Siku|atLlife.. Hello.. :)

..Life's journey is what we choose it to be..

Go confidently in the direction of your dreams.

Live the life you've imagined.

In the eyes of a child...

there is joy, there is laughter... there is hope, there is trust, a chance to shape the future...

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Dec 27, 2006

just being myself

nothing interesting today in particular. just being me ((the eating blind salary type)). Doing nothing in the morning. browsing the web for no particular reasoning. And it hits me really hard (( I do bangs my head at door (mirror) while walking out from the building)) after listening to a lecture ((a real life story to be exact)) by a dear friend; which bring me back to sanity. I must not become like that..

I need to strengthen my motivation back.. a fresh one. 2006 is fast leaving us.. leave behind all the demotivating performance review, the fights, the blurred boss ((he still be around - but I can't close one eye for him - uhh)), all the bad memories, all the misery, unhappiness, sadness, depression, desolation, gloomy day, sorrow.. aaaarghh.. all the bad bad thing. Sorry .. I am being a bit negative thinker these days..

maybe this list will be my 2007 vision.

+ loose weight & being healthy (including my family) >> I hear another testimonial by user, who loose 7cm of his belly just continuing to eat HL for a month. Another one, who has eczema problem; all the symptoms do vanish extraordinarily after she starting taking HL. I need to committed with this thing.. hermp.. “Jangan hangat-hangat **** ayam aje.. “ . I will also try to sneak in HL in Amirul & Atiqah food/beverage or whatever.. heard HL also good for those who has asthmatic prob.

+ being responsible >> someone remarks me as “irresponsible” . It hurts very deeply hearing this, especially from someone I never expected it to come from. Therefore maybe I need to draft my responsibles. Maybe draft it in pc and print it out, and glue it both at my office desk and at my refrigerator @ home. To ensure I always be reminded.

+ maintain my positive attitude >> I have always think POSITIVE in every aspect in life. Even though some people criticize the way I judge things that happens to me, or my family or anyone. I will always said that things happen for a good reason. But recently, some how I was drag by my feelings.. my emotions.. which contradict my judgment. I was swept away with anger .. feeling frustrated all the time. Hopefully I can manage back my self. Being the simple me.. someone remind me this Resolve it calmly & don’t make it so hard. Hard thing will be harder… Simple and easy make things easier”

Suddenly I was out of ideas.. later dude.

Dec 26, 2006

hati mana yang tak terusik ?

. . . . . .

another stay @ Pantai Medical Centre


Selepas trip ke-5 ke klinik utk seisi nebuliser. Doktor bagi kami refer letter utk ke hospital. Bak kata doktor tuh, mudah sket kalau di hospital, nurses akan monitor temperature baby + intensive care and nebuliser session will be given ((depending on the cases)).

Hari yang sama, mmg she look so tired and hanya melembikkan diri je. Orang dukung ke.. orang letak ke.. "diam aje diaaa". Temperature masa admit kat PMC - 40.4 deg. Tinggi betul masa tuh. Nebuliser session selang 2 jam. Untuk malam pertama stay PMC, pukul 8pm, 10pm, 12pm, 2am, 4am, 6am.. ada nurses yang masuk check temperature & bagi nebuliser.

Mula-mula nurse cuba bagi ubat / nebuliser / amik temperature.. meraung-raunglah si anak dara sorang nih. masuk hari kedua. Cuma titisan air mata aje.. & bersandar pd. mak (( buat muke sedih je minta simpati)). masuk hari ke-3.. ((see pic)).. dia pegang sendiri dah.. mask utk nebuliser tuh.. siap sengih-sengih lagi.. Berlarian nak pakai "takkott" a.k.a kasut ; dan melarikan diri di celah pintu bilik bila ada macik pungut sampah masuk & keluar. Dah familiar ngan orang-orang kat situ.. dan surroundings. Memerintah la dia. Alhamdulillah, by the time discaj.. atiqah is in much better health dah. Ligat pun dah datang balik . Terima kasih kat yg. datang melawat kat PMC ari tuh.. & thanks juga kat company.. yg. coverkan almost RM5000 utk. cost medical .. ((heheheh)).

Dec 17, 2006

MEMANG

FIL, MIL and BIL (baru abess SPM) telah terbang ke Medan Pasar, Bali pagi tadi. BIL dpt complementary ticket from Kem.Penerangan sbb. mewakili negara ke Kuiz Asean 2006. Under 18, still takbleh pergi oversea sengsorang.. so FIL & MIL pun pemergian sekali makan angin. Hopefully deme enjoy bercuti-cuti Indonesia..

Atiqah.. yang suam-suam badannya since semalam, beginning to show signs of athma. the weezing .. the cough.. uhh.. sensing panas yg. naik mencecah 39 + , kami bawa ke klinik. Dr kata mmg. dah ada bunyi-bunyi...... maka.. kena nebuliser la dia petang tadi. Futhermore kena revisit balik.. utk next session tomorrow morning, I have no option other than to take another leave from work ((takkan nak tinggal dia kat nursery.. huhuhu)) . Luckily, the attending doc was kind ((heheh)) writing me an MC (1 day).

Amirul.. adussss.. tanya dgn sesapa yang jumpe dia kat wedding selin .. pot pet.. pot pet.. pot pet.. tak renti renti.. ((hehehe)) wonders sungguh mana dia dapat keramahan tersebut ?? It is from me ((errr... don't think so)) MDH ?? (( errr.. pun mcm tak je.. ))

some pics @ Selin wed...


Updated with newest music in town..

Sedang dlm perjalanan ke Subang.... Lagu "Pencinta Wanita" berkumandang.....
Me : "Abang.. nih lagu cite myheart gak..
Amirul : "Bukanlaa mama.."
Me : "iyee.. betul, lagu cite myheart gak.. tapi.. nih lagu "pencinta wanita"
Amirul : "Bukanlaa mama... nih lagu.. "MEMANG!"
Me : "aa.. memang ??"

Aku MEMANG pencinta wanita
Namun ku bukan buaya
Yang setia pada seribu gadis
Ku hanya mencintai dia

Aku MEMANG pencinta wanita
Yang lembut seperti dia
Ini saat ku akhiri semua
Pencarian dalam hidup
Dan cintaku ternyata
Yang kumau hanyalah dia

See.. how update he is... baru nak cerita kat dia.. dia dah siap bagi tajuk dah kat lagu tuh..

p/s: rakan2 ofisku.. today.. kite tak dpt ketemu lg. Khabarkan pd. yang bertanya.. diri ini dah sehat dah..((ehehhehe)) Anak pula yang tak brape sihat..

Dec 13, 2006

5 long days..


Facts :
Admitted : Friday, 10.30am, 8 Dec
Room : C412
Discharge : Tuesday, 7.00pm 12 Dec
* currently on MC until 15 Dec (yeyyy!!)

p/s: apesal boleh tulis Aug erh? ergh.. kena admit balik cenggini.. waaaaaaaaaaaaa...

Dec 7, 2006

baca dari satu blog lain.......

SURAT KHAS BUAT MAK...

SURAT KHAS BUAT MAK...
Mak.....
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk Aman kan ....
sejuk sahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.....
itulah pertama kali mak peluk anak mak...
yang nakal ni sejak Aman dewasa.....
dan itu juga terakhir kalinya.

Emmmm...
rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak.....
nak tinggal kan dunia fana ni.....
mak macam dah sedia.....

Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu.....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....
pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
sampai mak seolah2 tak sedar bahawa sebenarnya itu siaran radio siam .....
kengkadang terbuka siaran radio indonesia ...
mak terus tekun menganyam...

Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak kekuburan...
Pastu mak basuh tangga rumah bersih².....

Masa tu mak perasan takk..??
Aman gelak sakann....
bila Aman cakap mak memang pesenn lama laaa...
mak juga turut sama gelak sakan...
eeemmm..
bahagianya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba² sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.

Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap tak nak pi hospital.....
dan cuma tinggal giliran Aman sahaja yang belum pujuk...

Mak kata mak tak nak duduk dalam hospital.....
tapi Aman berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut ajer..

Mak tetap tak bersetuju.....
mak memang degil...
tak salah anak mak yang ni pun mengikut perangai mak tu..

Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk...
mak sakit perut sampai nak sentuhh perut mak pun sakit...
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.....

Mak.....
ampunkan kami semua...
kami nak mak sihat seperti biasa...
kami sayang mak...
kami tak nak lihat mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampunkan kami yer mak....

Mak.....
Malam tu abang bawa mak ke hospital
dan itulah pertama dan terakhir kali mak naik kereta Aman...

Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak bila Aman kata nak beli kereta....
Mak asyikk tanya ajer..
cukup ker duitt..
Aman jawap pula"kalau tak cukupp mak kan banyak duit..."
mak gelak ajerr.....
Lepas tu bila kereta Aman sampai.....
mak buat kenduri kesyukuran.....

