Sep 14, 2009

JP Visa

"Suitable, please proceed to immigration"


Alhamdulillah.. hari nih fomema dah kuarkan result medical check up bibik. So balik raya nanti bibik idak le berstatus PATI (heheh).

Since application utk ambik bibik sebagai pembantu rumah nih special kes + tambah special plak bile kami nih kirenye bidan terjun selepas majikan asalnya tak dpt nak proceed apply kat imigresen (majikan asal nak amik bibik jagakan ibu diorang yg sakit; bibik baru smp 3 hari; ibu majikan tuh meninggal dunia; diorang pula tade anak.. So kami pun amik alih) . So.. 18 hari pertama bibik kat Malaysia nih.. die bertugas di rumah majikan yg memula tuh.  (itu dah 18 hari berlalu tuh.. visa pelancong die tamat 30 hari je.. tinggal less than 15 day utk kami kejarkan dpt sticker visa pembantu rumah asing 'PRA')

Special kes nih panggilnya ' Permohonan JP Visa  = maid dah ada/ masuk malaysia atas visa pelancong ' . Kalau permohonan biasa boleh tau dlm masa 3-4 hari.. JP Visa resultnye 14 hari baru tahu. Lepas dah lulus application.. kena proceed ke fomema plak.. fomema result 10 working days pula.. In total number of days application process smp lulus dpt sticker will take 24 days.. Visa bibik.. tamat tempoh 2 Sept 2009.. MMg confirm terlepas tarikh..  (hhuhuuhuh)

Ada orang kata senang je ..." Hantar borang2 ke imigresen, cakap nak apply JP, apply "Special Pass" sbb nak due dah visa tuh"

MDH pun pergila ke Putrajaya pagi Isnin, 23 Sept (delay ke imig sbb bibik smp 19hb Rabu petang, borang-borang nak kena isi, bibik kena amik gambar ukuran passport lagi, borang2 nak kena cop sumpah, agreement kena cop & setem hasil + +  Sabtu/Ahad mana imig buka...

Sampai kat sana.. tak semena-mena MDH siap kena masuk bilik Pegawai.. Pastu.. kena marah lagi..

Kata pegawai tuh.. "Awak tau tak ini kesalahan ?" MDH secara jujurnye jawab.. "Tatau" . Seriusly.. mmg kitorang tatau pun.. Ada orang kata.. semuanya OK. Lepas kena marah.. MDH tanya.. camne ngan VISA yg nak tamat tuh.. Orang IMI putrajaya kata.. "Awak jaga ajela"

Confuse..

Kami tanya2 .. orang lain plak kata.. nnt kena dende overstay - RM30 per day. Orang lain yg pernah kena plak kata .. bibik dia overstay smp RM2k kena dende masa nak balik Indo. Huhuhu.. Kami pun pergi lagi ke Imigresen. (kali nih Shah Alam). Pegawai kat sana friendly sket.. tapi katanya.. kena buat kat putrajaya. Bila kami kata.. orang putrajaya kata tak payah buat apa-apa.. orang kat situ pun konpius skalik.. waaa waaa... Kami call putrajaya.. "diorang kata sbb kami dah apply JP Visa dulu.. so takleh apply special pass tuh.. Errrr... In the end.. kami pun buat tatau aje laa.. tunggu je la process2 nih sume settle...

So today.. akhirnya Fomema result pun dah kuar.. ""Suitable, please proceed to immigration"

Dah 12 hari bibik tuh 'overstay'. kena dende ke ? tak kena dende ke? errr... Apa-apa pun.. sekurang-kurangnya balik kampung nnt hati senang.. Bibik tidak lagi berstatus ..... tanpa izin. Alhamdulillah.


update :

Since ramai btul request nak tgk surat tuh.. saya minta maaf bebanyak sbb. tatau mane ntah .. hihihi
So saya copy paste email (yg dah jd template dah nih..) dok di fwrdkan kat sesiapa yg tanya..

template :

*****************************************

Kena apply di imigresen.. & buat siap2 surat rayuan utk permohonan JP Visa tuh.
Normally it will take additional 10-14 days utk dpt tahu lulus/tak lulus permohonan JP Visa tuh..
lepas dah lulus, baru boleh dpt surat yg boleh dibawah ke fomema utk medical check up dan sebagainya..

