Siku|atLlife.. Hello.. :)

..Life's journey is what we choose it to be..

Go confidently in the direction of your dreams.

Live the life you've imagined.

In the eyes of a child...

there is joy, there is laughter... there is hope, there is trust, a chance to shape the future...

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Dec 14, 2010

Kids & Kite

Haihh.. skrang nih punye la liat nak update.. Berjuta-juta idea nak karang ((ambooiii)) tapi idea aje laa.. tak karang-karang.. udahnye tak hapdet hapdet la jadiknya..

Abang yg sangat bahagia layang2nya terbang tinggi

join pi main layang2.. sibuk tgk atas layang2 yg terbang.. 
8.5kg @ 5.2 month old
We had another round of bermain layang2 last Sunday.. this time around bawak baby bimbamm sekali.. So kat atas nih gambar budak si kecik itu dlm stroller.. ketika dia masih berdiam dan ok nak tgk2 sekitar sendirian.. Lepas tuh... kena gendung dah..((fuhh fuhh.. sib baik ada RS)) hehehhhe

Adik nak orang pegang dah.. RS in action! :P
tak dilupakan..
si kakak yg kononnya nak main..udahnya mama yg penat kena pegangkan kite... huhuh

p/s: credit to MDH for his 'album title' yg ku ciluk for this blog title ((sori la papa.. mama dah blank takde idea sendiri la skrang.. hihihi))

Nov 22, 2010

Hujung Minggu Nan Lalu..

aduiihh banyak btul posting tertunda..

Hujung Minggu Nan Lalu.... "Little Caliph Ihtifal & Performance Day 2010" took place on the 5th of November. Although not so weekend (it's Friday on Deepavali Day).. but the event berlangsung jua.. (hihihi). Comments kami.. (uhh.. lenkali jgn le bagi YB bagi speech utk penyampaian hadiah kanak2.. tak sesuaiiiiiii.. Dah berkecemiuk. anak-anak kecik.. YB masih lagi bagi syok bagi speech panjang lebar.. huhuhu).

Skrang macam dah trend.. anak-anak yg mane berkesempatan ke pegi kindy... sume ada Convocation Ceremony.. Layanzzzz... (ini anak baru grad 6 years old kindy.. pun dah rase cam terharu2.. haiii apetah lagi di masa hadapan ek.. Insya Allah.. Aminnn.. Moga2 berkesampaian kejayaan anak-anak di masa akan datang)

Both Amirul & Ika ada performance.. Amirul jadi "the proud bat" ; while Ika plak menyanyi dengan penuh semangat lagu "Mari Bersolat"

Grads of LC Setia Alam 2010
"Mari Bersolat by Nurul Atiqah & the geng of 5y.o "
Jubah Jr.

Hujung Minggu Nan Lalu.... "Taekwondo Grading" . Rasenya semua budak-budak kecik yg nak naik belt kuning.. PASS with flying color .. hihihihi..

Ikut aje ape Sir tu buat.. senang btul nak naik tali pinggang kuning.. hihihi
Hujung Minggu Nan Lalu.... "Mari bermain Layang-layang".. tidak la merancang pun aktiviti ini..

Semalam masa balik dari makan di luar (Ariff tinggal since die baru kene cucuk & bibik pun maleh nak jalan.. nak dok rumah makan megi die kate) Kami melencong masuk area "Bukit Jelutong" .. masuk je terus terlalu kat padang & ade orang main layang-layang.

Lalu & stop kat depan orang jual.. tanya harga.. Beli & terus naikkan layang-layang..

Best best.. nanti weekend kite main layang-layang lagi ye.. (nota ini ditujukan buat MDH) :P


Abang & Papa melepek tgk orang main kapal terbang
 selepas dah tade angin nak naikkan layang-layang sendiri


Nov 16, 2010

Lama weh tak update

Yaiks.. Lama btul tak update blog. Test sat gune tepon to update...

(^_-)-☆






- Posted using BlogPress from my iPhone

Oct 29, 2010

Jubah Jr for Amirul

Update :  LizOthman pun wat entry on this. Check out her blogshop to read her side of the story.


Yey! gara gara nak kena pakai Jubah (warna putih) utk Hafazan waktu Ihtifal LC this coming Friday; Amirul got a custom made Jubah Jr.

Terbaek la pilihan & design by LizOthman. Punya la search sane sini sbb. nak cepat ((memula tuh kelam kabut gila sbb. ingatkan Friday (esok).. rupanya 5 Nov daa.. ((ahahha.. next Friday eventnya..)) So takpela.. negotiation & order confirmation semua beres & sangat senang la berurusan ngan LizOthman nih.. hehehhe.

Seperti dijanjikan.. Jubah Jr. utk amirul sampai tadi kat office.. ((Jangan memain, Amirul siap dok ingat lagi tarikh .."28hb kan mama, abang punya Jubah tuh siapkan.." hihihi)).

Balik keje tadi.. bila tanya "Abang ingat tak ada apa ngan 28hb ...?"
Adale dekat seminit blank sekejap muka dia.. pastu tertonggeng, tergolek golek excited bukan main lagi. Di capainya beg parcel tuh.. bukak.. terus pakai.. dan terus (pada masa ketika ini.. dah bawak tido dah..)

So selamat dah.. kena rasmi Jubah Jr hari nih.. ((satu lagi penyebab Amirul tertunggu-tunggu Jubah Jr dia nih.. sbb nak challenge Ika yg dah seronok memakai kaftan ~penangan memesan dari Julie balik K'tan~).

Kainnya selesa, seperti yg dikehendaki.. White Color (senarnya grey or blue look nicer) tapi keperluan asalnya mmg kena gak White in color.. so.. white it is. Puas hatila.. :). Thanks Ija @ LizOthman.. Insya Allah boleh berurusan laie.. Promote nih!!!