Dan Aman masih ingat lagi...
bila Aman eksiden terlanggar keling naik motor.....
Punya la Aman takut...
Aman warning kakak agar jangan sesekali cakap kat mak.....

Bila balik sahaja kampong,
Aman cepat2 simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan Aman kemek...
mak tanya," kenapa...? "
Selamba bodoo jerr Aman jawap terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan Aman menipu tu supaya nak buat mak tak risau...
Maafkan Aman kerana sampai mak pergi...
mak tak tau hal sebenar..
mak...Aman menipu mak kan ...
ampun kan Aman....

Mak.....
Jam 4.30 pagi 19/08/1999..
Bila tiba saja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak,Aman jatuh terduduk di lantai hospital...

Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...
Betul kann mak..

Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi...
Aman memandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan pun rasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu lagi Aman tahan....

Masa tu seandainya apa² terjadi di jalan itu Aman rela...

Namun,
Alhamdulillah akhirnya Aman sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal jadi jalan tu lenggang..
kosong....sekosong hati ini.....

Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasana nya.....
terasa syahdu dan sayu gitu...
dinginnnn....

Mak.....
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ....
Anak² mak yang pangku masa mak dimandikan....
Mak mesti rasa betapa lembutnya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Aman gosok kaki mak perlahan lahan.....

Mak perasan tak...?
Makcik yang mandikan mak tu pujuk Aman.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya sayang.."

Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata Aman ni turun..
tapi Aman cuba kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni Aman mampu tulis.....
Aman tak mampu tahan nangis ni lagi.....

Ni kat opiss...
baru pukul 7.08 pagi....
Takder orang lagi kat opis ni.....
Aman sedih dan rindu pada mak...
Aman rindu sangat2 kat mak..!

Takpa la mak.....
nanti bila Aman sembanyang...
Aman tak akan lupa tuk baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya...!

Mak.. Hari tu...
Sebelum muka mak di tutup buat selama-lamanya....
Semua anak² mak mengelilingi mak...menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah² senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu Aman sentuh dahi mak....
Aman rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Aman tak mampu nak cium mak...
Aman tak daya....
Airmata Aman tak boleh tahan....

Jam 12 tengahari mak di turun kan dari rumah....
kaki Aman terus jadi lemahh...
dunia terasa berputar...
tiba² kiter rasa gelap...
Jam 5.00 petang....

Bila terjaga Aman rasa kepala berdenyut denyut...
badan terasa panas...
mata semakin kecil...
makk...anak mak demam nih..!

Mak tauu...
cuma Aman sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan...
Akak kata Aman pengsan...
Terkilan..
terkilan sungguh terkilan...

Kenapa Aman lemah sangat mak..?
kenapa anak mak yang lain tidak begitu..?
kenapa adik boleh bertahan..??

Mak.....

Hari² kiter lalui tanpa keujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...

Selepas kiter baca yassin....
entah kenapa kiter keluarkan gambar² mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat di bendung...

Mak tauu...
Aman cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Aman rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....

Mak...
gila kah anak mak ini..????
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu Aman telefon kampong...
Aman cakap dengan kakak..
Aman nangis lagi...

Puas la kakak memujuk Aman...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doalah untuk mak..nanti kalau gini ajer, mak yang susah kat sana .."

Dan akhirnya akak juga nangis.....
Agaknya mak nampak adegan tu...
sebab malam jumaat kata orang roh balik rumahh...
mengharap sedekah dari anak² nya...

Mak tau tak...
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat....
menusuk nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....

Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
hanya sedekah al-fatihah Aman berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....


Akhir kata untuk mak...
terima kasih kerana membesarkan Aman...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk universiti...
Yang Benar

~Anak mak yang dah tak degil lagi~


DUNIA INI IBARAT LAUTAN YG LUAS DAN TELAH RAMAI MANUSIA TENGGELAM DIDLMNYA. OLEH ITU, SEDIAKANLAH PERAHU UTK BERLAYAR DIATASNYA. PERAHU TERSEBUT ADALAH IMAN & TAQWA KPD ALLAH..


~ilias~

Learn to write in the sand

A story tells that two friends were walking through the desert. In a specific point of the journey, they had an argument, and one friend slapped the other one in the face. The one, who got slapped, was hurt, but without anything to say, he wrote in the sand:
"TODAY, MY BEST FRIEND SLAPPED ME IN THE FACE."

They kept on walking, until they found an oasis, where they decided to take a bath. The one who got slapped and hurt started drowning, and the other friend saved him. When he recovered from the fright, he wrote on a stone:
"TODAY MY BEST FRIEND SAVED MY LIFE."

The friend who saved and slapped his best friend, asked him, "Why, after I hurt you, you wrote in the sand, and now you write on a stone?" The other friend, smiling, replied: "When a friend hurts us, we should write it down in the sand, where the winds of forgiveness get in charge of erasing it away, and when something great happens, we should engrave it in the stone of the memory of the heart, where no wind can erase it"

"Learn to write in the sand".

Nov 29, 2006

satu .. dua..

Satu
nak dekat pukul 10 malam dah.. dua orang budak kecik tuh takde menampakkan ciri-ciri nak tido.. aku pun start la wat conversation ngan amirul..

"abang.. dah malam dah nih.. jom tido la.. jom"
"abang tanak tidoo.. "
"aaa? kenapa abang tanak tido ?"
"abang dah tido dah.. kan semalam.. "


Dua
ada pamplet toys R us kat rumah.. excitedly abang menengok-nengok gamba-gamba mainan dlm tuh...
"mama.. mama.. nih ketatapi thomas afennn.. "
"' aaa?? "

aku dok ngk ape die tunjuk... ooo rupenya gamba keretapi Thomas & Friends. Dia still lagi belek belek buku tuh.. 2-3 minit lepas tuh.. aku dengar die bebel sendiri..
"Besok.. kite beli .. OK!"

Nov 16, 2006

+ zarid gone to midvalley - special cuti arinih .. jjcard day.. ((esok kena tanya ape beli..))

+ummi plak taking her last annual leave for 2006 nye calendar. Kesian dia, 'kakak' warded hari ni kat APSH. Melalui SMS dia, due to very high fever 39.9d. Mari doakan 'kakak' cepat sihat dan kembali beraksi untk ummi's blog ((heh)).

so.. leftla.. aku kat opis nih.. busannya la haii.. dah le kena ganti bos meeting.. (cam biasa). Baca mail pun.. mail2 utk ganti bos meting for next next week.. ((erghh)).

p/s : Alhamdulillah.. aku masih ada keje.. hmp.. ?!

Nov 15, 2006

i am...

Nov 14, 2006

siapa nama ?


nama abang siapa ? akmal amiyul..
nama adik ?
atiqah adik nuyul..
mama?
..mmamamawati
papa?
..hasrenn...

p/s: heh.. okla for a 2 yrs old kekanak...

teaming to win

yah.. spt yang diriwayatkan ummimon. Kami telah berpemergian selama 3d2n di SelesaResort Bkt Tinggi.

++ Experience ++
maybe sbb aku dah banyak pergi masuk keluar hutan before nih, dan dah pernah merasa seisi obstacle yang lebih dahsyat dr yang ada dalam course nih, so utk rating experience..sume dah pernah buat before nih. Aku pun tak expect tahap adventure yang tinggi sbb yang pergi nih dari segenap pelusuk umuq. semuda muda diri ku ini.. ((ewaahh)) hinggala tahap almost nak pencen dah. So aktiviti kenalah berpadanankan ((hehehe)).

++ Exposure ++
banyak di exposekan dengan beberapa terms-terms menarik..
"lapan belassssss.. "
"get away, get away.. gone !"
"lupakannnn... "
nak release tension boleh la gune teori instructor tuh..

++ Education ++
aaa? apa yang aku belaja dari sini.. ?? hmp.. (( blank ))

takpelaa.. aku rasa.. ummimon dah kaver banyak dah stori ttg trip ni. Termasuklah kasutku yang sudah tiada lagi tapaknya.. menjelang habis hari ke-2. ((hoh hohh..))

p/s: best-best.. sbb dah lama tak beraktiviti cenggini.+ burak burak tetengah malam ((ala-ala zaman blaja U dulu.. heh. ))

Nov 6, 2006

Heroes

aku dah dapat citer baru utk ditonton dan digilai buat masa ini. JUmaat lepas, MDH & Aku dok marathon tgk dari episode 1 - 6 malam tuh jugak. Sampai ke pukul 2 mlm jugaklaaa.. tapi mmg best gile laa. Citer die ala-ala XMEN camtuh, tp verse orang biasa, dlm dunia biasa. Menarik-menarik!! ((mmg suggest la utk korang tgk jugak)). Malam nih akan tayang kat US episode 7, so by esok maybe dah ada orang rip cite dan sharekan kat torrent. YIHA!.




p/s: bagi peminat smallville. dalam pcku ada smallvilleS6 (episode 1 - 6). internal intra bleh laa sharekan.. bleh email daku.. yahh.. utk heroes tade dlm pc office.. rumah ada laa.. kalau nak jugak.. later sket okeyh..

