tak pose tuh.. gorengkan je nasi + pastu bungkuskan ngan telur. Bibik kata "OOo.. yg ini selalu dibuatkan dulu anaknya majikan .. " Aku pun cakapla kat kekanak duorang tuh.. " Bibik tau buat.. nnt abang nak pattaya ckpla kat bibik keyh " Haaa... ap
e lagi budak duorang nih skrang tgh kemaruk order kat bibik. Hari hari plak tuh.. tatau la bile diorang nak boring makan patayya.. hehhehe



Sep 2, 2009

Medical Benefit - Daily Allowance

Hari ni.. both me & MDH received cheque from Prudential for daily allowance for hospitalization anak-anak in July09.

Ini pun.. sib baik la agent PRU kami sgt berdedikasi.. kami mmg kagom la ngan dedikasi agent sorang nih. Padahal kalau nak ikutkan contribution kami utk salary dia.. idak la besar mana.. tapi dia nih mmg yg terbaik lah !!

Oh.. kembali ke topik asal.. kami sekeluarga semua covered by PRU (mcm2 spesis) Pru-saver laa.. PRU lady laa.. PRU BSN Takaful la.. hehehe.. tak kesah la.. asalkan ada coverage.. Kita tatau ape yg mungkin terjadi pada kitanya.. So berpesan-pesan laa.. beringat-ingatlah.

Masuk cheque (yg tgh float skrang nih) dah 2 kali Atiqah claim daily allowance ( in total dah 1K lebih dah rasenye).. Amirul baru first time since kecik2 die kena warded.. so ini pertama kalinye la..

Some people kata.. "alaaahh.. CO dah dah bagi medical benefit.. tayah la amik medical card insurance lagik.. buat rugi aje" .. Skrang mmg nampak macam tuhlaa.. tapi kalau dah sakit nnt.. dah kena berenti keje.. bila dah tak keje ngan CO.. sape nak tanggung masuk hospital. So skrang tgh sihat .. tgh mude (mase mude.. premium kena byr murah sket.. dah makin naik usia.. makin berisiko, makin mahal premium kena bayar) ambik la any plan yg suitable. Bila kita sakit.. bukan kita aje yg susah.. orang2 keliling kite pun same susah.. kurang2 nye.. tabungan sekarang boleh la bantu kalau perlu..

Wallahua'lam.

Aug 29, 2009

Murtabak special

Baru je balik dr rumah k.uteh. Annual iftar gathering kami adik beradik. Since kami yg terawal sekali smp...dptla semua menikmati MDH murtabak special tadi... Yummy!

asmas@lleh
Sent from my HTC HD.

Aug 27, 2009

Canada v.2

Kami di klia mlm semalam... Menghantar budak ini kembali menyambung year 2 di Ottawa.

All the best dear brother...!


asmas@lleh
Sent from my HTC HD.

Aug 24, 2009

Solo

Tett tett.. (ohh.. itu bunyi matrix ku di lock & yg telah ku parking kan di level B3 Annexe)

MDH ada mission tersendiri hari nih.. (he has a lot to do today) Sorry my dear, disebabkan ku telah pun bercuti2 selama seminggu, both of us don't think so, the idea of coming late or doesn't not turn up at all to work today is a great idea.. So have to leave him alone with bibik's visa & immigration matter.

Dan oleh itu daku pun kenala berpemergian ke office bersendirian bersama En Matrix. (SOLO) Cuak.. bukan cuak bawak kereta tuh, tapi cuak mikirkan boleh ke daku ini masuk parking Annexe & actually park EnMatrix. 6.50am dah gerak dah rumah (dengan harapan.. mintak2 la parking kosong.. nak terundur ke.. tersembab ke.. terpusing2 ke...tak le malu sgt kan.. hhehe). Ohh.. harapan ku meleset (yela.. orang masuk keje bulan Ramadhan nih.. at 8am) Sampai 7.15am wooo.. kete dah beratur dah nak masuk.. (sib baik masih ada yg free).

Oh.. sapela belakang daku tadi.. (sori la ek.. macik baru bawak kete & masuk 1st time parking sini).. Turun in between floor - berjaya.. No hal boleh la... Parkingnye.. (oh.. reverse sket.. depan sket.. cuak takot kena Merc.. so reverse balik.. straight). Agak terlebih ke kanan garisan kuning.. but ok.. Pastu dok lama dlm kete.. sambil senyum2 sendiri.. Yee.. berjaya.. Pastu ada sorang mamat parking Rio kat sebelah.. Laa.. rupenye lagi teruk sengetnye dari aku yg first time nih. Mamat tuh muke seposen je.. kuar kete.. pakai stokin.. pastu blah.. isk isk..

So.. alhamdulillah. Boleh la!


Aug 23, 2009

Ramadhan suatu tika dahulu

Semalam.. hajatnya nak masak nasi beriyani (rempah ready made dah pun.. hehe) pastu nak masak kuah kari ayam ke.. (hajatnye laa..). Tub tub.. dlm kol 4 macamtuh.. MDH offer "jom pi pasar ramadhan".. So.. bile dah berpemergian.. beli la barang satu dua juadahnye.. Dan akhirnye mission nasi beriyani je tercapai.. lauk ready made pasar ramadhan. (hehehe).

Hermp.. 1st day ramadhan.. sesaknye la orang kat PARAM a.k.a Pasar Ramadhan kat stadium shah alam tuh (hehehe.. pi survey kat Setia Alam.. kosong je) So langkah jauh sket la semalam. Beli popia basah S.S. Ali, beli murtabak 2 keping ngan lauk ayam masak merah + kerabu.

Kat PARAM , kami bertembung dengan few tourist (agaknye la) siap ngan DSLR bagak.. ready to snap PARAM scene.. (agaknye mcm dah jadi festival budaya pula di Malaysia nih.. bila Ramadhan mcm attaction to tourist dok snap gambar, kat situ la pun nak jumpe segala macam makanan malaysia.. )

On the way balik.. kenangan masa kecil terngiang2 dalam memori..

Dibesarkan di kampung dalam keluarga besar dan ibu yang sepenuh masanya menguruskan rumahtangga.. i have taste a different ramadhan than what it is today ( maybe a bit modern sket dari k.Ngah.. tapi not much a different).

Sahur.. kami akan dikejutkan dengan pencorong suara masjid (yg kebetulannya seberang sungai rumah kami). Suara arwah PakIpin.... ".... bersahurla kamu..." Peringatan arwah PakIpin tuh.. agaknye selang 10 minit kle 15 minit dia akan update seisi kampung (sejauh mana corong pembesar suara tuh sampai laa.. ) berapa minit lagi masih boleh bersahur. Sampai masuk waktu imsak. Sahur lauknye.. kalau masih ada lauk buka.. lauk berbuka la.. ; kalau abess.. selalunye arwah mak akan masak suhoon ngan telur masak air.. ikan goreng.. sempoi.. tapi pagi2 itu la yg sedap pun.

