Siku|atLlife.. Hello.. :)

..Life's journey is what we choose it to be..

Go confidently in the direction of your dreams.

Live the life you've imagined.

In the eyes of a child...

there is joy, there is laughter... there is hope, there is trust, a chance to shape the future...

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Nov 25, 2008

Pelarasan

Belum lagi duit pelarasan gaji Co bagi masuk bank pun.. Hati dah berkire-kire nak beli ape erh ? (ishh teruk betul).. Cemana la nak ada simpanan masa depan nih ?!. Tambah plak berita 3% daripada potongan KWSP pun akan masuk dlm account bank. Menteri kewangan kata.. utk membolehkan rakyat ada more money to spend ----> seterusnya membantu menjana ekonomi negara (Lagi kurangla simpanan masa depan ku... huhuhu)

Tapi skrang ada few aims yang kalau nak spend pun.. inilah prioritynya

1) Cost utk education anak2
cik nurul atiqah akan menuruti abang masuk kelas dah next year. So fee registration sahaja dah nak cecah 1k. Campur abang lagi (utk tambahan modul belajar) + daycare yang dah naik harga lagi tahun depan.. Uh.. dalam rasa tak puas hati gak.. naik harge... Tapi kami relakan jugakla. Takpela.. kami letakkan harapan agar anak-anak kami dibekalkan dgn knowledge yang dpt. digunakan sepanjang hidup diorang. Insya Allah. Kalau kami tak boleh nak bekalkan harta pusaka. Cukuplah ilmu kami berikan.

2) Cost utk kesihatan
Dulu time belajar, main volley, main badminton, panjat gunung (wlpn semput2 mengah2 naik), aktiviti sane sini.. So .. body.. biarpun tak se'slim' mana.. Tetap rasanya fit. Skrang.. ehem ehem.. paham2 ajelah. (uhh.. sebenarnye MENAKUTKAN nih.. seram je tgk badan naik cam di pam pam.. ) Nak masuk SLIMWORLD dan seangkatan dengannya.. perlukan cost & masa. Cost mungkin boleh dicari.. tapi masa ?? So.. nak kena invest for something yang boleh dilakukan di rumah.. yah yah.. Bukan utk masalah gemuk jek nih.. Utk masalah fitness nih.

3) Cost idaman.. -- nih tade priority dah pun nih.. ahahhaha
oh.. cost idaman nih.. mmg banyak. Nak beli notebook baru, nak beli langsir rumah baru, nak beli lamited floor utk ruang bawah, nak buat wall decor cun cun sket, nak cat rumah biar ada feature wall/non feature wall, nak buat autogate, nak buat tv cabinet, nak buat divider between tangga & ruang dpn, nak beli vacum cleaner baru.. terkini.. nak gadget baru HTC Touch HD... uh..

*gadget idaman.. muehehhe*

p/s: wlpn gaji esok.. korang dah boleh tgk dah pelarasan gaji korang (hanya membabitkan kaki&tangan Co saya je la ye) kat EHR Portal under employment letter. Erh.. korang dengar tak desas desus yang katanya.. KGT next year calculated based on gaji September 2008 ?! Adakah benar.. ??

Nov 19, 2008

Guru & Anak Murid

video

Ika : mama.. ika nak belajar.. nih yang O O O O O .. ( sebenarnya itu buku No.7 abang)
Me : ala.. ika mane reti buku ni.. Ika baca la buku No.1 dulu...
Ika : Ika nak yang ni laa... yg abang bace nih..
Me : jap lagi laa.. mama nak tgk citer superman laa
Ika : ala.. mama nih... (nak buat muke merajuk) Ika nak belajar laa..
Me : aaa.. ika belajar ngan Abang la.. Abang!.. ajar Ika baca buku 7.. Abang dah hebatkan ?!
Abang : meh la Ika.. abang la ajar..

p/s: teruk betul mama dia nih.. pergi pas kat abang soh ajar adik bace buku.. muahahhahah. Sib baik abang tuh abang mithali.. !!

apa kata hati ?

semalam masa balik rumah.. cam biasa laa bila hujan (tak kira la lebat ke renyai ke). Makanya akan berlaku JEM luar biasa di sekitar kawasan lembah klang. So.. sampai rumah pun ala-ala rembang maghrib gitu.. Dan terdengarlah kami tazkirah Dr Fadhilah Kamsah kat Era

err.. sorry la kalau lain sket penulisannya.. tapi maksud die yang nak disampaikan di sini...

Dunia nih.. adalah sebagaimana hati kite memandangnya..

Kalau positif, bersih hati kita.. maka dunia ini kita akan lihat sebagai indah, cantik, menarik, bersih juga. Kalau negatif, gelap hati kita.. maka dunia ini pun sama lesu.. lemah.. malap.. dan sebagainya negatif la.. cth dia bagi ....

dia & Nana (sape ntah Nana tuh.. tatau la ek) saling berpandangan

Dia : saya senyum pada Nana
Nana kata dalam hati " ish orang tue nih.. gatal, tak guna.. menyampah, hishhh!"

Dia : padahal saya lihat Nana.. ikhlas, rasa kasihan, belas....
Nana hatinya mmg. sentiasa negatif.. so apa yang dia nampak pun dia lahirkan sebagai benda yang negatif gak. While dia (ewahh.. for sure la dia kata die positif kan).. tgk semua bende atas dasar yang baik2..

So apekah kata hati anda ?

Nov 17, 2008

dewasa ke kanak-kanak ke ?

