Siku|atLlife.. Hello.. :)

..Life's journey is what we choose it to be..

Go confidently in the direction of your dreams.

Live the life you've imagined.

In the eyes of a child...

there is joy, there is laughter... there is hope, there is trust, a chance to shape the future...

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Still under construction.. :P

Will update the slider later later la ek.. maleh nak pk.. muahhahah.

Dec 28, 2008

False alarm?

Abang kesian kat mama..
Kenapa ?
Mamakan pening, sbb tuh abang kesian kat mama.
Ye ke?
Ha'a abang kesian kat mama. Sbb tuh mama tak boleh nak suapkan abang nasi.

* Abang made the speech while menghabiskan sisa KFC yang dibeli MDH tengahari tadi. (err..sebelum tuh dia dah taram makan 2 ketul donut coklat).

Bangun pagi ini I had a ' kepala pusing + muntah angin ' . The nausea was so unbearable that I have to ask MDH to bring me to the clinic. Err.. as usual doktor will ask " married ?" I was like.. Yes.. but i' still had my IUD attach. And she smiled.. It is not 100% can guarantee no pregnancy. And I had to confess that .. this December -- my IUD should already expire.. hehehehe. Haa lagi dah expire lagi laa tak berfungsi... ohh..

I was ask to take a pregnancy test -- the result was negative.
Tapi doktor still pesan.. i might be to early to detect...
errr..ye ke ?
what about the IUD.. ? Kalau pregnant.. nanti boleh detach ke?
Dia kate normally, kalau dah ter'pregnant' diorang tak bukak.. akan dicari waktu deliver
Err... takpe ke doc?
Dah banyak kes.. takpe..

Err.. false alarm ?

8 days - off

While boss bercuti-cuti malaysia.. i take my own cuti2 malaysia as well (evengthough my cuti malaysia = shah alam only.. heheh. Dengan ini pun.. i still have another 12 days balance leave to carry forward to 2009 calendar.

I'm on leave from 25 th Dec 2008 - 1st Jan 2009.

Amirul pun konpius.. tadi dia dah siap pesan, esok nak bangun awal, nak sarapan dulu before pegi school. Bila I said, esok cuti la abang.. dia sebuk tanya.. Kenapa cuti dah 4 days mama?? Hermp.. dlm kiraan dia.. cuti tu = 2 day aje.... Sabtu & Ahad.. so bile pepanjang sket.. mesti kite jawab kenapa & mengapa..

KakNgah girls was here last week. Spending (ronggeng di MidValley seharian "sampaikan kena hamun macik yg ketua kabilah tuh".. sbb lupe janji abess ronggeng = office hours sahaja. Dia plak pergi taram syok silentkan phone dia sampai pukul 6 ptg. Ish ish.. ) 

And kakNgah & BangNgah atlast spend a night kat rumah kami on Wednesday. Sorry la ek.. layanan kami selaku tuan rumah ntah ape ape ntah.. (hehehhe). Lainkali jgn serik plak nak dtg tido lagi... seronok kekanak tuh orang reramai dtg rumah... (Sibuk tanya balik school ptg tuh.. Mana kakak-kakak mama??)

So..yah yah.. cuti panjang.. nak buat ape ek? lepak dpn tivi, dpn komputer, makan.. tido.. lalallalala....

Dec 17, 2008

What happen ?

tajuk cam gempak je.... tapi idakle ape pun menarik.. just nak citer last 2 week sepi nih..

Cuti Aidiladha
plan asal, pulang ke kampung (MDH) Sabtu malam @ Ahad pepagi. Tapi jumaat malam tuh.. the worst thing that can happen to database system (yg di selia MDH) telah berlaku.. So apelagi.. Seawal 7 pagi sabtu... MDH dah bergegas ke opisnye. Pulang jam 2 pagi Sabtu. Ahad pagi.. instead of kami mulakan perjalanan balik kampung.. kami pergi beli ration utk bertapa di rumah selama MDH berada di opis (uhuh.. system crash , tade back up server).

Suatu hari di hari raya.. MDH bersolat raya di tengah kota KL bersama perantau lain.. (hahahha). Kami pula bertiga.. guling2 atas toto yang dibentang di depan tv. Huhuhuhu...

Cuti Seminggu
Memandangkan nursery yang tutup sepanjang minggu (Aidiladha + Sultan Slgr Birthday).. daku mmg pun telah plan akan bercuti seminggu. Tapi MDH kononnye Rabu nak keje.. Alkisahnye MDH yang hanya dpt pulang ke rumah pd. malam Isnin.. ((setelah semua hal2 pekerjaannye selesai + by Selasa dah ada orang lain take over)).. Maka kami barula mulakan sesi balik kampung + MDH pun diberikan rehat panjang oleh EnBos.

uhhh.. seronoknye cuti panjang..

Cuti Weekend yang baru lepas nih
Jumaat malam, kami berperjalanan pulang ke Shah Alam & di turuti MIL/FIL sbb ada agenda ujung minggu di Bangi ((hehehhhe)). Agendanya nak pegi berkenal2 kenalan dgn keluarga bakal kakak ipar. ((Kami kata.. bukan merisik ke nih mak ?)) Tapi MIL kata.. bukan.. kenal-kenal aje..
hehehhehe..

hermp.. ada pengalaman dah join orang 'berkenal-kenalan' dgn keluarga..... menarik!

Minggu ini
waaaaaaaaarghhh.. banyaknye kejeeeee!!

itula.. cuti lagi lama-lama...

Nov 25, 2008

Pelarasan

Belum lagi duit pelarasan gaji Co bagi masuk bank pun.. Hati dah berkire-kire nak beli ape erh ? (ishh teruk betul).. Cemana la nak ada simpanan masa depan nih ?!. Tambah plak berita 3% daripada potongan KWSP pun akan masuk dlm account bank. Menteri kewangan kata.. utk membolehkan rakyat ada more money to spend ----> seterusnya membantu menjana ekonomi negara (Lagi kurangla simpanan masa depan ku... huhuhu)

Tapi skrang ada few aims yang kalau nak spend pun.. inilah prioritynya

1) Cost utk education anak2
cik nurul atiqah akan menuruti abang masuk kelas dah next year. So fee registration sahaja dah nak cecah 1k. Campur abang lagi (utk tambahan modul belajar) + daycare yang dah naik harga lagi tahun depan.. Uh.. dalam rasa tak puas hati gak.. naik harge... Tapi kami relakan jugakla. Takpela.. kami letakkan harapan agar anak-anak kami dibekalkan dgn knowledge yang dpt. digunakan sepanjang hidup diorang. Insya Allah. Kalau kami tak boleh nak bekalkan harta pusaka. Cukuplah ilmu kami berikan.

2) Cost utk kesihatan
Dulu time belajar, main volley, main badminton, panjat gunung (wlpn semput2 mengah2 naik), aktiviti sane sini.. So .. body.. biarpun tak se'slim' mana.. Tetap rasanya fit. Skrang.. ehem ehem.. paham2 ajelah. (uhh.. sebenarnye MENAKUTKAN nih.. seram je tgk badan naik cam di pam pam.. ) Nak masuk SLIMWORLD dan seangkatan dengannya.. perlukan cost & masa. Cost mungkin boleh dicari.. tapi masa ?? So.. nak kena invest for something yang boleh dilakukan di rumah.. yah yah.. Bukan utk masalah gemuk jek nih.. Utk masalah fitness nih.

3) Cost idaman.. -- nih tade priority dah pun nih.. ahahhaha
oh.. cost idaman nih.. mmg banyak. Nak beli notebook baru, nak beli langsir rumah baru, nak beli lamited floor utk ruang bawah, nak buat wall decor cun cun sket, nak cat rumah biar ada feature wall/non feature wall, nak buat autogate, nak buat tv cabinet, nak buat divider between tangga & ruang dpn, nak beli vacum cleaner baru.. terkini.. nak gadget baru HTC Touch HD... uh..

*gadget idaman.. muehehhe*

p/s: wlpn gaji esok.. korang dah boleh tgk dah pelarasan gaji korang (hanya membabitkan kaki&tangan Co saya je la ye) kat EHR Portal under employment letter. Erh.. korang dengar tak desas desus yang katanya.. KGT next year calculated based on gaji September 2008 ?! Adakah benar.. ??

Nov 19, 2008

Guru & Anak Murid

video

Ika : mama.. ika nak belajar.. nih yang O O O O O .. ( sebenarnya itu buku No.7 abang)
Me : ala.. ika mane reti buku ni.. Ika baca la buku No.1 dulu...
Ika : Ika nak yang ni laa... yg abang bace nih..
Me : jap lagi laa.. mama nak tgk citer superman laa
Ika : ala.. mama nih... (nak buat muke merajuk) Ika nak belajar laa..
Me : aaa.. ika belajar ngan Abang la.. Abang!.. ajar Ika baca buku 7.. Abang dah hebatkan ?!
Abang : meh la Ika.. abang la ajar..

p/s: teruk betul mama dia nih.. pergi pas kat abang soh ajar adik bace buku.. muahahhahah. Sib baik abang tuh abang mithali.. !!

apa kata hati ?

semalam masa balik rumah.. cam biasa laa bila hujan (tak kira la lebat ke renyai ke). Makanya akan berlaku JEM luar biasa di sekitar kawasan lembah klang. So.. sampai rumah pun ala-ala rembang maghrib gitu.. Dan terdengarlah kami tazkirah Dr Fadhilah Kamsah kat Era

err.. sorry la kalau lain sket penulisannya.. tapi maksud die yang nak disampaikan di sini...

Dunia nih.. adalah sebagaimana hati kite memandangnya..

Kalau positif, bersih hati kita.. maka dunia ini kita akan lihat sebagai indah, cantik, menarik, bersih juga. Kalau negatif, gelap hati kita.. maka dunia ini pun sama lesu.. lemah.. malap.. dan sebagainya negatif la.. cth dia bagi ....

dia & Nana (sape ntah Nana tuh.. tatau la ek) saling berpandangan

Dia : saya senyum pada Nana
Nana kata dalam hati " ish orang tue nih.. gatal, tak guna.. menyampah, hishhh!"

Dia : padahal saya lihat Nana.. ikhlas, rasa kasihan, belas....
Nana hatinya mmg. sentiasa negatif.. so apa yang dia nampak pun dia lahirkan sebagai benda yang negatif gak. While dia (ewahh.. for sure la dia kata die positif kan).. tgk semua bende atas dasar yang baik2..

So apekah kata hati anda ?

Nov 17, 2008

dewasa ke kanak-kanak ke ?

1 -- waktu nak tido..
Me : Ika ngan abang tido kat bawah keyh.. (refering to tilam & toto tepi katil kami je)
Ika : tapi kan ika hari hari (hari2 tuh maknenye semalam) ika tido ngan mama kat atas (atas
refer to atas katil)

Me : tak boleh ... atas orang dewasa tido mcm mama ngan papa, bawah kanak-kanak tido ..
macam abang ngan ika

Abang : ha'a laa.. macam abang kan mama. Hebat!! (abang percaya sapa tido kat bawah.. hebat!
mcm ultraman)

Ika : tapi ika tak budak kecik dah...
Me : elleeeh.. nanti ika terkencing atas katil nanti.. siapa arituh terkencing tak tahan masa
tido ?


