Siku|atLlife.. Hello.. :)

..Life's journey is what we choose it to be..

Go confidently in the direction of your dreams.

Live the life you've imagined.

In the eyes of a child...

there is joy, there is laughter... there is hope, there is trust, a chance to shape the future...

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Dec 24, 2007

mini ME ke?

bila sendiri yang buat, BIASA JE. Tapi bila tgk anak sendiri buat lagak nih.. {hahahahahha} . Apetah lagi bile MDH pun bagi komen same. "aaa..tu tgk anak Mama .. sama sangat"

yupp.. i always cross my leg mcm tuh ketika membaca sambil baring.. sambil tgk tivi.. dan byk lagi upacara lain {heh heh} and kadang kala bila antara tidur & tak tidur.. {spt gamba ni leee.. }

Dec 21, 2007

sangap

..(-0-)..

ada orang misinterpret me when i said 'tade keje'.
ada orang marah bila tgk saya takde keje,
sedangkan dia banyak keje gile
ada orang jeles.. kenapalah diorang pun takde keje

ada orang dengki.. dah aim dah saya utk dpt '2 or less' next maps
ada orang suke.. nanti saya boleh godek2 kan pc diorang
ada orang tak kesah pun sbb dia pun sama
ada orangtak kesah jugak.. sbb dia mmg tak kesah

lantakla orang nak rasa ape..{ aku } ??
ntahlaa.. bukannya aku malas,
cuma diorang tak utilise aku pun.. nak buat cemana ?
terpaksa sangap aje laaa.. uhuh

Dec 19, 2007

petang Raya

Petang raya nih ..

i'm still at work, but not exactly working.
while others, dah bergerak pulang ke kampung @
dan memikirkan menu utk di jamu keluarga esok (Eid)
Aku masih lagi.. termanggu dan blank..

it seems like forever dah.. tiada sambutan EidulAdha
(atleast for me) Unlike EidulFitri, kami hanya
bercuti pada hari Raya pertama. Walhah EidulAdha nih patut
lebih meriah.. Qurban, bertakbir & bertahmid selama 3hari..
ntahla... maybe tiada penangan puasa sebulan kot..
people tend to just take for granted (err...)

petang nih..

I am evaluating myself ...
what have I done recently ..
am I good ? did I do good ? at anything ??
wifey ? motherhood ? friends ?
hrmp.. i can't answer all that..
not me..
others should.. (i think )
so..who am I ? am I good or bad ?
or (perhaps no one knows better than me ?)
grrrr...

p/s: boringnye la petang nih..

i'm listening to " How to save a life "

Dec 18, 2007

Listen for Love

MDH yang hantar pada saya suatu ketika dulu...
rasanya dia pun dah lupe dah pernah hantar
'Listen For Love' nih kepada saya..
(hehe.. ada hantar kat orang lain ke ??).
Tapi saya masih simpan.. dan saya nak sharekan
hari nih pada semua..

(saje.. boring-boring.. tatau nak post ape..)

~~

LISTEN FOR LOVE

There are times when we are timid
and shy about expressing the love we feel.
For fear of embarrassing the other person, or ourselves,
we hesitate to say the actual words "I love you."
So we try to communicate the idea in other words.
We say 'take care' or 'don't drive too fast' or 'be good.'
But really, these are just other ways of saying
'I love you,' 'you are important to me,'
'I care what happens to you,' 'I don't want you to get hurt.'


We are sometimes very strange people.
The only thing we want to say,
and the one thing that we should say,
is the one thing we don't say.
And yet, because the feeling is so real,
and the need to say it is so strong,
we are driven to use other words and signs to say what we really mean.
And many times the meaning never gets communicated at all and the
other person is left feeling unloved and unwanted.

Therefore, we have to LISTEN FOR LOVE
in the words that people are saying to us.
Sometimes the explicit words are necessary,
but more often, the manner of saying
things is even more important. A joyous insult carries
more affection and love within the sentiments
which are expressed insincerely.

An impulsive hug says I LOVE YOU even though the words
might be saying very different.
Any statement of a person's concern for another says I
love you. Sometimes the statement is clumsy, sometimes
even cruel. Sometimes we must look and listen very intently for
the love that contains. But it is often there, beneath the surface.

A mother may nag her son constantly about his grades
or cleaning his room. The son may hear only the nagging,
but if he listens carefully,
he will hear the love underneath the nagging.
His mother wants him to do well, to be successful.
Her concern and love for her son unfortunately
emerge in her nagging.
But it is love all the same. A daughter comes
home late, way past her curfew, and her father
confronts her with angry words.
The daughter may hear only the anger, but if
she listens carefully,
she will hear the love under the anger.
"I was worried about you," the father is saying.
'Because I care about you and I love you. You are
important to me.'

We say I love you in many ways - with birthday gifts,
and little notes, with smiles and sometimes with tears.
Sometimes we show our love by
just keeping quiet and not saying a word, at other
times by speaking out, even brusquely. We show our love
sometimes by impulsiveness. Many times we have to show
our love by forgiving someone who has not
listened to the love we have tried to
express. The problem is
listening for love is that we don't always understand
the language of
love which the other person is using. A girl may use
tears or emotions
to say what she wants to say, and her boyfriend may
not understand her
because he expects her to be talking his language.

Thus, we have to force ourselves to really listen for
love. The problem
with our world is that people rarely listen to each
other. They hear
the words, but they don't listen to the actions that
accompany the words
or the statement on the face. Or people listen only
for rejection or
misunderstanding. They do not see the love that is
there just beneath the
surface, even if the words are angry. We have to
listen for love in
those around us. If we listen intently we will
discover that we are a lot
more loved than we
realize. Listen for love and we will find that the
world is a very
loving place after all. LOVE is a happy thing.

It makes us laugh.

It makes us sing.

It makes us sad.

It makes us cry.

It makes us seek the reason why.

It makes us take.

It makes us give.

Above all else it makes us LIVE.

Dec 17, 2007

Takziah

Takziah buat Fahmy sekeluarga di atas pemergian Ayahnda mereka pada malam Jumaat lepas. Semoga rohnya di rahmati Allah. AlFatihah.

p/s: Moga tabah dalam menghadapi dugaan ini...

Dec 14, 2007

Ma.. kenapa ?

"Amirul.. tgk tuh.. bird terbang.."
"Bird terbang nak pergi mana Ma ?"
"Bird nak balik rumah dia.. dah petang dah nih.. bird nak balik tido.. "

"Woo.. kenapa bird tu terbang Ma ?"
"Bird terbang.. sebab dia ada kepak.. dia boleh terbang. "
"Macam ayam ke Ma, ada kepak tuh.. ?"
"Ha'a macam ayam.."

"Ayam boleh terbang ke Ma?"
"Ayam tak boleh terbang.. dia ada kepak tapi tak boleh terbang.. sebab kepak dia kecik.. badan dia besar.. "
"Bird boleh terbang ?"
"Ha'a.. bird terbang sbb badan dia kecik, kepak dia besar... ayam tak boleh, sbb dia berat.. gemuk.. tak larat la kepak dia nak terbang.."