Nov 3, 2006

specku yang patah

sejak hari isnin lagi, spec aku dah patah. Tp hasil kekreatifan.. aku masih lagi boleh gam joint yang patah tuh. Tapi semalam, selepas seisi menonton "SUPERMAN RETURN" yang baru sahaja abess di donlod MDH. Penat dah mata memandang tv.. aku ingat nak bukak spec sat, gesek-gesek mata.. tubb tubbb... berderai plak tangkai dan main body spec aku nih.. (( ULALALALALALAL )).
Konon nak gak cuba baiki sendiri tuh.. ((what worse that can happen can.. )) aku pun pegi amik screwdriver, bukak spec backup @ spec lama nye bingkai.. bukak skru2 yang patut kat yg dah patah tuh.. dan berhajat nak switchkan bingkai patah jek. Errrrr.. rupenye lebih canggih lagi jadi lps tuh.. bile kesemua joint yang dah aku leraikan.. tak bleh nak di skru balik.. (( padan mukee )). Baik-baik ada spare.. dengan spare-spare sekali loose tak boleh guneeee..

isk isk.. so hari nih aku ke office tanpa spec.

Nak keluar rumah tadi,
Amirul tegur .. " mama.. mama.. ceemiin mate tinggaii.. "
aku senyum jek kat dia..
Amirul cakap lagi .. "mama.. amik amik.. amik ceemiin mata mama dlm yumah.. "
aku senyum lagi..
Amirul pandang aku kat muke.. pastu die alihkan mata.. (( cam segan plak nak pandang aku straight, agaknye die rasa pelik kot.. heheh)) " mama.. amik ceemiin mata dlm bilik "
bile aku wat tak layan jek.. dia tak tanya lagi.. tapi still pandang-pandang pelik.. dan diam.. mcm dok pk pk... (( ntah ape die pk ntah )).

aku perlu ke kedai cermin mata segera.. adusss.. melayanglah duitku hari ini.. hrrmp...
p/s: jgn cuba sembarangan! hahaha

Oct 31, 2006

i'm happy

twice i bump into watching "SUPER MOM" episodes. Sekali tuh, tgk DESPERATE HOUSEWIVES, dan masa raya nih tgk HOUSE. Both citer pasal how mums , took RITALIN - presribed for their child.. to cope with house cores + working mums + managing kids + husband.. Alhamdulillah kita nih masih kuat pendirian lagi .. agak2nya kalau aku nih omputih...sure dok pk nak test test gak ubat tuh... (( nauzubillah))

hrmpp.. mmg tak di nafikan penat sebenarnya menjadi surirumahtangga nih.. Apetah lagi yang bekerja pulak di siang hari. Work from day to nite.. rasanya setelah semua tido di rumah .. baru lah sang isteri nih mampu nak melurus-luruskan jari jemari.. kaki.. regang-regangkan badan.. ((heh)).

TAPI

aku bahagia.. | penat pun penatlaaa.. haha.. | hati senang tgk suami senyum.. boleh relaks dalam rumah yang bersih (( eerrr... bersih tp bersepah pun kire acila ye wat masa nih.. )) | hati senang tgk anak-anak makan dgn gembire (( wlpn aku tak selalunye berjaya nak masak.. tp menghidangkan pun dah kire sonok dah.. )) |

TUNGGU

aku kenalah menunggu anak bujang dan dara ku besar.. ada gak pembantu yang ramai sket pasnih.. yahhh.. INSYA ALLAH

p/s: anak mama yang tolong kemas beg (( eerrr... kemas ke tu ? ke tolong kumbahkan baju adik uiii ??))

Oct 30, 2006

Salam Aidilfitri

Agak lambat post nih. "Better Late That Never" ((hehehhe))
Dikesempatan bulan Syawal ini, kami sekeluarga mengucapkan Salam Eid utk semua rakan-rakan ((especially yg. rajin singgah di BLOG ini)). Jika ada tersalah tersilap, terkasar bahasa, termakan, terminum ((khususnya rakan di pejabat - k.tie, zarid dll)), dan apa sahaja yang terguris.. dan mengguris hati perasaan rakan-rakan semua. Harap maafkan kami ye.. Kami cuma manusia biasa ((INSAN - yang sering alpa dan lupa)).

p/s: theme colour utk tahun nih.. RED! hehehe

some pic from Eid2006 @ Serkam. .. from the 10 of us (mak, buyah, klong, kngah,abang,k.uteh,k.lang,b.ndak,b.chik & me). nowadays.. dah hilang count dah.. percubaan nak ambil the whole family members pun tak berjaya ((MDH & B.ndak not in the pic)) and minus juga family abang yang beraya di perantauan.

Dan tanpa kehadiran Arwah Buyah, Mak dan B.Chik. AlFatihah.

Oct 20, 2006

on MC

hari nih, i'm on MC.
fever + flu + back pain + + +

p/s: sekarang pukul 1.10pm - baru jek bangun balik slps hantar budak2 ke school. (( dahsyat btul penangan ubat selsema nih.. )) . Nak buat gotong royong kemas rumah laa.. hmpp.. hmp.. ((sementara tade askar-askar kecil tuh))

W850i


(( latest gadget for me ))

Oct 19, 2006

test

lagi 4 hari ; Aidilfitri

tetibe jek rasa cam sepi..
tataula nak describe.. tapi word yang paling tepat nak gambarkan.. * SEPI *
blank ?!

-----------------------------------------------------------------------------

hrmp.. GOODBYE to my 6680. Itulah.. kenapa la asyik hang jek. Tak bleh tekan.. kalau setakat sejam, duajam.. bleh tahan lagi..bile masuk dah sehari.. 2 hari.. 3 hari.. tak boleh gak tekan. Even nak pick up call pun struggle .. maka kami pulangkan semula ke pemilik asalmu (a.k.a distributor). Dan tanpa dapat menahan diri, aku telah switch to idaman hati. Yihaa.. OK jugakla sbb trade in phone hari tuh.. So costnye ok-ok aje la.. ((ahahhahahahah)).

-----------------------------------------------------------------------------

dah beli baju raya anak-anak.. ok laa rm10 sepasang.. (masa raya cantik lagi - sbb baru) lepas tuh bleh gunapakai harian terus.. Bazir gak beli baju cecantik.. memahal.. pakainye sekali tuh jek ((budak-budak cepat besar.. cepat jek kena tukar baju)). MDH tanak beli baju raya.. dia kate membazir jugak.. ((heh heh..)).

-----------------------------------------------------------------------------

Oct 17, 2006

langsaikan dulu..

Pagi-pagi lagi dah buat calculation.. (gaji masuk hari nih)
Terus log in M2U.. terus tolak sane sini..

car loan - xxx
nursery -xxx
tnb -xx
ccVisa-xxx
bla bla - xxxxxxxx

last last tinggal tak sampai half je balance cash. Ahakss.. takpela.. asalkan hutang dah selesaikan dulu. Takut gaji masuk awal nih.. terover budget plak masa raya.. tak pasal-pasal tak cukup duit nak bayar nursery & sebagainya yg wajib wajib.. Dengan ongkos yang tinggal.. cukup cukup nak bagi duit raya kat anak sedara (hehhe)..

p/s: jeng jeng.. tetibe aku dapat orang utk dibuli kat opis.. (hehehehe..)

Oct 13, 2006

Tukar Layout Lagi

hermp.. sbb comments tak reti nak btulkan dah.. so aku tukar layout la hari nih..nanti touch up lagi. Hari ni baru test script jek.. Gamba nak kena edit nih...



lal la.. tade kaitan pun image atas nih.. saje jek.. busan plak nampak kelabu aje page nih..

p/s: ape moralnye hari nih erh ?