Ika tersipu2 sengih..

2 -- waktu dlm kete
Ika : ika nak dok depan dgn mama
Me : ish mane boleh.. ika kan dah besar, tak muat dok depan nih
Ika : tapi kan ika kecik lagi...
Me : cube tgk ika nih dah panjang dah nih

Ika tak kira pun.. dia tetap terjah gak dok atas riba buat ala-ala ngengada


3 -- tgk tivi

Papa : balik rumah nih.. semua kena tido
Abang : tapi abang nak tgk 611 dulu
Papa : ish.. mana boleh ngk 611, tadi abang dah tgk dari pagi dah. Malam kanak2 tido cepat,
orang dewasa pula turn tgk tivi

Abang : tapi kan papa kata papa nak tgk berita masa 8 ngan 12 (8 ngan 12 tu refer ke jarum
pendek & panjang kat jam == pukul 8 malam)

Me : Abang dah tgk lama dah.. asyik tgk 611 aje. Abang boleh tgk sampai 8 ngan 12. Lepas
tuh.. kalau abang tak nak tido pun, orang dewasa je boleh tukar siaran

Ika : ika pun...
Me : ika pun ape ?
Ika : ika pun orang berjawa
Me : aaaa ?
Ika : Ika pun laa orang BERJAWA
Me : berjawa ? dewasa ke berjawa ?

Ika senyum 2.. Abang dah gelak2 mcm nak berguling dah.. "Ahahaha.. Ika berjawa"

Nov 15, 2008

Mmg Azra.. sah mmg dia..

tengahari tadi.. bebudak nih bercerita pasal Azra eksiden
memalam nih.. Azury pun ada siap kepilkan sekali keratan akhbar dgn wajah heroic Azra.. hehehe
kalau tgk kan gambar kereta.. mmg berpusing2 agaknye.. uhh uhh

sila kan ke page Azury

Nov 13, 2008

Emo Cartoon

suke plak ngan cartoon emo nih..

Nov 12, 2008

jiwa kacau

bila di tanya, saya akan cuba fikirkan jawapan
bila di ajak berbincang, saya akan cuba berbahas sebaiknya
bila di pelawa ketawa, saya akan rasa terhibur
bila di marah, hati saya terguris juga.. saya kan manusia

tapi mereka kata, saya tak faham & saya takkan faham
tapi mereka kata, saya sekarang sudah pandai melawan
tapi mereka kata, saya mengejek pula
saya tetap saya.. sama sahaja

* jiwa kacau*

Nov 10, 2008

?

Hello
Mak tengah buat apa?
Masak? masak ape?
uuu.. bestnye.. yumm yumm
lepas nih mak buat ape?
pegi belajar ? ngan sape?
oooOO...
orang sihat je.. bebudak pun sihat...
mak tanak dtg sini ke?
ooOOoo..
saje je telefon..
boring... tgh tade keje..
ari nih cuti.. saje dok rumah
bebudak orang anta pegi sekolah.. nanti petang amik..
oooOOo..


p/s: Saya rindu pada mak..... Sobbss sobsss.. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... :(

Nov 5, 2008

teammate

Nak buat carta organisasi office by team
ini hasil dari unit kami.. muhehehhe

Nov 4, 2008

Project Oktober

Ada 2 main bende design saya buat in Oktober nih. Satu utk opis & satu lagi utk chot @ hubby Julie.

Image 1 - pesanan daripada VP kepada anak-anak buahnye. Mcm ole-ole la masa jamuan raya arituh. Idea asal diorang nih, nak print slide powerpoint, pastu wat dpn belakang page, pastu potong, pastu masuk dlm plastik laminate, pastu potong lagi.. (lalallaa.. ada sehari je masanye.. nak buat utk plak utk 600 orang tetamu.. lalala..

maka ku cadangkan photo printing @ 35 sen sekeping.. So inilah hasilnya (uh.. nak decide design mane punye la amik masa.. isk isk) Design nih.. ada versi 1,2,3,4,5,6,7,8 balik rumah sambung lagi.. a,b,c,d.. yang terpilih 'b'.


Another task is to design a business web/portal. Test penggunaan ready made (free) css based web. Orang lain dah createkan.. kite godek2 aje.. Tukar header, tukar logo, tukar menu.. re arrange words..

Ok laa.. senang je skrang. Uh.. compare dedulu nak buat portal.. sakit kepala nak buat table bagai. Skrang click click.. done!

So ini la project bulan Oktober ku.

Nov 3, 2008

Goong @ Princess Hours

Dah lama tak buat perangai... hahaha.. weekend nih.. marathon menonton - Goong @ Princess Hours telah dgn jaya dilakukan.. Sorang plak tuh.. kalau MDH leh buat marathon main game.. Aku pun join marathon di tengah keheningan malam.. cuba nak abesskan citer nih..

Best best! Sapa rasa-rasa tade keje.. ada mungkin ada keje.. tapi boring, atau mmg hobinya tade keje.. tgkla cite nih.. tak rugi...


Oct 31, 2008

Kenapa saya ...

hari nih... meh ku kenangkan kisah kenapa saya ...suka melukis
kalau dulu.. bila cikgu tanya.. hobi ? for sure jawapan nombor satu saya ialah melukis..
to be specific ada satu lukisan je yang saya rasa saya pandai lukis.. lain lain mmg failed.....hohoho

Yang satu nih.. ialah gambar pemandangan sebuah rumah kampung berlatar belakangkan sawah padi , pepohon kelapa.. sebatang sungai yang mengalir .. dan dot dot dot laa.. saya lukis gambar nih aje.. mase sekolah rendah.. masa sekolah menengah.. masa boring.. masa tgh ceramah.. (instead of tulis nota tazkirah.. abess buku saya saya conteng).. asal ada masa lapang je.. ada pen sebatang.. ada kertas nak cakar.. siapla buku tuh...

kalau andrea hirata catat dalam salah satu adegan novel dia.. sure dia kata.. ini adalah salah satu dari 44 macam gila yang ada kat dunia nih.. 'Gila lukis gambar rumah kampung!' ~~ Nasib baik tak gila kuda macam Jimbron.. huhuhu..

Kegilaan nih.. mesti ada permulaannye ye dak ? Ntahla.. saya pun tak berapa sure masa tu umur saya berapa tahun ntah... yang pasti belum lagi 7 tahun.. sbb by the time darjah 1.. saya dah start dah obsess nih..

Petang tuh.. saya tgk mak punggah sume buku-buku lama kakak & abang2 saya.. Mak kumpul kumpul buku especially buku-buku tulis lama.. letak kat tepi tmpt bakar. Memula..mak asing-asingkan buku2 yang nampak baik2 kat tepi.. lepas tu buku-buku tulis plak.. mak koyakkan kalau ada muka-muka surat yg belum dipakai.. kumpul setempat.. (menggunung kertas-kertas ~ mak kata.. Nor boleh ambik.. boleh lukis lukis). Tapi bukan sbb kertas kertas tuh.. saya obsess melukis.. tapi.. masa mak koyak-koyak kertas tuh.. saya tgk macam best je aktivitinye.. So saya pun join mengasing & mengoyakkan. Dalam sepah-sepah lambakan buku & kertas tuh.. saya jumpe satu lipatan kertas lukisan (yang kertas lukisan biasa tuh.. size A3 tuh)

Belakang kertas tuh.. ada nama “Mohd Hanafi Saleh”.. arwah abang saya yang meninggal tika umurnya 10 tahun (masa tuh.. saya baru 4 tahun). Saya buka lipatan kertas tuh.. dan di situla mulanye obsesi saya ini. Saya tak pasti kalau lukisan tuh.. mungkin lukisan terakhir.. atau mungkin lukisan biasa yang dilakarkan arwah.. ketika bersekolah.. Tapi saya amat terkesan. Saya amati lukisan beliau.. saya cuba lukis semula.. Sebuah rumah kampong yang belakangnya ada sebatang sungai (which is actually.. mcm rumah saya.. beberapa pohon kelapa.. sayup dikejauhan ada barisan-barisan sawah padi.. di hujungnya ada bukit bukau.. memanjang hijau.

Lukisan arwah.. ajar saya ttg. konsep depth pada gambar 2D, ajar saya pepohon kelapa daunnya boleh gunakan teknik carik2.. Pada saya.. ianya sangat indah.

Hermp.. itulah kisah kenapa saya.. suka melukis.

Oct 21, 2008

Double birthday wishes..

Quick entry ..

"ntah diorang nih bace ke tidak blog ini.. hhahaa.. takpela.. raikan juga la erh."

Hari ini.. secara kebetulannya..
birthday for my big brother (bangndak) & MDH punye big bro (yoep).
hermp.. same plak tarikhnye.. hehehe..
moga kedua mereka dikurnia rezeki & di berkati lagi hendaknye..
moga selamat semuanya utk menerima cahaya mata ke-4 buat bangndak
& utk yoep.. uitss.. bila nak kenal kami nih ngan bakal 'yong' nih ?

Happy Birthday!!!

Oct 16, 2008

Conteng


Oct 14, 2008

DrPic.com : free online picture editor


DrPic.com menarik gak for those yang maleh nak install pape program kat pc for image editing (simple & banyak wizard). Nak crop boleh, nak wat collage simple boleh.. nak edit text bleh..

tested ngan gamba abang & adik wat "Art & Craft" @ sepah2 di office mama before balik raya arituh.. uh. uh..

currently saya menggunakan Picasa 3 (utk simple editing & direct upload ke picasaweb.google.com)

Oct 5, 2008

Eid Fitr di Ipoh..


Heh..... sambil beraya nih.. (raya ke ? hihi) malas nak tulis pape posting
sekadar gambar ajela nak update blog nih..
raya pun.. yang paling mengembira pun kekanak.. hehehhe
macam pose jek budak duorang nih menyambut raya...

