Jul 23, 2010

MYEG - Renew you maid permit via MYEG

Kami telah berjaya renew bibik permit utk setahun lagi melalui perkhidmatan MYEG 

Settle sudah renewal of permit for bibik. Although something when wrong di page MYEG, but overall the service is good and recommended. The how to (utk sesiapa yang berminat boleh di download dari sini ).  Kami ambil OPTION 1 - Permit Renewal with FOMEMA Application . With service chargers of RM58, the only thing that we need to do is to bring bibik to the selected clinic. Woo... jimat banyak tuh.. jimat tenaga, jimat duit minyak dan parking.. Kalau tak opt for this (atau dengan kata lain .. buat sendiri) kena pergi office Fomema, submit borang, pergi klinik, tunggu result, pastu kena pegi Imigresen plak utk dptkan permit).

Step yang kami telah lalui..

Step 1 - Isi online form di MYEG website & make payment (levi + fomema + service charge). Semua nye berjalan lancar... except selepas payment settle (sib baik daku mmg spesis simpan rekod semua transaction) tetibe status die jadi 'Pending'. Sepatutnya diorang akan kuarkan e-receipt, tapi tak kuar plak (as if lom buat payment). So aku pun hantar le complaint kat help@myeg -- adusss sampai la nih takde balasan. Sib baik aku call ke Call Center (yelah bank dah deduct 600++, kotnye die tak ngaku terima ke..).. Sib baik immediately die terus direct ke orang yg boleh tolong, die tanya ada tak transaction record.. ku bagikan.. die confirmkan ok.. pastu terus minta email utk dia hantar kan form fomema.

tgk masih lagi status pending wlpn dah settle dah pun urusan renew permitnye..

Step 2 - Thru email with Hedriana (nih name officer ke ape ke kat MYEG tu ntah -- tapi sgt helpful staff die nih). Di emailkan pada kami Fomema form. Kami print dan isi mana patut pastu scan dan resubmit pada Hedriana with the scanned supporting document.

Email Hedriana & me


Step 3 - Tunggu orang MYEG datang rumah dan bagi hardcopy of FOMEMA document. Macam dalam iklan tuh.. (cumenye bukanlah Maya Karin atau Scha yg datang).

Step 4 - Bawa document Fomema  & Bibik ke Klinik (medical check up). Wait the result to be publish kat website Fomema.. which for our case.. check ari Khamis.. result kuar dlm hari Rabu. (4 working days). Ok la tuh since die nye commitment is 10 working days)

Step 5 - Since kami dah ada email Hedriana.. makanya ku emailkan kat dia pasal result dah kuar.. Dan dia terus reply kata.. ok.. Permit bibik sedang que for printing.

Step 6 - Wait for the MYEG guy sekali lagi dtg rumah.. dia tampalkan terus dlm Passport permit tuh.. bagus baguss..



Overall ku pueh hati dgn bayaran RM58 itu.. dan service orang2 MYEG pada kami (tatau la kalau orang lain; lain experiencenye)

4 comments:

Vikki said...

hi,
Can i know that for the FOMEMA application, did u provide the Worker Code, or the Worker Code will be provided after Myeg collected and passed to FOMEMA?

sikul@t said...

hi Vikki, nope I didn't provide the Worker Code. Just fill in the passport number . :) .

CikSiti said...

kalo dah buat fomema sendiri..leh bayar levi melalui myeg x?

Unknown said...

How to check myeg work parmit visa