.."tade keje agaknye si semah nih"...

hahahahahaha

Oct 12, 2006

entry 1 - happy birthday
HAPPY BIRTHDAY TO ZARID..
moga panjang umur dan dimurah rezeki hendaknya..


entry 2 - kebenarannyaa... ttg company kita, ttg negara kita..
terasa nak membawa semua pembaca ke laman saudara tawel.. penulisannya kali ini cukup menarik utk di kongsi.. (especially orang-orang company nih laa.. ahahahaha :p ) -:: refer here ::

Oct 11, 2006

BAB1 - OFFICE
spt kata pepatah karam singh walia.."apabila kucing tiada, tikus pun melompat tinggi.."

selalunya orang sedih sedih dengar berita nih, kitorang plak sengih-sengih.. ahak ahak.Alhamdulillah, personally aku rasa it's the best utk everyone, especially empunya diri..bolehla dia tgk-tgk dunia luar plak.. asyik dok sini je.. dah kepam dah tuh. AHAH (jahatnyela aku nih)


BAB2 - HOME
.. "adik jaaangan! Nanti papa buang mainan nih !"..

anakla anak.. pandai sungguh berkata-kata. Sejak 2 menjak nih, si abang dah mula pandai ajuk semula whatever yang dia dengar.Kita marah dia.. dia marah adik dia plak.. tapi apa saja yang kuar dari mulut dia tuh.. senarnya REFLECT balik apa yg kita ckp kat dia.Maksudnya .. YA DIA MENDENGAR ! DAN BELAJAR !. (wlpn selalunya kena marah sbb nangis tak tentu pasal.. dia tak plak benti nangis pun bila kena marah.., tp bile adik plak buat hal.. Dia akan mengajuk balik mcm faham sungguh dgn apa yang kita kata). Kadang-kadang kelakar mendengar balik.. kadang-kadang rasa malu sendiri.. "isk macam tuh bunyiknye bile aku marah-marah.. " (hihik)

p/s: kena berhati-hati bila marah.. berhati-hati bila cakap dengan anak-anak.. nampak jek blur.. tapi dia simpan dan ingat semuanya. Uhh.. Mencabarkan?!

Oct 10, 2006

HEART CD1 & CD2

Anyone nak donlod citer HEART ?

can email me .. nanti ku khabarkan ip nya.. (limited to T* network la yek)

Oct 9, 2006

myshurtttt..

it about time utk aku menulis..

lama betul tinggalkan blog sepi tanpa coretan.. even ngomel2 biasa ttg ofis pun.. aku tak letak.
Ramadhan dah pun jejak ke setengah bulan yang akhir.. pejam celik pejam celik.. dah lepas 15 hari dah.. kire-kire dgn jari .. takhabis pun jejari nih dikire.. minggu depan je.. dah ramai dah yang hilang dari bumi kuala lumpur nih..

ramadhan tahun nih, aku tak cukup lagi sebulan.. (heheh.. biasa la tuh kan)..
tgh nak azam mengganti dalam syawal nanti..takde la bertunda-tunda sampai nak ramadhan next year.. berbuka puasa.. hari-hari lauk & juadah yang dibeli aje.. (buat masa ni.. aku tak cukup tgn dan minda nak memasak sambil menangkap duaorang kanak-kanak riang tuh.. ) tunggula bila diorang dah besar sket.. aku akan cuba.. (azam mesti ada heh)

preparation utk raya.. hebat jugalah tahun nih sbb aku dah membeli 2 helai baju utk diri sendiri. (hehehe..sakan btul). Amirul macam biasa dah ada baju melayu dah, atiqah plak this year boleh la meragakan kebaya labuh. Hihihihik.. Cuma MDH la tatau la apa nak beli utk MDH. Baju melayu baru ? hmp.. atau jersey baru ke? hmpp..

aku senarnya nak upload dendangan lagu dari amirul.. macam macam lagu dia nyanyi skarang.. Latest nih feveret dia lagu "myshuurrt.." a.k.a "MYHEART" theme song.. isk isk mamat sorang nih. Even semalam kitorang habis donlod citer tuh , lps tuh ajak la die tgk sekali kat TV. Punya la excited dia.. dok senyum senyum .. terkulum kulum tgk citer tuh.. (macam faham la plak.. ) nantilaa.. bile ada masa.. akan ku upload juga lagu dari Amirul..

p/s: esok cube lagi.. yah !

Sep 27, 2006

the 7 days course, Penang (17 - 23 September 2003)


What i've learned through out the 7 days course ?


1) i learn that cheaters always win - hahaha.. (ada satu group tu lebih gune bahan yang dibenarkan, tp berjaya mempertahankan VALUE a.k.a telur daripada pecah setelah dibaling dalam obstacle yang disediakan)
2) when you have something common, it easy to get to know each other and become good friend.. ( kamikan org2 spesel dan terpilih)
3) expressing my furstration towards the company on the 'open heart' session make me feel better ( geram sungguh, habis kena kutuk T* masa session tuh... akula.. orang lain baik aje..)
4) many of us , plan to leave T* as soon as possible.. whenever we have the chances..
5) a man can really cair when a women approach with politeness (role play customer service (single women) VS angry customer ( still a bachelor) telah tidak jadik.. due to the customer service girl huluq tangan masa mamat tuh dtg kedai.. isk iskk, terus tergamam dan tak jadik nak marah mamat tuh)

well.. aku masih macam nih.. so?

walaubagaimanapun, aku cherish all the friendship yang terjalin kat sane.. especially with rakan-rakan dari sarawak. Seronok dengar diorang speak thier iban ke melanau ke ntah bahasanye. Dan terkenang pula masa dulu2, masa aktif bersukan.. Sbb dengan jayanya.. aku main volley (team menang woo!) swimming dalam pool almost every day.. main ping pong. Ohh best nye dapat bersenam hari hari..

Kota Kinabalu , Sabah (12 - 16 September 2006)

Preparation nak pergi Sabah dari Isnin lagi. Apa taknya.. sekapal nak pergi nih. Balik keje.. dah bizi-bizi cari beg + kira baju anak2 cukup tak + baju aku plak + baju MDH yang formal (sbb dia keje kan) + pampers plak nak sumbat mane.. bla bla bla
Dari rumah nak pergi LCCT (T* bagi MDH airasia ticket.. so kami pun nak sekapal laa) 'Yoep' (MDH big bro) yang hantarkan. Sampaikan sane.. kebiasaan la kan.. flight delay.. patut pukul 2 dah boarding.. kol 3.30 kami masih lagi dalam terminal. Alhamdulillah, perjalanan ke sana.. smooth and steady. Sempat gak la aku lelapkan mata seketika.. sampai KK dah pukul 6 lebey.. gelap dah kat sane.. nak masuk maghrib dah. Terminal 2 tmpt arrival airasia kondisinya.. ADUHH.. teruk jugakla.. constuction lagi, sekadar atau kaunter ticket, imegresen , kerusi nak duduk2 sket.. & bertemankan kipas besar (zrroommm.. zrrrommm..)hehehhe. Kitorang terus jek ke Promenade (dah book b4 pegi lagi) dan menggunakan sepenuhnya kelayakan MDH dgn resit RM180 + tambah la sket duit poket.. dapat bilik JUNIOR SUITE. Accomodation utk 4 hari tuh.. hehehhe. Okla selesa, luas, tv ada 2, ruang tamu selasa.. bilik air 2..

Sepanjang 4 hari kat sane aku, anak2, MIL & FIL menginap dan pusing2 keliling dpn hotel tuh aje.. hehehehhe. MDH adventure sket laa..

1st day - kitorang pergi kat komplek wawasan ( masuk giant - beli belah barang2 utk diNGAP di hotel a.k.a maggie, kopok, air, milo, soya, biskut, coklat)
2nd day - Trip 1 ke pasar philiphine (MIL la spent sungguh2 - nak berniaga dia kate.. hehehehe)
3rd day - Trip 2 ke pasar (kali nih tinggalkan Amirul ngan FIL) aku , MDH dan MIL jek pergi. Again MIL belanja lagi..mcm mcm dia beli.. hehhe) + kitorang pegi ke pasar ikan masin kat sebelah tuh and manage to buy (sekotak kot) ikan masin.. har har.. including Ummimon punya.
4th day - Trip 3 ke pasar (kali nih.. MIL purposely ajak aku pergi. tinggalkan MDH, FIL dan anak2 kat hotel) dan membeli beberapa lagi item yang telah di pesan dari semenanjung.. Hari nih baru la aku ada berbelanja. beli bende sempoi sempoi aje..

Eventhough tidak ke tempat selain yg disebutkan di atas, still aku enjoy. Jalan-jalan tinggalkan kerje yang tak menarik kat opis.. guling-guling dlm hotel (ada orang dtg service, kemas2). While aku makan keropok adap TV. hehehe .. Syok syokk.. Makan ikan bakar 2 malam berturut-turut. Alhamdulillah.. dapat bawa anak2 naik kapalterbang .. * Amirul sampai hari nih still boleh cerita-cerita "Abang .. abang naik kapaikebang. Abang nangish.. Muntah-muntah.. " har har.. apelah Amirul. Asalkan naik kenderaan tak biasa jek melolong.. isk isk..


Sep 11, 2006

going places..

tadi dah panjang berjela dah buat karangan.. sekali tertutup plak window semua. TAK SAVE.. arghh.. salah siapa ? SALAH SENDIRI LAA.. (kuang..kuang pdn muke den)
Apa yang dipanjangkan citer tuh ? ku pendekkan jek laaa..Amik pengajaran citer jek.

