Aug 11, 2009

Changes

1) Manage to drive (from Setia Alam to Jln Pantai) successfully. v(~0~)
{although MDH sunyi sepi aje kat sebelah.. }

2) In the midst of refinancing Setia Alam house (Antiaris)
{from Staff Home Loan to Ambank Home Loan.}

3) Turut meng'apply loan approval utk 2nd car'.
{item 2 & 3 - membuatkan aku baru sedar i'm blacklisted di CCRIS, Bank Negara system with note "under legal action - credit card" . Check punye check.. rupenye ada annual fee credit card HSBC berjumlah RM85.57. Cisss.. Sib baik agent call center HSBC tu baguss..outstanding di waived kan.. CCRIS will be update accordingly}

4) Terkini.. mengiyakan & bersetuju menerima kehadiran seorang pembantu di rumah.
{harapan kami.. biar pembantu boleh jaga anak-anak dengan baik, ada orang kata kita mesti set boundary dgn pembantu, jgn bagi muka.. Pada saya.. pembantu pun manusia biasa juga.. Mudah-mudahan.. baik pandangan saya padanya.. baik juga pandangan dia pada saya.. Amin Ya Allah. Cuak sebenarnye nak ambil maid nih.. risiko macam-macam.. kita cuma boleh berharap yang terbaik dari Allah.. }
5) Paling penting sekali.. MDH is no longer a CO. staff.
{MDH dah lama berkira2 ttg. decision ini.. finally ada offer yg bersesuaian & menepati citarasa.. Dengan berhijrahnye beliau.. we need to make a few changes to suit the new working time and some other changes such as dia akan travel more & at any time kena standby; and lalallaa..

Our main concern sebenarnye adalah utk kebajikan anak-anak.. Utk ape kite cari duit setinggi gunung, kalau anak-anak terkelip2 tinggal berdua di sekolah smp malam hari.. Kesian kat diorang.. Makanye.. inilah changes2 that we have to do.. Drastic lagi.. I can quit job.. tapi belum stabil lagi ekonominya.. tak sesuaii.. hehehe.. }


Nota kaki : korang yakin ke nama korang tak diblacklist di mana-mana? hehhee..

13 comments:

halimahsalleh said...

ingatkan adik bongsu saya ni lebih berani daripada kakak2nya yang lain... rupanya sama juga.. memandu bila terpaksa...

beli keta apa? harga? boleh share information...

Ummu Auni Afif said...

tak byr CC fee sebyk 88 ringgit pun kena black listed juga kah?
hairan!
pst, suamimu kerja di mana skrg ni?

sikulat said...

k.ngah

nnt saya post kete tuh.. kitorang beli 2nd hand.. Pegi meninjau kat mudah.com.my; lepas tuh pegi tgk sendiri kat kedai kete. SAGA tahun 2008 warne RED GLORY.. hehehe .. masih ada warranty 2 tahun & millage baru 15k. Hopefully semua ok la kete tuh.

Aini
itula pasal, siap note legal action taken yg tak tahan tuh. suami ku kerje ngan company telco gak.. idakle gah spt HP atau Shell.. tapi harapnye dgn project yg ada boleh la.. Cari pengalaman .. dok CO dari muda smp tue (+ plak dedua dok sini) tak berkembang la minda kami.. tang tuh gak nnt.

Audra (from SARA forum) said...

Dear Neighbor,

Tentang maid tu, just nak bagitau, my maid ran away (and left us with her unpaid phone bill, stole some of my clothes and other stuff) in the middle of the night a few months back (and our area are half gated but guarded).. previously we let her take care of our child all alone in the house. So it seemed that she had misuse and abuse the time while we're at work.

So, if you want to take a maid to take care of your children, I suggest that you have someone else, an adult at home to watch over them. Otherwise, you send all of them to your family member's home every morning and pick them up in the evening.

laydida said...

satu option lagi, hantar ke nursery. at least they're in good hands kalau kite balik lambat pun. just need to call them if u have to pick them late. OT charge in average is normally RM3/half hour. to me its reasonable, and their tasked to specifially menjaga anak-anak & the nursery shj, bukan ditambah kemas rumah, lipat kain baju etc..

sikulat said...

Audra - yup.. I notice you have post on maid yg lari kat forum harituh. Huhuhu.. Hermp.. setelah all the consideration telah di timbal balikkan.. kami telah pun put the deposit for the maid.. so cemana-cemana pun.. kami akan terima pembantu dlm masa terdekat nih. I actually dah experience dah pun, maid kakak lari tetengah malam, maid kakak lari selepas 3 tahun kerja dgn baiknye.. maid kakak bercinta dgn mamat contractor buat rumah.. mcm2. Tapi dlm banyak hal tuh, lebih ramai lagi maid2 kakak & abang yg baik pekertinye.. ikhlas kejenye.. maid member yg setia dgn satu famili dah berpuluh tahun (since die umur 14 sampai skrang dah beranak 4) maid still ada kat rumah tuh.. cam a part of the famili dah. So saya harap saya akan dpt yang type ke-2 tuh.. Amin Ya Allah.

hihihi.. time kasih sbb saling mengingatkan.. kena la daku berhati2 dah perati maid nnt.. yah yah!