Berbuka.. pukul 4 macam tuh, arwah mak bizi dah nak prepare kuih utk buka puasa.. ooOO.. setiap hari kuihnye lain-lain.. kuih seri muka, kuih koci (ini expertnye arwah nek busu.. ), kuih talam berlauk (ini expertnye mak).. Diorang kat kampung dulu.. menu bertukar-tukar tapi semacam semua orang ada expertise nye.. So bile dpt time kena orang expert = menu yg di expert tuh sampai.. waaa.. sedap sedap.. . Kurma ; kurma.. dulu tade Yusoof taiyoob.. kurma yg orang balik haji ke.. itula diorang simpan .. Masa tuh .. tak suke nye kurma.. sbb kebanyakan yg ada tuh.. keras keras spesisnye.. (skrang.. fuhh.. sume yg spesis ada.. pilih aje). Nasi & lauk ; lauk biasanya.. mcm makanan harian biasa.. lauk gulai.. lauk sambal.. lauk asam pedas.. (skrang nak lauk biasa-biasa pun kena beli kan.. sbb tak ramai dah yg tau camne nak masak ala-ala kampung).

Pukul 6 .. budak budak bersimpang siur kat depan jalan rumah.. sume tgh buat seisi menghantar kuih muih ke rumah jiran.. Hantar kuih rumah nek.. rumah p.oteh, rumah pakjid, rumah cakmah.. abess la kena pusing satu kampung (sib baik pakcik makcik nek.. rumahnye semua berselang selang sekitar rumah kitorang aje.. ) Kalau terasa extra jauh sket (anta ngan naik basikal).. Pegi berat.. balik pun berat.. Pegi satu jenis kuih.. kalau ada 5 tingkat 'tepen' , balik tu alamatnye ada 5 jenis kuih la balik..

Famili kami nih ramai.. sekali nak buka puasa tuh.. tak boleh dah pakai meja kena bentang tikar besar.. bukan takat satu.. dua tikar kena bentang.. Masa kecik kecik.. satu budak2 duduk.. satu orang dewasa.. Masa mostly semua dah besar.. satu kaum lelaki dulu, satu kaum perempuan..

That was a long time ago.. skrang tatau la .. masih ada ke budaya tuh kat kampung ? Balik kampung sekarang pun bila ada kenduri , bila ada kematian saudara.. bila ada event besar Raya ke.. macam tuh la..

since arwah mak dah tade.. misi kumpul-kumpul ramadhan nih pun dah bertukar venue (sib baik masih ada yg nak organize). For this year.. look foward utk gathering ramadhan 29 Aug nih.. yah yah...





Aug 20, 2009

Ramadhan datang lagi!

Asyik bizi ber'facebook' je sepanjang cuti seminggu nih... paling syok sekali dpt meriah & kumpul comment sahabat2 yg dah lama betul tak jumpe.. Nak harap jumpe face to face.. wallahua'lam.. ntah bila dan ntah dpt ke tak ntah ? Di alam siber ni la.. saling update & saling beringat2.. hehhee



Nak ramadhan tahun nih.. banyak terkenangkan zaman sekolah plak.. & kat facebook dah post gambar nih.. tapi bagi member blogger pun tgk gambar penuh nostalgic ini.. hehehe


* Some of us tade rasenye.. but ini terawikh terakhir di Dewan Sri Bestari bagi kami .... Ada sorang minah yg tak smpt nak masuk dlm pic.. (die ingat la.. rupenye.. ada aksi ala superwomen plak terbang kat tepi ) . Ini lah die tmpt kami berterawikh each ramadhan from 93-97 (oohh.. lamanye dah). Ini lah tmpt kami tarik hujung tikar wat bantal (selepas abess witir & smbl dengar (dgr ke?) tazkirah.. . Ini lah die rupenye kami di balik tabir tuh.. (hehhee)*
Akhir kata "Salam Ramadhan buat semua" .. (^_^)..

Aug 19, 2009

Bibik is here

bibik is here.. sampai around pukul 1 tadi..
so far so good.. alhamdulillah..
die dah sapu seround side atas & bawah rumah nih.. abess selok belok mane yg selalu ku lupakan aje pun die dah kibas.. pastu tanya mana point elektrik.. nak vacum..
die siap mop lantai ... dah cuci semua bilik air.. skrang tgh mengemas kat atas..

minta permission utk solat zohor tadi.. alhamdulillah...
pastu kalau tak di suruh makan tadi.. dia nak terus2 terusan aje buat keje...

dlm gamba biodata.. cam serius garang je rupenye..
bila sampai tadi.. ooo comel aje orangnye.. manis laa..
borak2 sket tadi.. katenye anak2 die semuanye pun keje kat m'sia.. tapi kat sarawak.. keje restoran. Okla.. kite tak ramah, tapi die cam ramah.. tanya soklan.. minta permission.. ok la wat mase ini..

Suprisingly, anak-anakku yg selalunye la tak reti nak friendly sgt kalau jumpe orang first time (kdg2 tuh dah banyak kali jumpe pun amik masa 1/2 jam baru ok) cam tak kisah ngan kehadiran bibik. Diorang tak menyorok.. siap anta bibik ke bilik lagi..

Hopefully berterusanla prestasinye... Amin.

p/s: MDH pi Skudai pagi nih.. busy sungguh. Kenapa kalau die pi keje kat office cam biasa ; cam tak terasa sgt, tapi pi skudai.. (wlpn balik hari) ku terasa kejauhan sungguh.. (T T).. Ahaks..

Aug 18, 2009

curfew

Ku akan berada di rumah sepanjang minggu ini.. Dah apply for emergency leave Monday - Wednesday (since system hanya pick up annual leave kalau apply 3 days in advance) dan annual leave Thursday & Friday. It's up to the boss nak approve atau tak approve ke.. Actually cuti ku tahun ini baru gune 2 hari (itupun dah tolak dah kes cuti duo hospitalisation bebudak arituh). Dah tolak yg minggu ni.. I still have balance 18 hari lagi.. moga2 lepas nih tade la emergency2 nih.. stok cuti raya kena berbalance sket.. dan spare2 lagi (MDH risau tgk aku cuti lelama).. tapi nak wat cemana.. we need to darling. So.. wlpn kerajaan tak istiharkan lagi darurat kesihatan.. ku telah pun istiharkan sendiri minggu ini.. curfew for the kids kat rumah.

