Siku|atLlife.. Hello.. :)

..Life's journey is what we choose it to be..

Go confidently in the direction of your dreams.

Live the life you've imagined.

In the eyes of a child...

there is joy, there is laughter... there is hope, there is trust, a chance to shape the future...

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Jul 29, 2010

Takde apa apa pun

"Mama.. takde apa-apa pun..."
Aisehh.. semangat kakak nih nak express susu gak.. Susu ape ntah yg nak di perah...
Lepas tekan bersungguh-sungguh beberapa kali (ala-ala nak bagi 'let-down')
"Mama .. takde apa apa pun.."

Me : Mmg laa.. ika kan budak kecik.. mane ade susu lagi... isk isk.. Dah dah.. jgn main la pump tuh
Ika : Ooo.. patutla tade pape.. sbb nih tutup nih..
** Mmg pun ade penutup kat depan muncung pump AI tuh**

En Hitachi

Muehehhee.. aiyark.. dah 2 hari lepas post baru perasan salah brand daaaa... Bukan Fujitsu peti ais ku.. Hitachi lerr.. wakakaka.. Perasan bile pi amik gambar tadi.. (hihihi.. malu saye)

Comparison En Samsung & En Hitachi
(Actual yg ada kat dapur itu.. )

Actual item :
En Samsung yg kelihatan comel kat cabinet tuh (ruang yg bakal kena diubah suai utk lebih bermanfaat)
& En Hitachi (hehhe) yg hitam menawan kalbu..



























 Ini insidenya .. 
(tapi gambar ihsan Fujitsu website la ye ; but ours warnanya Black. it's glass door.. So fridge magnet kena duduk tepi plak skrang instead of depan pintu.. hhehe)

Gambar Ihsan : interior (Freezer on left)
Gambar Ihsan : Partition sayur punye compartment yg kemas (daku suke ini)

Yang bawah nih. yang berangan aje tuh.. yg macam bawah ni kena top up laie dkt 2K itu laa..(hihihi).
Gambar Ihsan : berangan aje la erh.. muekekkee..


Jul 27, 2010

EBM & Fridge

Aduss.. tadi ku sudah tulis panjang lebar.. tubb tubbb.. kuar error.. and everything (puff.. gone!)

Rewrite sure dah jadi lain dah pasnih.. hukk hukk..

Me writing about the Fridge

** Kami sudah pun official upgrade our fridge (insya Allah kalau takde kerosakan atau ape2 yg seumpamanya.. ameen) akan kami gunakan lagi 10-20 tahun kot. Yang sebelum ni pun dah digunapakai 7 tahun dah. Berjasa tuh.. beli time MDH nak pindah masuk rumah Lestari (dari waktu di nyewa b4 kawen) sampai la dah anak 3 dah nih.. Idak rosak pun.. tapi capacity udah tak mencukupi.. di tambah pula nak simpan stock EBM nih.

Ada orang beli deep freezer utk stock up EBM; but as for me.. once dah tak breastfeed.. mane plak nak ku lelongkan deep freezer tuh ? Practically we need something with big size freezer but can also use for later and other function as well. Plus nak merealisasikan  hajat nak beli peti ais (wahahaha...). Makanya baru inilah ku belanjakan wang bonus 2009. Ini portion belanja utk suke suki... portion simpanan udah lama di ketepikan.. (& thanks to MDH yg sudi nak share kos with me to purchase En Fujitsu Hitachi yg gedebak btul kat dapur nun) hihhihi. En Fujitsu Hitachi ini mempunyai 2 pintu side by side.. So separuh badannya mmg khas utk freezer compartment.. dan saya suke sbb layout dalamnya ada banyak comparment with storage bertutup. So die cam kemas rapi aje.. Although kalau nak ikutkan kehendak.. hendak saje beli En Fujitsu Hitachi with ice & water dispenser.. tapi dek kerana upgrade itu memerlukan top up sehingga RM1.8k.. makanya takpela.. lupekan saje niat nak bergaya itu.. wahahahhaa.