"OO.. macam Mama ke ?"


.. isk isk ..

Dec 11, 2007

shoppingnsales fans


i have never thought that i would be featured in some other famous blog. And there I was posted by shoppingnsales/blogs dated 4.12.07... (har har.. sendiri tak perasan telah terglemer kat situ)


-- so apelagi promote shoppingNsales la kat korang.. senang tayah susah-susah belek surat khabar cari sales kat mane.. pegi jek kat shoppingNsales --

Dec 10, 2007

jawapan

“Tolong saye.. tolong saye..." keluhnya sambil merebahkan diri dihamparan di ruang tamu .. “errh..erh.. berlakon ape tuh adik ?” Terus tersipu sipu Adik ; sambil mengejamkan mata dan menghulurkan tangan kepada Abang.. sambung lagi berlakon buat buat pengsan..

Papa tanya.. “Ika anak sape ?”..
"Anak papa..”
jawab adik sambil pusing pusing joget ..

Mama tanya.. “Ika anak sape? ..
"Anak mama..”jawab adik lagi sambil lari pusing depan tv

Mama tanya lagi . "Anak papa ke anak mama ?” ..
"Anak papa.. dengan mama…dgn abang..“ panjang lebar terang adik pada mama & papa .. getus dalam hati.. "apelah asyik tanya soalan nih je..” (Agaknyalaaa..)

“Adik kecik ke besar ?"

“kecik..”
.. dia tahu kalau dia jawab besar nanti mama kata tak boleh minum ‘cucu’ sbb budak besar tak bleh minum cucu mama..

“Adik pandai cakap ke tak”.. “tak..”



Ayat-Ayat Cinta themovie

terpanggil jugak nak buat posting pasal AAC theMovie.. (selepas jalan-jalan blog ke aini & aida). Utk sesiapa yang dok kagum 'sikulat' baca buku jiwang.. hehehhe.. so saksikanlah kelainan AAC (hopefully the movie boleh setanding ngan penulisan asal..).

Ayat-Ayat Cinta The Movie

Ada trailer tuh.. hueheuhue

Mungkin di tayang di malaysia ke ? ke tunggu CD ke ?? hermp...



sebenarnya malam tadi habis mentelaah buku ' Ketika Cinta Bertasbih Episod 1' karya -- Habiburrahman El Shirazy.. Sebab ceritanya baru episode 1 - so masih tergantung kemana hala tuju watak-watak nya.. hermp.. so kena tunggu next book baru boleh tahu.. daripada episode 1.. pada firasat sayalah.. agak tak nampak mana satu klimaks ceritanya.. (mungkin belum ada klimaks kot..) sbb banyak sangat watak nak di sentuh.. tak strong kemana-mana salah satu plot cerita. Yang paling banyak di kisahkan mengapa dan kenapa Abdullah Khairul Azzam berniaga tempe & bakso.. (maybe just nak memperkenalkan watak watak lain.. ).. tapi oklah.. boleh membuat saya nih berusaha habiskan dalam masa sehari.. and expect to buy the next episode bila available (preferable versi b.Melayu.. err.. serik gak baca b.Indonesia.. susah nak paham.. hihihi)

Dec 6, 2007

more free sracpbook editor ...

selepas meronde-ronde @ google sane sini.. ketemu dgn free HP Photosmart Essential software.. lebih menarik lagi.. selain daripada menyediakan perisian percuma utk kemudahan digital printing @ home.. HP Photosmart nih.. intergratekan juga beberapa features tambahan cam yang dikehendaki ramai --> scrapbook template.. calendar template.. and even dvd/cd slide show pun ada..

main software by HP -- HPPhotosmart Essential
others (can be use integrated / or standalone software) -- by ArcSoft Print Creations (Scrapbook, Calendar, GreetingCards, DVDCD slide show) -- download link-- atau korang boleh request intra address dari ku (jika berada within radius tmmaster sahaja yerr)



Korang juga boleh download more templates -- scrapbook --

Dec 4, 2007

Scrap Book editor

saya telah test a few image editor (with some wizard to edit -- scrapbook.. etc)
~ as requested by ummi ~

Freeware Version : Scrapbook Flair

Boleh di download secara free.. .. utk beginner.. it's a great tools.. banyak template dah di sediakan.. so just pick gambar.. dan edit-edit ayat / wording keliling tuh.. Hermp.. banyak orang guna.. so banyak review dan contoh-contoh utk di tiru.. (hehehe).. Macammana nak guna pun boleh tahan senang.. cuma tatau kenapa ada satu gambar atiqah jadik terbalik bila di export.. ehhehehe.. (belum abess blaja lagi apa ada tools dalam tuh.. )


Shareware version : Fotoslate 4 (recommended)


Yang nih.. spesis kena bayar @ download free trial 30hari...@ * (atau tanya saya utk lebih maklumat bagaimana). Banyak featurenya.. utk buat scrapbook.. mmg senang & ada la template di sediakan.. more flexible & boleh direct alter & edit gamba.. (tukar kaler ke.. tukar gamba lain ke.. ) kalau tanya saya.. senang gile nak gune.. Kenapa saya suke ?? sbb dia ada function utk jimat space kalau nak print gambar.. macam orang buat photobook sume tuh.. dan siap-siap dah dia punya layout utk digunakan.. leh buat collage.. dan bla bla bla...

Nov 30, 2007

Kerana Karina

Eventhough my harddisk do contains the following series :

~Smallville Season 7
~Desperate Housewives Season 4
~Heroes Season 2
~House Season 4
~Greys Anatomy Season 4
~CSI (Las Vegas ) Season 8

but dah habis tgk dah semua episode yang available setakat nih..
(mysource of downloading ~ 0tekoz.blogspot.com)

accidently..ntah cemana ter'pegi' ke gua.com.my .. hermp.. dan ter'tengok' Kerana Karina (online short drama).. Menarik gak.. kalau korang tade ape nak buat depan pc tuh.. bos pun tade around.. boleh la menonton malay series nih.. Okla.. not bad citernye.. hehehhehe (tadok keje sungguh!)



Nov 27, 2007

1st to Die by James Patterson

"What is the worse thing that anyone has done?"
.. A serial killer is stalking and murdering newlyweds on their honeymoon. San Francisco Homicide inspector Lindsay Boxer takes the case and along the way meets three other women—a lawyer, a reporter, and the city medical examiner. Joining forces to solve this gruesome crime, the Women's Murder Club is born…

Hermp.. well.. I decided that I like James Patterson books.. hehhee.. Penggayaan bahasa & plot cerita menarik. Hermp.. tak reti plak apa nak di review.. tapi untuk peminat cerita-cerita kat TV macam CSI, Criminal Minds, Law & Orders.. dan yang normally pick Daniellel Steel, Sydney Shieldon.. over Judith Mcnought.. I think you guys will also look forward book by James Patterson.

