Aug 18, 2009

curfew

Ku akan berada di rumah sepanjang minggu ini.. Dah apply for emergency leave Monday - Wednesday (since system hanya pick up annual leave kalau apply 3 days in advance) dan annual leave Thursday & Friday. It's up to the boss nak approve atau tak approve ke.. Actually cuti ku tahun ini baru gune 2 hari (itupun dah tolak dah kes cuti duo hospitalisation bebudak arituh). Dah tolak yg minggu ni.. I still have balance 18 hari lagi.. moga2 lepas nih tade la emergency2 nih.. stok cuti raya kena berbalance sket.. dan spare2 lagi (MDH risau tgk aku cuti lelama).. tapi nak wat cemana.. we need to darling. So.. wlpn kerajaan tak istiharkan lagi darurat kesihatan.. ku telah pun istiharkan sendiri minggu ini.. curfew for the kids kat rumah.

Pembantu rumah telah di fowardkan ke esok utk lapor diri. (arituh nak postponed ke 1hb supaya sync bayaran gajinye..) tapi with issues H1N1 la.. hubby working schedule yg makin demanding.. wahahaha... kami cepatkan ke esokla.. have to have to.. (pening kepala ustazah @ agent pembantu rumah tuh ngan kami yg asyik tukar2 plan) hehehe.. Sorry la ustazah.. kami pun tgh pening2 lalat.

Being @ home.. ku berpuasa (waa.. lenkali gantila awal2 ye puan asma)

dah 2 hari nih.. ku memasak plak tuh.. Ntah ape-ape menunye.. tapi boleh laa.. har har.. lauk semalam.. tak amik gamba la plak.. Lauk ari nih ada gamba.. jeng jeng jeng.. campak campak.. jadi la plak..

PJE sudah ku bawa, wlpn cume ke kedai makan.. hahhaa.. Kekok kekok.. (dah le mmg jarang bawak kete).. pastu orientation signal & wiper lain plak dari WND. Bukak signal terbukak wiper.. ulalalla.. Nenanti boleh la try bawak ke opis.. & ke seksyen 13 ke (kan k.uteh kan?)

kembali ke topik pembantu; sebenarnya cam blank camne nak handle.. camne erh ? any tips ? do & don't ? Should be.. spending Wed-Sun minggu ini utk orientation maid.. tapi ape nak di orientasikan ? waaa.. waaa..

p/s: ketika ini @ 10.29pm.. MDH lom balik keje lagi.. bagus gak ada pembantu nnt.. ada gak le peneman .. My dear MDH.. hopefully ramadhan schedule won't be as tight as it is now. Hihi..

2 comments:

ummi said...

nanti jd cam akak smah, kalo dia ajak balik kol 6 pon, akak terkujat pasal awal sgt. selalunya akak balik dulu. pastu pepandai le dia cari cab. kat sini kat susah nak parking.

Farra said...

tade tips lg utk pembantu, ku pon masih fail train dia :D

kak tie ada tips taks?