With 1.8k boleh gak ku gunakan utk cover portion cabinet dapur yg dulunye khusus letak En Samsung. En Fujitsu Hitachi tak muat dok situ.. gemookk sangat. So maybe.. lah maybe we need to add cabinet kat ruangan tuh.. carik aje part di Ikea.. since mmg cabinet ikea pun kan .. boleh la add on aje kat tepi tuh..  ((next project le tuh))

En Samsung .. insya Allah akan di transportkan ke Lestari semula.. sambung berjasa lagi die nih.. kat tenant kami pula le.. Camne nak transportkan erh.. hmp.. hmp..

Me writing about EBM

Bekas dadih (2oz) Ija's Botlle MLO (3-3.5oz)

**As per image taken. Since upgrade storage sudah selesai.. ku kena kerja keras. Ya, kerja keras!!! yah yah yah. Buat masa ini.. baru stock up sket aje.. TQ to Jah for lending me the MLO storage bottles. Awal2 pump ari tuh... di letakkan dlm bekas dadih.. about 2-2.5 oz dalam tuh. Skrang nih dah start using bottle MLO. Liner dah beli dah.. tapi lom start gune la laie.. masih ada lagi bottle2 MLO jah.. hhehe..  Sekarang sedang berkira-kira nak beli Bumble Bee bottle yg 8 biji @ RM30++ tuh. Furthermore sedang tunggu parcel dari Julie .. expected tak minggu nih.. next week should sampai.. Hopefully selamatla semuanya sampai ke rumah.. Pesan Avent Warmer, Sterilizer, Washable breastpad.. dan julie top up a few bottle avent dalam tuh.. Kalau banyak sgt ku mungkin boleh publish dan jual kpd sesiapa yg mahu with special price of course.. ke ntah2 semuanya ku gunakan kah ? wehehee..

As for the time being, i'm using the good old buddy "Avent Isis Manual". Berjasa banyak nih since breastfeeding Ika dulu laie.. which now usianya should be 5 y.o udah... Pumping schedule buat masa ni tak menentu.. ikut suke suki saya sahaja.. kadang2 while BF Ariff.. kadang2 selepas Ariff dah tido kekenyangan..  Pernah sekali tuh lepas pump, Ariff terbangun dan nak menyusu.. pastu cam marah2 mamat kecik tuh sbb agaknye susu jadi sikit kot.. tak mcm biasa bile die minum.. abess tumpah dan comot muke pipinye (errr.. yg menyebabkan mamat kecik tuh sampai ruam susu kat pipinye..). Hihhi.. so kena la bagi prioriti mamat tuh kenyang dulu... baru mama die stock up.

Sekarang sedang berfikir2 nak hands free while pumping le.. any suggestion ? berbaloikan beli yg boleh double pumping.. (any suggestion ? preferably yg senyap sket.. takmoh la bunyi cam motorbot plak) Or memadai beli yg electric tapi satu sahaja ? Cam Avent UNO isis ke? atleast tayah nak tekan2.. ((hahaha.. bile malas dah mule melanda)). Sbb rasenya nak letak satu dedicate pump kat office.. tayah bw pergi dan balik setiap hari...

Sp mommies sekalian (korang sumekan berpengalaman)) sile la suggest kat saya yeh!

xoxo

Jul 26, 2010

Amirul Akmal is 6 y.o

This is a belated posting for Amirul 6y.o birthday..

Atok & Pah prepared a goodies bags for Amirul & Atiqah friends kat school. (terlupe nak amik gambar masa preparation goodies bag tuh.. Suka la yg amat duorang tuh (although hantar on Amirul birthday which falls on 20th July, tapi kami inform Ika awal2.. since birthdaynya nnt jatuh pada bulan puasa.. takkan nak celebrate ngan kengkawan di bulan puasa.) So it's a 2 in 1 celebration at school la ye. Hihih..