He plot’s the story dengan jayanya.. kind of laaa.. (suka lagi cara DS & SS – tapi diorang nih more on life story.. ) James Patterson.. more toward thrilled, twisted murders, investigation…

Pinjam buku nih dari kakak.. saja nak test power.. (baca limaunipis ada review pasal James Patterson – Maximum Ride series) rasa cam tertarik plak nak baca juga. Yelah kan after Harry Potter.. cam tatau nak bace apa.. . Ambil 4 buku dari rak buku dia.. Sidney Sheldon – Tell Me Your Dream, James Patterson – 1st To Die.. rasanya ada lagi buku James Patterson.. tapi test power satu dulu laa.. (confirm pasnih kalau pegi .. pegi korek carik lagi.. heheh), 2 lagi buku malay novel.. (alerr.. yang mcm romantis2 tuh).. nenanti la baca..

Sambung balik on the review..

It’s the first book on The Women Murder Club.. so.. ada lagi 5 buku on this series.. – uhh.. baru la ada bende nak di cari.. dan di baca.. ~ winks~

Nov 22, 2007

Family

I ran into a stranger as he passed by,
"Oh excuse me please" was my reply.

He said, "Please excuse me too;
I wasn't watching for you."

We were very polite, this stranger and I.
We went on our way and we said goodbye.

But at home a different story is told,
How we treat our loved ones, young and old.

Later that day, cooking the evening meal, My son stood beside me very still.
When I turned, I nearly knocked him down.

"Move out of the way," I said with a frown.
He walked away, his little heart broken.

I didn't realize how harshly I'd spoken.
While I lay awake in bed,
God's still small voice came to me and said,
"While dealing with a stranger, common courtesy you use,
but the family you love, you seem to abuse.

Go and look on the kitchen floor,
You'll find some flowers there by the door.

Those are the flowers he brought for you.
He picked them himself: pink, yellow and blue.

He stood very quietly not to spoil the surprise, you never saw the tears that filled his little eyes."

By this time, I felt very small,
And now my tears began to fall.

I quietly went and knelt by his bed;
"Wake up, little one, wake up," I said.

"Are these the flowers you picked for me?"
He smiled, "I found 'em, out by the tree.

I picked 'em because they're pretty like you.
I knew you'd like 'em, especially the blue."

I said, "Son, I'm very sorry for the way I acted today; I shouldn't have yelled at you that way."
He said, "Oh, Mom, that's okay.

I love you anyway."
I said, "Son, I love you too,
and I do like the flowers, especially the blue."

FAMILY
Are you aware that if we died tomorrow, the company that we are working for could easily replace us in a matter of days.

But the family we left behind will feel the loss for the rest of their lives.

And come to think of it, we pour ourselves more into work than into our own family, an unwise investment indeed, don't you think?

So what is behind the story?

Do you know what the word FAMILY means?

FAMILY = (F)ATHER (A)ND (M)OTHER (I) (L)OVE (Y)OU

p/s: hermp.. hermp..

Nov 19, 2007

LDL

setelah hampir 6 tahun selepas 'Ravi Driving School' berjaya mengSo.nGLap duit kami (masa tuh kekanak riang ria lagi kat MM.U.) ~ uhuhh~ .. at last berjaya jugak menyambung pengajian memandu yang tergendala dulu tuh. Wlpn dulu.. sezaman la ngan yati, eza, azie, mekjang dan yang seangkatannya telah pun lulus ujian bertulis undang-undang jalanraya.. (dan rata-ratanya mmg dah pemandu kompeten dah punn.. ) Namun dek masa yang telah berlalu... telah luputlah akan tarikh sah laku kelulusan ku itu..

So back to zero lerr..... ~uhuhhhhuh~

Ahahaha.. dok kerna terlalu confident dan melewa-lewa.. aku Fai.LeD ujian yang berkomputer tuh. ((Waaaaaaaaarghh.. terkejut.. sgt terkejut.. + kena marah lagi ngan MDH.. ~gulpp~)) result kena 42/50.. aku dpt 41/50.. ~lalalalalalla~. Sib baikla zaman skrang dah modern.. buat booking balik utk test.. dan boleh test balik petang tuh juga.. (( dan LUL.us with flying colors.. ((err.. result tuh itam putih jek pun print-out nye.. )) Alhamdulillah.. dpt 48/50.. siap boleh buat semakan 2 kali masa re-sit tuh... ~huhuhuhu~

Learners Driving License (LDL) pun dah siap.. so skrang dah boleh buat amalinya.. ((err.. dah start dah pun semalam sbb driving academy yang baru nih.. different sket sbb dia buat thoery 6jam lain dari yang lain.. -- 3hr theory + 3hr practical with car & instructor skali -- hermp.. so semalam kena bawak kereta 3 jam pusing-pusing litar memandu tuh.. erk.. penat penat....

TQ for MDH yang sanggup menjaga & melayan kerenah kekanak 2 ketul tuh kat rumah sambil mamanya pergi belajar .. tq so much..

p/s: pengajaran .. sila jangan ambil sambil lewa.. wlpn nampak mudah.. (heheh nanti fai.led) .. Doakan daku lulus laa test ngan JPJ nanti.. aaa.. tanak la kena re.test jugak.. huk huk..

Nov 16, 2007

Recent Comments Widget (BLOGGER)

Kalau korang nak letak recent comments kat blog korang.. senang aje.
Ada 2 steps - either use WIDGETS (readymade) click click & done .

How to --- > is updated dalam TIPS iT kita.. (click here)

BOREDOM

I get bored easily.. Boleh tak nak tukar template blog lagi ? muehehehhehe

Nov 14, 2007

all the best..

Nov 13, 2007

Sila bertanya.. yah yah

Soalan canggih Zu tadi telah di abadikan sebagai tutorial (1) kat tips IT?, kalau korang pun nak tahu cemana nak hilangkan track / history kat IE tuh.. boleh juga ke sana ye.. (hehehe).. Sapa ada soklan lagi.. meh tanya .. nanti kita bagi jawapan (insya Allah) dan boleh jadikan new blog post kat tips it kita.. ((yah yahh..))

How to remove browsing /search history tracking ?

Nov 12, 2007

ASC image adik & mama

Nov 9, 2007

jamuan raya csm

A day before Deepavali holiday.. kami di jamu dengan juadah aidilfitri oleh pihak pengurusan. Here are some of photo manage to be capture.. (overall.. seating arrangement jamuan tuh.. kelakar sket.. macam budak sekolah la plak.. makan dalam barisan.. har har.. )




Picasa SlideshowPicasa Web AlbumsFullscreen

Mawi @ Bdr Setia Alam

Dalam ERA selalu dengar Mawi ngan Jalaludin Hassan kot dok promote rumah kat Setia Alam. Semalam plak .. kami ada 2 tiket free utk owner di SA menyaksikan Mawi live @ Setia Eco Park. (hehehehe..) last week konon-konon nak join jugak tgk Mawi nyanyi... hahaha.. sudahnya malam tadi.. zzZZZZzzzz jek laa.. malas nak pergi amik tiket wlpn 2 kali MDH dapat SMS dari SP utk amik 2 tiket free tuh.

Bazir jek erh.. patutnya amik tiket dan jual kat lelong.com.my ke.. kan kan.. ?!