Click image for larger view.
"Ariff sibuk nak interframe amik gambar gak.. Ika pun nak tunjuk jugak kaftan comey hasil tangkapan Acik Julie kat kelate. Abang yg sangat suke! "


Oct 9, 2010

The Seoul 061010

Nanti buat lagi ye kawan2.. the more the merrier.. :)

Missing in the group photo - Aini / Ika / Wanie * More pics ada kat FB ye!

Oct 4, 2010

Air Pink

Hari nih first day, baby kena tinggal with 3 orang kanak2 alone..
before nih 2 minggu, in law ada kat rumah.. so aku pi keje.. bibik still tidak merasa bagaimanakah tinggal bertiga-tigaan sahaja kat rumah tuh..

Kakak - Adik - Abang


@ 3.30pm .. ika call.. (biasa la macik nih kan suke report). Reportnya setoit je.. bab adik tamoh tido pun hari nih .. pastu bibik belum makan.. tapi bibik dah masak.. adik pun ade nangis.. tapi abang tgh cakap ngan adik.. (ntah citer die bercampur campur.. )

Bila aku tanya.. adik buat ape tuh.. "Ada je baring kat depan.. die cakap ngan abang.." 
Bila aku tanya.. tade pun dengar adik nangis.. ?" Dia kata.. "OOo.. sbb Ika kan kat belakang.. " 
So aku suruh pegi la bawa telefon kat adik.. ((tade plak dengar sore adik nangis..))
Pastu dengar die cakap ngan adik dia ((aku assume die letak telefon kat telinga adik dia))
"Ariff nak cakap ngan mama kan ? Aaa.. mama telefon Ariff nih.."


** Adik plak nak start merengek dah.. tatau la sbb dengar sore mama die ke? or rimas orang letak telefon kat dia .. Ntah.. Ade dengar sore bibik dok pujuk2.. **


So Si Kakak pun ambil alih balik telefon dan sambung citer die yg lain plak .. pastu tiba dia tanya soklan :

"Hmmmm.. Mama boleh tak.. Kalau ... Hari nih; Mama belikan Ika air yg wane Pink tuh?"
Me : Pink.. air pink yg mane ?


"Ala.. yg hari tuh Mama belikan tuh.. "
Me : aaa.. tak ingatla Ika.. bile mama belikan air Pink ?


"Yang kat Pasar Ramadhan tuh.."
Me : ooOOo.. (rupenya air bandung cincau) Mana ade jual air tuh skrang.. Kat pasar Ramadhan je ade. Sekarang kan dah Raya.. tade dah pasar Ramadhan..


Ika.. thinking sat..  "Hmmmp.. dekat Pasar Raya ? tade ke jual ? "





Sep 21, 2010

Lost and Found

Ada 2 cerita lost & found hari nih..

Satu daripadanya adalah rentetan daripada entry bertajuk "berita buruk" dari blog fara. So alang2 mmg aku kat Annexe 2.. turun sat opis fara & pick up SD card .. dan pape menantang drive yg mungkin boleh recover file2 gamba itu..

Balik dari cerita lost & found no.2 (refer cerita 2 nnt ye).. ku balik ke opis.
selesaikan tugasan bersama si Freestyle & kembali ke meja.. baru la google carik2 program yg boleh nak recover files from drive (accidently delete, atau mmg delete.. tapi copy lain sume dah musnah kee. heheh).

Hasilnya application yg ke-5 di install.. baru la kejayaan dapat ditempa.. Yahoo!

So kengkawan jika ada kehilangan data daripada drive anda (ter'cut', terdelete, terpape laaa..) boleh la dicuba program ini.. senang & freeware plak tuh.

Pandora Recovery

cara nya senang aje (basicnya sila download & install program ini dulu ya)

1) Boleh guna wizard die.. which dalam kes Fara, tak berjaya jumpe pape.. (muahhaha). Wizard tuh.. click aje search , bila dah jumpe file daripada drive yg korang select.. Recover saja file itu


2) Setelah tak berjaya cara 1 .. kite pun proceed 'Surface (cluster) scan'. Click "Start Disk Surface Scan" Yang ini.. die carik lebih mendalam lagi.. haihh.. penerangan panjang lebar korang leh baca kat sini la ek ((pandorarecovery features)). Yang ini tadi.. menempa kejayaan.. yg akhirnya menemuikan 765 image file daripada SD card Fara. Dari sejak zaman bile ntah.. muehehhee.  Dah abess die scan.. select aje semua file yg die jumpe tuh..  dan click Recover icon kat atas toolbar tuh.. . The End... selamat sudah.. Alhamdulillah..



Cerita kedua adalah berkenaan ATM Maybank kad ku yg hilang sebelum raya hari tuh..Ntah macammana ntah.. MDH pun lupa kat mana ATM Maybank kad ku (saya kan dok rumah aje.. sume transaction pesan aje kat MDH) termasukla.. tukarkan duit raya, depositkan duit.. & dalam kesibukan tukar duit, transfer sane sini.. balik rumah.. MDH tak ingat dah.. ape dah jadi ngan kad ATM ku.. muahahhaha.. So bila confirm tak jumpe.. teruslah kami buat laporan kehilangan kad & batalkan kad.. 
Dua cerita nih.. bersambung2 sbb.. lepas naik daripada office Fara, dpt la call daripada Maybank Bangsar.. kata mereka.. kad ATM aku rupe2 tersekat kat machine.. So orang cawangan dimana kad tu tersekat tuh.. dah courierkan kad kat Menara Maybank Bangsar.. dia kata leh aje pick up & reactivate balik...

So bepemergianle tadi ke Menara Maybank (fuhh sib baik tade ramai orang..pastu plak orang yang call tuh masih ada kat meja die.. So direct je & jumpe orang yg betul). Although.. ada salah cakap (bab boleh activatekan balik ATM kad tuh.. rupenya tak boleh daaaaa... kena buat replacement jugak). Tapi oklaa.. service tetap memuaskan hati. Apply kad baru yg terus je ku ambil option pakai Debit card instead of ATM biasa..  tapiii.. Maybank2U kena reset la plak.. huhuhuu.....  kena reapply balik kat ATM machine, kena jadi register as new user... (yaaaaiii..)