2 kek, 100 goodies bag.. (tapi terlambat hantar camera kat school.. sudahnye no picture taken juge .. huhuhu)

Happy Birthday to Amirul Akmal.. ! Mama love you always and forever!!!!! muahh muahh

Since tade gambar yg berkaitan kek & harijadinya.. gamba pi haircut pun bolehla ek..

Before
In progress
After  

Jul 23, 2010

MYEG - Renew you maid permit via MYEG

Kami telah berjaya renew bibik permit utk setahun lagi melalui perkhidmatan MYEG 

Settle sudah renewal of permit for bibik. Although something when wrong di page MYEG, but overall the service is good and recommended. The how to (utk sesiapa yang berminat boleh di download dari sini ).  Kami ambil OPTION 1 - Permit Renewal with FOMEMA Application . With service chargers of RM58, the only thing that we need to do is to bring bibik to the selected clinic. Woo... jimat banyak tuh.. jimat tenaga, jimat duit minyak dan parking.. Kalau tak opt for this (atau dengan kata lain .. buat sendiri) kena pergi office Fomema, submit borang, pergi klinik, tunggu result, pastu kena pegi Imigresen plak utk dptkan permit).

Step yang kami telah lalui..

Step 1 - Isi online form di MYEG website & make payment (levi + fomema + service charge). Semua nye berjalan lancar... except selepas payment settle (sib baik daku mmg spesis simpan rekod semua transaction) tetibe status die jadi 'Pending'. Sepatutnya diorang akan kuarkan e-receipt, tapi tak kuar plak (as if lom buat payment). So aku pun hantar le complaint kat help@myeg -- adusss sampai la nih takde balasan. Sib baik aku call ke Call Center (yelah bank dah deduct 600++, kotnye die tak ngaku terima ke..).. Sib baik immediately die terus direct ke orang yg boleh tolong, die tanya ada tak transaction record.. ku bagikan.. die confirmkan ok.. pastu terus minta email utk dia hantar kan form fomema.

tgk masih lagi status pending wlpn dah settle dah pun urusan renew permitnye..

Step 2 - Thru email with Hedriana (nih name officer ke ape ke kat MYEG tu ntah -- tapi sgt helpful staff die nih). Di emailkan pada kami Fomema form. Kami print dan isi mana patut pastu scan dan resubmit pada Hedriana with the scanned supporting document.

Email Hedriana & me


Step 3 - Tunggu orang MYEG datang rumah dan bagi hardcopy of FOMEMA document. Macam dalam iklan tuh.. (cumenye bukanlah Maya Karin atau Scha yg datang).

Step 4 - Bawa document Fomema  & Bibik ke Klinik (medical check up). Wait the result to be publish kat website Fomema.. which for our case.. check ari Khamis.. result kuar dlm hari Rabu. (4 working days). Ok la tuh since die nye commitment is 10 working days)

Step 5 - Since kami dah ada email Hedriana.. makanya ku emailkan kat dia pasal result dah kuar.. Dan dia terus reply kata.. ok.. Permit bibik sedang que for printing.

Step 6 - Wait for the MYEG guy sekali lagi dtg rumah.. dia tampalkan terus dlm Passport permit tuh.. bagus baguss..



Overall ku pueh hati dgn bayaran RM58 itu.. dan service orang2 MYEG pada kami (tatau la kalau orang lain; lain experiencenye)

Jul 16, 2010

Cita cita baru saya

Masihkah anda ingat pada entry ini "Bila besar nanti.."

Abang make a new statement baru-baru ni..
"Ma.. abang dah tanak dah jadik angkawasan.. " ((Me)).. ooo.. ok.. so abang nak jadi apa plak nnt?
"Abang nak jadi 'Pakar Pencipta'" ((Me)) aaa? pakar pencipta
"Tengok nih bahan ciptaan abang"

and he show me his motor ciptaan daripada serpihan2 mainan yang di sambung2.. ini image nye



So sekarang ade je ciptaan ciptaan baru die.. layan kan aje.. hehhe

Jul 6, 2010

Laughing Gas

Bila ku google.. ada conflict plak ejaan nye.. but bunyinya sama aje..  

