Sep 21, 2010

Lost and Found

Ada 2 cerita lost & found hari nih..

Satu daripadanya adalah rentetan daripada entry bertajuk "berita buruk" dari blog fara. So alang2 mmg aku kat Annexe 2.. turun sat opis fara & pick up SD card .. dan pape menantang drive yg mungkin boleh recover file2 gamba itu..

Balik dari cerita lost & found no.2 (refer cerita 2 nnt ye).. ku balik ke opis.
selesaikan tugasan bersama si Freestyle & kembali ke meja.. baru la google carik2 program yg boleh nak recover files from drive (accidently delete, atau mmg delete.. tapi copy lain sume dah musnah kee. heheh).

Hasilnya application yg ke-5 di install.. baru la kejayaan dapat ditempa.. Yahoo!

So kengkawan jika ada kehilangan data daripada drive anda (ter'cut', terdelete, terpape laaa..) boleh la dicuba program ini.. senang & freeware plak tuh.

Pandora Recovery

cara nya senang aje (basicnya sila download & install program ini dulu ya)

1) Boleh guna wizard die.. which dalam kes Fara, tak berjaya jumpe pape.. (muahhaha). Wizard tuh.. click aje search , bila dah jumpe file daripada drive yg korang select.. Recover saja file itu


2) Setelah tak berjaya cara 1 .. kite pun proceed 'Surface (cluster) scan'. Click "Start Disk Surface Scan" Yang ini.. die carik lebih mendalam lagi.. haihh.. penerangan panjang lebar korang leh baca kat sini la ek ((pandorarecovery features)). Yang ini tadi.. menempa kejayaan.. yg akhirnya menemuikan 765 image file daripada SD card Fara. Dari sejak zaman bile ntah.. muehehhee.  Dah abess die scan.. select aje semua file yg die jumpe tuh..  dan click Recover icon kat atas toolbar tuh.. . The End... selamat sudah.. Alhamdulillah..



Cerita kedua adalah berkenaan ATM Maybank kad ku yg hilang sebelum raya hari tuh..Ntah macammana ntah.. MDH pun lupa kat mana ATM Maybank kad ku (saya kan dok rumah aje.. sume transaction pesan aje kat MDH) termasukla.. tukarkan duit raya, depositkan duit.. & dalam kesibukan tukar duit, transfer sane sini.. balik rumah.. MDH tak ingat dah.. ape dah jadi ngan kad ATM ku.. muahahhaha.. So bila confirm tak jumpe.. teruslah kami buat laporan kehilangan kad & batalkan kad.. 
Dua cerita nih.. bersambung2 sbb.. lepas naik daripada office Fara, dpt la call daripada Maybank Bangsar.. kata mereka.. kad ATM aku rupe2 tersekat kat machine.. So orang cawangan dimana kad tu tersekat tuh.. dah courierkan kad kat Menara Maybank Bangsar.. dia kata leh aje pick up & reactivate balik...

So bepemergianle tadi ke Menara Maybank (fuhh sib baik tade ramai orang..pastu plak orang yang call tuh masih ada kat meja die.. So direct je & jumpe orang yg betul). Although.. ada salah cakap (bab boleh activatekan balik ATM kad tuh.. rupenya tak boleh daaaaa... kena buat replacement jugak). Tapi oklaa.. service tetap memuaskan hati. Apply kad baru yg terus je ku ambil option pakai Debit card instead of ATM biasa..  tapiii.. Maybank2U kena reset la plak.. huhuhuu.....  kena reapply balik kat ATM machine, kena jadi register as new user... (yaaaaiii..)

Alhamdulillah.. dua-dua kes Lost udah di Found semula.. horeeyyy!!



10 comments:

Farra said...

bagus la semah ni mmg sifu IT ehehhe

mmg bagus juga kite share kisah dugaan kat blog, so org expert boleh bantu kan kan

ehehhe..btw tq sgtt..terharuuu....meh la belanja mee udang kat umah :)

-Pruzz_ said...

Soalan cepumas: Siapakah yg menyebabkan kad atm tersekat di machine dan kenapakah dia terlupa dia telah menyebabkan kad tersebut tersekat? jeng jeng jeng....

sikulat said...

farra - suke je membantu bab2 itu..
pruzz - teori kami " si 'A' mmg tertinggal ATM kad di CDM.

Lalu si 'B' yang tiada pertalian dgn Si 'A' menemukannya.. lantas membawa ATM kad ke ATM machine..

Si 'B' telah melakukan percubaan sebanyak 3 kali utk melihat adakah boleh dia berdapatkan rezeki terpijak sebelum hari raya Aidilfitri..

Alhamdulillah.. Allah masih mengatakan rezeki masih milik isteri si 'A'. Dan ditelanlah kad ATM itu oleh si mesin ATM.. hehhehe

kaezrin said...

awakkkk hebat siottt..kagum akak..:P

btw agak2 rajin and sempat ke nak godek blog mungil ku itu....

Ummu Auni Afif said...

TQ semah. kita boleh recover data cam ni

Haha, kes kad ATM tu samalah..cumanya kita letak merata. Baru isnin lepas buat kad ATM baru di bangsar tu la, dah cari merata tak jumpa. Last2 bila buka laci office, jumpa semalam. Tak apalah, dapat kad ATM baru. Panik habis la katakan! Cuma masa nak buat kad, orang tu tanya nak matikan ke maybank2u, kata tak! Alhamdulillah functioning well. ni nak pergi cucuk duit da...duk pakai CC dah cash tak ada, huhuhu

y@tipruzz said...

si A terlupa atau buat2 terlupa nak inform si isteri yg kad itu sudah tersekat di machine? hehehe

sikulat said...

si A .. balik rumah baru terpk.. "erh.. adakah saya telah serahkan ATM kad kamu ?" .. lalu di cari2 dah tidak ketemu..

kami rase.. tersekat tuh, dibuat oleh si B (wallahua'lam sape ntah) yg cube2 guessing pin ATM ku.. akhirnya kena telan kad disitu..

kalau si A yg sekatkan of course die ingat + camne leh bawak duit balik.. hihihi

Anonymous said...

kenapalah nak kuar teori yang si 'A' buat-buat lupa nak bgtau isteri 'A' yang kad ATM dia kena telan.. ingat 'A' takut bini ke? -- 'A'

laydida said...

ni comment unrelated hehe.

kita dah berpindah blog ke http://laydida.wordpress.com!

Farra said...

ok nak citer..kite penah hilang kad kredit bertahun dulu..siap minta replacement kene bayo rm50...rupanya kad itu ada dlm kereta hoho :)