Alhamdulillah.. dua-dua kes Lost udah di Found semula.. horeeyyy!!



Sep 20, 2010

After 3 month

Kejap je dah lebih kurang 3 bulan aku bercuti.. on maternity leave + annual leave..

sedar-sedar dah menapak ke Menara pagi tadi.. (since dah pindah opis kan..)
sedar-sedar kena call Bed minta tolong buka pintu (aleerrr.. access masuk opis pun tak lepas pagi tadi)
sedar-sedar dah petang nih ni haaa.. tadi MDH leh balik awal (tapi selaku umat pekerja yg baru sehari masuk opiss.. tak kuasa la plak nak mengular.. wehehhee.. Bos pun ada bagi task ((although tak siap pun nih .aaa.. ngular cara lain.. dok opis tapi wat keje lain.. muahahah))

So hari nih.. test pertama utk menggunakan Freestyle yg bergaya itu.. (dah gunapakai kat rumah pun.. while ngumpul stok.. tapi selalunya pump sebelah aje...) Ini hari nih.. wat double pumping.. yihaa!!

Pagi tadi.. before keje (single pump) - 5oz
Tghari ((errr.. petang gak le kol 2.45 camtuh.. gara2 pi meeting kat annexe smp kol 1 lebeh.. gossip ngan yati & jah sampai kol 2.30pm.. eekekkek)) - 12 oz (rasenya laa.. sbb habis penuh smp penutup botol medela 5oz tuh)
Nih petang nih kol 6.15pm - 8 oz
:: masa di ambil utk satu seisi pump approximately 8 minute - 10 minute aje..

okla ek.. 20oz kat opis (2 kali pump)
+ 5oz dah terus jadi utk santapan Ariff pagi tadi..



Seisi tengahari... diberhentikan sbb nak melimpah dah.. hihih

ps: maka.. barang siapa yg ada terasa teringin nak membeli Medela Freestyle; beli laaa.. best bangat! whehehhee..

Sep 8, 2010

MYEG Syoknya Raya.. nak menang RM500!

Hari tuh.. dah masuk dalam list pemenang RM200..
skrang die bagi peluang pada yg dah menang utk dapat another RM500 duit raya.. based on undian pulak.. Ingin bantu saya ?! hehehe

Kawan-kawan & sedara mara sekalian.. undilah saya untuk bakal memenangi Duit Raya RM 500.Syoknya raya saya tahun ini ! Undi ek.. jangan tak undi.. bantulah saya utk menang!!

Utk mengundi click di sini

ps : Seorang kawan hanya mampu undi anda sekali setiap hari.Pertandingan ini mula dari 8th Sept pada waktu 12.00 tengahhari hingga 19th Sept wak...tu 12.00 tengahhari.

Sep 6, 2010

Iklan Raya 2010

Macam dah jadi satu trend.. semua ternanti-nanti iklan raya..

2 hari lepas terasa sangat terkejut dan tak puas hati dengan iklan raya TV3.. tak salah kalau nak dikatakan Iklan tuh keterlaluan obses dengan konsep 1Malaysia sampaikan sesuka hati mencampur adukkan antara agama dan kebudayaan.. 

Isk! Nak sharekan video clipnye (nampaknya TV3 dah remove bukan sahaja daripada di siarkan di TV3 malahan kat youtube pun kena remove gak). 

Ada la sesetengah insan yg rajin wat menafsiran iklan tuh.. tapi wallahua'lam.. Secara kasarnya aku berani la komen (memang tak betul la iklan tuh.. tak kena langsung dengan mengapa Umat Islam merayakan Eidfitri.. ntah ape ape ntah). Tgk memula ada beca terbang ngan kerlipan siap pacik rambut putih.. haiiiihhhh!!

Antara analisa mereka-mereka : here

Kat bawah nih aku sharekan iklan yg menyentuh perasaan by PKNS..
tak payah CGI bagai..
tak payah beca boleh terbang
tak payah bunga kembang mekar & bersinar-sinar..

cukuplah keinsafan sebagai ingatan...




ps : tgk gak iklan Petronas (selalunye best kan).. tahun nih best gak.. taappiiii.. macam iklan TM plak.. (sebab banyak aksi bercakap dalam telefon..) hihihhi.. Memula tgk tadi.. ingatkan iklan raya TM.. muahahhaha

Sep 3, 2010

Syoknya raya!

Alhamdulillah.. Menang ! MYEG syoknya raya!
hihihi.. ku submitkan gambar besar famili kami raya tahun 2008 dulu..
semalam submit.. kejap2 dok refresh & jenguk page Friends of MYEG FB page..
dari pagi sampai ke malam.. huhuh.. tak menang pun..

Tubb tubb pagi tadi terasa nak tgk .. Yey.. namaku naik dalam list pemenang..
Rezeki hari raya.. Syoknya raya btul!

..The Big Picture..
Syoknya Raya!

Maka di kesempatan ini (rasanya ramai hari ni yang dah hari akhir kerje before pulang beraya.. ) ingin kami sekeluarga ucapkan Salam Eidfitri buat semua rakan-rakan & sesapa sahaja yg terbace posting ini.. Maaf Zahir & Batin !!!

ps: ada gak hasil dok ngadap facebook.. hehhe

Aug 30, 2010

Syurgamu Ramadhan


Currently sedang menonton catch up episode kat www.tonton.com.my

Best best.. kalau dulu.. sibuk tgk citer Nur Kasih.. skrang ku cadangkan korang tgk citer nih plak..
bagi yang berada di dalam negara.. korang leh tonton kat TV3 waktu disiarkan ..
Syurgamu Ramadhan will be aired TV3, starting August 10th, 2010. Every Tuesday-Thursday 10PM.

