Siku|atLlife.. Hello.. :)

..Life's journey is what we choose it to be..

Go confidently in the direction of your dreams.

Live the life you've imagined.

In the eyes of a child...

there is joy, there is laughter... there is hope, there is trust, a chance to shape the future...

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Dec 10, 2015

New Zealand aku datang - Newborn onboard


Newborn on board.. hola hola.. :P. 

Adalah di ceritakan dibawah pengalaman membawa baby di bawah umur 2 bulan travel jejauh. Harap dapat membantu :) sesiapa yang perlu. 

Tanggal 18 November 2015, Azfar Hazim (the baby) is only 51 days old.. Cuak sangat.. bolehkah ? mampukah ? tak apekah ? baby tahan ke ? flight lama ? cuaca sejuk ? banyak sangat persoalan-persoalan bermain di fikiran.


Passport

Azfar umur 27 hari waktu kami pergi buat passport dia :) dalam pantang lagi oii.. 

Utk mengelakkan orang ramai ketika buat passport pada hari Sabtu.. Kami keluar jam 8 pagi ke Mini UTC Keramat Mall (jauh tu dari rumah). Sampai-sampai around 8.40 am orang dah beratur melimpah keluar. hahahha.. Tapi ok la sebab depan MDH beratur.. ada kakak yg dah pergi ke Imig kat Shah Alam.. sampai 7.30 kat sane.. nombor pun dah abess.. lalalalala..  Ok lah.. by pukul 11 am camtu dah selesai passport for Azfar, dan renew passport for me, MDH, mak & abah. 

Tips ambil gambar passport baby - sila la pakaikan baju kaler gelap (boleh plak terlupe pagi tuh.. baju Azfar warna cerah (T_T). So kakak imig bagi kain shawl hitam bagi cover badan dia.. jenuh tuh.. nak pegang dia.. nak letak shawl lagi.. nak bagi nampak muke dia.. Dia plak.. sibuk nak jilat kain tu yg dok langgar langgar dagu dia.. 

Makanya.. dapatlah gambar passport seperti di atas.. hehehehe :P

Melepasi border Imigresen  / Kastam

Fuhh.. berpeluh-peluh. Dalam banyak-banyak agenda.. tang ini mmg drama sangat. Meraung-raung masa nak tunggu turn nak lepas imigration. Plus sidenya.. di panggil keluar barisan yang panjang itu dan masuk ke line special. Tapi tangisan tetap ada jugak.. hahahha. So kena bagi nenen while standing up ok. Sib baik pakai baju nursing yg sesuai.. fuhh fuhh.. 

Utk rekod : 

Masuk Melbourne - nangis - YES
Keluar Melbourne - nangis - YES
Masuk Christchurch - nangis - YES
Keluar Christchurch - nangis  - YES
Masuk Melbourne - nangis - YES

Sebab nangiss.. tak boleh berhenti jalan.. kalau jalan je ok. Bila kat Imig kan ke kena beratur.. tunggu turn lepas satu satu.. imig nak belek muke sorang2 kat passport compare muke betul la.. waahh mmg tragis betul.. hehehhehe. 


The long-haul flight (9 jam)

Sepanjang naik flight.. alhamdulillah.. Azfar takde banyak kerenah.. Good thing that our flight semuanya waktu malam, gelap.. dia pun tidur lena je atas tangan. Oh by the way.. saya tak ambil seat with basinet (not due to the cost - add RM149 utk hot seat + basinet) tapi sebab even dalam pantang pun baby memalam nak dok atas riba.. di dodoi-dodoi.. "ngempeng" lagi.. So why la tambah duit.. padahal dah tahu nnt die ngempeng gak ..  

Tapi sakit tangan tak payah cakap le.. 9 jam kot tatang atas tangan.. paling2 pun tukar tangan kanan ke kiri sambil tukar ngempeng side mane la kan.. Kejang.. kejung.. almost takleh nak bergerak dah rasa bahu.. huhuhu. 

Kesimpulannya... ok je bawa baby 1 month + naik flight lelama.. tapi mental si ibu kenalah gagah.. bersedialah utk memegangnya.. hehehhe. Plus point nye baby breastfeed.. So asal baby mcm nak nangis aje.. bagi je nenen kat dia.. hehehe.. Jenuh gak kalau bottle feed. Ada orang bagi tips.. nak elak baby sakit telinga masa flight naik dan turun tuh.. bg susu kan.. Nak praktikkan gak le.. sekali tu.. die dah sesiap tido aje most of the time.. So takde la episode melalak2 kat dalam flight tu. 

