Siku|atLlife.. Hello.. :)

..Life's journey is what we choose it to be..

Go confidently in the direction of your dreams.

Live the life you've imagined.

In the eyes of a child...

there is joy, there is laughter... there is hope, there is trust, a chance to shape the future...

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Jul 1, 2014

Jeju-Seoul - Bismillah..

بسم الله الرحمن الرحيم ‎

Pertama-tamanya haruslah ucapan ribuan terima kasih tak terhingga diberikan kepada sahabat-sahabat saya iaitu Farrah , Yati , Aini and Zu for their endless support, kajian, dan pelbagai faedah-faedah yg dikecapi while perancangan travel Jeju-Seoul nih berlansung..hinggalah ke hari-hari kejadian..  Love y'all. :)

Persediaan ? Pergh.. kalau korang masuk dlm team ini berdiskusi.. dahsyat !! We have itinerary.. revision... isu semasa , shopping list, maps, money exchange monitoring, apartment hunting, bookings.. (( Takde icon clapping hand plak ))

Kami sekeluarga (as usual) paling simple skali. Beg selagi boleh nak sumbat sume dlm 2 bag aje .. tapi sbb tak limited by baggage yg dibeli cuma "40kg" ** macam gile berat dah ku fikirkan.. rupanya berat lagi barang2 yang nak dibawa.. hahaha. So ape lagi.. Kenala buat kerahan tenaga buruh tak berbayar (heyyy.. mama sponsor pi korea dah tau) .. Kekanak dewasa sume bwk hand-carry backpack naik flight.. sket sket distribute barang.. Dan persediaan nak repack sarapan dari in-flight food. 

Naik flight memalam lelama nih bagus.. Budak2 tido aje sepanjang flight tu. Kejut bangun utk makan pun hendak tak hendak. In-flight food mmg beli sesiap dan plan nak bawak turun airport buat makan sarapan. Yesszaa..  

Dalam kegelapan malam nak merentas lautan .. kagum tgh kegigihan Cikgu Alya (adik kpd Aini) menanda kertas periksa.. hebat hebat.. 








Orang selalu kata.. orang Korea nih tak ckp omputih.. tapi ku bayangkan takde la seberat mana.. "sure kat airport derang leh ckp omputih.. " keh keh.. sangkaan ku meleset.. ahjussi si pegawai imigresen pun sume bantai cakap bahasa deme aje.. Buat buat paham aje la ape derang kata..  Muahaha.. 

Since our next domestic flight ke Jeju (Eastar Jet) pukul 1 pm. Maka dapatkan kami berlunjur kaki barang seketika kat airport Incheon.  Sarapan .. pi toilet.. pi 7Eleven beli T-Money dan lain-lain..  Agak2 semua orang dah cergas.. barulah kami teruskan perjalanan nak naik AREX untuk ke Gimpo Airport.  Beh kurang macam korang nak naik ERL express ke KL Sentral.. haruslah ada operasi menapak sket kan. It's the opposite building from main building Incheon tuh.. tapi masa menapak tuh dgn budak2 berderet-deret ... beg lagi (almaklumlah tgh blur blur dgn persekitaran.. macam jauh nau.. hahahahaa)

Lepas naik AREX tuh.. baru perasan Aini & family takde.. ahhahaa.. (ghupenye derang masuk coach lain - ketemu semula bila smp Gimpo airport :P)

Incheon airport nih is actually pulau rupenye.. so kalau korang naik train (AREX) or bus korang akan lalu jambatan panjang merentas nak smp ke mainland. 
Budak budak 'jakun' .. kat Msia makpak taknah bawak naik tren (hahahha)


Kepentingan adanya T-Money (nota tambahan)

Nombor satu - semestinya sebab lebih menjimatkan..  
Nombor dua - touch masa masuk.. touch balik masa kuar.. 
kalau korang mmg tere bahse korea.. sila la try beli tiket sendiri ye.. lalalala.. Nah gambo (kidnap dari website official Korea Tourism).. sila la cuba.. 



Selepas sampai .. operasi menapak (lebih jauh) lagi kena di tempuh.. Sib baik ada area yang menaik bukit seperti gamba dibawah.. ada escalator.. selamats.. melingkar lingkar tuh..



Dalam plan asal.. sape2 terasa nak shopping... leh pi shopping kat Lotte Mall while menunggu boarding masuk tapi semua family decide utk melepek (melepak) aje kat ruang menunggu. 
Abang pingsan.. 

Eastar Jet (the budget carrier) sangatla tidak sama dgn budget carrier AirAsia. Spacious legroom.. 15kg check in bag.. dan siap ada in-flight beverage (jeju orange juice). Pastu.. pramugara pramugari semua dah macam retis.. ahahhaha.. 


Sampai Jeju.. terus aje ke kaunter Kumho Rent booth.. confirmkan booking.. Naik free shuttle bus ke pejabat KT Kumho.. sign agreement .. bayor.. amik kete.. zaaaass... Jom jelajah Jeju.. 






For family of 2 adult + 3 kiddos.. kami amik Hyundai elantra utk kegunaan selama 3 hari di Jeju. Hoyeh... Selaku co-pilot  tak bertauliah.. Me boleh tolong sorak dan bagi semangat aje la kat MDH yg kena drive sebelah kiri (pertama kali seumur hidupnya). Sib baik Jeju nih pulau perangin.. kalau kena bawa first timer kat Seoul nun.. harus tak kemana-mana la jawabnya. 

Fuhh mencabar.. mind set semua jadi tunggang terbalik bile kena drive sebelah kiri. Simpang kiri kanan pun jadi konpius.. Round about (sini panggil rotary).. slowww je masa memula nak pusing rotary.. hahaha. Jeju paling laju leh bawak kete 60km/hour.. hahaha.. kalau bawak lebih aje.. menyanyi-nyanyi la GPS navigator tuh.. 

Alhamdulillah.. kami takde banyak insiden dgn hal-hal memandu di Jeju.. Pruzz experienced langgar kereta orang masa tgh mencelah2 di pekan Jeju.. Aini/Alya lagi hebat.. berdentum sreeettt sama bas kat Jeju (siap ada report polis to settle before nak terbang balik ke Seoul).. Fuhh fuhh.. :) 
Kereta kami.. 

Pruzz depan sekali (berhenti sbb side mirror die tertutup lepas langgar kereta orang); Aini kete depan.. satu benti sume benti.. mencabar btul berpusing-pusing kat pekan Jeju nih.. :P

Rotary anti clock wise..  video monitor traffic di mana-mana ada.. ada berani buat salah ??

Street view.. (dari sudut mata si co-pilot).. ni kat area pekan. 


Huwoo.. letih la mengarang.. baru setengah hari nih punye cerita.. Adakah akan ada sambungan ? Adakah terkandas series Jeju-Seoul setakat ini sahaja.. lalalalalala..