Syurgamu Ramadhan bermula Ogos 10, 2010.
Setiap Selasa-Khamis, jam 10 malam.
Rerun/Ulangtayang: 430am hari berikutnya.

tapi bagi yg tak berkesempatan (cam kite .. ewahh.. sbb selalu by kol 10pm.. Ariff dah ajak guling2 nak tido..) & yang berada di perantauan.. Boleh la menonton  di www.tonton.com.my

tgk jangan tak tengok..

Aug 25, 2010

On annual leave

Monday (23rd August), supposenye ku sudah masuk kerja. But since dah di approve oleh bos boleh cuti panjang sampai raya... So semalam la first day cuti panjang ku.. (haihh.. bile lagi nak dpt cuti panjang cenggini).

Pagi2 macam biasa, lepas Ariff dah tido , aku pun start ber FB. Tgk sane sini orangnye status update, nampak Aini's book review pasal 'Diari Mat Despatch'.. baru teringat.. haihh lamanya tak beli buku. Last buku di bace milik kakak ipar (itu pun MIL yg pinjam.. aku tumpang sekaki). Skrang dah tade stock nak bace-bace.

Buat satu status update tanya sape2 ada any good suggestion-- isk tak dpt sambutan plak.. (ke sbb pagi2 mmg orang sume bizi wat keje erh ?) So .. terus bace review2 by Aini's.. dan start browsing BookCafe.com.my for books. Syoknye skrang majoriti bukunye ada less 15%.  Pagi semalam confirmkan buku2* nak beli, bayar M2U, petang nih** sampai sudah.. yey.. suke suke.. (saya suke tgk buku banyak2)...

* buku semua berdasarkan pilihan & recommendation 5 bintang kat GoodReads Aini's
** Efisen.. semalam order, today sampai dah..


Budak duorang tu sibuk.. tengok buku baru sampai.. diorang pun sibuk carik buku diorang & terus menelaah dan dan tuh jugak.. haihh...

Buku yg dibeli :
1) Diari Mat Despatch
2) Rembulan Tenggelam Di Wajahmu
3) Bidadari-bidadari Syurga
4) Aku Mahu ke New York 1
5) Aku Mahu ke New York 2


ps: bibik kecoh arinih.. semalam hilang sebelah stokin Ariff, arinih die bilang hilang sebelah sarung tangan plak.. Padahal dia dah make sure masa angkat baju tadi.. mmg cukup pair semuanya.. Muke dia masa turun lepas lipat baju tadi cam dah cuak ada perkara 'mistik' telah berlaku.. (muehehhe.. ntahle.. miss place je kot)

Aug 21, 2010

Hello polis..

MDH turun tangga di ikuti oleh duorang kanak-kanak riang kat belakang.. .

MDH  : Ma.. kena tgk bebaik budak-budak nih..
Me      : Ngape ? ape diorang buat plak tuh ?
MDH  : Nanti diorang main telefon, call 999 plak..
Me      : ?? diorang call 999 ? bile ? 
MDH  : Tak  lagi.. tapi tadi berlakon.. mcm real je.. call 999. Dailognye ... 

"Hello polis...
...tolong tangkap ayah saya. 
...Dia orang jahat...
...Dia tumbuk saya...
...Nama dia Dzulhasrin... "

MDH  :  Huh. tak pasal pasal plak nnt kena masuk lokap sbb memain call '999'. 

ps : Aduss..

Aug 20, 2010

3 beradik

Faces of Farhan @ 55 days old
..3 beradik..

Aug 19, 2010

busku

Ika sangat rajin membaca.. speed reading sungguh sampaikan......

itik-itik itu terasa 'bonas'
Ika: "mama.. ape tuh 'bonas'
Me: "mana? meh mama tgk..

rupenye "..itik-itik itu terasa bosan.."

Semalam melukis ngan abang superhero dan orang jahat..Kat bawah nih hasil lukisan ika..
Ceritanya orang jahat (left) tu .."die tu busuk tau mama.."
Me : oo.. Ika tulis la kat situ.. Orang jahat Busuk..

Hasilnya.. "busku"
..busku..
bukan bace aje die terbalik ikut suke.. tulis pun same.. asalkan ada huruf; aturan nnt lenkali check.. huhuhu
kalau ditegur.. die leh jawab " alaa.. takpe.. boleh jugak macam nih..  "
..

Aug 18, 2010

PRUlady Claim - Child birth

Alhamdulillah.. tadi the Agent PRU kami yg berdedikasi singgah sebentar ke rumah. Menguruskan Ariff PRU insurance sekaligus menghantarkan cek claim utk 'PRUlady Life Stage Benefit - Childbirth'.

Nilai tuntutan adalah 3% daripada plan yg di ambil. So macam diriku ini, aku amik 25k plan, so dapatlah RM750. Nnt tamat tempoh plan it will deductable daripada saving 25k tuh (insya Allah jika tiada apa berlaku pd diri pemegang polisi sebelum tempoh matang).

Cerita mengenai claim sebelum ini (here)

Kalau korang berminat dgn prudential bolehla contact agent kami nih  (email ) (blog)

alhamdulillah..

ps : boleh buat belanja Aidilfitri.. ye ye!




..

Aug 16, 2010

Nurul Atiqah is 5 y.o

15 Ogos 2010

Pagi semalam , punyelah liat nak pegi mandi.. bile di suruh.. ini demandnya.. 
"..kalau mama nak Ika mandi; janji kena sambut besday Ika malam , ok..." kata budak yg umurnye 5 tahun today.. Happy birthday Ika...!!


As promised, malam tadi kami keluar sekejap utk belikan birthday cake for her. Mula-mula ingatkan nak belikan slice kek or kek kecik tuh aje.. tapi birthday girl kata "Boleh.. tapi beli 5 ok, ika satu, abang satu, papa, mama ngan bibik". Makanya beli ajela 1/2kg cake. Sebagai tambahan keriangan kami pergi kat drive thru McD, dan beli 2 pack Happy Meal.. (biasa laa.. happy bangat laa dpt Happy Meal with free toys kan)


happy sungguh !


 ps: Birthday girl tu bukannya nak makan sangat pun kek.. tapi nak ada ceremony tiup lilin & potong kek aje..  hihihi.. 