Oct 3, 2008

The Big Picture



Syawal 1429

Habsah Saleh & Omar Md Dom
Mohd Saadeq, Mohd Osman, Mohd Faizal, Fatimah Azzaharah, Siti Mahfuzah, Abu Bakar, Noor Izzati, Aidzatul Husna & Muhammad Nor Fikri

Halimatussaadiah Salleh & Rahimin Bani
Muhammad Ammar Alhusaini, Siti Hajar, Abu Dzar Alhusaini, Ummu Aiman, Masitah, Muhammad Ali Alhusaini, Najihah & Syazwani

Md Fauzi Saleh & Norashikin Md Said
Muhammad Firdaus, Muhammad Kamal, Noor Fathirah & Noor Liyana

Zakiah Saleh & Md Fauzi Md Khir
Ainil Hawa, Ainiz Zakirah & Ahmad Nabil Yusri

Fauziah Saleh & Mohd Sani Badron
Nur Hikmah Syafia, Nur Izzah, Nur Nadrah & Nur Farhah

Md Zaki Saleh & Zarina Md Amin
Bilal Karimi, Aisyah Hanna & Muadz

Noorasmawati Salleh & Dzulhasrin Dzainal Abidin
Amirul Akmal & Nurul Atiqah

Sep 29, 2008

Salam Aidilfitri

Sep 24, 2008

Kaki Robot

Lupe nak cerita.. Arituh abang pergi dapur bukak peti ais.. Abang tgk ada air pedas oren ((F&N Orange))

Abang suruh mama tuang.. Mama kata minum kat dapur je... jgn pegi dpn..
Oppsss.. lupe tak puasa.. Esok la abang puasa ok... Tgh abang minum... Abang dengar citer spider rider dah start kat tivi tapi.. mama kata jgn pegi dpn.. Abang dok tepi tangga.. tgk dari tangga... sambil minum.. sambil tgk jengah jengah tivi.. abang naikatas satu tangga.. wahhh syoknye tgk citer.. tiba-tiba.. abang dah tergolek ke tepi.. Abang terus nangis..

Bile mama soh jalan.. abang kata sakit ...
mama belek-belek kaki abang.. sapu sapu minyak yuhi cap limau. Mama kata dah ok dah kot.. cuba la jalan. Abang kata sakit juga.. Abang duduk atas kusi je. Abang turun main.. abang guna lutut je. Abang kata nak buang air.. mama soh jalan.. Abang tanak jugak.. abang merangkak masuk bilik air.. esok tu.. mama & papa bawak abang pegi klinik.... Pastu.. mama & papa bawak pegi hospital plak... Mama kata.. doktor tuh nak amik gamba kaki abang.."Abang.. dahsyat.. nantikan gambar tuh boleh nampak dlm kaki abang!"
Abang nangiss.. sbb ingatkan dia nak potong kaki abang.. Ooo.. rupenye amik gamba je.. tapi pelik betul sbb mama kena pakai baju besi berat. Lepas tuh.. kakak kat hospital tuh.. balut balut kaki abang. Mama kata namenye bandage.. oo.. abg suke ada bandage.. Dahsyat!

Lepas tuh.. mama ajak abang pergi hospital lagi... Doktor tuh pegang pegang kaki abang.. dia kata kat mama tade pape . X-ray.. ke ape ke ntah.. ok je.. nanti jumpe lagi 2 minggu dpn..

Lagi best kali ni sbb doktor tuh bagi abang pakai kasut robot.. Dahsyat!

p/s: hehehe.. ini peristiwa seminggu lepas.. skrang budak Abang tak pakai pun kasut robot tuh.. pakai sehari balik spital je pun. Pastu buat berebut ngan adik. Lagi pun dia dah berjalan cam biasa.. cuma ada la terhencut2 sket.. hrmp...



Sep 23, 2008

Andrea Hirata

Tak reti nak buat 'book review' macam orang lain.
Personal view --- BEST MMG BEST!.. among buku2 yang aku suka pengayaan bahasa (eventhough telah di translate ke Malay).. still sentuhan & pandangan Andrea Hirata dapat di sampaikan.. Lagi yang aku suka :
- simple story yang menyentuh perasaan
- kisah budaya & persepsi tade berat ke percintaan ke ape ke..
- cinta Ikal kepada Ah Ling.. (kisah kuku.. busuknya pasar, kapur utk Muhammadiah)
- about friendship
- boleh buat tergelak sendiri (especially masa cerita tarian penuh mistikal ciptaan Mahar)
... best best.. & tetap yang paling best 'Laskar Pelangi' .

Petikan ulasan dari Bunnybaby...

Saya amat tersentuh dengan watak Lintang, seorang pelajar lelaki genius yang amat miskin. Lintang perlu berbasikal sejauh 20 kilometer berulang-alik ke sekolah setiap hari. Pernah pula suatu hari dalam perjalanannya ke sekolah, dia dihadang oleh seekor buaya yang besar. Begitu susah sekalipun, sehingga terpaksa mempertaruhkan nyawa, dia tidak pernah ponteng. Semangatnya untuk belajar amat tinggi. Sayang sekali kecerdasannya terbazir apabila dia terpaksa berhenti sekolah setelah kematian ayah.

Kehebatan Lintang yang amat mengagumkan ini digarap dengan amat tersusun oleh Andrea Hirata. Dalam satu pertandingan kecerdasan antara sekolah-sekolah di Belitong, Sekolah Rendah Muhammadiyah turut terpilih. Di sinilah terpancar jelas akan kecerdasan Lintang. Walaupun menggunakan istilah-istilah saintifik yang bisa sahaja membingungkan kepala, penulis telah berjaya merakamkan pengalamannya ini dengan rapi dan berkesan. Perhatikan petikan perdebatan ini:

“Newton mengatakan, kecuali bapak ingin menyangkal manuskrip ilmiah yang tidak dibantah selama 500 tahun hasil karya ilmuwan yang disebut Michael Hart sebagai manusia paling hebat setelah Nabi Muhammad, bahawa tebal tipisnya partikel transparen menentukan warna yang ia pantulkan. Itulah persamaan ketebalan lapisan udara antara optik sebagai dasar dalil warna cincin. Semua itu hanya boleh diamati melalui optik, bagaimana encik boleh mengatakan perkara-perkara ini tidak saling berhubungan?”


* masih mencari 'Sang Pemimpi' ..


Sep 22, 2008

project


lama tak update. hari nih baru macam ada kesempatan nak buat something dari office
* bukan sbb tade keje.. tapi sbb bos tade... lalalallalala

Project freelance = free telah pun dilancarkan. Pelanggan pertama - farra utk web bijakringgit
walaupun mengalami kesukaran beberapa ketika sbb tak dpt nak akses cpanel.. hari nih.. dah la setat conteng monteng sket

Pelanggan kedua - anak sedaraku si hajar warh.. banyak betul requirement kekanak nih.. dari tag -- ke logo -- dari itam putih -- nak cam stamping -- pastu nak letak earth icon plak kat tetengah.. haa sudahnya rupe kat bawah nih la student council korangnye logo..


Sep 11, 2008

Get together Ramadhan (7 of us + + + )

Thanks to kakUteh & family for organizing the annual get together ramadhan 2008 on Saturday ;6th September 2008

Alhamdullilah.. the 7 of us berjaya memunculkan diri last Saturday. KakLong & Kak Ngah (dari Melaka) sekarang dah ada driver baru (si bujang2 semuanya dah boleh nak di arahkan bawak kereta ke sana kemari). So apelagi.. hantar je SMS, no hal punye diorang nak naik KL. Ammar bawa kakNgah; Along plak bawak KakLong.

Yang paling hangin.. BangNdak tak abess abess membebel sister-sister dia nih sume bulat-bulat..Paling banyak kena "AKU" le.. sape lagi.. uhh.. Sungguhnya aku nak gak jadik slim senantiasa cam KakLang.. (err.. tatau la ape rasie dia). Camne nih.. kadar pengembangan badan yang membimbangkan dah nih... hahaha

Tambah meriah lagi.. aku menjoinkan diri sleep over kat rumah kakUteh (MDH pun kebetulannya kerje malam tuh.. so melepakla kat sane sampai sahur). Tahun nih antara tahun yang first kami dapat kumpul semua sekali. Selalunye ada saje yang berada di perantauan.. kalau tak pun masa gathering cenggini... mesti tak cukup sorang/dua.

budak 2 ketul tuh, hampir saje melupakan aku.. sibuk benau mainnye. Turun jengah & cari mama dia nih.. bila haus aje.. Pastu berdesubb ilang. Bila aku join naik atas... diorang dok main depan tv.... dan akhirnye ketiduran terus bergulingan bersama sepupu sepapat diorang.

Aku ?? ngalahkan MDH yang keje malam.. sama tak tido semalaman..

Layan Hajar (nurse in training) borak sampai ke kol 4pagi. Semangat minah tuh dok citer pengalaman internship dia kat spital. Still fresh kat memory aku time dia nak pegi register course dulu. Siap mimpi ngigau hantu, dok pk sgt kena masuk bilik mayat la ...... skrang punyelah berkobar2 dan muke selamba jek citer-- wat dressing (cuci2 orang sakit), tgk post mortem, patient dia jage meninggal, jaga orang kena gari yang sakit tibi & sakit jiwa .. bla blaa blaaa.. Antara kejutan dlm cerita dia.. rupenye dia almost menyaksikan post-mortem utk arwah kakak & anak sedara Aini. Kalau tak silap kite arwah Yati namenya.. yang accident di Johor sekitar Mei lepas. (( kecilkan dunia nih. pusing2.. kita-kita jugak yang ada...)) Almost post mortem, sbb post mortem tak di teruskan... diorang mmg terus sahkan meninggal sbb lemas.

Hemp..

I hope get together ramadhan next year masih ada utk kami... insya Allah... dikala aku mengarangkan entry nih.. dah pun pukul 11.40pm; 11 Ramadhan. Si dua ketul tuh.. dah tertidur dah menunggu mamanya nih abess "buat keje" kata diorang (hehehhhehe). MDH pun dah tido kot.. uhh.. aku sorang la kena mengangkat diorang naik atas.. Yah yah!

okaiii... off to sleep.

Piccas :

Freelance = Free Of Charge

freelance = free of charge jugak.. ulallala..
takpelaa.. anak sedaraku request me to help me on her task "the committee tag"

Anyone nak minta tolong design.. buat masa ini kita tak charge.. nak mengisi masa lapang dan sharpkan balik skills..

p/s: haiii.. terkenang pula zaman dulu2...

dari mana datangnye ? part 2

Sambungan kisah dari mana datangnye ?
Sebagaimana yang diceritakan oleh .... Fattytini said...

Kau tertinggal drama di mana bomba terpaksa datang untuk menangkap beruk tersebut. Yang kelakar tu, masa bunyi siren mula2 kedengaran, mamat tu siap kuar from lobby and check out the situation. Bila nampak je kereta bomba tu, mamat tu masuk dalam bangunan Annex 2 balik. HAHAHAHA.

Bijak-bijak.Bila bomba nak tangkap dia, siap melawan tu. Last-last, kena tangkap guna tali. Ala-ala koboi tangkap kuda liar la kaedahnya.Kih kih kih.

Gosip liar yg ku dengar masa tunggu dekat Lobi Annex 1, beruk tu kepunyaan Pak Abu. Sebab tu bomba tak ajak mamat tu naik kereta bomba, instead pujuk dia balik rumah Pak Abu jalan kaki je. Maybe nak ajar mamat tu kot2 la dia sesat lagi, jalan pulang :-p

p/s: comel la plak.. si mamat tu kan...

Sep 5, 2008

dari mana datangnye ?