Nov 7, 2007

Another blog ?

Boring boring.. i think i'm gonna do some internet marketing sket.. Kalau yati & farra focus more on cakes & food.. (which i'm no good at..) hermp.. apa aku ada ? i know a little bit of designing.. a little bit on internet & gadgets.. (itu ajelaaa.. huhuhu)..

So here goes another blog from sikulat -- Tips IT ?

boleh laku tak blog ku ini ? har har.. takpela.. tak laku jual.. daku share information pun jadiklaa.. (hihihi)..

piccas : terima kasih

Sorry.. tak sempat nak ambil gambar semua orang..
mana-mana yang tersempat aje..



Picasa SlideshowPicasa Web AlbumsFullscreen

SoftPerfect File Recovery

SoftPerfect File Recovery is a tool to recover accidentally deleted files from hard disks, USB flash drives, CF and SD cards and other storage media. We tested the program with images deleted from a USB stick and they were recovered without problems - however the program will not be able to recover any files if the media has been formatted (or files have been overwritten). SoftPerfect File Recovery supports popular file systems such as FAT12, FAT16, FAT32, NTFS and NTFS5 with compression and encryption


ini bukan sponsored entry.. cuma nak sharekan tools yang boleh diguna pakai sahabat-sahabat sekalian sekiranya anda tersalah / terdelete / sengaja delete tapi nak cari balik / atau apa-apa yang seumpama dengannya.. boleh la gunakan software nih dgn jayanya. Kita dah try ngan SD card camera.. carik balik *.jpg.. and it's turns out semua dapat recover balik ((yah yahh))..

Nov 6, 2007

terima kasih

Alhamdulillah.. semuanya berjalan lancar utk majlis makan-makan aidilfitri di rumah kami last Sunday. Ucapan terima kasih kami (sekeluarga) ucapkan buat tetamu-tetamu yang hadir ke majlis wlpn ada yang kata rumah kami jauh dari capaian ? Tak kurang juga buat yang tak dapat hadir; terima kasih juga .. ingatan dari korang pun cukuplah... ((biasalah masing-masing ada hal masing2))

Ada snap sedikit gambar masa majlis.. tapi kat rumah.. nenanti bila berkesempatan akan di upload.. ((yah yahh..))

~~ terima kasih ~~

Oct 30, 2007

it's official.. OPEN HOUSE akhirnya

Assalamualaikum wbt..
Dengan ini saya dan suami menjemput saudara/saudari yang mengenali diri ini ke rumah kami di alamat berikut :


NO.61, Jalan Setia Damai u13/15D,
Seksyen u13, Bandar Setia Alam
Shah Alam, 40170, Selangor

Jamuan bermula jam
12tghari. Ahad (4th November 2007)
Peta ke rumah kami disertakan dibawah :

: download large version here :

p/s: cara paling mudah ke rumah kami adalah melalui NKVE. Enter the NKVE from Duta Toll / Damansara Toll / Subang Toll / Seafield Toll and (atau mana-mana la exit yang korang tau ) head towards Klang (Utara). Continue driving until KM3.3 where you exit at the PERSIMPANGAN SETIA ALAM (EXIT 102) on your left.

After the Setia Alam Toll Plaza, you will see "Selamat datang ke Setia Alam & Setia Eco Park" signage. Continue driving, passing Setia Eco Park on your right and turn left at the 1st interchange (Jalan Setia Damai/Persiaran Setia Prima).

Drive straight on, you will see semi-D on your left side. Again turn left at the 1st interchange, you will see ‘Setia Damai’ signage straight ahead. Turn right and then left and you should see the guard house. Drive on (melepasi pak guard tuh) , and take the second junction (right). Our house in NO.61, Jalan Setia Damai U13/15D. (kat hujung jalan.. )

Oct 29, 2007

korang datang tak?

kalau aku buat open house weekend nih korang datang tak ?

p/s: buat survey ..

Oct 26, 2007

fight or flight

this is an automatic response by human.. when you are dealing with stress.. (( arguments, life threatening moments.. bla bla bla.. )) you will either fight or flight.

p/s: hermp.. kenapa la tetibe merepek pasal fight or flight nih ? (( ntoh..le)) boring kot..

Oct 24, 2007

made in malaysia

~ are we really proud of our made in Malaysia... huhh.. Malaysia BOLEH ?! ~

hujan pagi.. hujan petang.. hujan malam.. tak sure la kat negeri lain.. tapi kat KL nih.. hujan memanjang.. Pagi tadi.. dalam kemeriahan JAMMED ke office.. kami bertembung dengan tiga (3) kemalangan kecil-kecilan.. ((rasanya tiada yang cedera kecuali kenderaaan la kot)).

[1] proton iswara VS volvo -- ahahaha.. habis kemek iswaranye depan.. volvo ? huihh.. ada habuk iswara sket -sket kot dekat bumber -- [2] proton wira VS honda Civic -- lagi remuk depan wira.. Civic.. hermp.. calar calar.. -- [3] Myvi VS BMW -- myvi ada kecederaan sket.. tapi nampak better than the previous protons condition, BMW.. ehehehe.. rasa-rasa korang cane ?

hermp.. boleh .. BOLEH.. mmg BOLEH..

Smashing Template

hermp.. ronda-ronda blog.. alamak ada orang dah sama layout..
so.. it's time to change again.. (( tak pernah la nak stick lama-lama ngan satu satu layout.. muheheh ))

credit goes to Smashing Magazine Design asal oleh Design Disease utk Wordpress Theme dan di adaptasi utk blogger theme (XML) by Blog and Web .

Oct 23, 2007

Raya piccas..

..so this is the only family pic yang berjaya di snap.. heh heh..

Oct 22, 2007

mari menanam rumput..

..post gamba dulu.. note kemudianla karang..




hermp.. the note :
~ tetiba kami melancarkan projek tanam rumput...
~ tak sure dari mana datangnya idea ??
~ hehe.. tetiba jek MDH ajak beli.. dan terus pegi pegi.. ahhahaha..
~ beli kat sg.buloh.. sbb hujan.. so kitorang berhenti kat kedai 1st jumpe..
~ dapar harga RM1.60 (2 x 1 ft)..
~ beli petang sabtu, start mencangkul rumput lama mlm sabtu + pagi ahad
~ settle semua by tengahari.. ehehhe..

Oct 10, 2007

Salam Aidilfitri

~ berhati-hati di jalan raya ~
~ Ampun dan Maaf kami pohonkan ~
~ Salam Aidilfitri ~




Oct 9, 2007

Improper Use and Circulation of Post Mortem Photographs & Report

this is a message from Arwah Nurin Jazlin family members.. please stop circulating email on her post mortem photo.. please.. ask whoever yang ada email tuh.. please stop the circulation.. delete it.. please respect her... respect the family.. more details : http://www.nurinjazlin.blogspot.com/


Tuesday, October 9, 2007

Improper Use and Circulation of Post Mortem Photographs & Report

It has come to our attention that Post Mortem Photographs and Report said to be of Nurin Jazlin are currently being circulated through e-mails.

