Aug 4, 2009

Berdikari

Dulu.. aku mmg sangat independant (ke perasan ke? he he..). Sejak sekolah menengah lagi.. balik melaka naik bas.. balik sekolah pun naik bas pakai warrant. (warrant ke sebutannye... ?? ntah tapi.. mmg ada tiket khas free yg sekolah bagi.. ) So selalunye ada la (sket je orang melaka pun) dr SMAP yang akan pulang beraya bersama@, balik ke sekolah bersama2.. Kadang2 .. kalau ada kakak/abang on the way ke KL.. aku numpang la sebadan + sebeg singgah kat Labu tu. Kalau recall balik.. duit belanja mostly dtg dari scholarship Petronas bagi (dahsat masa tuh RM50 sebulan. yg dia bagi periodically..) Sampai nak masuk U pun ada balance lagi duit petronas tu.. dptla menampung belanja awal2 sementara tunggu duit scholar TM.

Masa dah U plak.. eventhough tahun pertama tuh dekat la amat Unitele ngan rumah. But still aku still sgt berdikari.. Duit pepandai la budget ngan duit scholar.. + juga kadang2 ada arwah mak & kakak abang sponsor.. Alhamdulillah. Aktiviti-aktiviti & apa je yang aku join... semuanya depends kepada diri sendiri.. nak pegi naik gunung.. (cuma call mak pehtu bagitau.. "orang nak naik bas dah nih.. nak pegi naik gunung..) bukannye tanya @ minta kebenaran pun.. (isk isk) cuma inform je.. (terukkan ?) Kalau nak ikut kroni pegi berkelah & pegi trip.. guna duit upah business ngan fami/zarid. Buatla apa-apa pun.. seingat aku tak pernah pun minta sesen duit orang lain (lain la kalau orang nak bagi..)

Still fresh dlm kepala.. & terbayang-bayang lagi surat daripada k.uteh (k.uteh ingat tak ?). Masa form 1 , masa tuh belum dpt scholar petronas tuh.. aku call siapa ntah (maybe mak / maybe k.uteh) sbb tade duit kat sekolah.. pastu kak uteh kirim pakai pos RM40 berserta satu surat. Surat tuh.. panjang isinya.. (mana ntah surat tuh.. ?? nostalgia nih) Kak uteh pesan.. utk beringat2 berbelanja.. ingatkan diri yang kite bukan orang berada.. ingatkan.. mcm mcm laa..

Sejak tuh.. mmg aku nekad takkan sekali pun la minta duit kat sesiapa pun.. Sob Sob.. (surat tuh macam satu salah satu 'dot' yang mencorak cara aku berpikir sampai la dah tua dah nih.. Thank to kak uteh.. hehehhe

Masuk keje.. awal2 tuh terpaksa menumpang kat rumah hani. Hermp.. mkn free, pegi keje free.. (berbanyak2 terima kasih buat hani & family yg sudi la menerima aku duduk sedap je kat rumah tuh). tapi sampai mana boleh nak menumpangkan.. Segan segan!.

Bersama Jah yg juga masa tu dok tumpang rumah macik dia kat kuarters TNB, kitorang buat operasi cari rumah sewa.. & bernasib baik one of our officemet masa tuh (k.Odah) ada plak kekosongan bilik. Alhamdulillah.. lokasi pun dekat, transport pun banyak.. naik bas 50 sen pegi keje, 50 sen balik keje. Masa tu gaji kitorang selaku Exec sementara.. potong EPF lalallala.. ada la tinggal 900+

Walaupun tak seberapa mana ; dengan 900 tuh la.. sewa rumah, makan minum, transport keje + boleh simpan tuh 400 sebulan .. utk belanje kawen (sesape kate masih tak mampu nak kawen tuh ? tak cukup duit tuh.. mmg tipu sgt la.. )

6 bulan keje.. aku bertunang.. lps 6 bulan plak..aku kawen.

bila dah kawen... MDH tersayang (kebetulan keje same Co.) takde dah naik baik bas nih.. Sumenya naik kereta. Gi keje same.. balik keje same.. Dah nak masuk tahun ke 7 dah nih. Dari kereta on loan kepunyaan ibubapa MDH; selang 2 tahun lps tuh kami dpt beli sendiri kereta matrix. dari rumah apartment 860sqft kami upgrade diri ke rumah 2200 sqft. dari berdua kami dah pun berempat... dari dulu bawak hal sendiri je.. skrang ada banyak hal utk ku bawa sekali. kalau dulu.. aku independent buat ape ape; sekarang aku sandarkan sesetengah bebanan especially bab bab hendak kemana-mana nih dgn restu MDH & ihsan dia menghantarkan.. oohh.. manjanya...

sebenarnya.. kami sedang berkira-kira utk beli 2nd car.. So aku kena kembali bergerak sendiri. Berdikari berdikari.. bukankah dulu.. Aku sgt berdikari ?! Ahah.. ada kena mengena kah kisah berdikari nih ngan nak beli kereta 2nd nih ??

So ada sesapa nak jual kereta yg jimat minyak & affordable ? Atau korang ada cadangan kenderaan utk di beli ? atau korang kenal sesiapa yg jual kereta & pakej yg hebat ? Atau apa-apa la yg dpt membantu ??