Entonox / Ethonox / Etonox

Definition : 


Ethonox, or more commonly known as laughing gas is a gas that is used to give temporary pain relief during labour. It is a mixture of nitrous oxide and oxygen.

Etonox is inhaled either through a mouth piece pr a mask while the mother is having contractions. As it onky works for a the few seconds that it is inhaled, it is best to use it during the last part of the first stage of labour for up to 1 – 2 hours.

Etonox eases the labour pains but does not take the pain away completely.

Ethonox has no side effects on the baby. It is also compatible with other drugs there is no residual effect to hamper other methods of pain relief.

 image : bekalan gas dari dinding labor room.. 
yg ku gunakan semasa kelahiran Ariff Farhan.. 

 image : the mask

My own experience:

Well.. utk semua kelahiran anak-anak ku.. aku menggunakan combination of Pethidine dan  Entonox (gas and air) sebagai my pain relief in labour. Pethidine dan buatkan aku lalok.. lalok.. ngantuk tak hingat punye.. pastu kena plak nak dkt last-last labour tuh start guna Entonox.. abess terus ghaib dari dunia ini.. tatau ntah kemana ntah aku pergi.. ahahha

Sebenarnya.. ade gak rase pelik sbb.. kakTie kata.. die still boleh ingat waktu nak melahirkan tuh.. eventhough combination pain relief kami same.. Well.. aku rase.. ade satu faktor lain yg menyebabkan aku hilang dari kewarasan dan ingatan.. which is.. mase nak menunggu Doktor sampai nak menyambut baby tuh.. midwife melekakan aku ngan suruh concentrate breathing dalam mask with Entonox tuh.. huhuh

So ingatan melahirkan jadi cam di awang-awangan aje.. yg aku boleh ingat.. last sekali suruh MDH panggil midwife dan ........................................................................ ((macam blackout pun ade)). Bila cam sedar.. nnt dengar suara MDH suruh concentrate bernafas.. tarik nafas 2-3 kali............................((blank lagi)). Pastu cam ade rase sakit..... dan macam dengar suara doktor.. tapi cam blank.. suara orang sume cam sayup sayup.... ade dengar suara MDH ajela..dengar die cakap.. baby dah kuar dah.. dengar die azankan baby.. tapi semua cam sayup aje.. isk isk..

hihi.. itulah penangan 'laughing gas' kepada saya. Idakle pulak saya ketawa bedekah dekah.. tapi seingatnye lebih kepada nangis dalam tak brape sedar kot.. huhuh.. dan macam pergi ke satu dunia lain yg gelap (ke sbb aku tutup mate ek?). Hmp.. hihi

p/s: kebanyakkan orang criter.. masa diorang sakit nak bersalin.. diorang jadi garang dan marah-marah.. Aku plak jadi sedih dan menangis utk tahan sakit.. hehehhe



Jul 3, 2010

Online Shopping Mode!

Wuuh.. since start berpantang nih.. I have already made few online purchases dah...

1) Phillips Avent PES 4oz - 2 Bottles BPA Free @ RM58 (source : mudah.com.my). Item dah sampai.. wlpn lambat sket.. but overall puas hati sbb.. kalau kat JJusco arituh.. sebotol dah RM47.

2) 3 item from Enjoybreastfeed.com

1 x You Have a Baby Breast Milk Storage Bag (8oz, 100pcs) = RM25.42
1 x Earth Mama Natural Nipple Butter (60ml) = RM62.91
1 x Fabulous Mom Washable Bra Pads (6 pieces) = RM26.91

Ada discount price for members (alerr senang aje pun nak register). Pastu semua tetiba jadi keperluan utk the journey of breastfeeding baby Ariff.. yah yah.. !!

Semua item dah sampai dah..dah dah start di gunakan semuanya..Skrang dah ada lagi few item tgh survey survey.. I do need Baby food and bottle warmer.. ape kate korang ? should I go for Avent ? hehehhe..