MDH dah pun call. Yupp aku mesti turun sekarang. Nanti lambat pulak. Bersiap-siap memastikan dompet & phone telah diambil, bergegas aku ke lif. Keluar dari lif , terus menapak keluar dari pintu utama kiri tanpa mengesyaki apa-apa.

Dikelibat ramai orang menunggu di depan pintu ( almaklumlah hujan) semua penunggu2 supir memenuhi ruangan lobi Annexe. Aku lihat 3-4 orang staff sedang cuba nak meredah hujan separa lebat. Berlari-lari anak ke arah tangga yang berada lingkungan 50 meter ke depan. Sambil memeluk tubuh (uhh..sejuk la plak).. mataku sempat terpandang kelibat tali yg bergerak-gerak spt ditarik-tarik berdekatan pakguard. Aku leretkan semula pandang ke depan.

Tak semena-mena.. tali tadi kelihatan laju ditarik hingga menarik mata kami yg berdekatan utk melihat sekali lagi kelibat laju tu. Pakguard dalam sengihannya mundur beberapa tapak ke arah kami di pintu kiri lobi. Kami pun sama serentak bergerak kebelakang. "Apesal ??"..

Seekor monyet atau lebih sesuai kukatakan seekor beruk yang ku kira tinggi setengah badanku dan masih ada tali dan rantai terikat di tengkuknya. Maju ke arah kami..Namun secara tiba-tiba beralih arah ke staff-staff yang sedang berusaha meredah hujan menghala turun ke tangga. Terkejut dengan tindakan beruk tadi, mereka yang sedang cuba meredah hujan berlarian lintang pukang naik semula & masuk ke ruang lobi.

Beruk tadi.. mengagah dari atas tembok tangga. Sekejap-sekejap mengagah orang lalu lalang & kereta yang hampir. Sekejap memandang dan menyeringai ke arah kami yang agak kaget campur merasa kagum akan kehadirannya. Tak habis di situ.. beruk tadi turun dari tembok dan maju ke arah kami. Ape lagi.. dalam rasa2 berani.. rasa kecut perut juga bila dia mendekat dan menjegil mata pada kami. Semua yang ada di hadapan pintu bertolak-tolak masuk ke dalam lobi. Ada gak yang terlebih takut sampai menjerit dan bertolak-tolak masuk. Nasib baik ada mechanism utk lock pintu lobi daripada automatik bukak bila ada object lalu. Dari pintu kiri.. kami masuk.. dan berkumpul ke pintu kanan.. (aku pun same.. takut gak beruk tuh... heheh). Sama join kelompok orang tertolak ke kanan. Tapi kan ke beruk tuh antara kejadian Allah yang ada akalnye. Dilihat pintu kiri tertutup.. dan ada 2-3 org keluar dari pintu satu lagi. Cepat2 dia ke pintu satu lagi. Kami bergerak ke kiri pula.. (wah.. macammana nak keluar nih).

Aku amik keputusan utk berdiri di balik tiang in between pintu. Takdela tertolak ke kiri kanan. Tak lama lepas tuh nampak MDH dan matrik sampai. Cepat2 aku keluar (err.. cepat2 gak tutup pintu takot plak beruk tuh ikut same masuk.. hahaha).

MDH kata.. ada sorang kakak tuh sampai jatuh-jatuh masa dia nak lalu naik ke lobi... lari takutkan beruk tuh... isk isk..

Kami pulang dulu .. tanpa mengetahui apa yang mereka & pakguard buat dengan beruk tuh. Dari mana datangnye ? Pun kami tatau.. isk isk...

p/s: Ini kes petang semalam.. anyone yang tau ape jadik kat beruk tuh ??


Aug 31, 2008

Good Luck Bro!

As You Travel Through Life….
By Unknown

As you travel through life there are always those times
When decisions just have to be made,
When the choices are hard, and solutions seem scarce,
And the rain seems to soak your parade.

There are some situations where all you can do
Is simply let go and move on,
Gather your courage and choose a direction
That carries you toward a new dawn.

So pack up your troubles and take a step forward -
The process of change can be tough,
But think about all the excitement ahead

There might be adventures you never imagined
Just waiting around the next bend,
And wishes and dreams just about to come true
In ways you can't yet comprehend!

Perhaps you'll find friendships that spring from new things
As you challenge your status quo,
And learn there are so many options in life,

Perhaps you'll go places you never expected
And see things that you've never seen,
Or travel to fabulous, faraway worlds
And wonderful spots in between!

Perhaps you'll find warmth and affection and caring
And somebody special who's there
To help you stay cantered and listen with interest
To stories and feelings you share.

Perhaps you'll find comfort in knowing your friends
Are supportive of all that you do,
And believe that whatever decisions you make,
They'll be the right choices for you.

So keep putting one foot in front of the other,
And taking your life day by day...
There's a brighter tomorrow that's just down the road -
Don't look back! You're not going that way!



Aug 26, 2008

EPP Graduations

EPP Grads Batch 7
Terima kasih tidak terhingga kepada para mentor & trainer from LMI.
especially En Ahmad Ramli yang berjaya give inspiration to be success
(in all aspect of life.. insya Allah)

at least they agree that there is more than life at work..

* tapi kadang2 hidup tak seindah teori..
* bila dah siap keje, di katakan tiada keje
* bila keje baik, dikatakan nak ampu bos
*bila keje baik-baik, keje orang lain pun kite je kena baikkan
*urgh.. life so complex deh


What i like most
You act like the person you think you are
A positive you, transform problem into opportunity....
You are responsible for your life & what you do with it

Aug 19, 2008

Brillante Weblog Premio 2008 Award



Thanks to kak Nita for the award!! hehehe..

"Brilliant Weblog is a prize given to sites and blogs that are smart and brilliant both in their content and their design. The purpose of the prize is to promote as many blogs as possible in the blogsphere.

Here are the rules to follow: -- alamak tak follow..

1) Put the logo on your blog. -- ok done !
2) Add a link to the person who awarded you. -- ok done!
3) Nominate at least 7 other blogs. -- err.. memandangkan sume org dah dpt award.. skip!
4) Add links to those blogs on yours. -- skip gak..
5) Leave a message for your nominees on their blogs." -- skip dan skip lagi..

Aug 17, 2008

Little Caliph Sports Day'08







1) Pemenang pingat emas & gangsa ((Amirul kata nama bende nih.."tahniah" la mama))
2) Persediaan awal.. "menjengah ada apa dalam kon nih ??"
3) Ini lah pertandingan olimpik beijing yang abang dpt "Tahniah yang gold" tu...


Aug 15, 2008

Happy Birthday Nurul Atiqah ~3 y.o~

Entry ini khas utk si comel Atiqah yang dah mencecahkan umur ke 3 tahun hari ini. Uhh.. mama agak lama tak berkias-kias di ruang penulisan nih. Ntah apa yang mama dia nih bizikan entahlah. Tapi mama tak nak ketinggalan nak wat entry khas sempena hari kelahiran Ika.

Walau panjang mana pun ucapan mama di arena penulisan blog ni khas buat Atiqah.. (pastinya Atiqah tatau pun &^$**(*)))-- ape ntah yang mama coretkan). Yang pasti.. kalau masa ini mama suruh Ika baca.. semestinya.. Ika sambil senyum girang & gembira membaca keseluruhan entri khas ini demikian caranya...

aaa .. aa ani
ee.... eee ikan
uu.. uu ular....

aa... eee.. uuu..

Paling-paling pun.. kalau mama tunjukkan ada gambar Ika dah entri khas ini.. Ika dgn bangganya bercerita pada abang.. betapa hebatnya ada gambar Ika kat komputer mama nih.. Dan sibuk bertanya.. mana lagi gambar Ika.. yang masa itu.. ini.. yang masa kecik.. yang.. yang.. dan banyak lagi..

Aduh... masa berlalu cepat sekali.. dlm tak sedar.. anak mama dah pun nak jadi gadis celik.
Happy birthday.. Nurul Atiqah...

Doa mama........ moga yang terbaik buatmu sayang...!

Aug 3, 2008

Cerita Abang

Bab 1

"Mama buat ape?" tegur abang bila lihat mama pusing-pusing, bizi semacam dkt dapur. Buka peti ais, amik mangkuk itu ini.. bukak ape tuh mesin yang bising sgt tuh.."bender..bender rasanya mama cakap nama mesin bising tuh. Terganggu konsentrasi abang tgh menonton kartun. Isk mama nih.. tak dengar la tivi nih.. Bising betul.

Mama pula.. tak layan pun abang soal-soal nih.. "Mama buat ape?" tanya Abang sekali lagi. Tak puas hati.. tiada jawapan pun mama bagi.

Abang jengah lagi mama buat kali ketiganya. Sebab abang dah tak dengar lagi bunyi bising kat dapur.. "apa mama buat ni ek ?" getus hati kecil abang. Abang amik kerusi kecik abang tuh, dan letak dekat ngan bebtul sebelah mama. "Abang.. jangan sibuk la.. tepi skit.. mama takleh nak gerak tgn abang dekat sangat nih" "Mama buat ape?" kali ni mama jawab.."mama tgh test masak nih.. buat macam ayam yang papa selalu beli tuh." Kata mama.

OOO.. mama nak buat ayam cekedek ke? oOOOOO....


Bab 2

Abang check kat belakang, pastu check kat bilik atuk. Pastu abang check kat depan tivi pulak. Tade pun. Ish mane nih? Hari tuh, papa belikan abang cookie crips kat tesco. Kat depan tuh ada batman punya tembak-tembak. Abang amik getah kat dapur ikat kat tangan abang nih. Rasanya yang kanan nih. Pastu abang buat cam jam tembak.. dahsyat. Tapi mana dia punya batman nih. Abang jumpe tempat tembak je.. tapi yang batman tuh tak jumpe. Mana nih....?

Abang nampak mama duduk rileks kat kerusi dpn tivi. Abang tanya mama..

"Mama, mana abang punya tmpt tembak batman?" "Tu kat tangan abang tuh..!" tunjuk mama kat tangan abang.
"Bukan yang nih.. yang satu lagi tuh laaa" ish mama nih.. getus abang dalam hati. "Abang cari la kat dapur...kat tmpt abang main tadi.. kat meja belajar ke.."
ooOO.. ha'a abang lom carik kat meja belajar lagi.. Abang lari pergi meja belajar..
"Mama tade pun....." Abang start tarik tarik baju mama..
"Mama cari batman abang..." "Erh.. itula mama kan dah kate simpan elok2.."
"Mana batman abang????" airmata abang start bergenang.... suara abang dah tersekat sekat.."Abang yang main ke? mama yang main ke?"
"Mama cari batman abang!!!" abang start naikkan suara... dan mula meraung... Mama pula buat tak layan je... Abang menyelitkan diri antara kerusi yang mama tgh duduk.. dan start meraung lebih kuat lagi. "Mana batman abang? mana batman abang.. mana batman abang..... "

Mama buat tatau jek.. sampai abang dah diam sendiri.. mama pun jengah kat abang.... "Laa..."