* I missed MDH so much on Sunday, bile aku travel balik kampung (melaka) tanpa MDH (keje mlm Sabtu). Waduhh.. budak duorang tuh sungguh la mencabar minda bila
1) Atiqah tanak langsung berenggang; dan menjerit pekik bila ada orang memandang pd. dia.. so bayangkan bile ada orang mengomol.. mengambil.. mencium dia.. aduss?
2) Amirul tak lepas peluang dan tidak kurang hebatnye bila same-same menjerit2 tanak orang lain "Abang , mama kokong (dukung) abang.. " dan bila ada orang lain tolong angkat dia je.. "WAA.. WAAAA!!"
3) Atiqah plak.. wlpn tanpa ada orang cube usik dia.. setiap kali abang jerit-jerit... die join sekali tanpa sebab..
4) sepanjang nak pergi & balik melaka (blk sbb ada kenduri arwah, serba salah kalau tak balik sbb. hari nenek meninggal hari tuh.. aku sekeluarga kat cherating ; ikut MDH kerje) Amirul telah memuntahkan diri sebanyak 2 kali..[1]lps dinner kat rumah kakakku [2]gara-gara mabuk dok belakang sekali dalam nazaria. dan kedua-duanya BUEEKKK kat baju mama dia nih.. huwaahuwaa..

yang aku pasti.. bila saja MDH a.k.a papa diorang muncul kat depan pintu rumah kak uteh semalam..Budak duorang tuh terus tukar perangai..

1) atiqah.. terus boleh jalan-jalan sorang diri.. rayau sane sini.. sengih-sengih bile orang usik.. senyum siput-siput malu.. (hmp.. hmpp)
2) amirul.. "abang nak naik kete papa.. mama .. ooOO mama.. jom!"

.: pelik pelik.. anak papa betul la korang berdua nih..

//additional notes.

..//kami sefamili akan berjalan-jalan mulai esok. MDH kena pergi sabah esok (selasa - sabtu). Aku terus jek decide nak ikut.. & MDH terus jek setuju.. hehehe.. YEY.. "abang nak naik kapai kebang!" akan dimakbulkan esok.
...//balik dari KK. Kami terus akan balik ke ipoh, dan drop anak-anak kat ipoh (sabtu)
....//ahad plak.. MDH akan hantar aku ke Penang (utk course orang-orang terpilih lah tu kan.. !!) dan aku kena stay di sana selama 7 hari.. (sobb sobbss.. syiannye anak2 mama)

SO?

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN ALMUBARAK!

Sep 6, 2006

cancel..

esok senarnya aku dah apply cuti sbb ngikut MDH kena keje kat belah-belah utara. Mlm before tidur dok laa citer-citer kat mirul.. promise.. esok kite balik kampung keyh.. balik rumah tok.. ngk toknye fish.. tgk bird..

tetibe.. MDH call.. diorang yang mangkuk hayun kat opis die dah kenselkan program esok... ish.. hampehlah orang opis die nih.. kesian MDH.. penat struggle menyiapkan apa yang patut hari ni.. kelam kabut planning .. kesian Amirul..sbb mama tak dapat nak tetapi promise mama malam tadi.. kesian MIL & FIL yang dah berkobar-kobar nak tunggu cucunda diorang sampai malam nih.. ISH..

KESIMPULANNYA - esok daku akan masih update blog dari opis.. heh heh..
----------------------------------------------------------------------------------------------
WALAUBAGAIMANAPUN..dah pepetang nih.. lapa pun dah setat terase (ish.. teruk btul.. tgh puasa padahal - mmg la lapa...) Sambil-sambil browse-browse internet.. hop blog sane sini.. pastu tersampai plak kat link blog-blog reseppi.. uiii sedapnye semua makanan.. hehehe.. Link kat bawah nih.. cam best jek.. hmmp.. hmnnsss..hinss hinsss..
http://myresipi.com/top/allrecipe


rentetan vclip ...

Sep 5, 2006

saje



aduhaii..

" If your child gets upset when you leave her now, she's right on schedule. Twelve to 18 months is prime time for separation anxiety — a psychological term that means your baby can't bear to be without you. The best way to handle painful farewells is to keep them short and sweet. Say goodbye with a quick kiss and head out the door. Don't sneak out, but don't prolong the agony with extended hugging and comforting. Your baby's tears will subside soon after you're out of sight. It's hard not to feel guilty, but in the long run you'll help your child become more independent if you don't hover. "
-source babycenter.com-

Selepas almost 2 weeks tak dihantar ke nursery. Kepulangan kami dari kerje disambut dengan seduan dari atiqah. Budak-budak kat nursery comments " sensitif betul dia hari ni kak, orang tak usik pun nangiss nangiss.. orang usik apetah lagi". Air mata still bergenangan.. mata nampak lebih sepit lagi.. aduhh duhh.. Ini baru mama & papa tinggal seharian kat nursery.. kalau kena tinggal seminggu ?? cemana nihhh..

p/s: haru biru plak rasa..

Sep 4, 2006

dihantar keluar daerah

kami-kami yang tidak perform akan diberikan kursus khas tidak lama lagi.. (err.. tapi lama btul kursusnyaaa!). Bayangkan dari 17 Sept (Ahad) hinggalan 23Sept(sabtu).. kami perlu melaporkan diri di sebuah kawasan nan indah di Penang sana.. Aku dok belek nama-nama partipant.. memang SAH.. (atau cuma kebetulan ke??) kami-kami yang non-performers jek yang kena pergi nih. Dari listing tuh.. aku mmg confirm 10 orang daripadanya mmg dapat kuranglah dari '3' maps arituh. Takkesahlah.. aku mmg malas pun.. antar la pergi mana-mana.. boleh gak aku nak hentam management on macammana diorang bagi rating + banyak lagi isu tak puas hati yg. aku pendam selama nih. (ewaahh.. yek yok oo jekk.. berani kah aku ?? ).

TAPI.. aku ada perkara lebih penting yang aku kena pikirkan skrang nih.. ANAK-ANAKKU???. Macammana dgn anak-anakku. Yang dah tahu minum air soya dalam peti ais tuh (claim kotak susu soya = "nih.. susu abang!") mmg tak brapa nak risau sgt, tinggal dgn papa dia pun aku rasa ok.. tinggal ngan atuk & pah pun - sure dia suka bangatnye (atuk & pah plak sure sukenyeeee). tapi sekecik (takla kecik pun..heheh) cemana nih ? nak kena cerai susu seminggu ke? bawak dia ? sape plak nak jage ? nak letak mana ? bawak mak & abah ? aduilaaa.. cane nih ?? seminggu nih.. isk iskkk...

MDH dah aku khabarkan.. die gelakkan la plak.. Iyelah, bersungguh management nih nak hantar kitorang yang tidak perform nih ke kursus khas. Motivasi habis la tuh!!!. nak brain wash la tuh kononnya. Topik-topik pun sume menjurus ke seisi semangat kerjasama, building relation, customer driven.. (Aaaaahhh.. buang masa betul.. ) pergi hantar orang yang bagi rating tuh ke course dulu laaa.. (isk isk.. geram aku dah membuak balik plak rasenye!)

p/s: aku tahu pagi tadi ada satu meeting, aku diharapkan attend (aku sememangnya tiada line tepon direct lagi + sengaja off kan handphone!) - hahahha.. aku dah gile agaknya?! Ya.. mmg patut DIHANTAR KELUAR DAERAH! hahhahaa...

Sep 1, 2006

TIPS.. orang malas

aku pindah tempat. Kali ini jauuhhhhhh dekat belakang. Lama aku tinggalkan opiss.. ada nak dekat 6 hari agaknye (3 CUTI REHAT + SABTU + AHAD + 1 URGENT).. ohh rupe-rupenye banyak dah berubah bile aku masuk opis. Yang biasa nak marah-marah.. dah perabis sembur orang-orang yang dia nak marah (issues : TIDAK MENGEMAS MEJA DAN MENYUSAHKAN PIHAK LAIN UTK DTG DAN KEMASKAN MEJA PD HARI SABTU) Aku tak plak kena sembur wlpn lalu lalang depan dia 2-3 kali.. (best jugak camnih.. huehuehueh).

ADUILA.. masuk 3 hari kat tempat baru.. TANPA LAN, TANPA SOCKET LETRIK, TANPA PHONE.. (aku connect skrang guna USB WIRELESS.. bengong plak tuh.. kejap connect.. kejap disconnect).. Hasilnya.. * aku install game luxor (yg diornag kat opis nih gile-gile sungguh main nih) + * aku carik cara cemana nak connect ym balik.. (hehehhe). So hari nih meh aku sharekan tips nye.. maleh nak anta email kat sesapa yang nak tau tuh.. KARANG KENA BLOCK lagi.. hehehehhee..

tips :

now you can have access to meebo using ip address use this ip address
http://216.129.112.68/
please note u can change the last two numbers ie 68 with any other number in between 68 to 125…
believe me that really works….
there is a similar site which has the ip address starting with
http://216.129.113.5/
you can also change the last number after dot with a mnumber in between 5 to 55..
enjoy chatting………..