Pembantu rumah telah di fowardkan ke esok utk lapor diri. (arituh nak postponed ke 1hb supaya sync bayaran gajinye..) tapi with issues H1N1 la.. hubby working schedule yg makin demanding.. wahahaha... kami cepatkan ke esokla.. have to have to.. (pening kepala ustazah @ agent pembantu rumah tuh ngan kami yg asyik tukar2 plan) hehehe.. Sorry la ustazah.. kami pun tgh pening2 lalat.

Being @ home.. ku berpuasa (waa.. lenkali gantila awal2 ye puan asma)

dah 2 hari nih.. ku memasak plak tuh.. Ntah ape-ape menunye.. tapi boleh laa.. har har.. lauk semalam.. tak amik gamba la plak.. Lauk ari nih ada gamba.. jeng jeng jeng.. campak campak.. jadi la plak..

PJE sudah ku bawa, wlpn cume ke kedai makan.. hahhaa.. Kekok kekok.. (dah le mmg jarang bawak kete).. pastu orientation signal & wiper lain plak dari WND. Bukak signal terbukak wiper.. ulalalla.. Nenanti boleh la try bawak ke opis.. & ke seksyen 13 ke (kan k.uteh kan?)

kembali ke topik pembantu; sebenarnya cam blank camne nak handle.. camne erh ? any tips ? do & don't ? Should be.. spending Wed-Sun minggu ini utk orientation maid.. tapi ape nak di orientasikan ? waaa.. waaa..

p/s: ketika ini @ 10.29pm.. MDH lom balik keje lagi.. bagus gak ada pembantu nnt.. ada gak le peneman .. My dear MDH.. hopefully ramadhan schedule won't be as tight as it is now. Hihi..

Aug 17, 2009

Ade berani ?

Selepas seisi mengupload beberapa gambar lama di FB..
Zar & Hani commented on this one particular piccas;



......
Zar : muka kak semah mmg lain masa nihs..mudanyerrrrr
Me :dulu kurus la zar.. kalau still maintain agaknye muke leh kembali jelita.. ahahaha.. (Aduss.. gemuk seh skrang)
Zar :wahahah..jelita x igttttttt....
Me :muahahhaha
Hani : hihi... semah, ade berani?
Me : aaa.. berani apekah ?
Me : tgk muke dulu.. semah lagi kurus mukenye dari hani.. ahahhaha.. kagom kagommm
Zar : wahahahha..
Hani : ade berani.. cabaran menguruskan diri... back to the good old days.. heh heh
hani makan.. makan & makan... tu amik gamba pun makan jugak daa...

.....

hehehe... ku sendiri pun takot ngan body skrang nih; ini dah termasuk dlm golongan high risk utk H1N1 nih.. huhuhuh..

Bercakap ttg h1n1.. saya sedang bertapa di rumah bersama atiqah (yg demam) dan amirul yg sihat. Teacher diorang call sabtu lepas, bagi tau ada budak suspect h1n1 .. So die suruh sume parent check anak2 .. dan most probably school akan tutup kalau ramai yg demam.. Eventhough teacher diorang tak confirmkan pun sekolah tutup ke tidak.. ku ttp berjaga2. marila kite semue dok rumah buat sementara waktu.. Pandemik ini.. amatla menakotkan.. uhuhu...

Aug 15, 2009

From abang with love

Dari semalam, abang dah sibuk tanya.. mama esok 15 haribulan 8 kan ?
Ha'a..
So.. esok birthday ika kan..
Ha'a.. nape?

Hari ni.. abang buat kad khas utk ika.. "Selamat Hari Jadi Nurul Atiqah, Bersday (abang kata sbb ini bahasa melayu.. ejanye bersday) Nurul Atiqah"

Kami tanya ika.. ika nak pegi mana ari nih ? Ika kata.. tatau..
Kami tanya ika.. ika nak makan ape yg ika suke ari nih ? Ika kata.. roti canai..

hehehhe..

p/s: opss.. ternampak sket session FB mamanye dlm piccas.. hehehhe

asmas@lleh
Sent from my HTC HD.

Aug 14, 2009

PJE3552

Yup.. Sudah parking sebelah WND6443. (& telah update gamba di siang hari.. oo.. yee.. warnanya 'glory red'. hehehe

asmas@lleh
Sent from my HTC HD.

Aug 11, 2009

Changes

1) Manage to drive (from Setia Alam to Jln Pantai) successfully. v(~0~)
{although MDH sunyi sepi aje kat sebelah.. }

2) In the midst of refinancing Setia Alam house (Antiaris)
{from Staff Home Loan to Ambank Home Loan.}

3) Turut meng'apply loan approval utk 2nd car'.
{item 2 & 3 - membuatkan aku baru sedar i'm blacklisted di CCRIS, Bank Negara system with note "under legal action - credit card" . Check punye check.. rupenye ada annual fee credit card HSBC berjumlah RM85.57. Cisss.. Sib baik agent call center HSBC tu baguss..outstanding di waived kan.. CCRIS will be update accordingly}

4) Terkini.. mengiyakan & bersetuju menerima kehadiran seorang pembantu di rumah.
{harapan kami.. biar pembantu boleh jaga anak-anak dengan baik, ada orang kata kita mesti set boundary dgn pembantu, jgn bagi muka.. Pada saya.. pembantu pun manusia biasa juga.. Mudah-mudahan.. baik pandangan saya padanya.. baik juga pandangan dia pada saya.. Amin Ya Allah. Cuak sebenarnye nak ambil maid nih.. risiko macam-macam.. kita cuma boleh berharap yang terbaik dari Allah.. }
5) Paling penting sekali.. MDH is no longer a CO. staff.
{MDH dah lama berkira2 ttg. decision ini.. finally ada offer yg bersesuaian & menepati citarasa.. Dengan berhijrahnye beliau.. we need to make a few changes to suit the new working time and some other changes such as dia akan travel more & at any time kena standby; and lalallaa..

Our main concern sebenarnye adalah utk kebajikan anak-anak.. Utk ape kite cari duit setinggi gunung, kalau anak-anak terkelip2 tinggal berdua di sekolah smp malam hari.. Kesian kat diorang.. Makanye.. inilah changes2 that we have to do.. Drastic lagi.. I can quit job.. tapi belum stabil lagi ekonominya.. tak sesuaii.. hehehe.. }


Nota kaki : korang yakin ke nama korang tak diblacklist di mana-mana? hehhee..

Aug 9, 2009

Drive to work

Selepas dapat lesen hari tuh, boleh dikira dgn sebelah jari the number of time I drove a car. Paling jauh dari KLIA nak balik rumah (itu pun half way je, pastu MDH amik alih). Pernah sekali dari Glenmarie smp rumah & masa MDH demam tak larat gile.. ke school bebudak nih & ke klinik.. hahahahha.