Aug 13, 2010

Esok Cuti ?

Conversation ini dirakamkan semalam..

Amirul : Mama.. teacher kan.. kata esok cuti
Me : cuti.. ? cuti ape?

Amirul : Tatau.. teacher kata cuti je..
Me : Hmp.. tapi atuk & pah (atuk & pah yg hantar diorang pegi skolah minggu nih) tade pun kata pape.. teacher tade pesan pape pun..

Amirul : betul Ma.. esok cuti
Me : hmp.. takpela.. sat lagi mama SMS tanya kat teacher cuti ape. Mama check kalendar, tade pun cuti pape kat Selangor la abang

Amirul : Jangan .. jangan SMS kat teacher. Teacher tak bagi SMS
Me : Aiks.. bile plak teacher kata takboleh SMS kat diorang ? teacher cakap ke kat abang ?
Amirul : jangan SMS.. teacher tak bagi
Me : ??? (hmm.. hmm.. )

Me : Cuba abang citer kat mama, ada ape kat school esok sebenarnya ?
Amirul : (Dah melepek kat kaki mama & buat mata kedip kedip)
Me : Cuba cerite sket ?
Amirul : (Sambil berbisik) Sebenarnya esok ada konsert.. Abang baru tahu 9 aje, semuanya ada 20 (refer kepada dailog yg dia kena hafal utk drama apentah). 

Oh rupanya dia takut nak pegi sekolah sbb belum hafal dailog. Aiyohh... dahsyat tuh sampai sanggup create story yg hari nih  Cuti.. supaya boleh escape. Huhuhu..

Pagi tadi the drama continues.. dengan linangan air mata masuk kereta nak pegi school. Sorry abang, Mama still nak abang pergi dah hadapi masalah abang dengan berani.. You cannot run/escape when you have problem sayang.. face it. Kalau tak belajar dari sekarang.. alamatnya sampai besar nnt kalau tak boleh buat something / or ada masalah.. nnt nak lari jauh jauh.

Rupenye hari ini diorang kat school ada rehearsal utk Mini Konsert (ini pun ku tahu detailsnya sbb. call teachers dan minta comfortkan Amirul.. yg die boleh buat. Teachernya kata.. rehearsal aje pun.. hihihi.. Tergelak2 teacher die bila aku cerita Amirul kata hari nih cuti.

PIL ku kata, dia siap nyorok kat bawah seat depan utk tak keluar kereta. Abess 2-3 orang teacher keluar dan pujuk dan bagitau die.. "Takpe takpe!.. nanti teacher tolong!"

Hemp.. hemp..

Aug 11, 2010

Medela Freestyle

Setelah baca di sana-sini..
setelah mentelaah habis habisan pro & cons...
setelah bertanya orang itu ini..
Makanya ku putuskan utk beli juga 'Medela Freestyle'.

Hajat asal macam nak go for Avent Isis Duo (sbb harga yg ditawarkan oleh Faheem Wardrobe) lebih kurang sama aje. Lepas tuh berdasarkan pengalaman dan hasil yg sgt puas hati dengan prestasi Avent Manual Isis ku.. haii.. mmg la terasa nak beli 'Duo' tapi....

 Freestyle terpilih sbb. memenuhi kriteria-kriteria berikut :

  1. Double pump
  2. Ringan
  3. Rechargeable battery
  4. Compact & lebih kurang item utk di uruskan. (in terms of pump parts - biasa laa avent banyak sket nak bukak, nak basuh. nak pasang balik)
  5. Takde la bising mane (ada la bunyi.. but acceptable)
  6. Yang paling best sekali .. pump/motor die kecik aje.. macam walkman je (bak kata kaktie).. hehehe

So ku pun meng'order' dengan jayanya dekat Faheem Wardrobe for RM1350. 10% deposit for pre-order, takes 2-3 weeks utk barang sampai lepas tu baru bayar 90% balance during COD or before item is delivered via post. Tapi mine skip step menunggu yang 2-3 minggu tuh.. sbb luckily Iffa (the store owner) ada ready stock in hand. Dan tambah best lagi.. kebetulan dia nak hantar adik die kat Puncak Alam.. so terus aje boleh deliver item smp ke pintu pagar rumah.

Fuh.. investment terbesar utk breastfeeding journey ku.. :P


So.. doakan production bertambah meriah lepas nih..

ps: Dah start guna liner dah utk isi EBM.. liner nih boleh ke letak dlm warmer terus ek ? ke kena transfer ke bottle dulu ke?


~~ Salam Ramadhan buat semua~~~

**

Aug 9, 2010

En Samsung

Usaha utk menghantar En Sambung ke Cheras telah pun berjaya dilaksanakan Ahad lepas. (kisah sebelum ini) . With MDH not at home on Sunday.. (keje meh..on weekends pun keje keras skrang.. ) so hanya tukang bawak lori @ tukang tolak barang @ tukang angkat barang yg terhebat itu aje la yg membuat semuanya.

TQ Along.. you're the best..!! muhehhehe.. ((nnt boleh minta tolong lagi.. muehehhe))

Selamat berjasa di sana semula ye En.Samsung!

Aug 6, 2010

44 Hari

Alhamdulillah.. 44 hari sudah Ariff Farhan hari nih.. (means mamanye pun dah hari akhir berpantang.. hehhehe). Pagi2 tadi die bangun.. pastu dgn baiknya baring aje kat tilam.. dan bila kakaknye masuk tegur-tegur die.. Bukan main happy lagi dok borak (apentah bubblingnye) dan senyum-senyum kat kakak die..


