Jul 11, 2009

Berpantang, D&C



Berpantang

yup.. kawan2 saya berpantang due to the miss abortion case last week. Not really berpantang macam orang bersalin.. but I do wear stocks..(atleast for a few days... hehhe), no ice drink, no 'angin' food.. ( ye ke?.. ntah... ikut rasa hati.. hihi).

Thank you to my in laws (mak, abah, fizi.. for helping me around to do house chores & yada yada..) Thank you to my adik beradik.. who turns up & visits me .. Thank you MDH for meneman at the hospital & for everything..


D&C

We went to check in (admission) on Friday evening.. (malas nak buat admission malam.. pengalaman admission dari Emergency counter.. sungguhlah lambat due to policy utk serve orang yang nampak tenat dulu...) After dah settle + upgrade myself to a single bedded room (buat masa ini kelayakan kami hanya for double bedded room)..

Kami buat 'home leave' -- admit petang tuh & sign for permission to go home & check in balik malam... So sempat lagi balik rumah.. makan , mandi.. siap siap *wlpn tangan patient tag* hhhehehe

* Tips for CO. staff .. ask for the fee charge for double bed room vs single room. For Pantai Medical Center they charge RM138 per day for double bed & RM238 for single bed. Please note that PMCare will pay a maximum of RM180 per day eventhough your are entitled for double bed room. Therefore.. kami kena bayar sendiri the difference around... RM40 per day.. Kenapa.. upgrade... atleast MDH can sleep kat spital.. no need to go home & datang balik esok (so save on tol & minyak kereta & parking.. )

Staying at the hospital. nurse keep masuk check blood preasure.. check demam ke tidak.. So.. dalam muke seposen macam tade perasan & macho.. my blood preasure je bukti sebenarnya daku ini ada perasan gemuruh & cuak gile.. (ahahhaha.. ooh.. blood preasure ku tidak pandai menipu...).. Start from 117, to 120, 126.. sampai ke before masuk OT & menunggu Dr Raz the pakar bius (anestathic).. it when up to 130.. muhahaha... Nurse yang jaga bilik menunggu tuh senyum jek.. "Takut erh ??" dia tanya...

Masa kena tolak masuk bilik OT.. perasan.... 'Sejukkkkkk!' seriously everything about the room is sejuk.. katilnya sejuk.. alatannye sejuk.. even tangan Dr Nora tepuk tepuk bahu sebelum.. duniaku menjadi gelap dan senyap.. pun sejuk.. Hermp.. katil kat OT tuh.. kecik je.. macam ngam-ngam muat sorang boleh baring straight jek.. (tade la cam single bed kat ward tuh). My right hand dah kena pegang dgn Dr Raz.. kena cucuk apentah.. pastu dengar sore Dr Nora kata.. "Ok ? .. relaks..."bunyinya macam mak-mak yang menenangkan anak2 yang cuak.. (heheh). Pastu dengar lagi dia borak ngan Dr Raz pasal isu bila la Pantai Medical Center nih nak siap construction... lalallala... Pastu sorang kakak tutup mulutku dengan gas cam oksigen dlm tv selalu ada tuh.. dan suruh tarik nafas.. Aku tarik sekali... (kepala rasa berat.. berpinar pinar..) tarik kali kedua.......... (mata terus tutup.. gelap.. sunyi).

Sedar-sedar lepas tuh.. aku dah ntah kat mana.. macam lost.. kepala pun still rasa berpinar pinar.. nampak gak jam kat tepi dinding berdekatan.. uh.. dah pukul 9.45 dah macam tuh. Meaning dah sejam lebih aku tidur ?? Itupun.. mata cam berat.. Betul2 sedar dan aware apa ada kat sekeliling jam dah pukul 10.20 dah..

Petang around pukul 4 aku dah check out dah.. (nurse tuh persuade juga kalau nak stay another 1 night pun boleh.. it is for the money ? yela kalau customer stay another 1 day.. lagi banyak hospital boleh bill, or is it mmg ikhlas ? hehehe.. )

Post D&C procedure.. (yela kan masa D&C mmg tak ingat pape pun..) hari esok tuh ada rasa sakit satu badan.. sakit tengkuk.. sakit belakang, sakit pinggang.. sakit la sume.. Macam rasa sengal badan lepas exercise berenang ke ape ke.. + sakit tekak.. (tanya-tanya kat orang yg pernah kena GA (general anestathic).. katanye mmg normal utk rasa sakit badan...