Pakaian dalam flight - pakaikan rompers 'sleep suit' tu . Senang nak buka kalau nak change nappy dan all-in terus dah tutup seluruh badan sampai kaki. Nak lagi senang cari yg tangan sleep suit tu terus ada built-in mitten (penutup tangan baby tu). Since suhu dalam flight macam dalam aircond biasa je kan.. Cuma tambah additional satu layer macam selimut or bedung (saya pakaikan yg bedung zip nih.. tutup kepala sekali)


sleep suit + bedung zip

Mengharungi suhu 12-16 darjah celcius

Pergh.. sejuknye (almaklumlah kite orang Malaysia nih.. dah biasa panas aje kan).. Tak tahan sejuk. Lagi tak tahan bila kena anginnya.. brr brrrr.. Makanya.. dengan anak kecik umur 50 hari tu.. banyak saya nih dok dalam kereta aje.. kekekekkee..  Sib baik ada PIL boleh pegangkan baby sat.. kalau nak kuar amik gambar ke kan.. So tips seterusnya.. anda perlukan rakan travel yang boleh membantu gilir2 pegang baby .. kekekekkee..

Perjalanan Melbourne - NZ pun banyak yg long distant.. so mmg dok dalam kete pun.. Sekali sekala turun amik gambo.. Sampai penginapan mmg cecepat masuk rumah.. on heater. Day 1 kat Port Campbell punye la letih sampai tak on heater katil.. grrrr.. gigil bangun tgh malam. (T_T). Baby ok je sbb dah layer melayerkan die sesiap.

Hasil carian before bertolak pasal pakaian baby utk suhu gitu.. Mostly kata.. layerkan seperti orang dewasa layerkan baju (heattech or longjohn + baju + sweater or jacket yg boleh kalis air or angin ke). Since baby takde jumpe langsung baju ala-ala heattech for baby.. Aku pakai baby begini :

Layer 1 - rompers lengan panjang + suar ketat 'tight' (pinjam dari yati rompers lengan panjang milik baby Irfan, beli baby tight RM7 selai online cari di Mudah.my)
Layer 2 - rompers sleep suit yg tebal sket (aku beli set of 3 sleepsuit for newborn kat Mothercare - huhh.. sib baik ada mothercare sale.. dpt le 70% less)
Layer 3 - sweater with hood + seluar fleece for baby (ni beli kat FOS -- murah aje seluar RM9 dapat 3, sweater RM15)

Lepas tuh.. ada bedung zip tu or selimut satu lagi for baby. Boleh bungkus bungkus kalau terlebih sejuk or angin...

nih dalam Masjid (indoor) - rompers&tights + sleepsuit + sweater&seluarfleece
selimut extra bile extra angin-angin

Amat sejuk.. keluar sekejap aje.. On the way balik dari Milford Sound.
Maximum bungkus
Nappy Change

Jangan lupa ada bag berdekatan (in your sling.. or in your backpack) sepersalinan baju & nappy barang 2-3 keping (lebih pun ok.. ikut la size beg kamu) .. dan baby wipes.  Budak kecik nih.. ngempeng banyak.. kencing pun banyak.. So mmg kena kerap tukarkan. Air sangat sejuk wokeyh kat public toilet nye.. So make do with whatever you have berdekatan. One time cuma ada paip air biasa saja (sejuk mencucuk tulang punye sejuk), baby plak buat project besar besaran .. huhuh.. So amik wipes basahkan.. pegi kat alat pengering tangan kat toilet tuh (sib baik ade).. suamkan wipes yg basah tu kat situ.. baru cuci cuci orang buat project besar-besaran tuh (ala kadar aje pun).