Early days..
(utk opah & atuk print arituh.. hehhe)

44 days..
borak-borak ngan kakak
Alhamdulillah.. last week ku emailkan request pada bos utk extent (add 16 days cuti selepas habis maternity leave). First reply mail from boss - regretly cannot give the approval since currently tak cukup resource di office + nanti kengkawan officeku terpaksa berkorban tak cut raya. Tapi suprisingly, another email from boss today saying that i'm able to proceed with the annual leave (sehingga 16 September) .. Happy ... sangat-sangat happy.

Alhamdulillah.. as i'm starting to simpan EBM , since semalam production bertambah-tambah. I'm doing tandem nursing (express sebelah, direct BF sebelah untuk Ariff). Startingnya 1.5 per session, 2oz.. & semalam starting to reach almost 3 to 4oz per session. Semalam dpt total 8oz.. hari nih.. as at noon dah dpt 8oz dah.. pump pagi kol 5am tadi.. pastu kol 10 dan kol 12 tadi.. Alhamdulillah..

dah start gune 2nd compartment.
Pasnih kena guna liner plak kot..

Alhamdullillah.. keberkatan Ramadhan sudah dirasaikan..
Alhamdulillah..

Aug 3, 2010

Avent Stuff

Remember this. Masa tuh sakan survey sane sini.. So sudah reliasasi sudah purchasingnye. Hehhe.. jauh perjalanan barang-barang nih.. Pesan kat Julie kat UK sane.. Avent kat mmg originate from UK.. so kat sane murah banget.. cuma bila tambah delivery chargers.. up balik harganya.. but still lagi murah dari beli kat sini gak. hehehhe..

Julie manage to post boxes pada 20 July.. sampai actually hari Sabtu 31 July.. tapi sbb kami sume tade kat rumah. So abang posmen buat 2nd delivery monday noon. Happy bangat masa barang sampai.. ingatkan dah sangkut kat kastam ke.. ape ke.. hihihih

2 kotak yg sampai..
Pelik gak.. satu kotak tu cantik aje boxnye.. satu lagi cam nak lunyai.. (julie yg lunyai kan ke? atau encik2 posmen yg lunyaikan erh ? ) hihihi..
Di dalamnya ada :

1) Avent Digital Sterilizer
2) Avent Warmer, 2 Box (4oz BPA Free x 2) , 2 box (washable breastpad)



Avent stuff

Petang tadi nak mengetest Avent Warmer ; sekali tu gila cuak bila dia tamoh ON. Dah siap htr SOS kat julie dah.. rupe-rupenya kena tekan button ON die lama sket (which is lama gak le senarnya dari normally kite tekan button ON). ahahhahaha.. cuak den.. dan berjaya mencuakkan Julie sekalik. hihihihi..

So alhamdulillah.. dah test semua bende-bende electronic.. sumenya functioning well.. yah yah.. Syoik nye..

Semua ini adalah untuk budak kecik ini..
Moga dengan izin Allah. bertambah sihat dan tembam la si mamat yg dah pun start bam bam nih..

Aug 2, 2010

Bumble Bee

Enjoybreastfeed box contains 20 BB Bottle;
+ saje selit gambar fresh EBM yg dpt 2oz sambil menyusukan Ariff kol 12 tadi.  (hihi)

Order dari Enjoybreastfeed.com jumaat lepas. Should be sabtu dah smp tapi ku delaykan since Sabtu nak berBBQ kat rumah kakuteh (tade plak orang nak menunggu di rumah utk delivery)

Jul 29, 2010

Takde apa apa pun

"Mama.. takde apa-apa pun..."
Aisehh.. semangat kakak nih nak express susu gak.. Susu ape ntah yg nak di perah...
Lepas tekan bersungguh-sungguh beberapa kali (ala-ala nak bagi 'let-down')
"Mama .. takde apa apa pun.."

Me : Mmg laa.. ika kan budak kecik.. mane ade susu lagi... isk isk.. Dah dah.. jgn main la pump tuh
Ika : Ooo.. patutla tade pape.. sbb nih tutup nih..
** Mmg pun ade penutup kat depan muncung pump AI tuh**

En Hitachi

Muehehhee.. aiyark.. dah 2 hari lepas post baru perasan salah brand daaaa... Bukan Fujitsu peti ais ku.. Hitachi lerr.. wakakaka.. Perasan bile pi amik gambar tadi.. (hihihi.. malu saye)

Comparison En Samsung & En Hitachi
(Actual yg ada kat dapur itu.. )

Actual item :
En Samsung yg kelihatan comel kat cabinet tuh (ruang yg bakal kena diubah suai utk lebih bermanfaat)
& En Hitachi (hehhe) yg hitam menawan kalbu..



























 Ini insidenya .. 
(tapi gambar ihsan Fujitsu website la ye ; but ours warnanya Black. it's glass door.. So fridge magnet kena duduk tepi plak skrang instead of depan pintu.. hhehe)

Gambar Ihsan : interior (Freezer on left)
Gambar Ihsan : Partition sayur punye compartment yg kemas (daku suke ini)

Yang bawah nih. yang berangan aje tuh.. yg macam bawah ni kena top up laie dkt 2K itu laa..(hihihi).
Gambar Ihsan : berangan aje la erh.. muekekkee..


Jul 27, 2010

EBM & Fridge

Aduss.. tadi ku sudah tulis panjang lebar.. tubb tubbb.. kuar error.. and everything (puff.. gone!)

Rewrite sure dah jadi lain dah pasnih.. hukk hukk..

Me writing about the Fridge

** Kami sudah pun official upgrade our fridge (insya Allah kalau takde kerosakan atau ape2 yg seumpamanya.. ameen) akan kami gunakan lagi 10-20 tahun kot. Yang sebelum ni pun dah digunapakai 7 tahun dah. Berjasa tuh.. beli time MDH nak pindah masuk rumah Lestari (dari waktu di nyewa b4 kawen) sampai la dah anak 3 dah nih.. Idak rosak pun.. tapi capacity udah tak mencukupi.. di tambah pula nak simpan stock EBM nih.