Aug 1, 2008

Synopsis Seminggu

isnin
- cuti.. sebenarnya cuti gantian last week (since bos insist aku batalkan cuti yg di apply week sebelumnya utk submission satu discussion paper)
- Lama tak menonton wayang a.k.a dating berdua-duaan dgn hubby.. rasanya last gih dating last year kot..
- The Dark Knight.. wahh.. kalau tanya my verdict.. BEST BEST!! soundtrack, storyline.. sume best.. ((err.. bagi akula ek))
- sempat menyinggah ke bookstore - beli buku 'Ketika Cinta Bertasbih Episode 2'
- sempat ke IKEA juga.. sbb menonton pun di Cineleisure.. dkt sesangat dah.. - beli coffe table RM156.. ok la tuh


selasa
- paginya ke seisi pre-conference Oren Bijak EPP kat LMI Center
- uh.. banyak sungguh assignment nak kena buat utk training EPP nih
1) dengar cdnya 6 kali before klas
2) baca lesson atleast 2 kali
3) ada tutorial kena buat before masuk next klass
....

- petangnya plak berpemergian ke ganti meeting bos


rabu
- pagi sibuk readykan allocation NT
- ptg plak berpemergian ke ganti meeting bos lagi ((bos outstation))
- selalunye orang merdeka bos tade ofis.. aku plak bizi je manjang.. lalalla

khamis
- bos dah balik
- so.. biasa laaa....
- lunch hour ((memandangkan tgh operasi penggantian puasa)) .. berjaya khatamkan buku 'Ketika Cinta Bertasbih 2'
- err.. bos tgk aku kusyuk baca.. dia plak nak pinjam pasnih.. hehehhee..


jumaat
- suke suke.. skang boleh berpakaian SMART CASUAL on friday
- next2 week pakai jeans laa.. lalalallalalala
- lunch hour.. pi makan kat menara
- & termemberjaya membeli sepasang baju kurung Pahang.. hehehhee ((atleast ada gak la plastic bag sikulat angkut balik opiss..))

Jul 24, 2008

Pesta Durian


err.. hari nih cam 'happy hour' plak dah nak dekat petang nih..

Big boss dalam ucapannya.. asyik sebut pasal durian.. durian... dah sampai lom durian ?
** big boss punya big boss soh bebudak kat office amik durian 2 guni kat kebun dia.. so melantak la satu floor nih makan durian kat bilik meeting!

Boss plak dlm ucapannya.. ada selit.. "waa.. tak sabarnya nak pegi JJ .. shopping yiha!
** bos yang selalu bizi pun dah pasang niat nak pegi MV join JJ Card Day.. lalalala..


Jul 20, 2008

Amirul Akmal turns 4

oh.. post tertangguh sebenarnya...

Happy birthday to my dear Amirul Akmal
20 July 2008




Jul 15, 2008

My 7 things...

lama aku tak kena tagged.. so marilah menunaikan harapan mdm Elle

My 7 things...

7 tentang diriku
- youngest of 8 siblings (wlpn orang selalu ingat aku anak sulung.. isk isk)
- orang kampung serkam pantai, melaka (huhu sedey.. skrang rumah kami kosong je kat kampung)
- raut muke cam garang, tapi aku baik la weyh..(selalu di salah ertikan.. huk huk)
- aku tak suke sibuk2 hal orang, unless orang minta pendapat dari aku (ohh.. rasanya i'm a good listener)
- boleh bertegas, boleh berlembut (akan ambil sedikit masa sebelum bertindak / mesti fikir panjang sebelum decide something)
- praktikal (tak suke nonsense, no accessories, tak up to date to fashion etc etc, hanya yang perlu sahaja)
- mesti cuba menyelesaikan permasalahan yg diberikan. Tak suke hanging dan tanpa penyelesaian.


7 yang menakutkan aku (Dalam dunia)
- takut kehilangan orang-orang yang disayangi
- takut hidup sorang-sorang kat dunia nih (tanpa famili, tanpa kawan, tanpa keluarga)
- takut tak berjaya didik anak2 dgn baik
- takut tak berikan sehabis baik buat semua orang
- takut tersakitkan hati orang, sampaikan orang doa yang tak baik buat diri ini
- takut terlakukan dosa; dan tak sedar; atau mungkin sedar..
- kadang takut juga tinggal kat rumah sengsorang (hahahah)


7 lagu-lagu yang aku suka (alamak ??)
- No Air
- Matahari
- Bubbly
- Taking Chances
- ... err.. yang sedap di dgrla kot
- ...... tatau tajuk pun ada.. hahahaha
-............ ikut peredaran gak.. asyik dgr kat radio ke.. suke la tuh



7 mende aku suka sebot
- hmp.. (kalau pk tapi tatau ape nak kata..)
- yerp..ngape ? (bila orang tanya soklan)
- boleh! (bila dengan konfidennya tau cane nak buat..)
- kalau saya/kitala kan.. (bila nak bagi pendapat)
- ye kot (maybe bersetuju)
- tak sure laa (bila tak sure langsung)
- erh (bila nak menegur / atau minta sesuatu dari sesiapa..)

7 perkara yang amat bernilai
- imanku & islamku
- my positive values towards family, wealth, etc etc
- my dignity
- akal fikiran
- kesihatan
- suami & anak2 & keluarga
- rakan / sahabat handai


7 perkara pertama berlaku dalam hidup ni (ha'alaa soklan ni mcm tak lengkap)
- lahir, berjalan, bercakap.. etc etc
- masuk sekolah, dok asrama
- masuk universiti
- kerja
- kahwin & bercinta
- pregnant & melahirkan
- punya harta sendiri (rumah, kereta.. )

ada orang nak kena tagged ke ? Kak tie laa..


Jul 14, 2008

Extended Warranty Best Denki (update)

After all the &**#$$#!$#! about our claimed on the extended warranty from Best Denki.. here's the update and the overall chronology of what happened ;
---------------------------------------------------------
December 2007 -- beli 42A3000E (brand toshiba) + 1 year manufacturer warranty + 5 yrs extended warranty

June 2008 -- faulty detected, call toshiba service center, tv dibawa pergi

12 Jun 2008 -- Toshiba technician call - beyond repair & will give new set

16 Jun 2008 -- Call toshiba due to no one deliver any set yet

17 Jun 2008 -- delivered while we at work , receive by MIL/FIL

17 Jun 2008 (nite) -- not satisfied with the replacement model, not the same model, 42AV500E, call toshiba & call best denki. See details for comparison ((technology gambar mmg better but the sound /audio quality is very poor))

General spec comparison :
-- 42A3000E--
Meta Brain Pro
WXGA Panel(1366x768)
HD Ready (1080i/720p)
Intelligent Backlight Control
Native Scan Capture(1080p 60/50/24Hz)
3D Colour management
Dual HDMI 1.3 Terminals
Jet Slit Speaker System
SRS WOW
Matt Finishing


VS

--42AV500E-- the replacement !
10-Bit Video Processing
Intellignet Backlight Control
3D Colour Management
Tw0 HDMI Terminals


18 Jun 2008 -- Filled official claimed (full refund) from Best Denki, when ask about the replacement model, the reps said he will arrange it with Toshiba. When ask about how long before we can get the refund , "normally within a month, around 3 week should settle"

9 July 2008 -- call best denki for update .. & blaa blaaa blaa.. ((mcm entry sebelum ni cerita panjangnye))

9 July 2008 (nite) -- serang Best Denki.. @$%#%^^#&#$% & dapatkan nombor Boss (higher level)

10 July 2008 -- call the Boss (sikulat). They ask another 1 week to settle this (since the are miscommunication between the store & department of Extended Warranty. Now need to find mana perginya set yang rosak tuh.. bla blabla bla.. & No need to go to tribunal laa.. bla blaa blaa..)

10 July 2008(tghari) -- MDH tak puas hati. Called agained & threaten to write official letter on the mishandling by the store manager & the department to Best Denki management.

10 July 2008 (mlm) -- Best Denki warrant us the full refund later that evening (in terms of voucher) So still kena beli di Best Denki. With the voucher amount we manage to get :

1) Panasonic Plasma TV + free gift Lumix 8.0 mega pxl camera + tshirt Nike (mmg tgh promotion) + 5 year warranty daripada Panasonic (not Best Denki)
2) still ada balance RM700 + top up sket utk dptkan Microwave Oven Panasonic


After all the marah2 & fight over the phone & over the counter.. at last berjaya juga. So my dear friend & who ever yang terbaca entry ini.. pengajarannya !

# Fight for your right
# Keep all your documents
# Read all the terms & condition
# We would recommend Plasma TV over LCD (quality gambar & safety on screen -- LCD too vulnarable.

Jul 9, 2008

Bawa kes ke tribunal boleh tak ? -- BOLEH!

Kami telah membeli sebiji LCD TV berjenama Toshiba pada Disember 2007 di Best Denki Mid Valley. Dalam tawaran pembelian, kami di turut dimewahkan dengan pemberian "5 Years Extended Warranty" dimana... (kondisinya termaktub dalam sekeping kertas pemberian Best Denki..)

Pada Jun 2008 (kira-kira 6 bulan tempoh penggunaan) TV tersebut mulai menunjukkan ciri2 ketidakstabilan.. dan akhirnya screen cantik tersebut hanyalah memaparkan garis garis kelabu walaupun bunyinye masih kedengaran.

Keesokkannya, kami telah pun memanggil technician dari toshiba.. dan akhirnya dibawa pergila TV tersebut.

Hasil daripada siasatan lanjut, didapati tv tersebut kalau diperbaiki pun lebih mahal daripada bagi baru.. maka diberilah kami sebuah set tv baru.

Dengan hati yang sgt gumbira, kami pun meng'arrange' penghantaran tv tersebut ketika waktunya kami berpemergiaan ke pejabat & diserahkan kpd ibubapa (yg kebetulaannya) berada di rumah sekitar waktu itu utk membuka pintu & mempersilakan set baru.

Namun, apabila kami pulang .. didapati model ditukarkan bukan lah model asal (kata dah tiada model kami tuh) tapi diberikan model yang sama sizenya tp. lain pula spesifikasinya. Alangkah keciwanya kami & berlaku sedikit pergaduhan (melalui telefon) pd malam itu juga dgn pihak Best Dengki apabila kami cuba utk claim the so called ' Extended Warranty" yang mengatakan :

1- dalam tahun pertama , utk kes irrepairable - 100% refund of the purchase price


Pergaduhan berlanjutan sehingga esok hari & akhirnya pihak Best Dengki mengatakan sila la isi borang Merchandise Refund / Exchange for the full amount.