Lain lain hari.. ku harungi dengan berehat-rehat sahaja..

Ohh.. mengapa la MC ku hanya seminggu (pelik kan ? orang lain kata 2 weeks.. ) So next Monday , I have to work... Boss.. please don't ask me to do extra / extreme work at least for another week... (I do hope.. she reads this.. heheheh).



7 comments:

uja said...

wahh semah cuak ke.. sepanjang kenal semah memang macho je..hehe..
Take care dear!

Farra said...

semah....mu buat ku cuak nak bersalin..ohooo...ku pon penakut, nak try guna law of attraction jugak.."tak sakit, tak sakit, kejap aje, kejap aje "..heheh..alahai nak start koje dah...saboe je la..

eh eh kalai gitu tambah rm40 je..murah la kan? kannn? :D

sikulat said...

serious uja.. kite cuak.. tak dpt kite tipu.. mueheheheh.

yup.. farra.. kalau nak upgrade ke single bed, PM Care ttp akan bayarkan sehingga RM180 per day.. tp. kalau awak dah naik band 2.. tayah la susah2.. mmg layak pun.. Make sure pergi update medical card anda ye!

Farra said...

ha semah, btol ke band 2 mmg cover? tak penah dgr pon..kalau btol minggu ni gak kene buat, anytime nak bersalin niii....tq tq tq for the info :D..sukenyer iiiiii

sikulat said...

btul btul.. dulu diorang guna body grade 24 kot baru upgrade single bed.. skrang should be (tade body grade dah kan???)So semestinya band 2 automatic layak dah la.. Tanya HR.. jgn tak tanya..

Hany FF said...

aah..yg Band 2 (body) memang covered for single room.

Just for experience sharing.

Semah, kiter pun dr bagi seminggu je MC. waktu 1st time tu (Jan '08)...kiter pi keja lepas 1wk...tapi dgn keadaan office yg sangat sejuk (hoho..sini a/condnya sejuk giler)...dan kondisi office kami yg susah sket nak kluar makan, jadi jaga-tak jaga jadinya. I've tried my best to 'jaga' la. But, along 44 hari tu, badan kiter sihat-tak sihat je jadinya. Lepas 44 hari, baru ok.

masa 2nd time (around Nov '08), Dr bagi seminggu gak MC. Kiter mintak dr tambah lepas habis MC tu, kiter just cakap kiter rasa tak sihat lagi. Kalau tak dpt MC pun, kiter nekad nak ambil cuti. Memang rehat betul2 kat rumah. Jaga makan, jaga tak buat kerja berat (dr pun pesan jgn buat kerja berat). Bila start keja, masih rasa cepat penat. Then kiter ambil Phytonatal NR...alhamdulillah, badan cepat pulih. Tenaga pun bagus, tak de la cepat penat etc. Utk perut kempis, awak tungku la sesket, then berbengkung...guna apa yg patut. kiter hari tu takde tungku, guna botol air panas jek. kalau ada tungku moden ke herba ke lagi bagus. Stokin dah pakai kan? istiqamah on it ok. sapu la minyak bagai bagi tak masuk angin. pengalaman kiter yg 1st time tak berapa nak sempat jaga tu...menyebabkan kiter jaga betul2 kali kedua. Berbengkung tu pun kiter buat lebih sebulan. So, instead of sedih (of course, 2x 'tak jadi'...kiter dapat mengempiskan perut dgn jayanya :D) Alhamdulillah, dan cepat pulih dan dah lekat adik Nuha - tak terasa pun dah 5 bulan skrg ;).

Pantang adik Nuha ni pun insya'Allah kiter nak ambil NR postnatal set...coz rasa kesannya best! Alhamdulillah.

sikulat said...

hermp... thank hany for the tips.. kite kat opis dah hari ni.. (a bit sejuk) .. errrr.. lupe nak bawak stokin.. (isk isk).

Kite request kat bos tadi.. kalau boleh MC kan saya.. atleast work from office sahaja.. meeting menara minta di excusekan.. (tanak la jalan jauh-jauh). Sape nak meeting ngan saya.. sila ke annexe.. (ahahha.. demand!!)