Ada orang beli deep freezer utk stock up EBM; but as for me.. once dah tak breastfeed.. mane plak nak ku lelongkan deep freezer tuh ? Practically we need something with big size freezer but can also use for later and other function as well. Plus nak merealisasikan  hajat nak beli peti ais (wahahaha...). Makanya baru inilah ku belanjakan wang bonus 2009. Ini portion belanja utk suke suki... portion simpanan udah lama di ketepikan.. (& thanks to MDH yg sudi nak share kos with me to purchase En Fujitsu Hitachi yg gedebak btul kat dapur nun) hihhihi. En Fujitsu Hitachi ini mempunyai 2 pintu side by side.. So separuh badannya mmg khas utk freezer compartment.. dan saya suke sbb layout dalamnya ada banyak comparment with storage bertutup. So die cam kemas rapi aje.. Although kalau nak ikutkan kehendak.. hendak saje beli En Fujitsu Hitachi with ice & water dispenser.. tapi dek kerana upgrade itu memerlukan top up sehingga RM1.8k.. makanya takpela.. lupekan saje niat nak bergaya itu.. wahahahhaa.

With 1.8k boleh gak ku gunakan utk cover portion cabinet dapur yg dulunye khusus letak En Samsung. En Fujitsu Hitachi tak muat dok situ.. gemookk sangat. So maybe.. lah maybe we need to add cabinet kat ruangan tuh.. carik aje part di Ikea.. since mmg cabinet ikea pun kan .. boleh la add on aje kat tepi tuh..  ((next project le tuh))

En Samsung .. insya Allah akan di transportkan ke Lestari semula.. sambung berjasa lagi die nih.. kat tenant kami pula le.. Camne nak transportkan erh.. hmp.. hmp..

Me writing about EBM

Bekas dadih (2oz) Ija's Botlle MLO (3-3.5oz)

**As per image taken. Since upgrade storage sudah selesai.. ku kena kerja keras. Ya, kerja keras!!! yah yah yah. Buat masa ini.. baru stock up sket aje.. TQ to Jah for lending me the MLO storage bottles. Awal2 pump ari tuh... di letakkan dlm bekas dadih.. about 2-2.5 oz dalam tuh. Skrang nih dah start using bottle MLO. Liner dah beli dah.. tapi lom start gune la laie.. masih ada lagi bottle2 MLO jah.. hhehe..  Sekarang sedang berkira-kira nak beli Bumble Bee bottle yg 8 biji @ RM30++ tuh. Furthermore sedang tunggu parcel dari Julie .. expected tak minggu nih.. next week should sampai.. Hopefully selamatla semuanya sampai ke rumah.. Pesan Avent Warmer, Sterilizer, Washable breastpad.. dan julie top up a few bottle avent dalam tuh.. Kalau banyak sgt ku mungkin boleh publish dan jual kpd sesiapa yg mahu with special price of course.. ke ntah2 semuanya ku gunakan kah ? wehehee..

As for the time being, i'm using the good old buddy "Avent Isis Manual". Berjasa banyak nih since breastfeeding Ika dulu laie.. which now usianya should be 5 y.o udah... Pumping schedule buat masa ni tak menentu.. ikut suke suki saya sahaja.. kadang2 while BF Ariff.. kadang2 selepas Ariff dah tido kekenyangan..  Pernah sekali tuh lepas pump, Ariff terbangun dan nak menyusu.. pastu cam marah2 mamat kecik tuh sbb agaknye susu jadi sikit kot.. tak mcm biasa bile die minum.. abess tumpah dan comot muke pipinye (errr.. yg menyebabkan mamat kecik tuh sampai ruam susu kat pipinye..). Hihhi.. so kena la bagi prioriti mamat tuh kenyang dulu... baru mama die stock up.

Sekarang sedang berfikir2 nak hands free while pumping le.. any suggestion ? berbaloikan beli yg boleh double pumping.. (any suggestion ? preferably yg senyap sket.. takmoh la bunyi cam motorbot plak) Or memadai beli yg electric tapi satu sahaja ? Cam Avent UNO isis ke? atleast tayah nak tekan2.. ((hahaha.. bile malas dah mule melanda)). Sbb rasenya nak letak satu dedicate pump kat office.. tayah bw pergi dan balik setiap hari...

Sp mommies sekalian (korang sumekan berpengalaman)) sile la suggest kat saya yeh!

xoxo

Jul 26, 2010

Amirul Akmal is 6 y.o

This is a belated posting for Amirul 6y.o birthday..

Atok & Pah prepared a goodies bags for Amirul & Atiqah friends kat school. (terlupe nak amik gambar masa preparation goodies bag tuh.. Suka la yg amat duorang tuh (although hantar on Amirul birthday which falls on 20th July, tapi kami inform Ika awal2.. since birthdaynya nnt jatuh pada bulan puasa.. takkan nak celebrate ngan kengkawan di bulan puasa.) So it's a 2 in 1 celebration at school la ye. Hihih..

2 kek, 100 goodies bag.. (tapi terlambat hantar camera kat school.. sudahnye no picture taken juge .. huhuhu)

Happy Birthday to Amirul Akmal.. ! Mama love you always and forever!!!!! muahh muahh

Since tade gambar yg berkaitan kek & harijadinya.. gamba pi haircut pun bolehla ek..

Before
In progress
After  

Jul 23, 2010

MYEG - Renew you maid permit via MYEG

Kami telah berjaya renew bibik permit utk setahun lagi melalui perkhidmatan MYEG 

Settle sudah renewal of permit for bibik. Although something when wrong di page MYEG, but overall the service is good and recommended. The how to (utk sesiapa yang berminat boleh di download dari sini ).  Kami ambil OPTION 1 - Permit Renewal with FOMEMA Application . With service chargers of RM58, the only thing that we need to do is to bring bibik to the selected clinic. Woo... jimat banyak tuh.. jimat tenaga, jimat duit minyak dan parking.. Kalau tak opt for this (atau dengan kata lain .. buat sendiri) kena pergi office Fomema, submit borang, pergi klinik, tunggu result, pastu kena pegi Imigresen plak utk dptkan permit).