Ini nak kena bawak kete sendiri tak lama lagi nih kena la praktis balik. Tadi pi makan malam, MDH soh bawak.. mana tmpt nak bukak lampu pun tak sure.. ahahha.. Teruk teruk.. Punyala lama tak bawak.. cuak la jugak.. err.. errr.. Hermp.. tadi tu jalan kosong & nak pegi kedai makan dkt sini aje.. Itu pun cuak tak tentu pasal. Pasnih kena buat satu full perjalanan pergi balik keje .. practice practice.. (lalalalalalaa... )

Boleh boleh.. yakin boleh!

wish me luck...

Btw kami sudah habis round satu shah alam & abess kuar masuk showroom kete.. Hari nih sekali lagi buat round smp ke Jln Klang Lama nun.. & akhirnya sudah pun settle dan buat keputusan . Kami tak beli kete baru pun.. kami amik 2nd hand. We need to stress on the why / faktor mengapa perlu 2nd car ini. We mencari bukan utk comfort dan bermewah, tapi utk budget & keperluan semasa.

Nnt kalau dah dpt kete.. akan ku postkan gambarnye.. (insya Allah).


Aug 8, 2009

Telefon ku berdering


setelah almost 2 years telefon ku akhirnye berbunyi..

panggil SP, SP kate panggil TM
panggil TM, TM kate panggil SP
hari tuh MDH & FIL pi tarik cable sendiri
hari tu MDH connect satu line ke ADSL (since yg penting adalah nak guna streamyx)
hari tu kami tak jumpe manala pi splitter Phone & ADSL ntah ?
kemudian tu aku pi carik splitter sepah kat opis..
kemudian bile balik.. laaa rupenye kami tade tmpt nak cucuk pun spliter tu ke both phone & ADSL modem ( ada satu cable je straight je MDH & FIL loopkan ke cable sendiri tuh)
kemudian aku pi carik lagi barang sepah kat opis yang ala-ala rupe wall socket
pagi ni.. aku sendiri yang pi loopkan barang ala-ala 'wall socket' tuh ke cable sendiri yg dipasang MDH & FIL , pastu connectkan ke splitter, lepas tuh struggle carik kat store satu lagi RJ11 (ye ke? namenye) . Dengan bacaan bismallah ku connect ke phone & connect ke ADSL modem
bukak notebook & connect ke streamyx - Yes .. still working (dan entry nih sebagai bukti)
amik henpon dan call nombor rumah, suruh Amirul & Ika test pi angkat & bercakap - Yes ... akhirnye telefon ku berdering & boleh digunakan.
kesimpulannye : Sah something wrong dengan internal wiring antiaris nih (kena claim warranty rumah nih masih berbaki lagi 18+18 warranty). & sah la aku boleh la pi keje kat lapangan plak ke pasnih.. wat keje2 contractor.. muhehehhe.

Aug 7, 2009

H1N1 story

dari mailbox office today.. & rasanye perlu dishare pada semua utk sama-sama kite dijauhi daripada musibah kesihatan akibat H1N1 yg semakin menular sejak 2-3 hari nih.. Insya Allah

----

High risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman

Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin
bunyi tak kuat...

Second Stage
Susah bernafas, simtom macam asthma
but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same
room 80% boleh kena...masa ni kena kuarantin...at hospital. Masalahnya sekarang
dah ramai yg kena. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin...Bila u
pengsan macam nak mati baru dia org admitted.macam kes adik I.

Critical
Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my
brother case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with
highest level, Strongest antivral..very high drug. At least 7 days oksigen kena
bagi. % to recover depend to age, imune badan u. That's why kalau baby atau
budak2 susah nak kata...normally die. My brother hari ni genap 8 hari..still
need oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai
menangis..Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan...sampai
dia give up ..sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia...Itu lelaki
tu..imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari
cermin...tak blh masuk dlm bilik kuarantin...Dr & nurse aje boleh
masuh...siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia
alquran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah
& bagi Air yasin...Alhamdulillah pastu dia ok sikit.Ada hikmahnya...All the
family member unite to support my brother fighting the virus.

Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors still young . The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time dr bz with other case as well...1 doktor 5
patient...kat gov hospital...kesian dr2 tu...berhempas pulas nak selamatkan
patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik
sekali..So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa..very
efficient.Very quick action ..Even senior dia org dah pergi private & they
don't have much experience , dia org tetap work hard give the best treatment to
the patients..sampai tak balik rumah...tidor kat hospital.

Rasa nak peluk & cium dia org sebab selamatkan adik I...Thanks to Allah

Take care & be careful with H1N1. Virus tu very
strong...sape kena...memang suffer nak recover...No vaksin..cuma ada antiviral
& our mental warrior to fight them. Very genius virus..Can hide in our
body...difficult to detect. Only can detect thru swap which the cost is 1K
above. Unable detected in blood as well. When they start action...Can kill the
person if the body imune does not strong. For those have baby atau anak2, U
& ur family do not go to crowded place, better wear mask when u outside from
home. The vaksin will come to Msia in Nov-Dec. So far yg I nampak..hanya lelaki
dewasa can fight the virus...woman might be 70% , children most probably will
die.


Take care You & Your Family

---

Congrate to Farra & Dman


Congrate to Farra & dman; pepagi subuh dpt SMS ini...

"6/8/09 - Pada jam 11.36pm, Farra selamat melahirkan seorang bayi lelaki 3.3kg di Hospital Pantai, Bangsar. tq"


Aug 6, 2009

huwaaaaaaghhh

Oh.. Kenapa kalau puasa rase mengantuk itu extra sket!? Tambah plak dgn seisi uat yg sume org kena pdg dinding... Dan hanya sorang berkata2 dgn sore lemah gemalai... Huwaaaaaghh (err..menguap laie)

asmas@lleh
Sent from my HTC HD.

Aug 5, 2009

Transform!



Syok betul dpt transform 'Natural Health Theme' kpd customized '1001 tales of the KEK's' as requested by kak Elin.. Yah yah..! Apa yang penting kerjesame.. ape yang penting kerjesame..! -- err.. ape kaitan lagu ini ye?

Aug 4, 2009

Berdikari

Dulu.. aku mmg sangat independant (ke perasan ke? he he..). Sejak sekolah menengah lagi.. balik melaka naik bas.. balik sekolah pun naik bas pakai warrant. (warrant ke sebutannye... ?? ntah tapi.. mmg ada tiket khas free yg sekolah bagi.. ) So selalunye ada la (sket je orang melaka pun) dr SMAP yang akan pulang beraya bersama@, balik ke sekolah bersama2.. Kadang2 .. kalau ada kakak/abang on the way ke KL.. aku numpang la sebadan + sebeg singgah kat Labu tu. Kalau recall balik.. duit belanja mostly dtg dari scholarship Petronas bagi (dahsat masa tuh RM50 sebulan. yg dia bagi periodically..) Sampai nak masuk U pun ada balance lagi duit petronas tu.. dptla menampung belanja awal2 sementara tunggu duit scholar TM.