Masa balik plak dalam flight Mel-KL, spare daipers dah habis dalam beg (T_T). Dah tukar before naik flight ..konon efficient la kan. Sekali lagi budak kecik wat project besar-besaran (ini siap tembus tembus nih). Sib baik juga la duduk sebaris dengan rakan yang ada anak kecik jugak (yati). So dapatlah pinjam errrr.. minta sekeping ehsan dari yati. TQ acik yati for the daipers.. hihihi

Breastfeeding & Nursing

Melaburlah utk baju nursing yang bagus.. ahahhaha . Itu aje la pesanan saya. Ada banyak fesyen-fesyen skrang.. Mine ada selai dari zaman Farhan dulu (yg lain dah lusuh siap ada koyak .. kikikik). Dan beli 3 helai dari 'feedmilk'. Both yang lama dan yg baru beli nih jenis selak kat depan tanpa ada butang or zip or papelah. So takde la struggle nak bukak button.. tagline dia #selambaselak.. kkikik.

Things I regret adalah tak bawa pump (manual avent) dan a bottle. Reason being.. kalau tak, boleh express some ebm dan buat spare. While nak amik-amik gambo or nak wat activity boleh tinggal2kan dia lama-lama dengan orang lain. huhuhu.. paling lama dia kena tinggal masa mak dia pergi main Luge. Maknya happy happu 2x main luge.. mak & abah la tabah melayan Azfar yg dah meraung-raung kat bawah.. ngeeeee..  Rugi rugi tak bawa.. isk isk




Carrier or Stroller

Saat-saat terakhir dah kami decide not to bring stroller utk travel kali ni. Yes, wise decision sbb mmg takkan guna pun. Berbaloi baloi beli SSC Boba Air. :) Since baby masih kecik dan boba air takde infant insert, I have make do with rolling a blanket (or anything yg bersesuian) dan diy infant insert dalam boba tuh. Ini adalah step penting supaya baby kecik dapat support yg diperlukan while dia dok dalam tu wokeyh.

Credit - from google search & pinterest.
-Camnih cara nak letak diy baby insert tu ye.-  

Start guna masa jalan-jalan pekan Queenstown, kemudiannya kalau boleh dalam kereta pun nak pakai ssc aje.. hihihi. Mmg terbaik menggunakan baby carrier ssc nih sebab baby snug baik punye kat dalam tu dan tido lena, tangan ku bebas buat kerja-kerja lain seperti shopping, tolong pegang Paan yg happy sangat mama dapat hold hands ngan dia .. hihi, tak lenguh.. yahahahhaa. Turun naik tram , jalan Queens Victoria Market, windows shopping kat DFO (T_T).. jalan dari DFO ke hotel, beratur kat imig masa nak lepas kuar masuk negara .. yuupp.. I love boba air!!!!!!  hahahhaha. Jenuh kalau bawak stroller... hehehhe

Masa flight balik Mel-KL, beratur nak boarding masuk tuh, baby dok dalam boba dan tidur nyenyak.. So tak bukak pun boba wlpn dah duduk.. dapat mak dia tido masa awal-awal flight tuh. Masa pegi dia atas riba sepanjang masa.. tuh yg naik kebas tangan + nak tido pun tak berani sbb takot baby terlepas.. hihi.

Selfie cikit kat airport 

Jalan-jalan di Queenstown

Kenapa saya pilih boba air - sbb ia boleh disimpan sebegini :)



Ok .. cukup ke tips membawa bayi baru lahir berjalan jauh ye ? Hmp..


Dec 8, 2015

New Zealand aku datang! - Catatan perjalanan (ringkas)

Catatan perjalanan.


Alhamdulillah ... syukur Ya Allah kerana di berikan kesempatan masa , tenaga , kudrat dan kesempatan untuk menjejak kaki di bumi Kiwi. Subhanallah.. perjalanan di sana terasa bagai berjalan dalam lukisan-lukisan alam yang sangat indah Masya Allah.

Terima kasih di ucapkan buat fellow traveller Farrah & Dman, Yati & Pruzz, Mizy & Ida, Hajar & kak Ngah, Azrin & Isman , Zu & Din.. tanpa korang tak mungkin cita-cita nak pergi New Zealand nih tercapai. Juga buat MDH yang tabah mengikut kehendak bini dia yang nak gak pergi New Zealand wlpn macam hampir2 tergendala sebab ada rezeki Allah bagi the cute little bundle of joy tuan kecil 'Azfar Hazim' in end of September (^_^) .  Terima kasih Mak & Abah yang join our trip dan tolong tgk2kan budak2, tolong masak while me have to handle that cute little tuan Azfar Hazim most of the time.

credit to Mizy utk gamba ini - "some of fellow travellers.. "


Ringkasan di bawah adalah diedit utk bersesuaian dengan perjalanan saya sekeluarga berdasarkan daripada nota kakngah di fb.  :P .. Perlu letak before lupe.. Kakngah .. saya pinjam ye...