Hari berganti hari.. nak sebulan dah nih.. maka kami dengan initiative sendiri menghubungi pihak Best Denki ke patut tulis "BEST DENGKI" erh ?? (marah dah nih). Setelah bermanis mulut dengan saya.. rupa-rupanya 5 minit kemudian mereka menghubungi MDH utk mengatakan kegagalan claimed yang dibuat berdasarkan kami telah pun menerima & sign terima set yang di tiba utk replacement tempoh hari (what ????????)

Saya pula menyuruh MDH utk call semula dan dapatkan balik receipt & semua dokumen + 5 year extended warranty. Your know what they say ??

Oh.. oleh kerana Encik sudah dapat model yang lain, warranty tersebut telah pun void (what ???? )

Sudahlah tidak puas hati dengan set yang ditukarkan (kami telah report pd malam kami yang sama). Kami telah pun ke Best Denki utk arrangement claimed extended warranty (yang di jaja2 ketika kami nak beli) . Kami telah pun menyuruh mereka ambil semula set. Kami yang follow up balik apa status setelah hampir sebulan diam menyepi ? Apa yang kami dapat ??

Kalau anda apa anda akan lakukan ???

--- cont ----

update :

1) Mengajukan pertanyaan ke kpdnhep thru e-tribunal ; snapshot...



2) Maklumbalas kpdnhep thru e-tribunal = Boleh Difailkan ; snapshot...



Perempuan di neraka

Perempuan Di Neraka

Maka Rasullullah telah bersabda setelah pulangnya baginda dari Isra' dan Mi'raj tentang perempuan yang dilihat menerima balasan perbuatan di dunia. Antaranya,

Ada pun perempuan yang tergantung dengan rambutnya dan mendidih otak kepalanya; maka bahawa sesungguhnya ia tiada mahu menutup rambutnya daripada lelaki yang haram memandang dia,

Dan adapun perempuan yang tergantung dengan lidahnya dan api neraka yang sangat panas dituangkan ke dalam lehernya; maka bahawa sesungguhnya ia menyakiti suaminya.

Dan adapun seorang perempuan yang tergantung dengan dua susunya dan buah zaqqum itu dituangkan masuk ke dalam lehernya; maka sesungguhnya ia memberikan air susu suaminya kepada bayi yang lain tanpa izin suaminya.

Dan adapun perempuan yang yang tergantung dengan dua kakinya di dalam kerongkongan api nereka itu; maka bahawa sesungguhnya ia keluar rumah tanpa izin daripada suaminya.

Dan adapun perempuan yang tergantung dan memakan ia akan tubuhnya dan api neraka dinyala-nyalakan daripada pihak bawahnya; maka bahawa sesungguhnya ia memperhiasi tubuhnya kerana orang lain dan tiada memperhiasi bagi suaminya.

Dan adapun perempuan yang tergantung lagi menambat oleh segala malaikat akan dua kakinya kepada dua susunya dan ditambatkan dua susunya kepada ubun-ubunnya dan dijadikan atas badannya itu beberapa ekor ular dan kala hak keadaannya memakan ia(ular dan kala) akan dagingnya dan meminum ia akan darahnya; bahawa sesungguhnya ia di dalam dunia tidak bersuci badannya dan tidak mandi junub dan haid dan daripada nifas dan meringan-ringankan solat.

Dan adapun perempuan yang tergantung hal keadaannya buta dan tuli dan kelu yang di dalam kerongkongan api neraka; maka bahawa sesungguhnya ia mendatangkan daripada anak zina dan ditambatkan kepada batang leher suaminya. (perempuan yang menduakan suaminya hingga mendapat anak zina dan dinyatakan anak itu adalah hasil daripada suaminya).

Dan adapun perempuan yang tergantung kepalanya seperti kepala babi dan tubuhnya seperti tubuh keldai; maka sesungguhnya ia sangat mengadu-ngadu (batu api) lagi amat dusta.

Dan adapun perempuan yang seperti rupa anjing dan api masuk ia ke dalam mulutnya dan keluar ia daripada duburnya; maka bahawa sesungguhnya ia adalah sangat membangkit akan manusia (mengungkit-ungkit pemberian atau pertolongan) lagi banyak dengki mendengki


~padangmahsyar~

p/s: rentetan tgk cerita 'Jalan Pintas Ke Neraka' jugak...

Jul 8, 2008

Sawang

wah.. bersawang lah blog daku ini..
sepanjang July, satu entry pun belum jejari munggil nih piciskan.. (muahahha)

tazkirah for today .... ini hasil yang kita dapat dari tgk cerekarama ari tuh.. Tajuk "Jalan Pintas Ke Neraka" -- huh.. jahat sungguh sang isteri dlm cerita tuh.. moga2 dijauhkan kita dari godaan dunia.. uh uhhh

"boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu & boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
al-Baqarah, 216


hari ini clear sket dari keje-keje preparing report, updating status, follow up sane sini, blaa blaaa blaa blaaa.. so sempat la jengah www.blogger.com utk sedikit update.

What's up ?
+ dah terima cheque dari Nuffnang semalam -- lama gak tunggu sebulan kot ..
+ feveret qoute dari Atiqah "mama.. tgk tuh ada budak nama dia Amirul tuh, dia buat kita" wah suke sungguh merepot budak kecik ini
+ feveret Amirul terkini, menulis namanya di merata-rata kertas di temui & skrang belaja tulis nama adik plak.. tapi dgn ejaan cenggini .. MURUL aTIQaH.. sbb dia dah biasa tulis nama dia ada huruf 'M'

Jun 26, 2008

Congrate to Win..

Receive SMS dari win a.k.a Mazuina

..Mazuina telah selamat melahirkan baby boy seberat 3.06kg di Hospital Pantai Ayer Keroh pada jam 1.19 pagi @ 260608...
Congratulation..

Jun 25, 2008

Aduhai .. gak

ohh. aini wat posting Aduhai Fahri ; nampaknye.. kami pun kena join post aduhai jugak.. Dedua orang kekanak buat masa ini On & Off demam nye.. abang demam hari ahad, isnin adik plak demam selasa.. abang cam ok (lompat sane sini), adik plak melepek jek ngadap tivi. Abang srot srot dan flat kat kusi, adik plak lari & melompat ke sana kemari.

Ahad - terpaksa denied jemputan wedding En Ammir a.k.a abang kpd hani
Isnin & Selasa - on urgent leave, sambil peratikan kekanak demam.. sambil nak abiskan cuti carry fwrd yang berbaki lagi 4 hari.. this year punye cuti belum amik lagi pun.. lalalalla
Rabu (today).. masuk keje balik.. walla.. menimbunnye email... meeting dari pagi, break lunch, join meeting lain smp ke pukul 4.. udahnye.. email baru mlm nih cam nak tgk2.. err. bukan baca pun..sorting je lebih.. besokla bace..

p/s: err.. skrang mmg musim demam kekanak ke ek ?




Jun 18, 2008

Home furnish



Anyone have any idea how much it cost kalau nak buat something cenggini ? atau ada member ? atau ada kenalan ? sedara ? yang mungkin boleh buat spt ini ?

(nak transfrom area tangga jadi tertutup sket -- gambar atas --> gambar bawah )



Jun 17, 2008

Anak Soleh

Semalam masa nak solat Isya'; Abang kata nak sama solat ngan mama
Di kebasnya mama punya sejadah (kata dia 'kat school sume orang ada sejadah nak solat)
Pastu tanya.. 'kita nak solat ape Ma?'
'Insya'...'
"oooo.. kita solat maghrib la Ma.. 3 rakaat"
"Erh.. tapi mama nak solat Isya' la abang.. 4 rakaat"
"hermp.. abang solat sunatla.. 2 rakaat keyh.."
"suka abangla.."

Asalnya nak solat sunat.. udahnya dia ikut mama solat smp 4 rakaat.. (jadi isya' agaknya)
Ohh.. dia baca sume rukun dlm solat dia dgn jaya & KUATnya.. (Niat, takbir, surah, antara 2 sujud...... ) Lepas tuh.. each time mcm tersasul ke.. dia akan rewind ..rewind.. rewind lagi ayat smpkan masa tahiyat akhir.. Mama dah beri salam.. dia still kat "assalamualaika... 6x ulang"

Ingatkan dah beri salam.. dia nak beransur dah..
"Mama.. belum abess lagi la.. "
"apa yang belum ?"
"Astagfirulla......hala'zim.... " (ooo.. kena abesskan satu round wirid dulu ngan dia). Masa ini adik dah join same .. (tapi dok atas riba sambil berselawat dan goyang2 bdn..kusyu' la tuh kot). Last sekali... "Mama cepat.. doa ibu bapa plak..."

Before nih dah 2-3 kali dia kata dia jadik imam kat school. Lepas ini anak mama bleh la jadi imam kat rumah plak. Alhamdulillah.. sejuk hati dibuatnya. Moga Allah jadikan anak-anak mama ini anak2 yang sentiasa terpelihara Islam & Imannya.

ini ada lagu theme diorang.. (idak juga lagu, lebih pd ikrar kot)

Saya anak soleh
Rajin baca, rajin ngaji
Guru.. dihormati
Ibubapa.. di taati
Cinta Islam.. sampai mati
La ilaha'illallah.. Muhammadur Rasullullah..YES!

Jun 16, 2008

Facebook

Asyik nampak 'facebook' ads jek kat tv.
Terasa nak join jugak.. so telah berjaya meng'sign-up' last week.
Konsepnya - ala-ala friendster, ala-ala circle99
bagusnya - dia ada terus instant messenger sendiri.. so.. kind of ada online tmpt berchat & ada kind of blog juga.. ada wall.. ada inbox.. ada photo album.. etc etc..

anyone nak mencarik daku di facebook.. boleh search nama penuh saya tak pun.. search 'klik2403'


Jun 5, 2008

Price Hike

Cadangan bernas (kate mereka)

Ubahlah Gaya Hidup Anda antaranya :

* Sape dok jauh dari opis tuh; pindahlah @ belilah rumah dkt ngan opis
(ingat murah ke kalau rumah dah dkt opis tuh?.. ulalalal)

* Buatla operasi tumpang kereta ke opis
(ingat sume yg seopis, duduk setaman ke? sekampung; sdgkan serumah suami& isteri pun lain opisnye)

* Elakkan perjalanan yang tak berfaedah
(abess tuh sume orang dok rumah, tayah keje ke? tayah pegi kedai? marilah jln kaki)

* Naik kenderaan awam
(arkk.. persatuan kenderaan awam sbk nak petitionkan naik harga tiket, apetah lagi minyak dah naik nih, udahnye same aje.. )

dan memacam lagi tips2 mereka.. uhuhu...

err.. tensi mmg tensi.. tapi nak buat cemana, ikut ajela
KGT tahun nih nampaknye burn semula sebagai bahan bakar pergi keje ajelah.

p/s: sume org ngomel pasal fuel price nih, nak sibuk gak la.. hahaha

olahan mereka yang saya suka

# Subsidies and Corruption
# Let me pay market price for cars too
# Oil Price by chedet.com
# Petronas jualan murah

Jun 1, 2008

5th Anniversary

It's our 5th wedding anniversary today.. wallaa.. sekejap jek dah 5 tahun..
Alhamdulillah..