Step yang kami telah lalui..

Step 1 - Isi online form di MYEG website & make payment (levi + fomema + service charge). Semua nye berjalan lancar... except selepas payment settle (sib baik daku mmg spesis simpan rekod semua transaction) tetibe status die jadi 'Pending'. Sepatutnya diorang akan kuarkan e-receipt, tapi tak kuar plak (as if lom buat payment). So aku pun hantar le complaint kat help@myeg -- adusss sampai la nih takde balasan. Sib baik aku call ke Call Center (yelah bank dah deduct 600++, kotnye die tak ngaku terima ke..).. Sib baik immediately die terus direct ke orang yg boleh tolong, die tanya ada tak transaction record.. ku bagikan.. die confirmkan ok.. pastu terus minta email utk dia hantar kan form fomema.

tgk masih lagi status pending wlpn dah settle dah pun urusan renew permitnye..

Step 2 - Thru email with Hedriana (nih name officer ke ape ke kat MYEG tu ntah -- tapi sgt helpful staff die nih). Di emailkan pada kami Fomema form. Kami print dan isi mana patut pastu scan dan resubmit pada Hedriana with the scanned supporting document.

Email Hedriana & me


Step 3 - Tunggu orang MYEG datang rumah dan bagi hardcopy of FOMEMA document. Macam dalam iklan tuh.. (cumenye bukanlah Maya Karin atau Scha yg datang).

Step 4 - Bawa document Fomema  & Bibik ke Klinik (medical check up). Wait the result to be publish kat website Fomema.. which for our case.. check ari Khamis.. result kuar dlm hari Rabu. (4 working days). Ok la tuh since die nye commitment is 10 working days)

Step 5 - Since kami dah ada email Hedriana.. makanya ku emailkan kat dia pasal result dah kuar.. Dan dia terus reply kata.. ok.. Permit bibik sedang que for printing.

Step 6 - Wait for the MYEG guy sekali lagi dtg rumah.. dia tampalkan terus dlm Passport permit tuh.. bagus baguss..



Overall ku pueh hati dgn bayaran RM58 itu.. dan service orang2 MYEG pada kami (tatau la kalau orang lain; lain experiencenye)

Jul 16, 2010

Cita cita baru saya

Masihkah anda ingat pada entry ini "Bila besar nanti.."

Abang make a new statement baru-baru ni..
"Ma.. abang dah tanak dah jadik angkawasan.. " ((Me)).. ooo.. ok.. so abang nak jadi apa plak nnt?
"Abang nak jadi 'Pakar Pencipta'" ((Me)) aaa? pakar pencipta
"Tengok nih bahan ciptaan abang"

and he show me his motor ciptaan daripada serpihan2 mainan yang di sambung2.. ini image nye



So sekarang ade je ciptaan ciptaan baru die.. layan kan aje.. hehhe

Jul 6, 2010

Laughing Gas

Bila ku google.. ada conflict plak ejaan nye.. but bunyinya sama aje..  

Entonox / Ethonox / Etonox

Definition : 


Ethonox, or more commonly known as laughing gas is a gas that is used to give temporary pain relief during labour. It is a mixture of nitrous oxide and oxygen.

Etonox is inhaled either through a mouth piece pr a mask while the mother is having contractions. As it onky works for a the few seconds that it is inhaled, it is best to use it during the last part of the first stage of labour for up to 1 – 2 hours.

Etonox eases the labour pains but does not take the pain away completely.

Ethonox has no side effects on the baby. It is also compatible with other drugs there is no residual effect to hamper other methods of pain relief.

 image : bekalan gas dari dinding labor room.. 
yg ku gunakan semasa kelahiran Ariff Farhan.. 

 image : the mask

My own experience:

Well.. utk semua kelahiran anak-anak ku.. aku menggunakan combination of Pethidine dan  Entonox (gas and air) sebagai my pain relief in labour. Pethidine dan buatkan aku lalok.. lalok.. ngantuk tak hingat punye.. pastu kena plak nak dkt last-last labour tuh start guna Entonox.. abess terus ghaib dari dunia ini.. tatau ntah kemana ntah aku pergi.. ahahha

Sebenarnya.. ade gak rase pelik sbb.. kakTie kata.. die still boleh ingat waktu nak melahirkan tuh.. eventhough combination pain relief kami same.. Well.. aku rase.. ade satu faktor lain yg menyebabkan aku hilang dari kewarasan dan ingatan.. which is.. mase nak menunggu Doktor sampai nak menyambut baby tuh.. midwife melekakan aku ngan suruh concentrate breathing dalam mask with Entonox tuh.. huhuh

So ingatan melahirkan jadi cam di awang-awangan aje.. yg aku boleh ingat.. last sekali suruh MDH panggil midwife dan ........................................................................ ((macam blackout pun ade)). Bila cam sedar.. nnt dengar suara MDH suruh concentrate bernafas.. tarik nafas 2-3 kali............................((blank lagi)). Pastu cam ade rase sakit..... dan macam dengar suara doktor.. tapi cam blank.. suara orang sume cam sayup sayup.... ade dengar suara MDH ajela..dengar die cakap.. baby dah kuar dah.. dengar die azankan baby.. tapi semua cam sayup aje.. isk isk..

hihi.. itulah penangan 'laughing gas' kepada saya. Idakle pulak saya ketawa bedekah dekah.. tapi seingatnye lebih kepada nangis dalam tak brape sedar kot.. huhuh.. dan macam pergi ke satu dunia lain yg gelap (ke sbb aku tutup mate ek?). Hmp.. hihi

p/s: kebanyakkan orang criter.. masa diorang sakit nak bersalin.. diorang jadi garang dan marah-marah.. Aku plak jadi sedih dan menangis utk tahan sakit.. hehehhe