Masa dah U plak.. eventhough tahun pertama tuh dekat la amat Unitele ngan rumah. But still aku still sgt berdikari.. Duit pepandai la budget ngan duit scholar.. + juga kadang2 ada arwah mak & kakak abang sponsor.. Alhamdulillah. Aktiviti-aktiviti & apa je yang aku join... semuanya depends kepada diri sendiri.. nak pegi naik gunung.. (cuma call mak pehtu bagitau.. "orang nak naik bas dah nih.. nak pegi naik gunung..) bukannye tanya @ minta kebenaran pun.. (isk isk) cuma inform je.. (terukkan ?) Kalau nak ikut kroni pegi berkelah & pegi trip.. guna duit upah business ngan fami/zarid. Buatla apa-apa pun.. seingat aku tak pernah pun minta sesen duit orang lain (lain la kalau orang nak bagi..)

Still fresh dlm kepala.. & terbayang-bayang lagi surat daripada k.uteh (k.uteh ingat tak ?). Masa form 1 , masa tuh belum dpt scholar petronas tuh.. aku call siapa ntah (maybe mak / maybe k.uteh) sbb tade duit kat sekolah.. pastu kak uteh kirim pakai pos RM40 berserta satu surat. Surat tuh.. panjang isinya.. (mana ntah surat tuh.. ?? nostalgia nih) Kak uteh pesan.. utk beringat2 berbelanja.. ingatkan diri yang kite bukan orang berada.. ingatkan.. mcm mcm laa..

Sejak tuh.. mmg aku nekad takkan sekali pun la minta duit kat sesiapa pun.. Sob Sob.. (surat tuh macam satu salah satu 'dot' yang mencorak cara aku berpikir sampai la dah tua dah nih.. Thank to kak uteh.. hehehhe

Masuk keje.. awal2 tuh terpaksa menumpang kat rumah hani. Hermp.. mkn free, pegi keje free.. (berbanyak2 terima kasih buat hani & family yg sudi la menerima aku duduk sedap je kat rumah tuh). tapi sampai mana boleh nak menumpangkan.. Segan segan!.

Bersama Jah yg juga masa tu dok tumpang rumah macik dia kat kuarters TNB, kitorang buat operasi cari rumah sewa.. & bernasib baik one of our officemet masa tuh (k.Odah) ada plak kekosongan bilik. Alhamdulillah.. lokasi pun dekat, transport pun banyak.. naik bas 50 sen pegi keje, 50 sen balik keje. Masa tu gaji kitorang selaku Exec sementara.. potong EPF lalallala.. ada la tinggal 900+

Walaupun tak seberapa mana ; dengan 900 tuh la.. sewa rumah, makan minum, transport keje + boleh simpan tuh 400 sebulan .. utk belanje kawen (sesape kate masih tak mampu nak kawen tuh ? tak cukup duit tuh.. mmg tipu sgt la.. )

6 bulan keje.. aku bertunang.. lps 6 bulan plak..aku kawen.

bila dah kawen... MDH tersayang (kebetulan keje same Co.) takde dah naik baik bas nih.. Sumenya naik kereta. Gi keje same.. balik keje same.. Dah nak masuk tahun ke 7 dah nih. Dari kereta on loan kepunyaan ibubapa MDH; selang 2 tahun lps tuh kami dpt beli sendiri kereta matrix. dari rumah apartment 860sqft kami upgrade diri ke rumah 2200 sqft. dari berdua kami dah pun berempat... dari dulu bawak hal sendiri je.. skrang ada banyak hal utk ku bawa sekali. kalau dulu.. aku independent buat ape ape; sekarang aku sandarkan sesetengah bebanan especially bab bab hendak kemana-mana nih dgn restu MDH & ihsan dia menghantarkan.. oohh.. manjanya...

sebenarnya.. kami sedang berkira-kira utk beli 2nd car.. So aku kena kembali bergerak sendiri. Berdikari berdikari.. bukankah dulu.. Aku sgt berdikari ?! Ahah.. ada kena mengena kah kisah berdikari nih ngan nak beli kereta 2nd nih ??

So ada sesapa nak jual kereta yg jimat minyak & affordable ? Atau korang ada cadangan kenderaan utk di beli ? atau korang kenal sesiapa yg jual kereta & pakej yg hebat ? Atau apa-apa la yg dpt membantu ??

Sebenarnya entry sebenar nya adalah 2 perenggan terakhir je (sape malas baca kat atas... boleh skip 2 yg last sahaja ye.. Terima kasih)

:p

Aug 2, 2009

july 2009

july 2009 penuh dengan aktiviti keluar masuk klinik.. jumpe doctor.. admission.. & semestinya kos-kos perubatan yang di tanggung penuh oleh CO. (inila antara masa2nya.. mmg bersyukur kerja ngan CO... hehhee)

3rd - 4th Jul
(myself admitted for D&C procedure) -
cost ~ 2k++

23rd - 28 July
(Ika admitted for tonsilitis) -
cost ~ 3.8k

25th - 30 July
(Amirul admitted for tonsilitis)-
cost ~ 4.4k

huhu.. ~RM10k.. huhuhu.. itu tak termasuk .. prior to admission to.. ke klinik.. ke klinik pakar.. lalalla..

masuk keje plak.. ada seminggu sahaja.. itupun... agaknye kalau MC D&C arituh 2 minggu.. langsungla tak masuk keje July 2009 nih..

insya Allah.. nak masuk Ramadhan dah tak lama lagi.. moga kesihatan kami sentiasa terpelihara hendaknya. Insya Allah.

Jul 30, 2009

Seniman



asmas@lleh
Sent from my HTC HD.

Hasil Seni



asmas@lleh
Sent from my HTC HD.

Jul 29, 2009

526

move again.. sbb Ika dah discharge semalam..
kali ni ke c526 plak..