Please be advised that the Police has been notified of this development and subject to their confirmation on the authenticity of the photographs and report, a Police Report will be lodged.

In the meantime, we seek your kind understanding to refrain from circulating the said photographs and report as such improper use and circulation is an offence under the Penal Code.

Thank you.

Telah sampai ke pengetahuan kami bahawa Gambar-gambar Bedah Siasat dan Lapuran yang dikatakan berkaitan dengan Nurin Jazlin kini sedang disebarkan melalui e-mel.

Sila ambil perhatian bahawa pihak Polis telahpun dimaklumkan tentang perkembangan ini dan tertakluk kepada pengesahan mereka tentang kesahihan gambar-gambar serta lapuran tersebut, satu Repot Polis akan dibuat.

Sementara itu, kami mohon pertimbangan wajar tuan untuk mengelak dari mengedarkan gambar-gambar serta lapuran tersebut memandangkan pengunaan serta penyebarannya secara salah adalah satu kesalahan di bawah Kanun Keseksaan.

Terima kasih.

Jasni AJ

Kuala Lumpur, Malaysia

(Arwah Nurin's uncle.)

Oct 5, 2007

SUPRISEEEEE.. (baca cam 'brader' kat gitu gitu di e.r.a.)

Surprise #1 - for the first time in our marriage life MDH brings up the idea of buying baju raya... amik cuti khas tuh, wlpn bukan nak membeli baju raya dia & aku.. tapi bringing up the idea was so much a surprise since he never suggested pun sebelum ini, apetah lagi mengambil cuti utk tujuan itu.

Surprise #2 - on the day yang sepatutnya cuti.. tetiba aku yang gagah ini jatuh sakit.. bermula dengan sakit tengkuk ((mungkin salah tido..)) melarat2 ke demam, sakit perut, sengal badan.. bla bla blaa.. Dr kate muscle sprain + AGE -- AGE .. aku dah tue ke??? Ntohle.. tapi aku dapat MC.. hermp.. wlpn tak berapa sedap bdn aku nak jugak pegi beli baju bebudak.. so dapatlah kami 2 pasang baju utk setiap kekanak tuh.

Surprise #3 - sekali lagi MDH bagi surprise dengan mengatakan dia nak memasak utk iftar petang tuh.. FUIYOOOOO.. surprise lagi nih.. ((wlpn aku tolong alter-alter sket lauk kuah mee bandung tuh )) tapi berbesarla hati hamba dengan kesudiannya.. membantu daku yang tak berapa sehat hari tuh. Thank you my dear.. ((bersungguh-sungguh Atiqah makan mee bandung papa dia masak.. sampai buat aksi cam dalam iklan maggie SLURPPPPP... ))

Surprise #4 - Under estimate size baju Atiqah, which bring us to the fact dia dah besar.. ahahahhahahha.. alermak.. boleh ke menukar baju di JJ erh ? tak pergi lagi nih.. mungkin weekend nih baru nak pegi balik JJ tuh.. tukar size L instead of M.

Surprise #5 - MDH 2hari berturut-turut bawak balik kuih raya.. first day tuh bawak keropok-kerepek.. (dan seumpama dengannya ).. semalam bawak balik balang-balang kuih.. (( waaahhh hebat hebat.. )) Lagi sekali TQ my dear.

p/s: hermp.. hermp.. nak raya dah nih.. buat sesapa yang cuti dari minggu nih.. Selamat pulang ke kampung.. Hati hati di jalan raya..

Sep 26, 2007

Book Review : Ayat Ayat Cinta

hermp.. ape nak komen erh ttg. Ayat Ayat Cinta a.k.a AAC erh?
Well.. a recommended love story to read (( ok ke komen camni?)). It's actually above my expectation ((gara-gara mengagak jalan cerita sure same cam Pudarnya Pesona Cleopatra a.k.a PPC )) hehehe… . What good about this book --> bahasanya.. bahasa melayu bukan Andonesy. hehhe. Pastu jalan ceritanya walaupun sekali lagi boleh di agak.. tapi cara menyampaian a lot more better than my past experience dgn PPC. Mampu membuatkan aku ingin terus baca dan nak tahu jugak ape kesudahannya. Kisah-kisah dan penerapan ilmiah mengenai keindahan Islam, kemelut jiwa cinta seorang wanita muslim, dan banyak lagi.. menarik.. sgt menarik.. Seorang muslim yang amat menjaga jiwa dan keimanan pun jatuh cinta.. dan merana kerana cinta juga. ((hehehe..)). Unsur romantis pun ada bila Fahri telah bernikah.. Perkenalkan perbezaan budaya.. Mesir , Asia.. menarik.. menarik..

Tahniah AAC kerana berjaya membuatkan aku membaca dalam masa 2 hari.. dan terasa ingin tahu apa kesudahannya.. Hebat tuh.. rasa macam nak beli plak buku baru dia.. “Ketika Cinta Bertasbih”

Sep 21, 2007

sickmind

how could a human being kill such precious life of a child.. how could she/he??humanity ? sanity.. ? maybe the killer is insane.. ((gila.. orang gila bijak pandai mencarik beg baru ? meletakkan ditempat awam diwaktu tiada orang ?))

p/s: aku yang hanya mampu nak mengutuk perbuatan terkutuk. Hermp.. dan kita lihatlaa.. perbadanan / kementerian sana sini mengusulkan 'inisiatif.. inisiatif'untuk memastikan.. blaa blaa blaaaa... Yang gila mmg dah gila.. dan yang bodoh makin bodoh.. ~ aku yang marah & sedih ttg recent new kanak2 malang ditemui mati dalam beg pakaian ~ Semoga dengan kerahmatan bulan mulai Ramadhan ini, tertangkap la orang yang melakukan perbuatan terkutuk tu, dan dihukum selayaknya.

:: news related ::
:: more.. ::

Sep 19, 2007

Book Review : Pudarnya Pesona Cleopatra



Thanks to Lela.. sikulat berjaya membaca buku jiwang karya - Habiburrahman El-Shirazy; cerita CINTA tapi versi penuh dengan ayat-ayat AlQuran, madah, doa.. dan etc etc.


Komen : Jalan cerita menarik.. tapi simple.. boleh predict what will happen.. cuma dia banyak berdailog dengan diri.. ttg cinta kepada manusia.. cinta pada kecantikan.. hrmp.. adalah unsur-unsur nasihat dan tauladan yang boleh di ambil.. lain la sket dari membaca novel CINTA melayu biasa. Satu je kepeningan.. bila ayat olahan semua mmg versi Melayu Indonesia.. soooo.. agak berbelit belit ayat (( udah le mmg dah puitis )). Well.. ok laa.. utk bacaan ringan .. hehehhe



skrang baru nak setat mengadap satu lagi - AYAT-AYAT CINTA ..
p/s: Utk peminat setia karya saudara Habiburrahman El-Shirazy . Maaf la.. kita nih mungkin tidak sepuitis sang pengkaryanya.. atau mungkin tak sepuitis korang.. .. hehhee.. well let see.. macam mana komen saya utk buku tebal nih plak..