Moga keharmonian & kebahagian ini berkekalan selamanya.. Insya Allah.

May 31, 2008

Games

//update 2.6.08
// utk sesiapa within network CO yg sama, boleh request ip dari email co kita erh
//bagi sesiapa di luar network CO, boleh cuba download dari rumah/opis from (here)


---------

Wah.. tersangat busy sekarang. 5 tahun sebelum ini... i have always complaining about how tak mencabarnye kerja yang diberikan.. ahahhha.. baru la nih nak merasa 'real work' huk hukk.. terbatuk batuk seketika..

Sib baik aku dah warning bos awal2 lagi.. Aku adalah pekerja yang office hour only. After 5.30pm, I have other 'GM' yang berkuasa. So.. approximately before 5.45pm aku mesti dah ready to go back; if you need further assistant.. will do but from home.. (kalau berkesempatan).. Yerp.. i need to let it clear to my manager.. i have other responsibilities other than working with the company.. hahaha.. lantakla kalau deme nak kata aku takleh nak berkorban masa buat company... muahahhaa

Recently.. mmg terasa banyak keje & expectation.. but suke sbb atleast aku rasa berbaloi diberi gaji & minda terasa segar & fresh. Takdela sembab ajee....

Opsss.. sudah-sudahla cerita pasai office.

Atiqah is official telah tidak BF lagi dgn ibundanya ini. Mengambil kesempatan pesanan doktor gigi ari tuh, elakkan BF sbb makan ubat & antibiotik yang kuat.. So sehingga hari ini.. budak yang nak masuk 3 tahun dah umurnye tu... dah dkt 2 weeks tidak merengek nak 'cu..cu'.. Ada la buat ala-ala manja.. dan cam nak lepas gian.. cium-ciumnye mama dia nih... hihih..

Abang pulak skrang ada obses baru. Err. rasanya MDH akan ada rival berebut nak pakai pc. Budak sorang nih dah pandai main game. Hari hari request nak main game plak dah.. huhu.. skrang i have 2 gamers kat rumah.. uallalla. Sorang ngadap pc kat atas, sorang adap notebook kat bawah.



kusyuk tak ?

p/s: Oh.. kalau ada sesiapa yang nak game kanak-kanak (flash .. tayah install) bleh contact saya. Boleh amik dari pc ku.. Compilation of 75 games for kids, ada barney, dora, clifford dan sebagainya..

May 20, 2008

Setia Alam Dental Clinic

Tetiba kena kesakitan gigi & gusi melampau sampaikan tak boleh nak bukak mulut nak bercakap, apetah lagi menguyah makanan.. dan paling makin sakit sampaikan nak teguk air liur pun rasa tersiksa. So.. on Monday (kebetulannya cuti umum). berpemergian la kami ke klinik panel berdekatan.

Bila doktor panggil masuk.. tetiba rasa cam kenal je doktor nih. Pastu plak.. doktor pun buat mcm kenal jek minah nih. in stead of tanya.. "ye ada sakit ape?" doktor tuh tanya.."erh.. mcm kenal".
hahhaa. lawak jugak.. tapi selidik selidik.. wooOo rupenye senior kat smaplabu rupenye.. Batch90-95. Err.. bila rerasa kenal doktor.. terasa cam pelik plak nak kena buat rawatan ngan dia. Hehhee.. takpe.. kesakitan yang amat pun.

bla bla blaa.. udahnye

//kena amik injection pain killer..
//dan 2-3 dos ubatan utk hilangkan bengkak
//dpt mc
//dinasihatkan ke dental clinic utk rawatan lanjut gusi yang bengkak & infection tuh

//pagi nih pegi dental clinic -- cuak gak takot kena charge mahal gilee.. (almaklumlah kena bayar sendiri utk dental problem.. tak cover by PMCARE.. isk isk). Sib baik.. kena rm30 aje.. sbb meds yang doktor panel bagi tuh .. sesuai dah..

//Dentist pun baik aje tadi.. cam mude lagi.. tapi tak nampak muke pun.. mata jek nampak.. hehehhe. Boleh la nak rekomen dentist ni - Setia Alam Dental Clinic - pd yang berdekatan area Setia Alam nih.. yah yah...

//tapi sengal-sengal masih lagi terasa..

//tak bleh makan bende pejal.. huhuhu..

May 16, 2008

A blog about

Finally settle dgn template nih. Yah!





May 14, 2008

My first nuffnang cashout



Dalam diam.. rupenye dah boleh cashout dah earning daripada ads nuffnang! Yey.. RM50 pun duit jugak.. hehehe.. by the way// saya sdg test tukar template.. utk sape yang saya jengah page nih pagi tadi.. sure pening tgk & maybe dpt error sbb asyik tukar jek.. ahahhaha .

//info tambahan -- sape belum sign up & nak sign up - bolehla ke www.nuffnang.com -- as blogger keyh.. bukan advertiser.

//kalau hits page korang byk 100++ per day.. lagi cepat korang dpt ads..


May 1, 2008

Oh

Oh.. lama nya tak update blog
Oh.. dah pindah ke level 20 dah
Oh.. Award Nite presentation utk team ari tuh... berbaloi la juga sbb menang award yang dipertandingkan.. ((err.. hadiah tuh tanak sub sub ke sket ?))
Oh.. saya telah pergi ke malam award nite ari tuh
Oh.. saya agak bizi pule skrang.. ehehhe

Apr 17, 2008

Kalau tak suka, pulangkan..

Sebuah kisah untuk renungan kita bersama.

Kereta dihentikan betul-betul di hadapan rumah. Pintu pagar automatiknya terbuka. Perlahan kereta di halakan ke dalam garaj. "Horey! Papa balik!" Kelihatan anak-anaknya berlari mengiringi keretanya.

"Tepi! Bahaya tau tak?" Jeritnya.

Anak-anak termanggu. Cahaya kegembiraan di wajah mereka pudar.

"Aimin bawa adik ke belakang." Arahnya pada anak yang sulong.

Pulangnya petang itu disambut dingin oleh anak-anak. Isterinya turut terdiam bila mendengar anak-anak mengadu tentang papa mereka.

"Papa penat. Aimin bawa adik mandi dulu. Mama siapkan minum petang. Lepas minum papa mesti nak main bola dengan kita," pujuk Laila.

Dia yang mendengar di ruang tamu hanya mendengus. Seketika kemudian terdengar hilai tawa anak-anaknya di bilik mandi. Dia bangun.

"Hah! Main air. Bil bulan ini papa kena bayar dekat seratus. Cepat! Tutup paip tu! Buka shower!" Sergahnya. Suara yang bergema mematikan tawa anak-anaknya. "Asal saya balik rumah mesti bersepak. Kain baju berselerak. Apa awak makan tidur aje ke duduk rumah?" sambungnya kembali bila isterinya terpacul di belakang pintu.

"Anak-anak pa. Diorang yang main tu. Takpe nanti mama kemas. Papa minum ye. Mama dah siapkan kat taman." Balas isterinya lembut.

"Fail saya kat depan tu mana?"

"Mama letak dalam bilik. Takut budak-budak alihkan."

"Boleh tak awak jangan usik barang-barang saya? Susah tau tak? Fail tu patutnya saya bawa meeting tengahari tadi." Rungutnya sekalipun di hati kecil mengakui kebenaran kata-kata isterinya itu. Suasana sepi kembali. Dia menarik nafas berat. Terasa begitu jauh berbeza. Dia tercari-cari riuh suara anak-anak dan wajah isterinya.

"Laila…" Keluhnya Akhirnya dia terlena di sofa.

"Saya nak ke out station minggu depan."

"Lama?" Soal Laila.

"Dalam seminggu."

"Cuti sekolah pun lama. Mama ikut boleh?"

"Budak-budak?"

"Ikut jugalah."

"Dah! Takde! Takde! Susah nanti. Macam-macam diorang buat kat sana. Tengok masa kat Legacy dulu tu…"

"Masa tu Amirul kecik lagi." Balas Laila. Wajahnya sayu. Dia masih berusaha memujuk biarpun dia tahu suaminya tak mungkin berganjak dari keputusan yang dibuat. Tak mungkin peristiwa Amirul terpecahkan pinggan di hotel dulu berulang. Anak itu masih kecil benar sewaktu ia berlaku. Lagipun apa sangatlah harganya pinggan itu malahan pihak hotel pun tak minta ganti rugi. "Bolehlah Pa! Lama sangat kita tak ke mana-mana." "Nak jalan sangat Sabtu ni saya hantar awak balik kampung," Muktamad! Demikianlah seperti kata-katanya. Anak-anak dan isterinya dihantar ke kampung. Laila tak merungut apa-apa meskipun dia tahu isterinya berkecil hati. Anak-anak terlompat riang sebaik kereta berhenti di pengkarangan rumah nenek mereka. Tak sampai setengah jam dia telah bergegas semula untuk pulang. Bapa mertuanya membekalkan sebuah kitab lama.

"Cuba-cubalah baca. Kitab tu pun abah ambil dari masjid. Dari mereka bakar abah ambik bagi kamu!"

"Manalah saya ada masa.." "Takpe..pegang dulu. Kalau tak suka pulangkan balik!" Dia tersentak dari khayalannya. "Kalau tak suka pulangkan balik!" Kata-kata itu bergema di fikirannya. Dia rasa tersindir. Tahukah bapa mertuanya masalah yang melanda rumahtangganya itu? Bukan..bukan tak suka malah dia tetap sayang sekalipun Laila bukan pilihannya. Dunia akhirat Laila adalah isterinya. Cuma.. "Mizi, makan!" Panggil ibunya yang datang menemaninya sejak seminggu lalu. "Jangan ikutkan hati. Yang sudah tu sudahlah." "Papa! Makan!" Jerit Aiman ,anak keduanya sambil tersengih-sengih mendapatkan dirinya. "Tak boleh panggil papa elok-elok. Ingat papa ni pekak ke?"

Aiman menggaru kepalanya yang tak gatal. Pelik! Kenapa papanya tiba-tiba saja marah. Dia berpatah semula ke dapur.

"Awak masak apa?"

"Mama masak sup tulang dengan sambal udang!" jawab Amirul memotong sebelum sempat mamanya membuka mulut.

"Takde benda lain ke awak boleh masak? Dah saya tak nak makan. Hilang selera!"

"Papa nak ke mana?" Soal isterinya perlahan.

"Keluar!"

"Mama dah masak Pa!"

"Awak saja makan!"

"Takpe Aiman boleh habiskan. Cepatlah ma!"

Laila tahu Aiman hanya memujuk. Anak keduanya itu sudah pandai mengambil hatinya. Aimin tersandar di kerusi makan. Sekadar memerhati langkah papanya keluar dari ruang makan. "Kenapa sekarang ni papa selalu marah-marah ma?" Soal Aimin sambil menarik pinggannya yang telah berisi nasi. "Papa banyak kerja agaknya. Dah! Makan." "Abang tak suka tengok papa marah-marah.." "Adik pun sama. Bila papa marah muka dia macam gorilla kan?"