Dr Atiqah check pagi tadi.. demam amirul graph nye sudah bertambah baik.. masih ada fever tapi temperature nih tadela setinggi 2 hari lepas.. makin menurun... setakat malam tadi.. die tade high fever dah. Cuma buat masa ini kena diarrhea la plak.. yang tuh belum nampak lagi improvement nye. Muntah dah kurang, tapi.... "amirul kate macam kat dlm bumi tuh yg ada api tuh keluar.. dushhh" atau dgn kata lain dia ibaratkan ciritnye bagaikan gunung berapi memuntahkan lahar.

so... kami masih lagi di sini..

me myself dah almost 2 weeks on urgent leave.. Sory la CO. kalau bos nak bagi saya maps 2 thn nih. sbb urgent banyak.. takpela.. kalau bos nak soh saya pindah unit lain sbb urgent banyak.. mc banyak.. saya terima je. The most important things is.. my kids health

Jul 25, 2009

521 & 522

Start semalam petang, Amirul shows early sign of fever just like Atiqah have. Memula kami amik satu dos ubat demam ika.. but bile pepagi kol 4 tuh temperature die shoot sekali lagi ke 39.8.. aku bawak die pegi ke emergency department kat bawah tuh utk minta ubat demam die sendiri. Dapat satu dos voltaren.. die tido.. pastu bangun pagi.. lalallala.. hepi dan cam sehat. by tghari die panas balik.. so.. bila Paed (Dr Nur Atiqah) dtg buat round petang.. kami minta die checkkan si Abang sekali. Dr Atiqah.. same symptom ngan adiknya.. tonsil die tak bengkak tapi ada putih2 infection same mcm adik. So kami minta admitkan sekali la.. boleh monitor terus dek Dr & kakak2 nurse yang baik dah pakar....

Makanya.. kami berempat move in to C521 & c522 ..

Ika nampak improve banyak, abang pula baru nak start..

Morning

Skrang dah ptg pun... Baru jek browse picture by Mdh pagi tadi... Siap ade burung tgh terbang tu.. I still dream that someday, daku punyai DSLR.. (padahal tatau gune pun... ahha.. :). Pic taken dr lvl 5 ward kekanak pantai medical ctr.

Jul 23, 2009

@ hospital

Hermp..after 4 hari diberikan paracetamol kanak2 dan antibiotik.. Budak kecik ini masih lagi alami demam..on off. So today, kami teruskan saje minta referal ke hospital..let her dijage dan dimonitor kat hospital plak.

asmas@lleh
Sent from my HTC HD.

Jul 21, 2009

@ home

Budak kecik sorang tu.. Dah tertido.. (syian die demam...). Yg sorang lagi ambil kesempatan tak pegi school (tapi tgh tekun buat 'art & craft'.. Apentah yg di potong2..)

asmas@lleh
Sent from my HTC HD.

Jul 19, 2009

Cards for everyone...

Esok birthday die... Tapi die plak yg buat card for everyone... P/s.. Tak jumpe card utk 'bapa'.. Manentah... :)

asmas@lleh
Sent from my HTC HD.

Jul 18, 2009

Today @ pizza hut

Pre celebration for amirul akmal...He will 5 on Monday...
muke seposen jek masa orang amik gambar.. apela.. (tgh tak puas hati.. kenapa soup tuh panas..) isk isk

asmas@lleh
Sent from my HTC HD.

Today @ primanora

tengahari ada post d&c check up with Dr Nora. Tapi Dr Nora takde pun tadi.. (urgent kata staff die.. tak pasti ada orang beranak ke.. apekah kesnye ke) Ada Dr gantian.. tapi seriously.. tak best betul Dr tuh.. Macam nak tak hendak je .. Err... err...

Ini budak.. orang nak amik gambar counter reception tuh.. sibuk plak die interframe ngan buku e-baca.. isk isk..

asmas@lleh
Sent from my HTC HD.

Jul 16, 2009

The next appointment

Ini bukan pintu bilik Dr
Nora tapi Dr Zana di Klinik Menara (wlpn lokasinye di annexe.....)

Well... Hari ni suppose to be my next appointment prenatal check up. Hermp... Pegi gak jumpe die; saje bagi update on the D&C.

Sebenarnya suka btul ngan Dr ni.. Baik, sweet je... Penuh concern. Consultation pun bagus... So korang2 jumpe la ngan die for prenatal check up. :)

asmas@lleh
Sent from my HTC HD.

Jul 15, 2009

lanyard

New lanyard... Rasenye MDH dah dpt lanyard tu 4 bulan lps laie...

RM10 per piece... Uhhh

Sib baik tak kena byr sendiri...

asmas@lleh
Sent from my HTC HD.

Jul 14, 2009

Terbabas

ada bas terbabas dari lorong naik ke Jln Pantai Bharu.. & menerjunkan bodynye ke lorong motor kat bawah bukit tuh.. isk isk..

hermp.. dari opis boleh nampak bas tuh, tapi nak amik gambar ??
alerr.. malas nak bukak tingkap plak..

camne la boleh terbabas ke lorong motor ntah le??


Update :

Ada gambar diorang nih fwrd2... "29 penumpang bas Rapid KL, termasuk seorang pemandu nyaris maut apabilabas terbabit terbabas sebelum terjatuh ke laluan motorsikal di susurkeluar Jalan Pantai menghala Kuala Lumpur, tengah hari ini. – Foto Abdullah Yusof".....


Jul 12, 2009

Jalan2 dipetang ahad

Balik dari Tesco... (membeli weekly ration), utk pertama kalinya kitorang benti sat kat tepi bukit kat stadium. Amirul kata "Uiyoo...ada ferrari...! Dahsyat!"

Muehehe... Padahalnye org main go-kart.

For Sale : HTC Cruise II; Sierra 3G USB Modem

Semalam kite letak iklan kat tepi jek...
hari nih buat entry full pasal jualan lelong phone & 3G usb data card...
Murah murah!!!

korang boleh bid di lelong @ contact me / MDH for details..
Kitorang jual murah gile nih.. sape nak beli..???


SOLD to Siti Zurina 17July09 -
 HTC cruise tuh teramat la baru.. lebih baru daripada HTC HD ku... nak jual RM1200 sahaja..
----------------------------------------------------------------


HTC Touch Cruise II Iolite T4242 + 4GB + Full Original Accessories.







Click here to bid


This is the new model of HTC Touch Cruise released in 2009. The condition of this set is like new, no scratch at all, screen is protected by screen protector. And it still have 9 months++ of warranty by SiS (up until April 2010). Therefore no worries, backed by SiS if anything happen u just bring it to SiS service center (the warranty card and original purchase receipt will be provided). Market price for SiS set is still around RM1.8k - RM2k, so RM1.2k with 9 months of warranty left is really a bargain!