So... kena buat secepat mungkin.. else nnt akan kena dende bila Visa bibik yg masuk as pelancong tu tamat dulu before dpt sticker pembantu rumah..

surat dalam pc kat rumah, tapi macam kes kami arituh.. antara sbb. permohonan :
  1.  kebetulan masa tuh, anak2 baru lepas warded & demam .. so kesihatan anak2 lebih terjamin compare duduk nursery seharian..
  2. Tmpt keje jauh daripada rumah/nursery -- so.. sekali lagi anak-anak terpaksa tinggal di nursery smpi lewat malam.. normally 8 lebey baru dpt amikk..
  3. masa tu pula.. H1N1 baru kecoh2.. so sekali lagi isu kesihatan anak-anak jadi alasan utama
 macam kami terus hantar sendiri surat & semua borang2 lengkapkan sesiap kat imigresen putrajaya.. lepas tu call follow up every day..

hehhe.. goodluck ye..

*****************************************

18 comments:

Zeti said...

salam. saya nak pply jp visa dgn maid saya baru sampai ni. u ada lg x cth surat sokongan kenapa nak amik maid tu guna JP visa?

whitedove782002 said...

salam...kalau boleh saya pon nak contoh surat sokongan JP Visa kalau ada ?..boleh tak email ker whitedove782002@yahoo.com ?

MyDanisH said...

salam.. perkongsian maklumat yang amat baik. saya juga berminat nak ambil maid guna kaedah JP Visa. Boleh tak share contoh surat permohonan JP Visa tersebut?..kalau ada softcopy boleh tak email ker mydanishaiman@gmail.com ? Terima kasih.

Lina said...

Hi,

Can you share sample of JP visa letter too? my email is lynn81@gmail.com

Thanks

Anonymous said...

salam,

boleh saya minta share kan contoh surat JP visa letter tu tak? email saya theverve.ashcroft@gmail.com

Anonymous said...

hi, boleh tak bagi salinan surat permohonan JP visa tu?? terima kasih..wicky7@yahoo.com

sikulat said...

Dear all,

sorry surat JP Visa dah tatau mane dah .. so you need to draft sendiri. Reason contoh saya dah letak kat dlm posting nih.. buat ala-ala surat rasmi tuh.. begitula adanya. TQ

fairuz said...

maid yg masuk kena ada medical chkup dari sana tak

Rina said...

Salam... menarik gak... boleh tahu tak sepertimana yang fairuz nak tahu... perlu ke maid bawa medical dari indonesia?

sikulat said...

Fairuz/Rina,

Kena.. kena.. Maid yg masuk tuh dah siap2 dah sume dokumen/ medical examination dari klinik2 yg di iktiraf by Imigresen.. semua dah lengkap.. cuma part kat malaysia je ada twist sket... kena buat surat JP Visa bagai... hehe

♥siEha♥ said...

salam kenal..
kes sy same mcm awk..
skrng jp visa sy dah diluluskan..slps ambil di imigresen jp visa,ape lg yg perlu di lakukan??
bibik perlu di bawa ke utk ambil jp visa tu ke?
jp visa tu same ke ngan permit kerja bibik?

sikulat said...

Sieha,

JP visa tuh boleh bawak pegi ke fomemama (dia cam surat kebenaran die nak proceed bekerja tuh -- yg selalunye di bawa masuk kalau procedure biasa)

So proceed ke fomema & tunggu result kuar.. pastu boleh pi amik sticker kat Imigresen

arief said...

salam

so JP visa u ni dah approve ker?
boleh cita flow mcm mana nk apply??
payment JP visa ni berapa n mcm mana nk bayar?

harap pastekan sekali contoh surat..

tq

qasehbonda79 said...

salam. saya nak pply jp visa dgn maid saya baru sampai ni. u ada lg x cth surat sokongan kenapa nak amik maid tu guna JP visa?

sikulat said...

Utk sume2 yg mencarik info ttg JP VISA

>> saya rase dah saya pastekan ttg. saya tiada lagi copy surat tuh..

>> Utk process.. spt yg saya ingat dan nyatakan kat entri nih..

arief -- entri saya nih setahun yg lalu.. So sudah la selamat maid tuh bersama saya nak dekat 2 tahun dah skrang. Alhamdulillah semua process ok.

qasehbonda - sori.. saya TIADA SURAT itu lagi..

-sikulat-

kak enis said...

tgh google carik process apply jp visa... ternampak satu link tulis sikulat... huhuhuuuu... cam ku kenal sikulat ini... tp di mane yeee.... ehehhehe....

wahhh udah bertiga yee....sy masih lg menten 2 yeee.... biler dah cnfirm dpt maid baru... baru leh pikir psl tmbah lg sorang.... ade chance x approve ker jp visa nie?

sikulat said...

kak enis,

hehhee.. ye benar.. sudah tige kini..

Kalau saya agent2.. diorang kata sumenye lulus.. hehhee

ezwin said...

Salam, once fomema dah approved, nak peri Imigresen balik tu kena bawak maid sekali tak?