Merdeka Day

pening dengar defininasi merdeka skrang nih.. is this the merdeka & kebebasan yang kita semua nak kan ??
1) merdeka dan bebas utk bersorak dan bertepuk tampar lelaki dan perempuan tanpa batasan di malam merdeka
2) merdeka dan bebas utk balik lewat tgh malam dan berkonsert
3) merdeka dan bebas utk menyuarakan isi hati berpandukan akal fikiran saja?
4) merdeka dan bebas utk mempertahankan hak asasi manusia utk menukar agama..
argh.. busan betul. Apa la nak jadik ngan anak bangsaku ini..

Cuti-cuti...

Cutiku bermula Rabu 23.8.06 dengan perancangan menonton wayang with MDH. Lama dok gih menonton, and eventhough Pirate of The Carribean mungkin dah basi utk ditonton, that was the best movie that we can consider worth to pay for that day. Other movie.. 'kite carik dvd la nanti.. tak pun kite donlod jek laa..". A bit frustrated when the movie ends with unexpectedly no conclusion and to be continued.. errrghh.. but still we enjoy johny deep acts in it.
MIL. FIL and BIL arrive that same evening and we started the plan the next 3 days events. After a long and many calls to all kind of resort in either kuantan, beserah or cherating, we can only manage to secure and book our 2 night stay at an unknown resort at beserah. We headed to kuantan the early next morning (all 7 of us , mdh, mil, fil, bil, 2 kids and I) with our matrix. Not sure why Atiqah won't sleep all the way the east cost highway.. but most of the time she was singing (i think.. are you sleeping .. are you sleeping - in her own vers). The resort was okay (fuhh- lega). For RM100 per night in school holiday, we get aircondition room, with pool facilities, mini zoo (cats, birds..) nice view of the sea. The activities ??
1 - tour kuantan (kompleks teruntum, kuantan parade)
2 - have a nice ikan bakar meals for dinner
3 - enjoying the hots sun of pantai cherating
4 - buying some souvenir (MIL)
5 - etc...
MDH has to work the 2nd night (this is the main reason, we went to Kuantan and not elsewhere) and both Amirul and Atiqah have a very high fever that night.. wallaaaa.. i could not get myself to sleep through all the night. Being keeping my full attention to wet amirul and atiqah forehead. We forget to bring the temperature meter (but based on my experience.. both the kids have at least 39+ or perhaps 40 degree temp). Ohh penatnyeee..!
HOME SWEET HOME.. sepanjang cuti-cuti kami di kuantan -cherating; budak2 tuh dedua tak *poo poo* . RIsau gak sbb dah masuk 3 hari kalau nak dikirakan. Luarbiasa tuh.. Me dan pesan kat MDH nanti kena beli echema (not sure la the spelling) yg guna utk orang sembelit tuh; utk spare kalau-kalau jadik teruk tak *poo poo* kekanak nih. And guess what.. sampai jek kat rumah, dedua kekanak tuh.. dengan jayanye..*****. Alahai, macamlah ada beza nye *poo poo* dalam pampers kat rumah dengan *poo poo* dlm pampers kat resort tuh. ISk isk..Kanak-kanak continue to demam until monday.. resulting both the parent (a.k.a me & mdh) on urgent leave last monday.

Aug 22, 2006

22 AUGUST 2006 - TUESDAY

Evening Entry

argh.. menyampahnye aku!. Ada plak orang-orang yang bizi tuh, bizi-bizi gossip depan batang idungku inih. Wallaaaa.. punyalaaa.. CONFIDENTIAL .. sok sek sok sek.. syhh ssyhHhh sane sini.. Arhh what d hack ??! nak cakap rasie-rasie pegi jauh jauh laaa woii.. TENSION NYE.. aku nak balik aa camnih!
Ummimon.. zaridddddd.. HELPPP.. ((mane korang erh ??))

## esok sampai jumaat aku cuti.. yabedabeduuuuuuuu ## see you next week gangs!

Moral petang nih
Cecepat laaa tmpt aku di pindahkan dari sini.. nyampah aku ngk muke deme nih.. muntah muntah!


Afternoon Entry

hmp.. change layout plak laa..
DONE @ 12.49

Morning Entry

1) MDH kena pergi Kuantan jumaat nih. Hmp.. nak ikut ? tanak ikut ? MMg jumaat nih , aku sedang bercuti.. cane.. cane ?
2) pagi nih mcm berkobar-kobar sket nak buat kejer. banyak list of work nak kena buat.. (yang patut dah boleh selesai lama..tp malassss.uhh uhhh) . Aku kena kuatkan azam nih... **teringat plak bos bersyarah hari tuh**

"kita bekerja nih.. bukan kerja sbb hj romli suruh; bukan sbb Dato CE suruh; bukan sbb bos suruh.. TAPI sbb kita NIAT SEBAGAI IBADAH. Mmg dekat mana-mana pun ada favor-favor sane sini. Aku suka dia, tak suka dia. dan sebagainya. Dapat bonus 3 bulan ke.. 1/2 bulan ke.. itu rezeki masing-masing. Rezeki tuh bukan saja dalam bentuk bonus.. duit.. Tapi banyak lagi bentuk rezeki yang lain. Ramai anak ((ambooii.. smpt perli aku tuh)), kesihatan badan.. diri, keluarga.. anak-anak.. itu semua sebahagian daripada rezeki kita.."

Ada benarnya kan kan.. ??

Moral pagi nih,
NIAT mesti betul!

Aug 21, 2006

Chapter 4 : the BIG news!

Aku still teringat lagi the first time best friend aku bagi tau yang dia pregnant 6 weeks. Masa tu lunch hour dkt fudcot kat sini. She's the among pioneer batch kami yang mendirikan rumah tangga.. dan the news yang dia pregnant pun menjadi pioneer juga utk jejaki alam keibu bapaan buat kami-kami. Aku sepanjang hari tuh, senyum aje.. hehhee. that was in 2003.

bulan november 2003, she's among the first one yang aku call.. utk khabarkan berita,, i'll joining her motherhood soon. Exclude anak sedaraku (Hajar) yang terjoin aku pergi jumpe doktor kat klinik check up urine. Kelakar plak kalau aku teringat balik muke dia (Hajar) masa aku kuar dari toilet bawak bekas + urine nak bagi kat nurse.. Dia plak yang muke kalau di toreh tak kuar darah. Fuhh.. MDH pun cool masa tuh. dia (Hajar) pucat pucat .. berdebar.. kekekekkeke.

Masa aku dalam pantang (Amirul), aku bawak check up dkt Pantai Medicare. Balik dari spital, MDH singgah sat kat menara ; pegi HR daftarkan medical card utk Amirul. Sambil menunggu kat bawah, my best friend pun turun laa.. ngk ngk baby Amirul (ohh the cute baby amirul tuh...* winks winkss). Tgh berborak-borak tuh, my best friend annouce to me, " heheh.. **** pregnant nih.. " Wah wah.. aku gelak gelak lagi.. congrate my friend.. + aku baru jek nak setat blaja jadi mama, dia nak jadi mama kepada dua dah.. +

21/8/06, aku konon nak puasa hari nih.. tapi baru pukul 9am aku dah menggigil.. kepala dah rase berat semacam.. bila aku nak bangun melangkah.. aku rasa nak tumbang.. TAK BOLEH JADI nih.. pukul 1245 aku pun bergerak ke fudcot. Aku terpaksa batalkan puasa sbb kalau diteruskan, aku rasa boleh tumbang. Pucat lesi dah rasanya. Wlpn dia (zarid) tak ada hari nih, aku makan sengsorang pun bolehlah. Tgh aku menjamu selera, tetibe aku di sape seseorang.

" uikss.. ***** makan sorang ke ?"
" hehhe.. aikss tapau ke ? (aku tanya balik sbb nampak dia dah bungkus dah makanan)"
"ha'a.. tak boleh la makan kat sini.. tak tahan bau.. dan (sambil membuat isyarat-isyarat, yang aku paham maksud dia.. "sempit , sesak2")"
"hehhe.. (aku gelak lagi)"
"**** nih pregnant "
"ermp.. aaa? (blank blank aku seketika)"
"heh..heh (sambil usap-usap perut dia)"
" berapa bulan dah ? (aku still blank blank tanya.. terkedip-kedip pandang dia.. nak ketawa.. nak gelak.. tak terdescribe plak)"
"2 .. (explain dia)"
"hehehhehe.. wahh hebatnyaa.. nak masuk 3 dah.. "
.. dan beberapa lagi conversation lain.. yang maleh plak aku nak taip..


moral of the story
Congratulation to my dear friends for the 3rd coming baby.. Murah rezeki .. Alhamdulillah!

p/s: kita sudah ada champion .. yang lain bile nak setat key inititive 2nd baby.. or 3rd baby.. (aku plak.. ?? sekarang ? hehhe.. nanti duluuuuuuuuulaaaaa ye !)