The full accessories package will include (in original box-set):

1 x HTC Touch Cruise II mobile phone with 4GB micro-SD
1 x HTC Touch Cruise carry pouch
1 x original battery
1 x USB cable
1 x HTC original travel charger
1 x HTC stereo headset (unopened package)
1 x HTC original Cruise II car holder (unopened package)
1 x HTC original car charger
1 x extra stylus
1 x set of manuals & CD

As for the GPS software, there's Garmin Mobile XT installed preloaded with latest map from malfreemaps.com. There's also the pre-installed Papago X3 by HTC together with 1 unutilized map activation code. You can use this code to activate 1 Papago map of your choice.
The phone is bought from PDA Expert at Mid Valley, and they'll provide lifetime support for the software. Just visit their booth for any software related problems.
p/s : mahu di jual pada harga RM1200 sahaja.. market price new set 1800 - 2000.

-------------------------------------



Still available - Sierra Wireless Aircard 881U HSUPA / HSDPA / 3G USB Modem (7.2Mbps)




Click here to bid


Key Features:
- Speeds of up to 7.2 Mbps on the downlink and 2.0 Mbps on the uplink, on the latest HSPA networks
- Familiar USB connection
- Fully compatible with HSDPA, UMTS, EDGE, GPRS, and GSM networks
- Supported OS: Windows Vista, XP, 2000, and Mac OS X
- Internal battery that supplements the power from the USB port when extra power is required
- Extra function - GPS receiver
* pls don't get confused as it is GPS receiver, still requires additional GPS software i.e. Garmin for PC to enable your notebook to function as navigator.

Key Benefits:
- Portable solution for enterprise & home use
- High speed wireless connectivity in more places than Wi-Fi, offering greater mobility
- Global compatible - support for latest HSPA technology, but backward compatible where unavailable
- Reliable connection and speed, even in fringe network areas

Package Includes (in Original Box) :
- A Sierra Wireless Aircard 881U USB Modem
- A Li-Poly Battery
- 3G watcher Manufacturer Installer software in CD (burnt to CD-R)
- Installation guide

I'll provide the original receipt of purchase, dated 29/03/2009 from Telventure Sdn Bhd. The warranty is for 1 year therefore it is up until 29/03/2010. Still got around 8 months++ of warranty left! This unit was seldom used, standby for out of office usage. Looking for fast deal. Thanks!



p/s: reason to sale.. juga sbb upgrade ke HTC Daimond 2 .. so data card tak gune lagi.. RM250 sahaja.. connection upload/download 3G is very good!!

Jul 11, 2009

Berpantang, D&C



Berpantang

yup.. kawan2 saya berpantang due to the miss abortion case last week. Not really berpantang macam orang bersalin.. but I do wear stocks..(atleast for a few days... hehhe), no ice drink, no 'angin' food.. ( ye ke?.. ntah... ikut rasa hati.. hihi).

Thank you to my in laws (mak, abah, fizi.. for helping me around to do house chores & yada yada..) Thank you to my adik beradik.. who turns up & visits me .. Thank you MDH for meneman at the hospital & for everything..


D&C

We went to check in (admission) on Friday evening.. (malas nak buat admission malam.. pengalaman admission dari Emergency counter.. sungguhlah lambat due to policy utk serve orang yang nampak tenat dulu...) After dah settle + upgrade myself to a single bedded room (buat masa ini kelayakan kami hanya for double bedded room)..

Kami buat 'home leave' -- admit petang tuh & sign for permission to go home & check in balik malam... So sempat lagi balik rumah.. makan , mandi.. siap siap *wlpn tangan patient tag* hhhehehe

* Tips for CO. staff .. ask for the fee charge for double bed room vs single room. For Pantai Medical Center they charge RM138 per day for double bed & RM238 for single bed. Please note that PMCare will pay a maximum of RM180 per day eventhough your are entitled for double bed room. Therefore.. kami kena bayar sendiri the difference around... RM40 per day.. Kenapa.. upgrade... atleast MDH can sleep kat spital.. no need to go home & datang balik esok (so save on tol & minyak kereta & parking.. )

Staying at the hospital. nurse keep masuk check blood preasure.. check demam ke tidak.. So.. dalam muke seposen macam tade perasan & macho.. my blood preasure je bukti sebenarnya daku ini ada perasan gemuruh & cuak gile.. (ahahhaha.. ooh.. blood preasure ku tidak pandai menipu...).. Start from 117, to 120, 126.. sampai ke before masuk OT & menunggu Dr Raz the pakar bius (anestathic).. it when up to 130.. muhahaha... Nurse yang jaga bilik menunggu tuh senyum jek.. "Takut erh ??" dia tanya...

Masa kena tolak masuk bilik OT.. perasan.... 'Sejukkkkkk!' seriously everything about the room is sejuk.. katilnya sejuk.. alatannye sejuk.. even tangan Dr Nora tepuk tepuk bahu sebelum.. duniaku menjadi gelap dan senyap.. pun sejuk.. Hermp.. katil kat OT tuh.. kecik je.. macam ngam-ngam muat sorang boleh baring straight jek.. (tade la cam single bed kat ward tuh). My right hand dah kena pegang dgn Dr Raz.. kena cucuk apentah.. pastu dengar sore Dr Nora kata.. "Ok ? .. relaks..."bunyinya macam mak-mak yang menenangkan anak2 yang cuak.. (heheh). Pastu dengar lagi dia borak ngan Dr Raz pasal isu bila la Pantai Medical Center nih nak siap construction... lalallala... Pastu sorang kakak tutup mulutku dengan gas cam oksigen dlm tv selalu ada tuh.. dan suruh tarik nafas.. Aku tarik sekali... (kepala rasa berat.. berpinar pinar..) tarik kali kedua.......... (mata terus tutup.. gelap.. sunyi).

Sedar-sedar lepas tuh.. aku dah ntah kat mana.. macam lost.. kepala pun still rasa berpinar pinar.. nampak gak jam kat tepi dinding berdekatan.. uh.. dah pukul 9.45 dah macam tuh. Meaning dah sejam lebih aku tidur ?? Itupun.. mata cam berat.. Betul2 sedar dan aware apa ada kat sekeliling jam dah pukul 10.20 dah..

Petang around pukul 4 aku dah check out dah.. (nurse tuh persuade juga kalau nak stay another 1 night pun boleh.. it is for the money ? yela kalau customer stay another 1 day.. lagi banyak hospital boleh bill, or is it mmg ikhlas ? hehehe.. )

Post D&C procedure.. (yela kan masa D&C mmg tak ingat pape pun..) hari esok tuh ada rasa sakit satu badan.. sakit tengkuk.. sakit belakang, sakit pinggang.. sakit la sume.. Macam rasa sengal badan lepas exercise berenang ke ape ke.. + sakit tekak.. (tanya-tanya kat orang yg pernah kena GA (general anestathic).. katanye mmg normal utk rasa sakit badan...

Lain lain hari.. ku harungi dengan berehat-rehat sahaja..

