Sep 2, 2009

Medical Benefit - Daily Allowance

Hari ni.. both me & MDH received cheque from Prudential for daily allowance for hospitalization anak-anak in July09.

Ini pun.. sib baik la agent PRU kami sgt berdedikasi.. kami mmg kagom la ngan dedikasi agent sorang nih. Padahal kalau nak ikutkan contribution kami utk salary dia.. idak la besar mana.. tapi dia nih mmg yg terbaik lah !!

Oh.. kembali ke topik asal.. kami sekeluarga semua covered by PRU (mcm2 spesis) Pru-saver laa.. PRU lady laa.. PRU BSN Takaful la.. hehehe.. tak kesah la.. asalkan ada coverage.. Kita tatau ape yg mungkin terjadi pada kitanya.. So berpesan-pesan laa.. beringat-ingatlah.

Masuk cheque (yg tgh float skrang nih) dah 2 kali Atiqah claim daily allowance ( in total dah 1K lebih dah rasenye).. Amirul baru first time since kecik2 die kena warded.. so ini pertama kalinye la..

Some people kata.. "alaaahh.. CO dah dah bagi medical benefit.. tayah la amik medical card insurance lagik.. buat rugi aje" .. Skrang mmg nampak macam tuhlaa.. tapi kalau dah sakit nnt.. dah kena berenti keje.. bila dah tak keje ngan CO.. sape nak tanggung masuk hospital. So skrang tgh sihat .. tgh mude (mase mude.. premium kena byr murah sket.. dah makin naik usia.. makin berisiko, makin mahal premium kena bayar) ambik la any plan yg suitable. Bila kita sakit.. bukan kita aje yg susah.. orang2 keliling kite pun same susah.. kurang2 nye.. tabungan sekarang boleh la bantu kalau perlu..

Wallahua'lam.

11 comments:

myza said...

wahh..bagus betul agent tu..:)
ape lg smah..open table..muahaha..

Farra said...

suka dgr citer agent bagus2 ni..nanti jumpa semah kongsikanlah ciri-cirinya itu, boleh ku belajar ;)

kami pon covered by PruBSN Takaful gak...cuma maternity tak cover,yg tu pakej lain.. agak2 abeh kuota anak nak berenti koje baru rasa selesa :D

buat masa ni maternity depends sepenuhnya kat co. hehe

sikulat said...

zarid - heheh.. sib baik bulan pose.. tayah la open table.. rasenye awak yg kena open table kat kami nih (lps raye ye).. bling bling.. bukankah kamu kamu ada *tunggakan atau mungkin lebih hebat kenaikan band2* ehehhe

farra - heheh.. ciri2 beh kurang awak laa.. dah cukup berdedikasi dah.. awak personal advisor belah trust fund kite, Mash'ari a.k.a agent PRU kite belah belah insurance & coverage.. hehehe

p/s: ooo.. maternity mmg CO la.. insurance tak cover.. muhehehe

Ummu Auni Afif said...

aku pun amik prudential. yelah lebih untuk anak2 sebenarnya. katalah kita pencen umur 55, anak baru 20 plus. jauh lagi perjalanan dia, entah jatuh sakit ke apa ke. setakat ni belum claim lagi, tapi tak apa, sebab ada portion savings. untuk mak ayah aku pun, kita orang ambil. sebab cover sampai umur 70 tahun kan

sikulat said...

aini - yup samela.. portion saving pun ade juge.. medical card + medical allowance skalik include

sME said...

aku pun amik prudential untuk qasih dgn thaqif ... agen dia "cha ya" tapi sangat berdedikasi. claim pun cepat. bab nak minta preium pun cepat hehe

aku buat majlis bsday anak, dia siap dtg lagi. bukan takat antor2 adiah pakai pos laju je.

Arisy said...

mcm ter attract dengan testimony semah. Aku pun salah sorang yg fikir CO boleh bayar medical.Anak2 kami amik education insurance je,
Ni nak kena pi cari lah medical insurance lah jugak..

sikulat said...

amik UL jgn tak amik..

Aku qoute ayat Aini kalau kite takde coverage CO nnt. "...anak baru 20 plus. jauh lagi perjalanan dia,.. " pastu kalau zaman tuh.. nak start amik baru fresh insurance medical.. ntah brape hinggit ntah kena bayar..(inflasi lagi 20 tahun.. huhuh)

~nannoor said...

yer setuju...
kita pun berpuas hati dgn pruden.tial. aritu masa kena warded KPJ (pes time dlm hidup kena warded selain dr beranak), dapat gak claim. ingatkan 300+++ rupenye 600++. wahh.. rasa gembira pulak sakit lepas tu. hahahah.
masa tu berbaloi sungguh rasanya amik health insurance.

y@tipruzz said...

setuju setuju!
eh semah nyer agent bukan abg famy eh?
korang dpt daily hospital allowance brape?

sikulat said...

nannoor - btulla.. ada perasan lega wlpn kena dok spital, sbb ada orang nak bagi duit poket.. hhehhee

yati - Mash'ari a.k.a abang famy la tuh.. hehehhee...