Sebenarnya entry sebenar nya adalah 2 perenggan terakhir je (sape malas baca kat atas... boleh skip 2 yg last sahaja ye.. Terima kasih)

:p

14 comments:

Ummu Auni Afif said...

wah semah. terharu aku baca. aku ni ingat masa U, dah dapat duit scholar, memang dah tak ada nya mak pak nak support

anyway, nak beli kereta fikir pro & cons. adakah, apakah? aku skrg ni bulan2 commit byr instalment kat bapa aku. mmg kekdg rasa nak terlingkup. dah byr 1000 selalunya. tapi stress makcik fikir hutang tak habis ni

Umi Nawfal said...

nak beli keta?? fikir & fikir.. but kalau perlu, x yah la beli keta memahal.. setakat nak guna utk urusan sendiri, pakai keta kecik je pun x pe..

uja said...

wow semah dulu dpt scholar petronas ke? tatau pun.. hehe.

kita pun tgh pk kalo la ade kete sendiri senang kot tak yah depend kt fz(tp kita dr dulu mmg manja tak macho cam semah ;p). tp fz kata amik la kete dia, dia beli beskal.. haha

sikulat said...

Aini - hermp.. aku tulis balik pun rasa cam teringat2 surat kakak aku tuh.. panjang tazkirah die.. huhuh

jannah - itula.. nih dah tahap kena beli nih.. Kalau tak alamatnye pegi keje naik teksi la plak..

Uja - aiks.. tatau kah ? hehehe.. kite dpt dari F1 lagi. Tu kalau pegi S'ban withdraw kat BSN tuh.. duit petronas la sumbang tu.. time kasih Petronas.. hehehhe

Farra said...

semah, adakah suamimu kene pindah ke tempat lain? selagi masih dekat saje ofis lg jimat satu kereta ( ni tade kaitan dgn berdikari okey!)

jika opis sudah berjauhan, kemungkinan besa perlu la 2nd car itu. amik yg reliable dan economy

our case opis jauh bangat so ku naik kete huby naik motor..kete lg satu? terperuk jd hiasan kat rumah..haha, sib baik both kete tade hutang..cuma tak lama lg nak start hutang baru sbb perlu bangat...

y@tipruzz said...

yepp betul, fikir dulu bebaik. adakah 2nd car dah fall into necessary item? kalo idak maintain je 1 car. Another economical way, soh bull tangkap motor satu...nak slamat sket, tangkap motor besar sket instead of beli keta. jimat pon jimat :)

k.uteh said...

Hm... mcm tak ingat je pasal surat tu. Alamak, harapnya surat tu tidak memberi kesan negative... rasanya k.uteh ni kalau menulis mmg berjela kot. Anyway, kita dulu mmg mcm tu, alhamdulillah dapat scholarship dari sekolah menengah lagi, kan? Sampai arwah buyah kata kita ni anak gomen. Tapi zaman k.uteh dulu duit saku cuma RM5 je... Kesusahan dahulu menjadikan kita semua lebih bijak rasanya....

k.uteh said...

come to think of it, anak2 kita tak merasa susah... bimbang juga kadang tu...

myza said...

semah..awak mmg seorg yg sgggtt berdikari. kite mmg amat kagum dgn 'keberdikarian' awak (~btw, ade ke words tuh..hehe). go semah go..you can do it..to drive to work. kite mencadangkan CLK (bukan merc ye kwn2 but cute little kelisa, bole join CLK club kite & jah) :)

sikulat said...

farra - as explain in the mail

yati - nnt kite stori kenapa tetiba jadi necessary item kpdku.

k.uteh - tuhla..pengalaman banyak bentuk who & what we are today. Pastu.. bile di pkkan ttg. anak2 mmg rasa takot sbb diorang tak pernah rasa erti berdikit-dikit (er.. ada ke word dikit ?)

zarid - tuhla.. CLK mmg menarik.. korang tanak ke jual kat kite?? hehehe.. CLK mahal2 belaka ada di pasaran.. huhu..

ummi said...

2nd car? beli lah kalau perlu. kalau suami cam akak ni, satu bangunan pun takde makna. kalau everyday nak blk kol 8, sian budak2 kat rumah. tp kalau buleh blk tepat 5.30am, wahhh.... syukurrrrr. akak bli viva pun in 2007, 10 tahun lps keje.

ummi said...
This comment has been removed by the author.
puterikiut said...

betul tu semah, pikir betul2..keter nie bukan mcm umah yg makin lama makin naik harganya..jd kalau betul2 perlu baru la beli.. mcm kak nieta pun 2nd car terperuk kat umah sbb hubby naik moto..k.nieta setuju ngan yati..maybe boleh beli moto utk backup..

sikulat said...

hheheh..

1) kami tade motor, so tade kete (kot kalau suami ku kena outstation) camne ek saya nak kemana-mana ?

2) ibubapa kami jauh nun di ipoh.. so option utk menumpang di rumah ibubapa atau meminjam kenderaan mereka bukanla option yg terbaik..

3) kalau pun beli moto instead of beli kete. Adakah si suami nak outstation kedah /perlis/ kuantan/ johor naik motor ek ? atau mungkin. dia bawak kete. Kite bawak motor anta budak2 pegi sekolah dan pegi keje. Amacam ? adakah ianya menarik ?

4) buat masa ini.. banyak dah faktor di pkkan.. don wori.. insya Allah calculation timbal balik utk cost .. lalala.. long term / short term telah pun masuk dlm perkiraan kami

5).. faktor utama senarnye.. husbandku sudah berenti dari bekerja satu company dengan saya. Makanya.. mmg la kami tidak lagi dibawah satu bumbung bangunan opis yang same & kerja barunye sudah ada tanda2 berkelana ke sane kemari.. yiha!

itula die.. (sure korang ingat kite ngada2 mahu berdikari.. oohh.. tidak) kalau boleh sampai pencen maleh nak bawak kete sendiri sendiri .. muhehehehe)