Ohh.. mengapa la MC ku hanya seminggu (pelik kan ? orang lain kata 2 weeks.. ) So next Monday , I have to work... Boss.. please don't ask me to do extra / extreme work at least for another week... (I do hope.. she reads this.. heheheh).



Jul 7, 2009

SOLD - canon S3 IS




please bid @ lelong.com.my


lupe nak iklankan kat sini.. bizi with other things lately...
so here it is.. our Canon S3IS for sale..
of course it is USED item.. but rarely use ever since kami dapat Panasonic digicam free masa kes bergaduh ngan best denki pasal LCDTV dulu...


siapa yang berminat boleh la bid di lelong. Harga bermula dari RM499..


item description :

Canon Powershot S3 IS 6Mpixel 12x Optical Zoom

Every button and every function still works perfectly. Seldom used. Item will be shipped in it's original box. What's inside the package :
- PowerShot S3 IS body
- original Canon camera bag
- SD memory card SDC-16MB (unopened)
- SD memory card 1GB
- lens cap
- neck strap
- USB interface cable
- stereo video cable (unopened)





Congrate to hani & hire ...

Sms from hire pepagi tadi...

"Hani Hire (1:02 AM):
Salam. Alhamdulillah. Hani selamat melahirkan baby girl di Pantai MC, Bangsar jam 12am 7.007.2009. Weight 3.03kg."

Dapat date 7.007 tu... Hehe... Congrate!!


asmas@lleh
Sent from my HTC HD.

Jul 5, 2009

Ouch..

Jul 3, 2009

Check In


Sent from my Windows Mobile® phone.


Blighted Ovum

Thank kengkawan sekalian for all your support & wishes. Hehehe.. being me.. biasa laa... after some reading, some bertanya sane sini including bertanya kakakku seorang doktor.. ku redha & terima apa yang terjadi dgn tenang. Well.. cuba lagi di masa hadapan... Setiap yang berlaku tu kan ada hikmahnya.. (dgn musibah ini.. ku tahu betapa hebatnya my support group ' family & friend' .. & i'm thankful. Alhamdullilah...)

Dr Nora prescribed it's as 'blighted ovum'.. What is blighted ovum.. ? originally ku copy dari (here). baca la ek.. kalau korang rajin & ingin tahu.. Hermp.. malam ini baru nak meng'admit' diri ke hospital.. puasa semalaman.. & esok pepagi baru D&C.. Ada orang kata MC 2 weeks.. hermp... yah yah..!!


What is a blighted ovum?
A blighted ovum (also known as “anembryonic pregnancy”) happens when a fertilized egg attaches itself to the uterine wall, but the embryo does not develop. Cells develop to form the pregnancy sac, but not the embryo itself. A blighted ovum usually occurs within the first trimester before a woman knows she is pregnant. A high level of chromosome abnormalities usually causes a woman’s body to naturally miscarry.

How do I know if I am having or have had a blighted ovum?
A blighted ovum can occur very early in pregnancy, before most women even know that they are pregnant. You may experience signs of pregnancy such as a missed or late menstrual period and even a positive pregnancy test. It is possible that you may have minor abdominal cramps, minor vaginal spotting or bleeding. As with a normal period, your body may flush the uterine lining, but your period may be a little heavier than usual.

Many women assume their pregnancies are on track because their hCG levels are increasing. The placenta can continue to grow and support itself without a baby for a short time, and pregnancy hormones can continue to rise, which would lead a woman to believe she is still pregnant. A diagnosis is usually not made until an ultrasound test shows either an empty womb or an empty birth sac.

What causes a blighted ovum?
A blighted ovum is the cause of about 50% of first trimester miscarriages and is usually the result of chromosomal problems. A woman’s body recognizes abnormal chromosomes in a fetus and naturally does not try to continue the pregnancy because the fetus will not develop into a normal, healthy baby. This can be caused by abnormal cell division, or poor quality sperm or egg.

Should I have a D&C or wait for a natural miscarriage?
This is a decision only you can make for yourself. Most doctors do not recommend a D&C for an early pregnancy loss. It is believed that a woman’s body is capable of passing tissue on its own and there is no need for an invasive surgical procedure with a risk of complications. A D&C would, however, be beneficial if you were planning on having a pathologist examine the tissues to determine a reason for the miscarriage. Some women feel a D&C procedure helps with closure, mentally and physically.

How can a blighted ovum be prevented?
Unfortunately, in most cases a blighted ovum cannot be prevented. Some couples will seek out genetic testing if multiple early pregnancy loss occurs. A blighted ovum is often a one time occurrence, and rarely will a woman experience more than one. Most doctors recommend couples wait at least 1-3 regular menstrual cycles before trying to conceive again after any type of miscarriage

Jun 30, 2009

The Sad News

Tajuk pun dah berikan gambaran apa yang bakal posting nih katakan.

It's a devastated news for us... me & hubby and even the plus two.. (especially si 'kakak' yg nampaknye belum berkesempatan lagi nak jadi kakak dlm masa terdekat). So my dear readers... i'm schedule for a D&C procedure this coming Saturday for a mis abortion.

hari ini.. ku saja ambil a day off just to clear my mind.....

Jun 29, 2009

HCG Level

Hermp.. again..i'm on MC (today)
pagi nih nak kene pegi balik ke Primanora utk 2nd x amik darah for HCG level
Jumaat lepas dah amik sekali... So today is the comparison & result day (mngkn petang sket kot)

Why kena wat HCG test ?
-- Doctor... baik kat Level 26 (kat office) atau pun Dr. Nora tak pasti berapa minggu sebenarnye pregnancy ku ini. Jumaat lps masa Dr. Nora check.. katanya kalau ikut last menstrual date... should be dah 9 week dah.. tapi scan.. cuma nampak sac aje.. size lebih kurang 7 week... Was we miscalculate the date ? or ntah la.. So to be sure..Dr Nora schedule me for HCG test..

some basic info... on HCG....
hCG levels during pregnancy(in weeks sincelast menstrual period)
-------------------------------------------------------------------
3 weeks LMP -- 5 - 50 mIU/ml
4 weeks LMP -- 5 - 426 mIU/ml
5 weeks LMP -- 18 - 7,340 mIU/ml
6 weeks LMP -- 1,080 - 56,500 mIU/ml
7 - 8 weeks LMP -- 7, 650 - 229,000 mIU/ml
9 - 12 weeks LMP -- 25,700 - 288,000 mIU/ml
13 - 16 weeks LMP -- 13,300 - 254,000 mIU/ml
17 - 24 weeks LMP -- 4,060 - 165,400 mIU/ml
25 - 40 weeks LMP -- 3,640 - 117,000 mIU/ml
non pregnant -- 55-200 ng/ml

p/s: doakan everything is ok.. harap harap.. cume miscalculate the date aje... hermp..