Sep 17, 2007

Ramadhan

~ our ramadhan wishes
masih belum terlambat utk ucapan ramadhan kan?
..// semoga ramadhan ini menambahkan lagi kesejahteraan utk semua.. //
..dari sikulat sekeluarga

~ ada apa utk iftar
wlpn kesempatan balik awal telahpun diberikan oleh company - dan sebenarnya sampai ke rumah linkungan 530.. ((masih awal kalau nak memasak)).. tapi 2 hari terawal ramadhan, menu dibeli menjadi santapan kami. Untuk ramadhan ke-3 pula, sikulat dah set dah nak masak ape..tapi SMS kakUteh jam 3pm, sekali lagi disambut gembira.. ((iftar bersama semua adik beradik di rumah b.ndak)). Maka ahad baru terlaksana nak memasak utk iftar. Walaupun simple je dishnya.. tapi berbaloi juga, sbb ada 2 seisi makan
--> satu utk 2 ketul yg tgk orang masak nasi.. diorang dah tanya.. "Dah masak ke nasi ma?"
--> dan satu lagi utk orang dewasa. ((hehehhehehe))

~ work ?
hrm.. kinda boring plak. Semua orang mcm lesu semacam aje ramadhan nih. No task assign .. Tak productive sungguh.. isk isk..

Sep 14, 2007

picnik

http://www.picnik.com/
buat masa ni.. die tgh testing, sume application dalam tuh boleh gune.. nanti ada free / ada tak freee ...Cuba jgn tak cuba..

--// hasil testing //--






Sep 12, 2007

tetamuku


Walaupun dengan susah payahan Julie berpusing-pusing mencarik rumah kami.. (( har har.. itulah.. orang dah kate ikut NKVE)).. akhirnya sampai juga ke rumah kami..

~masa datang ~
"Aisya.. jomla masuk..."
".. nak buat apa..? " jawab Aisya ngan muke blank blank...

~masa nak balik ~
"Aisya.. jom balik..."
"...aa? one more.... one more.." sambil mengelunsur turun 'WEEE"

p/s: marilah bawa kekanak ke rumah saya... di jamin macam pergi taman mainan kekanak.. !

hehehhhe...

it's RED


ohh.. it's RED
same as ummi.. we have move to Annexe2 since last Friday
so.. this is the new RED office piccas
ahhaha.. sungguhlah terang benderang mate memandangnye..

Aug 30, 2007

yang tak sedap di dengar..

macam ERA la plak topik.. tapi mmg tak sedap didengar.. Tak sedap kat sini.. ialah bila aku baca berita yang melibatkan budak budak.. pagi ni berita adik beradik rentung ((4 tahun & lima bulan..)).. ALLAH.. rasa luluh jantung dan darah bila baca berita macam nih.. Yang hilang dari rumah 'Nurin' pun masih belum di temui..

aku tak boleh la bace berita-berita macam nih.. sedih.. geram.. takut.. bercampur aduk...

p/s: Selamat menyambut merdeka.. ?!

Aug 28, 2007

nak ape?

nak update blog
... tapi takde mood.. dah karang 3 .. 4 kali dah.. lain lain subjeknya.. tapi at last - DELETED!

nak beli baju baru
... hajat di hati nak juga la berbelanja untuk diri sendiri.. saja-saja nak buy something new for myself.. tapi at last - baju tido ultraman-utk abang, baju tido bunga2-utk adik, kerepek pedas-utk MDH, dan cadar bunga2 utk rumah.. and tudung for me.. (( ada la jugak.. ))

nak jumpe kawan2
... bila musibah melanda spt baru2 nih. tetiba terasa jauh dari rakan2. terasa lama betul tak dengar khabar berita semua orang.. sehat ke? sakit ke? hermp.. rindu plak kat kroni2 nih. bila nak wat gathering-gathering ye? Hrmp.. rakan-rakan usahkan yang jauh.. yang dekat pun tatau ape britenye.. moga korang semua sehat2 selalu!

p/s: ada ramai lagi yang terkenang2.. tapi tak banyak gambar yang ada collection digital copies.. dolo2 mana ada digicam.. sume pakai pilem aje.. kalau ada pun.. scan satu satu.. ahahha

Aug 24, 2007

Takziah buat Fahmy & Zarid

"..berat mata memandang.. berat lagi bahu memikul.."

kami terkejut.. sebagai kawan.. apetah lagi mereka yang telah bersedia sepenuhnya & menanti-nanti kehadiran Muhammad. Kita merancang.. Allah yang menentukan.. semoga mereka tabah menghadapi dugaan yang menimpa.. dan sama-samalah kita doakan kesejahteraan mereka.

.. sad :( ..

Be strong my dear... !!!!!

Aug 22, 2007

congrate dear.. Asiah & Israr



uhh.. she's one of my best'est' buddies during growing up at smapl.
my dear x-rumet. Congrate on your wedding !
((winks.. kita kidnap dari fotopages photographer awak))

best wishes dari kita & family... moga diberkati selalu hendaknya..!!!!


p/s: I couldn't attend her wedding..& i can create thousand of reason for not turning up.. but for what erh ? Hope she won't mad at me.... (ampun beribu ampun.. !) .. gulp!

Aug 21, 2007

A SMALL TRUTH TO MAKE LIFE 100%

If
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
is equal to
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
------------------------------------
Hard Work
H+A+R+D+W+O+R+K
8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%

Knowledge
K+N+O+W+L+E+D+G+E
11+14+15+23+12+5+4+7+5 = 96%

-------------------------------------
Love
L+O+V+E
12+15+22+5 = 54%

Luck
L+U+C+K
12+21+3+11 = 47%

( don't most of us think this is the most important ??? )
-------------------------------------

Then what makes 100% ?
Is it Money ? ... NO ! ! !
M+O+N+E+Y
13+15+14+5+25 = 72%

Leadership ? ... NO ! ! !
L+E+A+D+E+R+S+H+I+P
12+5+1+4+5+18+19+9+16 = 89%

-------------------------------------
Every problem has a solution, only if we perhaps change our attitude.
To go to the top,
to that 100% ,
what we really need to go further... a bit more...

ATTITUDE
A+T+T+I+T+U+D+E
1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%

It is OUR ATTITUDE towards Life and Work that makes OUR Life 100% ! ! !
-------------------------------------

hermp.. rajin betul diorang nih buat kire-kire.. ahahahhaha..

alhamdulillah..

Alhamdulillah..moga-moga rezeki upgrading grade baru-baru nih, menandakan keberkatan dalam usaha mencari rezeki di bumi Allah ini.. Alhamdulillah.. semuanya rezeki.. walau sekecil mana pun nilainya. Kena tingkatkan usaha dan gandakan produktiviti seikhlas hati .. ((hehehhe..))