.: Kejer :: Family :: Blogs ? :.

Chapter 1 : KEJER..
ape nak jadi ngan aku nih ?
+ aku pergi kerje.. tapi aku rasa blank..
+ aku ada kerje.. still aku rasa blank..
+ aku konon-konon nak buat keje.. still aku blank + aku tak buat pape pun..
+ busan ke ? meluat ke? benci ke ? aku pun tak sure apesallaa aku jd blank semacam...

+ latest, orang yang tak suke aku tuh, berjaya menghantar surat utk lantik her list of favorita jd co champ dia.. heuehehhe.. apa reason die ?? tak sure la aku.. agaknya "AKU" nih tak reti wat keje.. tak buat apa yang sepatutnye.. walhah satu habuk keje pun tak pernah sebut dekat aku.. apetah lagi soh aku buat..lantak la ko.. bahagia la dia tuh agaknyee..

Chapter 2: Family
* yeyyyyy!!! atiqah dah setat melangkah 2-3 tapak sendiri sendiri (+ with muke show off die tu la kann).
* Amirul sings more songs lately 1) air pasang pagi, surut pukul 5.. 2) are you sleeping .. are you sleeping... 3) twinkle.. twinkle..
* rabu sampai jumaat nih.. aku & mdh cuti.. ngalahkan orang ada anak sekolah plak.. hihik.. Plannye ?? err.. plannye bercuti laa.. tade pun plan nak gih mana-mana pun.. just bercuti.. sempena cuti sekolah.. HAR HAR..

Chapter 3: BLOGGERS.
# aku senarnye berangan nak jadik blogger hebat mcm korang-korang nih.
# bile menulis.. menulis dengan penuh makna.. demi bangsa.. demi negara.. with clear purpose.. AKU ? ntah ikut suke aje..
# bile aku menulis.. lebih pada bebelan aje..
# paling-paling pun.. berkongsi pengalaman berfamili dan beranak duaorang tuh..
# ape lagi yang aku boleh share ek ?

Aug 18, 2006

susah betul aku nak carik masa nak update blog, everytime ada bende menarik nak share..
aku dah siap pasang angan-angan .. "haa.. bleh stori kat blog nih"..
tapi setakat angan-angan ajela.. udahnye keep in myself jek citer tuh.. paling-paling pun.. takat zarid & ummimon jek dengar aku story waktu lunch hour.. atau pun waktu malas-malasan kat opis.. eheheheh

sekarang nih kalau nak stori balik.. BASI dah citer-citer tuh..
antaranya...

1) 20/7/06 -- AMIRUL AKMAL turn 2 years old - cepatnye masa berlalu.. bujangku sorang nih dah 2 tahun dah.. MIL & FIL tangguh balik ipoh sbb nak celebrate besday 'abang'. Aku pun bercuti hari tu.. so kami dari pagi dah celebrate dah.. pergi berendam kat Ulu Yam pagi tuh, balik plak pergi lunch kat Mid Valley + beli kek besday utk Amirul cucuk dan hancuss kan.. hehehehhe... okeyhlaa.. dah pandai nak celebrate besday


1)uhh sonotnye potong kek.. 2)kesan cucukan besday boy 3)ngap ngap mkn fries..


2) 23/7/06 -- kami terbotakkan Amirul.. hehehheheh.. sowi la sayang.. itulaa.. takbleh nak dok diam . Abess kena gondol terus.. licinsss!


1) lex junior.. 2) sorotan mata si botak.. 3)muahhhhh.. sibotak & adikkkk..



3) 24/7/06 -- aku terperangkap dalam LRT dari jam 6.30pm - 7.40pm (argh.. sejam aku berdiri dalam train.. ). Sib baik MIL & FIL ada kat ghumah , idakle takde orang nak amik babies dari nursery ptg tuh. Aku manage nak sampai rumah pukul 8.30 mlm .. waduh.. siap kuar dalam berita 8 o'clock laie.. FUHH.. akulaa.. mangsa tuh.. yayayyayaya

1)nampak tak reflection mirror ; aku yang kena berdiri.. 2)dlm kegelapan merdah ke pintu terdekat ..3) lautan manusia yang terperangkap..


4) 4/8/06 -- MDH kena keje kat Cherating .. aku & anak2 ?? join sekali ke Cherating.. aku dah post dah gamba kat fotopages.. siler lee ke sana kalau nak tgkss lebih banyak gambonyee.. + anak-anak yang terjun tiruk dalam kolam + atiqah yang takot ngan air laut ++.


1)atiqah takottttt... 2)the mans.. yg berani.. 3) dari pandangan si botaks..

5) 15/8/06 -- NURUL ATIQAH turn 1 year old.. aduilaa..udah besar anak dara mama nih.. hehehehhee.. Celebrate ?? tak celebrate pun.. syian adik..


*faces of atiqah.. the 1 year old girl..

Jul 19, 2006

update fotopages..

apa aku buat ari nih ?

9.30am - 1pm - aku meeting
1pm - 1.30pm - aku gi makan
1.30 pm - 2.15pm - aku wat minit meeting tadi..

lepas dari tuh...

aku update fotopages.. hohoh.. lama gile tak update..
1) entry 1 - trip ke brinchang - Brinchang Trip
2) entry 2 - gih lumut.. Lumut Trip
3) entry 3 .. aaa.. to be continued..

sample :

Jul 18, 2006

lama gile tak update..
sure bosan aje blogger sekalian bile terjengah ke sini..
alahai.. bukan tak hingin nak update..
tapi selalu tak sempat nak click ke address blogger nih..

what had happen to me this last 2 month ??
*i still managing the same workload and task (the carca marba one)
*i have become one of the item / issues in audit report -> pdn muke my bos! kuang kuang...
*the one that i don't like and don't like me either.. become my CHAMPION .. huhahahha.. ajaibnya.. no task has being assign yet (*) to me.. --> maybe still trying to lobby the bigger bos so that someone else take this CO-CHAMP post
*met yati/farra during my 3 day course at mmc.. updating each other as usual
*gain weight instead of losing weight.. hahaha --> mission OSIM selalu miss aje.. tak sempat nak UZAP, ada jek orang nak tolong sangkut diri kat mesin uzap sambil daku men'UZAP diri.. (atiqah tolong picit2 button, amirul test letak pipi, muke.. hidung kat UZAP tuh)
*get RM500 as a reward from selling XPAX.. alhamdulillah
* bla .. bla.. bla..

what happen to my two kids ??


*atiqah has 3 teeths..
*atiqah manage to stand up own her own.. sambil sengih sengih..
*amirul got pre birthday gift from Atuk & Opah - blue cermin mata + kokoyam @ pelampung (utk aktiviti renang) --> skrang dah jadik aktiviti mingguan utk dia terjun tiruk dlm koyam @kolam kat rumah tuh..
*amirul talk more and more .. especially "Mama.. jom, abanggg.. nak gi koyam..jom koyam mama jom"




not forgetting to capture this on myhp,pic of zahan @ astro.. monday lepas..hihihi...

Jun 1, 2006

KPI 2006

OSIM iSqueez
OSIM uZap


kih kih.. suddenly we bring home this 2 items..
uhh.. kind of "tertibe jek" termembeli??!"


HERE's goes the Key Performance Indicator

Action Plan :
1) To improve our blood circulation
2) release tension and relaxation
3) most important to reduce our body weight and those excess body fat ! ahah

Target :
1) can wear old seluar, time2 tgh kurus (pernahke kami @ aku kurus ? --> blank seketika..
2) have good sleep at nite --> dah 2 hari nih, sedap betul tido.. ringan2 badan sket
3)..
4).. emp.. ape laie erh??

pakai rules ape ek A, B, E ? ntohleee....

by the way.. TODAY IS OUR 3rd wedding ANNIVERSARY.. happy anniversary hubby cayang!! muahhs !
sekejap aje dah 3 tahun kami kawen.. * winks* ingat nak wat karangan story the same very day 1 June 2003, tapi malasnya nak menaip... citernye menarik la jugak.. (ari tuh ummimon siap pesan soh letak kat blog) hehehhe
nanti2 laa... tak sompat la ptg nih..

hiyah.. chalos!

