Jun 17, 2008

Anak Soleh

Semalam masa nak solat Isya'; Abang kata nak sama solat ngan mama
Di kebasnya mama punya sejadah (kata dia 'kat school sume orang ada sejadah nak solat)
Pastu tanya.. 'kita nak solat ape Ma?'
'Insya'...'
"oooo.. kita solat maghrib la Ma.. 3 rakaat"
"Erh.. tapi mama nak solat Isya' la abang.. 4 rakaat"
"hermp.. abang solat sunatla.. 2 rakaat keyh.."
"suka abangla.."

Asalnya nak solat sunat.. udahnya dia ikut mama solat smp 4 rakaat.. (jadi isya' agaknya)
Ohh.. dia baca sume rukun dlm solat dia dgn jaya & KUATnya.. (Niat, takbir, surah, antara 2 sujud...... ) Lepas tuh.. each time mcm tersasul ke.. dia akan rewind ..rewind.. rewind lagi ayat smpkan masa tahiyat akhir.. Mama dah beri salam.. dia still kat "assalamualaika... 6x ulang"

Ingatkan dah beri salam.. dia nak beransur dah..
"Mama.. belum abess lagi la.. "
"apa yang belum ?"
"Astagfirulla......hala'zim.... " (ooo.. kena abesskan satu round wirid dulu ngan dia). Masa ini adik dah join same .. (tapi dok atas riba sambil berselawat dan goyang2 bdn..kusyu' la tuh kot). Last sekali... "Mama cepat.. doa ibu bapa plak..."

Before nih dah 2-3 kali dia kata dia jadik imam kat school. Lepas ini anak mama bleh la jadi imam kat rumah plak. Alhamdulillah.. sejuk hati dibuatnya. Moga Allah jadikan anak-anak mama ini anak2 yang sentiasa terpelihara Islam & Imannya.

ini ada lagu theme diorang.. (idak juga lagu, lebih pd ikrar kot)

Saya anak soleh
Rajin baca, rajin ngaji
Guru.. dihormati
Ibubapa.. di taati
Cinta Islam.. sampai mati
La ilaha'illallah.. Muhammadur Rasullullah..YES!

10 comments:

ummunaqiha said...

salam kenal

anak sekolah tadika little caliphs yek?
sama ngan anak akak... :)
memang sangat2 terkejut boleh jadik imam dan jugak hafaz semua rukun dalam solat even akak tak ajar sgt...

tapi ikrar tu lain sikit..

Ibubapa.. di taati
Cinta Islam.. sampai mati
rasanya "SAYA ISLAM... SAMPAI MATI"..:)

sikulat said...

ha'a.. kekanak little caliph.. :) Oo.. saya pun tak sure Saya atau Cinta.. assume cinta.. hahahahaha.. nanti balik saya tanya kat abang & ika...

TQ

Farra said...

bagusnya semah
beruntung la ada lilcaliph kat sana ek

::zuraimah:: said...

alhamdulillah..ni hasil didikan taska bawah ni ke semah??

sikulat said...

kak ummunaqiha - semalam saya check ngan kekanak tuh.. diorang kate mmg Cinta Islam.. bukan 'saya' .. agaknye mmg different sket kot

kak ct - Oh bukan taska kat bwh menara tuh, ini kat Little Caliph kat rumah saya ada cawangan. -- website -- http://www.littlecaliphs.com/

::zuraimah:: said...

ooo ingatkan kat bawah...sebab mcm penah nampak awak ngn anak awak gi situ aritu

sikulat said...

o..saya pernah masuk situ (masa under Tiarator management-- rasanya skrang dah lain mgmt kan kan)Anak saya mcm tak boleh nak serasi kat situ.. hehehe (lagi pun masa tuh berasing adik & abang)

eLLe said...

untungnye ko semah..jeless gile bacer entry nih..huhuhu..

sikulat said...

Semoga sampai dah dewasa pun cenggini .. insya Allah.. Aduhai dunia skrang penuh pancaroba nih..

Mummy said...

salam sekolah little caliph kan..anak sy kat presint 14...dia 5 tahun tp pelat sket...jenuh nak faham apa yg dia nyanyi...yg faham 'saya anak soleh' jer...bila search jumpa blog nih...baru sy tau lirik sebenar..hahaha...