Jul 27, 2010

EBM & Fridge

Aduss.. tadi ku sudah tulis panjang lebar.. tubb tubbb.. kuar error.. and everything (puff.. gone!)

Rewrite sure dah jadi lain dah pasnih.. hukk hukk..

Me writing about the Fridge

** Kami sudah pun official upgrade our fridge (insya Allah kalau takde kerosakan atau ape2 yg seumpamanya.. ameen) akan kami gunakan lagi 10-20 tahun kot. Yang sebelum ni pun dah digunapakai 7 tahun dah. Berjasa tuh.. beli time MDH nak pindah masuk rumah Lestari (dari waktu di nyewa b4 kawen) sampai la dah anak 3 dah nih.. Idak rosak pun.. tapi capacity udah tak mencukupi.. di tambah pula nak simpan stock EBM nih.

Ada orang beli deep freezer utk stock up EBM; but as for me.. once dah tak breastfeed.. mane plak nak ku lelongkan deep freezer tuh ? Practically we need something with big size freezer but can also use for later and other function as well. Plus nak merealisasikan  hajat nak beli peti ais (wahahaha...). Makanya baru inilah ku belanjakan wang bonus 2009. Ini portion belanja utk suke suki... portion simpanan udah lama di ketepikan.. (& thanks to MDH yg sudi nak share kos with me to purchase En Fujitsu Hitachi yg gedebak btul kat dapur nun) hihhihi. En Fujitsu Hitachi ini mempunyai 2 pintu side by side.. So separuh badannya mmg khas utk freezer compartment.. dan saya suke sbb layout dalamnya ada banyak comparment with storage bertutup. So die cam kemas rapi aje.. Although kalau nak ikutkan kehendak.. hendak saje beli En Fujitsu Hitachi with ice & water dispenser.. tapi dek kerana upgrade itu memerlukan top up sehingga RM1.8k.. makanya takpela.. lupekan saje niat nak bergaya itu.. wahahahhaa.

With 1.8k boleh gak ku gunakan utk cover portion cabinet dapur yg dulunye khusus letak En Samsung. En Fujitsu Hitachi tak muat dok situ.. gemookk sangat. So maybe.. lah maybe we need to add cabinet kat ruangan tuh.. carik aje part di Ikea.. since mmg cabinet ikea pun kan .. boleh la add on aje kat tepi tuh..  ((next project le tuh))

En Samsung .. insya Allah akan di transportkan ke Lestari semula.. sambung berjasa lagi die nih.. kat tenant kami pula le.. Camne nak transportkan erh.. hmp.. hmp..

Me writing about EBM

Bekas dadih (2oz) Ija's Botlle MLO (3-3.5oz)

**As per image taken. Since upgrade storage sudah selesai.. ku kena kerja keras. Ya, kerja keras!!! yah yah yah. Buat masa ini.. baru stock up sket aje.. TQ to Jah for lending me the MLO storage bottles. Awal2 pump ari tuh... di letakkan dlm bekas dadih.. about 2-2.5 oz dalam tuh. Skrang nih dah start using bottle MLO. Liner dah beli dah.. tapi lom start gune la laie.. masih ada lagi bottle2 MLO jah.. hhehe..  Sekarang sedang berkira-kira nak beli Bumble Bee bottle yg 8 biji @ RM30++ tuh. Furthermore sedang tunggu parcel dari Julie .. expected tak minggu nih.. next week should sampai.. Hopefully selamatla semuanya sampai ke rumah.. Pesan Avent Warmer, Sterilizer, Washable breastpad.. dan julie top up a few bottle avent dalam tuh.. Kalau banyak sgt ku mungkin boleh publish dan jual kpd sesiapa yg mahu with special price of course.. ke ntah2 semuanya ku gunakan kah ? wehehee..

As for the time being, i'm using the good old buddy "Avent Isis Manual". Berjasa banyak nih since breastfeeding Ika dulu laie.. which now usianya should be 5 y.o udah... Pumping schedule buat masa ni tak menentu.. ikut suke suki saya sahaja.. kadang2 while BF Ariff.. kadang2 selepas Ariff dah tido kekenyangan..  Pernah sekali tuh lepas pump, Ariff terbangun dan nak menyusu.. pastu cam marah2 mamat kecik tuh sbb agaknye susu jadi sikit kot.. tak mcm biasa bile die minum.. abess tumpah dan comot muke pipinye (errr.. yg menyebabkan mamat kecik tuh sampai ruam susu kat pipinye..). Hihhi.. so kena la bagi prioriti mamat tuh kenyang dulu... baru mama die stock up.

Sekarang sedang berfikir2 nak hands free while pumping le.. any suggestion ? berbaloikan beli yg boleh double pumping.. (any suggestion ? preferably yg senyap sket.. takmoh la bunyi cam motorbot plak) Or memadai beli yg electric tapi satu sahaja ? Cam Avent UNO isis ke? atleast tayah nak tekan2.. ((hahaha.. bile malas dah mule melanda)). Sbb rasenya nak letak satu dedicate pump kat office.. tayah bw pergi dan balik setiap hari...

Sp mommies sekalian (korang sumekan berpengalaman)) sile la suggest kat saya yeh!

xoxo

8 comments:

y@tipruzz said...

psst sure hebat lagi bergaya rupa en fujitsu tu...upload la gamba jgn malu2 :p

hebat semah kali ni bab shopping!
kita dari dulu taknah ade warmer, sterilizer..sume botol rendam guna pencuci botol tu sajerk...hihi

liner pon tak beli..igt nak guna bekas dadih yg masih berlambak time firas dulu :p

sikulat said...

nanti kite tempek En Fujitsu.. itula pasal.. gile tak hingat shopping.. tapi semuanya utk breastfeeding aje.. muehehhe.. lain takde pun.. Dulu suke suki kite je serahkan EBM kat nursery .. tade warmer warmer nih.. ini saje gatal.. muehehe

myjuliana said...
This comment has been removed by the author.
myjuliana said...

psst, semah, nak medela freestyle double pumping tak? yg takyah pegang2 botol gitu. namapon freestyle.. harga kat malaysia online dalam 1900 - 2000.. kite bleh beli and jual kat awak 1600 with delivery ke rumah, amacam?

sebabnya ada memebr pesan barang and nak delivery cepat. kite tgh tgk2, delivery yg cepat surela mahal. so, kenala pakai delivery yg murah and agak lama (7-8weeks).. kalau nak, email kite okeh.. nanti kite iklan kat blog kite bile sempat

Farra said...

nak jugak tgk ghupa en fujitsu..good idea gak tu..harganye 1.8k?

sikulat said...

julie.. nnt ku fikirkan..((tapi price mu same with price online purchase kat sini)) kasik murah lagi laa.. wehehhehee

farra.. ooh masih belum amik gambar En Fujitsu.. nnt nanti..btw ape yang good idea ? 1.8k tuh additional cost kalau nak jadikkan En Fujitsu mempunyai ice and water dispenser kat dpn pintu.. (which kami tak amik laa wlpn mmg sangat bergaya... hihihi)

Farra said...

elok la jimat wang ehehhe

myjuliana said...

semah, kite baru jumpe website bleh dapat murah sket.. nanti kite email awak