May 26, 2006

"6 Month Contract (extendable)
260 Hours per month
USD 5500 per month (+ Flights + Accommodation + Local Transportation etc)"


Finally the long await news reach MDH last night, and he need to decide by 10am today. I who actually has fallen to sleep at 9pm, was awaken by his present and stares in the dark.
sleepishly asking "ngape?" blink blink....

we had a serious discussion and could hardly get to close our eyes afterward, thinking and disgesting what is the best option for us..
it is a great offer.. monetary wise.. WOW!
but.. so many things to think about.. the children ? unpaid leave for me? his resignation? moving to *.. his pasport? the kids pasport ? what about our apartment ?to rent? everyone go there at one shot.. by stages? it is safe for us
to bring the kids there? are we going to leave the kids in malaysia.. or what if, he is the only who go there? what if i stay in KL with my sister? what if i stay at ipoh ??? and so on.. and on.. and bla.. and blaa....
ergh..so many things to decide.. so little time that we had..
and the result :
".....sad to say that I have to decline your offer....."

uhuhhsss.. we have just letting go RM20K salary/month...
takpela.. bukan rezeki kami kot.. kerana kasihkan anak & isteri.. mdh has letting go his biggest & wilderest dream. Hmpp...

p/s: pening pening pk.. ?!

May 15, 2006

BOO!

Uhh.. lamanye tak update.. sorry la kengkawan.. agak bizi kesana kemari. errr.. tapi dpt non performer gak *erghhh!* (still tak puas hati!).. What's new ?

- I have my very own little Boo at home.. muah muahhh! - sekali lagi gamba putih melepak (session berbedak 2). Else.. ? nanti la bile rajin.. daku update ok..

*hari tu baby BOO! nih demam, + with ruam.. itula pasal mama bagi bedak sket, bagi sejuk dan kurang berpeluh di sekitar dahi & tangan & kaki & segala lipatan lipatan baby tembam nihs! Alhamdulillah. sekejap aje demam.. skrang suke berlakon sorang-sorang bercakap dengan pembaca berita kat TV.. ape ntah ??!! Pot pet pot pet.. ketawa sorang2.. senyumm2.. tiru "abam" nangisss..

'Abam' - banyak cakap.. !!!!!!!

p/s: mama - lotih laa.. huh

Apr 14, 2006

feelings..

Busan dah memikirkan persoalan sebelum ini. Minda ini perlu berehat.

Membelek-belek rakan seangkatan (bloggers) ; tertarik pulak dengan petikan-petikan jiwang Has. Nak juga aku tempelkan disini petikan Has yang aku rasa menusuk jiwa tiba-tiba. Dulu aku selalu ditanya abang, mengapa sudi nak kahwin dengan dia.. aku selalu geleng kepala.. "tak tau". Sebenarnya aku tau, tapi tak terungkap oleh kata-kata.. besar ayat yang perlu di olah.. besar pengertian yang aku harapkan.. tapi cuma gelengan kepala.. ungkitan bahu dan senyuman nakal yang aku mampu nak pamir.. (heh). Sesiapa yang mengenali diri aku sejak bertahun dulu, pasti boleh imbas balik, perkenalan kami, pertunangan gempar kami, pernikahan sempoi dan kelakar kami.. (heh .. pelik juga macammana boleh decide secepat tuh.. macammana dengan beraninya menerima pinangan si dia, sedang BERCINTA tidak sama sekali) Cinta selepas kami ; YA! cinta ku di bina berlandaskan pernikahan kami . Mmg susah nak describekan perasaan kecintaan tuh.. tapi apa yang pasti, kata-kata Has memberikan sedikit sebanyak pengharapan sekaligus menjawab persoalan abang....


wahai lelaki itu, beginilah jawapan dari perempuan itu. perempuan itu ingin menyerahkan seluruh kehidupannya pada lelaki itu. Kerana, di mata hati perempuan itu, dia melihat lelaki itu bisa menjadi penawar segala dukanya dan berkongsi segala gelak tawanya.. Lelaki itu akan menjadi pelindungnya.. Lelaki itu akan mencurahkan sepenuh kasih dan sayangnya kepada perempuan itu dengan penuh ikhlas.. Dan di mata hati perempuan itu, dia juga melihat.. Di dada lelaki itu juga, perempuan itu ingin curahkan segala kesayangan yang ada di hatinya agar dapat berkongsi rasa. Dibawah lindungan lelaki itu, perempuan itu dapat melihat sebuah keluarga yang bahagia.. seorang ayah yang penyayang dan bertanggungjawab.. seorang pemimpin yang dihormati.. seorang sahabat yang sentiasa disisi.. seorang suami yang dikasihi.. Perempuan itu berkata dalam hatinya.. "lelaki ini adalah segala-galanya untuk diriku.. mungkin kerana kebaikanku selama ini, aku dibalas dengan lelaki yang sebegini sempurna untukku".. Tapi yang terkeluar dari kerongkongnya.."tak tahu" sambil menjungkit bahu.. Aduhai perempuan itu..

by
Mrs.Godangz



p/s : dedua anak mama dlm walker.. err.. x-walker abang, skrang milik atiqah.. tapi still abang tuh nak gak sumbat diri dia dlm walker.. resulting in 'tersumbat' dalam walker.. heh



my lunch - seafood paprik with rice.. yummy gak laa..

Apr 13, 2006

NEKAD 2!

Sambil baring-baring depan tv, hati ni berdetik lagi..
"Ishh.. apa silap aku?"
"kat mana yang teruk aku nih?"
"Teruk sangat ke aku performance aku ?"
"Ada ke kerja yang aku tak siapkan ? aku ada rosakkan program ke? aaaarghhh"
Hati ni still tak tenang. Aku perlukan jawapan.. aku perlukan penjelasan..
Dalam tidur pun aku tak senang, kalih kanan, kalih kiri.. panas je aku rasa.
Tak selesa.. dalam kotak fikiran aku still terbayang-bayang result yang memualkan tu.
Tak boleh jadi macam nih.
Dalam perjalanan ke ofis pun, banyaknya menerawang je. Sekali sekala aku sampuk K&K di ERA punya lawak (itu aje) lebihnya pikirkan pasal result mual tuh. Abang pun faham, bila aku setat bersyarah pasal kerja, pasal result semalam..
dia sokong semua. (heh.. aku tau dia pun tak terkata.. terkejut sama mcm aku) Berkali-kali aku tanya dia.. patut ke ? Mmg layak ke erh? Aku tau dia takde jawapan yang aku hendak tuh. Senyum je dia.. [ngomel ngomel pasal K&K nak cuci kandang hippo. Compare K&K di ERA dengan FaraFauzana & faizal di HOTS (aku still lebih suke K&K - tak formal) ] selebihnya.. "Aku kena tanya!" (dalam fikiran aku ini jek yang terngiang-ngiang)

Nekad sekali lagi, aku perlu bersemuka dengan mereka yang memberikan keputusan.
Aku nak jumpa.. tapi dia tiada. So macammana ? aku nak juga tanya.. aku email! (pengecutkah aku pakai email ?) arghh persetankan! Asalkan hati ini bakal dipuaskan. Aku sekarang dalam penantian.. menanti jawapan..

p/s: aku rasa dimotivated sangat. Macammana nak kerja ntah la?

Apr 12, 2006

NEKAD!

Kali ini aku nekad sungguh.

Banyak kali aku fikir-fikirkan nak isi ke tanak isi borang tuh??? Tapi berita pagi ini, memang mengecewakan. Rasa luruh segenap rasa riang yang ada. Rasa gelap sekejap mata ini memandang monitor. Flat screen yang tempohari aku rasa mcm best pun nampak boring dah.
Arghh.. rezeki masing-masing. Alhamdulillah aku dapat 2nd ranking. Kalau dapat yang lowest .. agaknya pening + pengsan sekejap agaknya. Mujur gak aku dah prepare prepare for the worst. Iyelah, aku pun sedar siapa aku nih. Hidung tak mancung,plak tuh tak hingin menyorongkan pipi. Kenalah bersyukur dan redha with the result. Aku pun isi borang, bagi dekat boss, bagi reasoning yang baik punya + tambah juga dengan rencah tak sedap berita pagi ini. sepatutnya dengan berita tuh, aku mmg tak diperlukan disini (kan kan ?)
So lepaskan la aku .. aku nak pegi tempat lain laa camnih. Maybe bukan rezeki aku kat sini, aku tak bagus pun kat sini, aku tak bagus pun buat kerja itu ini, aku tak bagus pun utk unit nih.

Argh.. aku tension sebenarnya nih! (Emotional sket)
So boys & girl.. sape nak isi post aku kat sini. Contact aku ok?!

aku nak lari.. aaaa.. lari laa lariii... laju kuda ku laju.. (wekss.. gilos la nih)

p/s: sabar siku|at sabar. "life ada ups & downs" Semalam aku happy, hari ini aku sedih..
ingatkan nak wat posting : weekend yang adventur! : tapi mood dah swing macam ni. TUnggula bila aku ada mood baik balik. Sekarang.. aku malas! aku malas.. biar aku malassss!! aku tanak buat kerjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... arghhhhhhhhhhhhhhhh


lupe plak nak bagi link : http://kent.intra.tm/expertise/career/index.htm - section performance summary . Sekian terima kasih!