Baru balik dari kursus 7 Habits.. makanya.. adalah sedikit-sedikit ilmu pengetahuan yang ditimba tuh.. nak diamalkan.. ((err..wlpn agak confius dah nih.. sbb dalam tahun nih jek.. dapat 2 planner canggih.. + 1st Effective System Planner.. + 2nd 7Habits planner la plak.. )).. mana satu nak guna nih?? kalau boleh combine takpe gak.. ini masing-masing patternkan lubang kat kertas tuh.. cemana nak combine.. ulalallalalalalalala...))

knowledge to share ((sket.. sket.. laa..))

1) Be Proactive

* orang selalu sebut.. be proactive.. be proactive... dan selalunye define by being able to move independently.. berpikir dahulu.. bla bla.. blaa... So dalam 7Habits nih.. diorang define ...
"Ability to use the space / gap between stimulus & response.. " dengan kata lainnya.. orang yang boleh berfikir.. what to act & do.. bila diberikan satu rangsangan.. dan boleh anticipate the result dan.. be responsible dengan hasil daripada tindakan diorang tuh.. Orang-orang nih.. faham maksud ..life is about making choices..

* kite tahu .. kite tak boleh control the outcome.. tapi kita tahu..kita boleh control the response
* kita accept dan be responsible terhadap outcome yang datang.. sbb kita tahu.. semuanya hasil daripada response yang kita buat tadi.. ((orang reactive selalunya akan salahkan nasib, orang lain, physics, and bla blaa.. blaaa.. ))


-- life is about making choices --

Aug 14, 2007

2.y.o

she's 2 years old tomorrow..
happy birthday sayang!!!!

was I so damn busy ke? sampai lama tak update nih ? ahaha.. ntoh lerr.. adapting.. adapting to new job and new expectation kot. Well.. i'm currently off from office work since on attending the BIJAK OREN course .. yang sudah di plankan utk ku..


new outfit for the spiderBOY!




Aug 1, 2007

struggle

update.. update

+ struggle to find ideas.. what to write about..
+ struggle to rearrange the domestic arrangement; cooking, washing, kids, cleaning & what not.
+ struggle to upgrade my office pc ((yey! manage to get the permission to buy new 1gb ddr2))

uhhrr.. so many things.. @ the same pace of time..

Jul 25, 2007

Kerja

kami di besarkan sekali. pertama kali aku dibenarkan mendukung dan memegang bayi.. itulah dia dan adik-adiknya. setiap kali syawal tiba.. pasti bajuku akan sedondon dengan dia dan adik-adiknya. setiap kali cuti sekolah, pasti aku akan merengek minta dihantar ke rumah mereka. Hermp.. kenangan zaman kanak-kanak mmg indah .. tenang.. gembira.. Aku , dia dan adik-adiknya mmg rapat.. mereka lebih ku anggap adik daripada anak saudara ((selaku anak bongsu dari 8 adikberadik , berkelahi dan bermain dengan anak sedara lebih banyak dari aku menghabiskan masa dengan abang dan kakak)).

Zaman remaja dan sekolah berlalu.. dan dia pun sudah ku kira anak bujang. tambah pula aku terus melangkah ke alam rumah tangga sebaik sahaja mula bekerja. Kami selalu bertemu, tapi cuma bila ada kenduri , berkumpul hari raya, atau pun bila dia betul-betul kesempitan wang (( hrmp.. aku la muke paling dia tak malu nak mohon loan tak berbayar tuhh..))

Setiap kali jumpa.. merapu sahaja aku dengar bebelannya.. ntah apa-apa la budak remaja skrang.

Semalam, dengan motorsikal pinjam dia ke KL. memulangkan kamera pinjam dari kami. Selaku anak sulung aku tahu, dia agak tertekan bila masih menganggur ((baru aje abess diploma)). Keluarga kakakku yang satu ini bukanlah seperti kami yang lain.. belajar sampai ke universiti.. mendapat pekerjaan profesional (( sang doktor, sang pensyarah, sang engineer, sang pilot, sang cikgu.. dan tak ketinggalan sang sikulat ini)). Dan dia si sulung dlm keluarga, menanggung tanggungjawab besar nak mengubah kehidupan sedia ada..

aku nak membantu dan minta gamba dari dia. hendak ku isikan resume dan hantarkan kemana-mana kenalan yang ada kekosongan jawatan. yang ada dalam tangannya hanyalah camera phone ((amboi camera phone canggih tu.. ada memory card tuh)). aku belek-belek isi kandungan dalam phone.. mana la tau ada gamba yang senonoh , boleh aku tampalkan saja dalam resume dia. Dalam membelek-belek, aku jumpa gamba si buah hati dia.

Mula la nak mengusik.. "dia keje kat mana ..long ?"

"Dia tak keje.." ringkas jawapan dia. Belum sempat aku sambung soalan. dia sambung lagi. "Dia dekat hospital" .. Aku tgk muka dia.. "ngape kat spital ?" ..

"Sakit.. .... , kanser.. tgh buat chemo" Tersentak sekejap aku mendengar. Berubah air muka anak saudara ku ini, seloroh bengong dia yang selalu tuh pun hilang terus.. aku tak tanya lanjut lagi. Buat pertama kali sejak sekian lama.. aku nampak dia yang aku kenal 24 tahun yang lalu.. dah lama aku tak tgk muke tulus dia.. Berat juga tanggungan perasaan dia.

p/s: adakah makin ramai orang yang kena kanser di malaysia ? atau pun aku dah mengenali lebih ramai manusia ?maksudnya lebih banyak possibility ttg. kehidupan dan statistik / keberangkalian nak berlaku sesuatu perkara tuh? erh..konpius plak ngan ayat sendiri

Jul 20, 2007

3.y.o

he is 3 years old today!
Happy birthday to dear Amirul Akmal.
~~ from Mama ((err.. semalam he called me 'IBU'.. & last week 'Mummy' )) with lots of LOVE ~~


Jul 19, 2007

DIAM

Diam Membawa Keselamatan

Banyak orang berkata : "Mengapa engkau diam padahal engkau dimusuhi ?" Aku katakana kepada mereka : Menanggapi sesuatu permusuhan sama dengan melakukan kejahatan. Bersikap diam dalam menghadapi orang bodoh atau orang yang gila merupakan kebajikan jiwa. Di dalam sikap diam juga terdapat penjagaan bagi kehormatan. Tidakkah engkau lihat ! Harimau-harimau hutan itu ditakuti dan disegani ketika mereka diam, sedangkan anjing di jalan raya banyak yang dilempari kerana selalu mengonggong.

Keutamaan Orang Pendiam

Aku menganggap diam sebagai perniagaan. Meskipun tak ada untungnya, paling tidak aku tak merugi. Diam ibarat barang niaga yang membawa banyak keuntungan bagi pemiliknya.

:: dipetik dari Al-Azim.com, Wasiat Imam Shafi'i ::

p/s: .. dan aku dalam kerugian.. sad mode!