1 -- waktu nak tido..
Me : Ika ngan abang tido kat bawah keyh.. (refering to tilam & toto tepi katil kami je)
Ika : tapi kan ika hari hari (hari2 tuh maknenye semalam) ika tido ngan mama kat atas (atas
refer to atas katil)

Me : tak boleh ... atas orang dewasa tido mcm mama ngan papa, bawah kanak-kanak tido ..
macam abang ngan ika

Abang : ha'a laa.. macam abang kan mama. Hebat!! (abang percaya sapa tido kat bawah.. hebat!
mcm ultraman)

Ika : tapi ika tak budak kecik dah...
Me : elleeeh.. nanti ika terkencing atas katil nanti.. siapa arituh terkencing tak tahan masa
tido ?


Ika tersipu2 sengih..

2 -- waktu dlm kete
Ika : ika nak dok depan dgn mama
Me : ish mane boleh.. ika kan dah besar, tak muat dok depan nih
Ika : tapi kan ika kecik lagi...
Me : cube tgk ika nih dah panjang dah nih

Ika tak kira pun.. dia tetap terjah gak dok atas riba buat ala-ala ngengada


3 -- tgk tivi

Papa : balik rumah nih.. semua kena tido
Abang : tapi abang nak tgk 611 dulu
Papa : ish.. mana boleh ngk 611, tadi abang dah tgk dari pagi dah. Malam kanak2 tido cepat,
orang dewasa pula turn tgk tivi

Abang : tapi kan papa kata papa nak tgk berita masa 8 ngan 12 (8 ngan 12 tu refer ke jarum
pendek & panjang kat jam == pukul 8 malam)

Me : Abang dah tgk lama dah.. asyik tgk 611 aje. Abang boleh tgk sampai 8 ngan 12. Lepas
tuh.. kalau abang tak nak tido pun, orang dewasa je boleh tukar siaran

Ika : ika pun...
Me : ika pun ape ?
Ika : ika pun orang berjawa
Me : aaaa ?
Ika : Ika pun laa orang BERJAWA
Me : berjawa ? dewasa ke berjawa ?

Ika senyum 2.. Abang dah gelak2 mcm nak berguling dah.. "Ahahaha.. Ika berjawa"

Nov 15, 2008

Mmg Azra.. sah mmg dia..

tengahari tadi.. bebudak nih bercerita pasal Azra eksiden
memalam nih.. Azury pun ada siap kepilkan sekali keratan akhbar dgn wajah heroic Azra.. hehehe
kalau tgk kan gambar kereta.. mmg berpusing2 agaknye.. uhh uhh

sila kan ke page Azury

Nov 13, 2008

Emo Cartoon

suke plak ngan cartoon emo nih..

Nov 12, 2008

jiwa kacau

bila di tanya, saya akan cuba fikirkan jawapan
bila di ajak berbincang, saya akan cuba berbahas sebaiknya
bila di pelawa ketawa, saya akan rasa terhibur
bila di marah, hati saya terguris juga.. saya kan manusia

tapi mereka kata, saya tak faham & saya takkan faham
tapi mereka kata, saya sekarang sudah pandai melawan
tapi mereka kata, saya mengejek pula
saya tetap saya.. sama sahaja

* jiwa kacau*

Nov 10, 2008

?

Hello
Mak tengah buat apa?
Masak? masak ape?
uuu.. bestnye.. yumm yumm
lepas nih mak buat ape?
pegi belajar ? ngan sape?
oooOO...
orang sihat je.. bebudak pun sihat...
mak tanak dtg sini ke?
ooOOoo..
saje je telefon..
boring... tgh tade keje..
ari nih cuti.. saje dok rumah
bebudak orang anta pegi sekolah.. nanti petang amik..
oooOOo..


p/s: Saya rindu pada mak..... Sobbss sobsss.. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... :(

Nov 5, 2008

teammate

Nak buat carta organisasi office by team
ini hasil dari unit kami.. muhehehhe

Nov 4, 2008

Project Oktober

Ada 2 main bende design saya buat in Oktober nih. Satu utk opis & satu lagi utk chot @ hubby Julie.

Image 1 - pesanan daripada VP kepada anak-anak buahnye. Mcm ole-ole la masa jamuan raya arituh. Idea asal diorang nih, nak print slide powerpoint, pastu wat dpn belakang page, pastu potong, pastu masuk dlm plastik laminate, pastu potong lagi.. (lalallaa.. ada sehari je masanye.. nak buat utk plak utk 600 orang tetamu.. lalala..

maka ku cadangkan photo printing @ 35 sen sekeping.. So inilah hasilnya (uh.. nak decide design mane punye la amik masa.. isk isk) Design nih.. ada versi 1,2,3,4,5,6,7,8 balik rumah sambung lagi.. a,b,c,d.. yang terpilih 'b'.


Another task is to design a business web/portal. Test penggunaan ready made (free) css based web. Orang lain dah createkan.. kite godek2 aje.. Tukar header, tukar logo, tukar menu.. re arrange words..

Ok laa.. senang je skrang. Uh.. compare dedulu nak buat portal.. sakit kepala nak buat table bagai. Skrang click click.. done!

So ini la project bulan Oktober ku.

Nov 3, 2008

Goong @ Princess Hours

Dah lama tak buat perangai... hahaha.. weekend nih.. marathon menonton - Goong @ Princess Hours telah dgn jaya dilakukan.. Sorang plak tuh.. kalau MDH leh buat marathon main game.. Aku pun join marathon di tengah keheningan malam.. cuba nak abesskan citer nih..

Best best! Sapa rasa-rasa tade keje.. ada mungkin ada keje.. tapi boring, atau mmg hobinya tade keje.. tgkla cite nih.. tak rugi...