Kata-kata Aiman disambut tawa oleh abang-abangnya yang lain. Laila menjeling. Di hati kecilnya turut terguris Besar sangatkah dosanya hingga menjamah nasi pun tidak. Kalau ada pun salahnya, apa?

Syamizi menjengah ke ruang dapur. Kosong.

"Laila.." serunya

"Sudahlah tu Mizi! Jangan diingat-ingat. Kerja Tuhan ni tak dapat kita tolak-tolak. Bawak-bawaklah beristighfar. Kalau terus macam ni sakit kau nanti." Kata ibunya yang muncul tiba-tiba.

"Sunyi pulak rumah ni mak,"

"Lama-lama kau biasalah."

Airmatanya menitis laju. "Kalau tak suka pulangkan!" Dia rasa terhukum. Hampir segenap saat kata-kata itu bergema di sekitarnya. Dia rasa terluka. Kehilangan yang amat sangat.

"Papa beli apa untuk Aiman?" Soal Aiman sebaik dia pulang dari outstationnya.

"Beli apa pulak? Barang permainan kan bersepah dalam bilik belakang tu."

"Tak ada lah?"

"Ingat papa ni cop duit?"

Aiman termanggu. Dia berlalu mencari mamanya di dapur. Seketika kemudian rumah kembali riuh dengan telatah anak-anak lelakinya yang bertiga itu mengiringi mama mereka yang sedang menatang dulang berisi hidangan minum petang.

Wajah Laila direnungnya. Ada kelainan pada raut itu. Riaknya tenang tapi ada sesuatu yang sukar ditafsirkannya. "Awak tak sihat ke?"

Laila tersenyum. Tangannya pantas menuang air ke cawan.

"Papa, tak lama lagi abang dapat adik lagi." Aimin mencelah di antara perbualan kedua ibu bapanya.

Shamizi tersenyum. Jemari isterinya digenggam erat. Tiba-tiba cawan berisi kopi yang masih panas terjatuh dan pecah di lantai. Aiman tercegat.

"Tengok! Ada saja yang kamu buat. Cuba duduk baik-baik. Kalau air tu tak tumpah tak sah!" Tempiknya membuatkan anak itu tertunduk ketakutan. Baju mamanya dipegang kejap.

Lengan Aiman dipegangnya kuat hingga anak kecil itu mula menangis. Pantas saja akhbar di tangannya hinggap ke kepala anaknya itu. Laila cuba menghalang tapi dia pantas dulu menolak isterinya ke tepi. Aiman di pukul lagi. Amirul menangis. Aimin mendapatkan mamanya.

"Perangai macam beruk! Tak pernah buat orang senang!"

Laila bangun dari jatuhnya dan menarik lembut Aiman ke dalam pelukkannya. Airmata mereka bersatu. Pilu sungguh hatinya melihat kekasaran suaminya terhadap anak-anak.

"Cukuplah pa. Papa dah hukum pun dia tapi janganlah sebut yang bukan-bukan." Ujar Laila perlahan

"Macamana awak didik budak-budak sampai macam ni teruk perangainya? Tengok anak orang lain ada macam ni? Anak kak Long tu tak pulak macam ni. Panjat sana, kecah barang. Gila apa?" Omelnya kembali.

Shamizi meraut wajah. Bukan kepalang salahnya pada Aiman. Padanya anak itu tak pernah dapat memuaskan hatinya. Ada saja salah Aiman di matanya. Ada saja yang kurang di hatinya terhadap anak-anak dan isteri. Tak cukup dengan perbuatan malah dia begitu mudah melemparkan kata-kata yang bukan-bukan terhadap mereka.

"Tak boleh ke kamu semua senyap? Dalam sehari ni boleh tak diam? Rimas betul duduk dalam rumah ni." Laila menyuruh anak-anaknya bermain di halaman belakang rumah. Memberi sedikit ruang buat suaminya menonton dengan tenang. Malangnya tak lama kemudian kedengaran bunyi tingkap kaca pecah. "Celaka betul!" Sumpahnya sambil menghempaskan akhbar ke meja. "Abang!"

"Baik awak tengok anak-anak awak tu sebelum saya hambat dengan rotan! Perangai satu-satu macam tak siuman!" Getusnya kasar.

Akhirnya tingkap yang pecah kembali diganti. Cerita sumpah seranahnya petang itu hilang begitu saja. Laila berubah. Sikapnya yang pendiam menjadi semakin pendiam. Anak-anak juga sedikit menjauh. Tak ada lagi cerita Amirul di tadika. Tak ada lagi kisah Aimin yang cemerlang di dalam sukan sekolahnya. Aiman juga tak lagi mahu memanggilnya makan.

Shamizi terasa puas hati. Barangkali itu saja caranya untuk memberi sedikit pengajaran pada anak-anak.

"Pak Ngah, Eddie nak balik!" Shamizi terpana. Dia mengangguk. "Kak Long balik dulu Mizi. Sudahlah! Kamu muda lagi. Cari pengganti." Alangkah mudahnya. Kalaulah dia boleh bertemu lagi yang serupa seperti Laila. Laila tak ada yang kurang Cuma dia yang tak pernah puas hati. Laila tak pernah merungut. Laila tak pernah membantah. Sepanjang usia perkahwinan mereka Laila tak pernah meminta lebih dari apa yang dia beri. Laila cuma dapat gred B walaupun dia teramat layak untuk mendapat gred yang lebih baik dari A. "Laila…" "Papa nak ke mana hensem-hensem gini?" Dia tersenyum sambil menjeling ke cermin meninjau bayang isterinya yang kian sarat. "Wangi-wangi lagi. Dating ye?"

"Saya ada makan malam di rumah bos besar. Dia buat makan-makan untuk staff." Ujarnya masih leka membetulkan kolar kemeja batiknya.

"Ikut boleh?"

"Dia tak ajak family. Staff only!" Terangnya sedangkan difikirannya terfikir lain. Kali ni dia akan pergi ke jamuan tu dengan Helmi. Helmi akan turut menumpangkan Maria dan Harlina. Staff yang masih muda dan bujang. "Dalam setahun papa selalu ke jamuan office tapi tak pernah pun bawak kami."

"Leceh kalau ada budak-budak. Bukan tau duduk diam Lari sana sini, panjat itu ini. "

"Papa pesanlah.."

"Nantilah besar sikit." Dalihnya.

"Kalau tunggu besar takut takde peluang. Nanti diorang tu dah tak nak ikut pergi mana pun."

"Lagi senang. Saya kalau lasak-lasak ni buat hati panas je,"

Laila terdiam. "Namanya budak-budak. Anak-anak papa tu lelaki."

"Saya pergi kejap je. Lepas tu terus balik." "Mama tanya sikit boleh?" Dia mengangguk "Bos tak pelawa atau papa malu nak bawa mama dan anak-anak?"

Mereka dia tinggalkan di rumah. Di jamuan tu ramai staff yang membawa keluarga mereka bersama. Pada Shamizi dia mahukan keselesaan sedangkan hakikatnya anak-anak staff yang lain lebih lasak dan nakal. Semeja hidangan untuk anak-anak staff berderai bila ada yang bermain tarik-tarik alas kainnya.

"Never mind. Budak-budak memang macam tu. Kalau tak lasak tak cerdik," ujar Mr. Kwai, tuan rumah.

Shamizi sedikit mengakui kebenaran kata-kata itu. Anak-anaknya pun nakal tapi amat membanggakan dalam pelajaran. Namun dia rasa serba tak kena bila bersama mereka. Bimbang ada yang menyata yang bukan-bukan tentang anak-anaknya yang lasak apatah lagi tentang isterinya Laila. Bimbang dimalukan dengan perangai anak-anaknya. Bimbang jika dikatakan Laila tidak sepadan dengan dirinya. Dia lulusan luar negara sedang Laila cuma perempuan kampung. Tak pandai bergaya seperti staff wanita yang lain. Betullah jangkaan Laila, dia malu untuk memperkenalkan isteri dan anak-anaknya pada rakan-rakan.

"Kalau tak suka pulangkan!" Kata-kata itu semakin keras di fikirannya. Pagi itu anak-anak sekali lagi dimaki sebelum ke sekolah. Semata-mata bila Aimin dan Aiman bergelut berebutkan tempat duduk di meja makan menyebabkan air cuci tangan tumpah ke meja. Berangnya tiba-tiba menguasai diri. Kepala kedua-duanya di lagakan sedangkan perebutan itu tidak pula disusuli dengan perkelahian. "Kamu semua ni..kalau macam ni daripada ada elok tak ada. Menyusahkan!" Laila merenungnya dalam.. Matanya berkaca dan anak-anak ke sekolah tanpa menyalaminya seperti selalu. Laila juga tidak berkata apa-apa sebelum menghidupkan enjin untuk menghantar anak-anak ke sekolah. Shamizi dapat melihat Laila mengesat airmatanya. Dia terus menghadapi sarapannya. Sejenak dia terpandang hidangan untuk anak-anak yang tak bersentuh. Susu masih penuh di cawan. Roti telur yang menjadi kesukaan anak-anak juga tidak dijamah. Bekal di dalam bekas tidak diambil. Pelik! Selama ini Laila tak pernah lupa.. "Kalau tak suka pulangkan,"

Kali ini dia benar-benar menangis. Laila dan anak-anak terus tak pulang selepas pagi itu. Hari-harinya tak lagi diganggu dengan gelagat anak-anak. Rumah terus sunyi dan sepi. Tetap dia tak dapat tidur dengan lena. Di halaman belakang hanya ada kenangan. Kelibat anak-anaknya bergumpal dan berlari mengejar bola tak lagi kelihatan. Riuh anak-anak bila mandi di bilik air juga tidak lagi kedengaran. Dia mula dihambat rindu. Hanya ada kesunyian di mana-mana. Hanya tinggal bola yang terselit di rumpun bunga.

Selaut rindu mula menghambat pantai hatinya. Laila…

Benarlah, kita hanya tahu harganya bila kita kehilangannya.

Laila terus tak pulang sekalipun dia berjanji untuk berubah. Laila pergi membawa anak-anaknya pagi itu bila kereta mereka dirempuh sebuah kereta lain yang dipandu laju. Laila pergi tanpa meninggalkan satu pun untuknya. Laila pergi membawa Aimin, Aiman, Amirul dan zuriat yang bakal dilahirkan dua bulan lagi..

Dia menangis semahu-mahunya bila menatap wajah lesi anak-anak dan isterinya. Dia meraung memeluk tubuh Laila yang berlumuran darah. Hakikatnya Laila adalah kitab lama itu, lapuk bagaimana pun dipandangan harganya tak terbanding, dan kerana keengganannya Laila dipulangkan.