18.11.15. (Rabu)
KLIA2 - penerbangan Air Asia X 10.30mlm

19.11.15 (Khamis)
Melbourne Tullamarine Airport jam 9.20 pagi - pick up kereta sewa Apex Rental - singgah Geelong - Nandos halal for lunch - meneruskan perjalanan ke GOR melalui Colac / Princess Highway - Loch Arc - bermalam di Port Campbell Holiday Park - Jauh perjalanan 244km

20.11.15. (Jumaat)
Ke Melbourne Airport Tullamarine melalui jalan pantai ke Apollo Bay . Jauh perjalanan 98km. Singgah 12 apostles - picnic lunch bekal dan beli dihalal restorant Iluka Restaurant di Apollo Bay - Lorne beach - sempat juga beli buah-buahan segar strawberry dan cherry. Singgah solat di Masjid di Geelong - drop off car rent - Melbourne airport - Flight 12 am

21.11.15 (Sabtu)
Christchurch Airport 5 am- pick up kereta from Mr Cameron of Shoestring - beli makanan di Park&Save (ada kebab halal di situ)
Ke Geraldine (animal farm) terus ke Lake Tekapo -bermalam di Lake Tekapo Holiday Park
Jauh perjalanan 238 km

22.11.15 (Ahad)
Ke Lake Pukaki - Lake Ruataniwha (Twizel) terus ke Lake Wanaka. Puzzling World . Manage utk bergambar beramai2 (akhirnya) - Singgah di Cromwell mencari icecream , buah dah sayur-sayuran - Bermalam di Pinewood Lodge, Queenstown. Jauh perjalanan 253 km.

23.11.15 (Isnin)
Menaiki Gondola, luge dan the world highest clift jump shootover canyon swing (or bungy kalau berani) dan shop for souvenir (DF Souvenir) Queenstown.Masih bermalam di Pinewood Lodge, Queenstown.

24.11.15 (Selasa)
Ke Te Anau. Ke Glenorchy tempat pengambaran LOTR. Bermalam di Te Anau Lakeview Kiwi Holiday Park.
Makan fish and chips outdoor for dinner.

25.11.15 (Rabu)
Bergerak awal 6.30 am ke Milford Sound untuk Lake Cruise (kami pilih Jucy Cruise). Berpatah semula ke Te Anau (98.3 km).
Ke Dunedin sejauh 405 km.
Bermalam di Beach Lodge Motels.

26.11.15 (Khamis)
Jalan-jalan sekitar Dunedin. Cadburry tour, Dunedin Railway station , jalan2 depan Otago University, solat di Otago Mosque, lepak2 di Dunedin Botanic Garden. Skip banyak tempat2 menarik lain since perjalanan jauh2 dari pekan. Masih bermalam di Beach Lodge Motels.

27.11.15 (Jumaat)
Ke Christchurch. Singgah di Moraki Boulders dan bergambar di Elephant Rocks. Bermalam di  219 Johns motel and holiday park. Jauh perjalanan 450 km.


New Zealand aku datang!










4 adults , 3 kids & 1 newborn
8+3 hours long-haul flight
2 country
thousands of miles
7 accommodations
12 days

.... New Zealand aku datang akhirnya... :)



more here - http://sikulat.blogspot.my/search/label/Melbourne-NZ







Dec 7, 2015

28 September 2015



الْحَمْدُ للَّهِ رَبِّ الْعَالَمِيْن

Lahirnya putera kami yg ke-3 pada tarikh 28 September 2015 yang lepas. Dalam pantang tempohari.. ada macam-macam bende rasa nak share and blog on.. tapi jadi angan-angan semata-mata.. kekekke.. Tulah bertangguh .. (T_T) ..

Azfar Hazim | Hospital Pantai KL | 2.95kg | 6.41pm

Labor room @ 6.01pm - sempat lagi balas2 whatsapp bgtau i'am now at labor room :P

jeng jeng.. hello world.. 

pops out @ 6.41pm.. mama dah laluk kena pethidin + laughing gas

Now 4'A'- Amirul, Atiqah , Ariff & Azfar

الْحَمْدُ للَّهِ رَبِّ الْعَالَمِيْن