Jul 18, 2007

patriotik


"Tanggai tiga pulo satu, bulan lapan tiga lima tujuh. merdeka. merdeka. meriah.meriah.petapa.petapa kita pasti menjadi sejarah" -abang verse-

"tamgai tiga pulo satu.. dddapan lima enam tujo. tabika.tabika... tabika.tabika .pppasti, tamba..tamba.. tamba.. " -adik verse-

p/s: dan abang akan gelakkan adik bila adiknya nyanyi.. macam kelakar sgtlah adik nyanyi tak betul.. ((hehhhe))

Jul 11, 2007

moving on

we have to move on kan ? So here I am @ **N floor. (( cumanye the last person yang duduk sini masih lagi belum mengemaskan drawernya.. hrmp..)). A farewell party ((wlpn makan tapau & bungkus)) was set for us ((those yang transfer unit & bersara)) Okla.. last makan-makan yang unit lama akan menjemput daku inih. Tapi .. the best thing is the farewell GIFT! A new Hilly handbag ((sama dengan zarid punya handbag.. so mahal tuhhhh!!)). I like it!.. suit me well.. simple design, nice and black in colour ((agaknye diorang dok tgk aku nih selalu berlenggang kangkung je.. dibaginye handbag.. ahaha.. soh bagi bergaya sket!)).

p/s: piccas of the bag; err.. segan plak nak bukak hadiah kat meja baru nih.. pastu nak amik-amik gambaq plak.. nenanti la kot.. heuheuhe..

Jul 10, 2007

[1], [2] dan [3]

[1]

Dalam kala aku hampir nak menutupkan mata malam tadi. Suddenly , Amirul bercakap.. “Mama.. nak tu..tu nama dia ape?" Aku pun celikkan mata.. tgk muke amirul.. dalam samar-samar gelap bilik.. ((initially bawak abang & adik naik atas untuk tidor awal.. sudahnya.. aku yang tenggelam timbul tertido dengan adik)). “yang tuh … yang hitam dekat dinding tu.. nama dia ape?” aku toleh arah yang ditunjukkan oleh Amirul ((hati agak berdebar tiba-tiba)) “yang mana ?” aku tanya balik..“Yang tu.. yang dekat dinding tu.. yang hitam.. dia nak balik rumah ke ma?” makin konpius aku dengan soalan budak sorang nih. “Dia ada kaki ke ma? Pakai kasut ?” Aku toleh lagi sekali hala tangan Amirul menunjuk. ((tada apa-apa pun..)) “ Mama tak nampak pun.. kat mana abang ?” Dia diam.. aku pun diam.. tak lama lepas tuh.. dia tanya lagi.. “ yang warna hitam tuh nama dia apa ma ?” ..aku pun bantai la teka.. agaknye dia tunjuk dekat railing langsir kot..((sbb railing tuh pakai kayu.. warne coklat gelap..dan aku pun cakap balik.)). “divider tu ke abang ? atas langsir tuh ?” Bila pk pk balik.. mana la plak logiknye railing tuh ada kaki.. nak balik rumah.. hermp.. Aku tgk si adik mmg dah nyenyak betul baru aku bangun & duduk.. “Kejap ye abang.. mama tak nampaklah yang warna hitam yang abang nampak tuh.. mama ambil cermin mata kejap ok..” habis penjuru dinding aku tgk2.. dan it’s there… seekor kupu-kupu kecil berwarna hitam ada kat ceruk dinding bilik. Isk isk…. Ingatkan apalaa.. cuak jugak .. yelah kan orang kata budak2 nih nampak bende-bende yang kita tak nampak.. rupanye aku tak pakai spek jek yang tak nampak.. ((hahahahahah))


[2]

Bila bangun pagi tadi.. aku perlu kejutkan Amirul utk pergi ‘school’. Dah berapa hari dia skip kelas, dan kami biarkan sebab tuk & pah masih ada dirumah. Dan pagi tadi.. aku nekad gak nak kejut , mandi dan hantar ke sekolah. ((Melihatkan keresahan & mendengar tangis dia setiap kali hantar school.. hati ibu manalah yang tak sedih. Kalau ikutkan naluri aku.. aku nak saje hantar dia ke school yang sama dengan Atiqah.. tapi.. mungkin aku kena cuba dulu.. Atiqah namanya sudah dalam list que.. mungkin aku perlu sabar)). Aku bangun kan dia.. mandikan.. Alhamdulillah.. tak banyak pula ragam dia pagi nih.. Pakai baju, amik beg, masuk kereta semua ok. Sampai dekat office .. dia tak mahu keluar dari kereta. Di rapatkan diri dia ke sebelah seat pessengger kanan belakang kereta ((aku kuar belah kiri.. aduhla.. kerata belakang dah drop penumpang.. berlari-lari aku nak keluarkan si mamat tuh dari side satu lagi)). Apa lagi.. meraungla dia bila kena paksa keluar kereta. Berjaya di umpan dengan coklat cadburinn. ((Cadbury)). Dia diam. Melangkah hala ke ‘school’ aku dah budget dah.. mesti nangis lagi la lepas nih.. Tapi dia diam aje.. kagum pula bila dia yang tarik aku masuk dalam kelas, letak beg, amik botol dan… terus lambai “BYE, mama.. “ Aku plak yang terkedu.. bila si mamat tuh.. rileks jek bye bye. Aku melangkah keluar.. dan bila aku toleh balik.. dia dah jalan hala MakDah ((cikgu baru dia)). Tak menangis ? Tak meraung lagi ? Even tade muke sedih sekelumit pun..AMAZING!!

[3]

MARAH. BENGANG. SEDIH. Aku baca paper 2-3 hari nih.. tersangatlah meluap rasa marah aku pada mereka-mereka yang memperlakukan anak-anak kecil nih. Rogol budak kecik, kidnap anak orang.. paling aku rasa MARAH & BENGANG terkini BUNUH ANAK sendiri, bakar dan buang merata-rata. Masya Allah. Apa nak jadi dengan dunia nih.. Ya Allah, semoga aku dilindungi daripada dugaan-dugaan yang menakutkan nih.

Jul 6, 2007

gamba yang blurr


hermp.. baru nak start amik gambar dapur... dua ketul kekanak tuh dah bergaduh berebut nak amik phone ((camera bagi pinjam kat kakLong; so yang ada cume my W850i)). So hanya sekeping gambar blurr ini baru dapat ku snap wat sementara nih.. ((atleast ada la erh.. heheh))


--// my dry kitchen area.. notice dah semak dah kat atas worktop tuh.. heheh.. belum habis nyusun barang lagi.. sbb tuh kena amik dari jauh.. hahah.. //--

Jul 5, 2007

Blur dan Lupa

i have two meeting today. BLUR... i'm blur.
i need to have a mentor for this new job thing's. Too many unknown abbreviation to catch up right now.. hahaha.. ((kuar meeting muke blank!))..

p/s: i hate it when people promises something but forget about it. err.. then i need to marah myself la cenggini.. (( err.. promise Zu and othes to upload antiaris piccas .. err.. asyik lupe aje.. )) Will remind myself again balik rumah ptg nih.. Yay!

my-cendawan is online..

Setelah diberikan galakan demi galakan, akhirnye kemunculan my dear friend Jah blog.. kesampaian juga. ((ahahha.. jah.. kite promo blog awak.. bagi suntikan semangat nak update selalu nih !))

--http://my-cendawan.blogspot.com/--