Siku|atLlife.. Hello.. :)

..Life's journey is what we choose it to be..

Go confidently in the direction of your dreams.

Live the life you've imagined.

In the eyes of a child...

there is joy, there is laughter... there is hope, there is trust, a chance to shape the future...

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Nov 22, 2016

Ujian & Penilaian..

Indicator for success ? Belum lagi
Indicator for failure ? Belum lagi

"Pengalaman pertama menjadi parents mengambil result UPSR di sekolah. Sesuatu di luar jangkaan melihat ramai anak-anak menitiskan air mata setelah keputusan diumumkan. Mungkin 6A menjadi sasaran, bilamana tidak terjangkau hanya air mata menjadi pengganti. Fahamilah di saat itu, keputusan itulah segala-galanya yang membawa makna di dunia, dunia kecil mereka. Berilah sokongan dan dorongan untuk terus ke hadapan. Ini adalah suatu pertempuran dalam peperangan yang lebih panjang..."

kata : Si bapa kepada Amirul Akmal Dzulhasrin

All smiling after the last science paper 2
8th September 2016

"Dengan hanya 1.11 peratus daripada jumlah keseluruhan 440,782 calon yang menduduki UPSR tahun ini memperoleh semua A .." - macam macam tajuk berita keluar.. macam-macam ulasan KPM bagi.. macam-macam reaksi ..  Bagus juga pagi tu dah keluar preview , informal analisis, gossip2 di whatsapp... Kami dah berlapang dada masa nak melangkah ke dewan terbuka (joining other parents & anak-anak tahun 6 yang berdebar-debar).

Berdebar - debar... 

Hanya 3 orang di SK Setia Alam mendapat 6A. 12 orang 5A.

Alhamdulillah..
Alhamdulillah..
Alhamdulillah..

Seperti kata pepatah.. Kalau hendak seribu daya.. kalau tak hendak seribu dalih.. Pastinya utk keputusan UPSR 2016 nih, mama yakin Abang mmg hendak buat yang terbaik.

Berkali kali di atas pentas abang tanya (taktala parent di panggil bersama-sama naik ke pentas utk bergamba) "Takpe ke Mama ? Takpe ke ? Takpe ke tak dapat semua A ? "

Takpe Abang.. OK sangat dah nih..  :)

Dia kata .. cikgu umum nama ikut no giliran. So dia dah rasa takut sangat kalau next name skip giliran dia.  

Budak baju merah kecik tuh.. harapnya boleh kenang saat ini.. Dan jadikan inspirasi ye :)

Si Abang has a mixed feeling pada hari kejadian.. Dia rasa bersalah katanya ((i think dia maybe nak expresskan rasa 'serba salah')) . Kawan-kawan dia sibuk bercerita tentang hadiah hadiah mak ayah dah janji kalau dapat 6A, ada yang hendak itu.. ada yang hendak ini.. Masing-masing dah memasang angan yang tinggi. Yakin sekali.

Mudahlah orang kementerian berkata.. "ini format baru " ;  "Usah di banding tahun terdahulu.." ; sepatutnya itu dan sepatutnya ini.. Apa mahu kita katakan pada anak-anak ini ? Tidak di fahami anak-anak ini tentang perlaksanaan dasar jangka panjang.. bla bla..

Abang tak mahu ambil gambar dengan kawan - kawan ke ? Dia geleng.. cepat cepat lari. Serba salah betul sampai takut nak approach kawan-kawan lain.

Dalam esak-esak kawan2 lain, yang dua orang nih kelihatan tersenyum.. :)
Perjalanan masih jauh utk anak anak ini... Cabaran sekolah rendah telah di redah..  Moga moga perjalanannya mudah & di berkati selalu... Amin amiinn.. amin Ya Allah.

Moga menjadi contoh dan inspirasi adik adik :)




Nov 11, 2016

Tak sampai-sampai New Zealand ke ape ke ?

Setahun dah berlalu.. posting last hanya sampai cerita transit kat Melbourne..
hahahha.. teruk.. mmg teruk..

Ok.. skrang rasa rindunya dengan tasik nan biru itu.. wuwuwu

Okla.. lets move on.. (bila rajin tahap gaban datang menyerang suatu hari nnt.. akan ku sambung cerita NZ tuh).. :P

Whats up with November 2016 ?

Abang dah nak kena buat pengesahan masuk Tingkatan 1 utk seisi 2017 di SMK Setia Alam, Shah Alam. Ini sekolah wajib daftar, kalau abang ada rezeki di tempat lain.. nanti kita cerita lagi.

Result UPSR pun dah nak annouce dah next week 17 November.. Apa pun result abang nanti.. Mama bangga dah & yakin abang dah buat sehabis baik yang abang mampu... Yah yahh.. Mama still terbayang-bayang abang punya senyum simpul masa keluar pagar sekolah hari last exam.. senyum aje.. Bahagia sangat agaknya rasa dah lepas dah satu tanggungan peperiksaan besar.

PSRA pun dah lepas.. kata orang.. result PSRA umum before UPSR.. ehh berdebar pulak


Cik Nurul kita, show tremendous improvement dalam merajinkan diri study. Ambil UPKK exam hari tuh, dengan penuh bersemangat waja.. Mama harap.. Ika akan berjaya dgn cemerlang dalam apa apa bidang pun yang Ika minat.. Yang penting berusahalah.. kalau tak kita yang usaha.. takde sesiapa pun yang boleh tolong diri kita sendiri.. (kan Ika kan?) -- boleh tulis dialog macam nih.. Sbb mama tau.. Ika baca blog mama wlpn dah bersawang lama tak tulis nih..  Next year nak UPSR dah..


Ariff Farhan pun dapat dah surat untuk menghadirkan diri Orientasi Tahun 1 2017 , hujung November nih jugak. Makanya.. nak kena beli baju seragam sekolah kebangsaan dah utk budak comel kiut miut tuh.

Mama dengar-dengar Tahun 1 2017, akan dapat seisi petang di SK. Tak berpeluanglah 'Paan' nak guna khidmat kakak utk tolong angkat beg pergi sekolah.. Aiyohh.. macam mana la budak kecik comel nih nak pikul beg sekolah berat nnt.. (T_T)

Lately, tak suka orang ambil gambar dia.. Marah saja.. atau suruh delete.. hehehhee.. Yelah tuh.. :P




Azfar Hazim.. dah 1 tahun 1 bulan + dah.. milestone ? Banyak dah..  even dah boleh membebel (tatau butir amenda ntah). Jalan, lari.. tergolek terlentang memang dah rutin. Still BF.. alhamdulillah.. Jimat belanja takyah kena beli susu tin.. Mahal woo skarang.. wuwuwuuwu.



Wrap up cerita November (as at today)

video


xoxo