Huda,
Skrang diorang mmg kat nursery.. OT diorang sejam 7 ringgit x 2 org. Tuh ok lagi.. tapi bile diorang dah umur cam 4 & 5 thn nih.. kesian sgt tgk diorang tuh.. tinggal 2 orang sampai malam2. 2 minggu nih.. manjang je kitorang sampai pukul 8 lebey.. smp rumah lak dah dkt 9. (itu kire cepatla tuh).. cam semalam.. amirul buat homework pagi tadi.. (sbb semalam smp dah kol 10). Bangun plak kena pepagi.. kite nak kuar pegi opis dah.. Series.. kesian sgt laaa...

Takpe.. kite kena mencuba dulu.. tgkla cemane..

Farra said...

maid kami dh genap sebulan..so far ok...kita doa byk2 la..allah je yg tahu...senang berpantang + ada 2 budak aktif dlm rumah dgn kehadiran maid

wah...tahniah, dh berani memandu semula

laydida said...

hmm kesian gak tu semah. takpe, life is about making choices. moga2 Allah permudahkan urusan dlm setiap pilihan yg dibuat.

sikulat said...

itula.. kalau suke2 tu tidak le.. kite nak amik maid pun. Tapi buat masa mcm keperluan betul la.. pastu tade plak kite tgk iklan orang tempatan nak jd pembantu rumah.. (kalau ada.. mmg kite subscribe la itu pakej)

Moga dipermudahkan urusan kite nih.. Amin.

Julie said...

semah, banyak betol changes dia.. he he

pasal bul, good decission for him and his expertise.. kite sokong.. he should already move out long time ago.. ho ho.. memandai plak kite

on the maid, kite sokong gak.. kite pon kalau dah terpaksa, harus jugak ku ambil maid.. so far sbb budak2 kat tm taska, hari2 kite akan balik not later than 6pm.. plus tunggu chot & journey, insyallah pukul 7-8 sampai rumah.. but wif bul going to go for a lot of outstations, haruslah ada peneman di rumah.. kalau idak, stress kamu nanti

ummi said...

to me, maid ni ikut2 nasib jugak. tak boleh generalise kan semua maid camtu. tp kita kena sentiasa alert selalu. smah dah buleh drive, bulehlah balik time to time buat spot check. plus abam dgn iqa dan boleh jadi reporter. nanti mintak depa update bibik buat apa sepanjang kita kat ofis. takpun install cctv ke. if need be, why not kan.

akak rasa awak kena cuti smah. to see how things go. tgk dia masak ok tak (i opt to cook for my fmly tp kena bangun sama awal dgn bibik. dia cuci rumah, akak masak), kerja rumah macamana. yg plg ptg dia layan dan jaga anak2 kita macamana. kalau abam dgn iqa pg tadika, cemana transportation depa. kena tgu at least a few days see if they get the whole thing right or not.

doa banyak2 smah. mintak dipermudahkan segala2nya. kita ni as mother, kalau kudrat dan masa tu mengizinkan, nak jaga sendiri anak2... tp apa kan daya kan...

Farra said...

ok nk tambah deman punya komen, mmg dh lama bul patut blah T! ...ish ish..ape le hubby ku ini...la ni huby ku nak lompat2 lagi

bior le para suami lompat2...kita bini2 dok T nak enjoy benefits2 kat sini sambil memandu sendiri ke pejabat setiap hari..hehe

semah, mahai tak caj maid ituu?

ha..amirul n atiqah sure pandai report everyday psl maid sbb depa tu dah bijak...mudah2an sume oke, my case mak everyday datang jenguk cucu dijaga maid elok ke tak..

kak uteh said...

so.. akhirnya you are behind the wheel... welcome to the club. bila agaknya kak lang nak drive? Nanti boleh la drive ke seksyen 13 pulak. By the way, mula2 rumah ke tempat kerja, lama2 merata pun boleh sampai. K-uteh kadang pergi pick b-teh kat jln sultan ismail. Tapi hari ni masa drive dari UM city campus (kat belakang Bank Negara) balik ke UM main campus salah jalan. Biasanya lalu bangsar, hari ni nak lalu damansara - entah mana2 masuknya. Anyway, sampai juga le ke UM. Fikir2, kalau tak jumpa jln, I simply park at the road side and call b-teh.