Jan 9, 2007

refinance VS buy new ?

idea asalnya ialah refinance the loan. Currently kami membayar lebih kurang RM10k per year (monthly installment + maintenance + what ever cost ((sunk cost and bla..blaa…)). With company house loan scheme.. if berjaya refinance.. only RM7k per year. Save us RM3k. bayangkan.. x 30 tahun punya saving… RM90k.. huhu.. almost RM100k.. yaikss…
tapi.. bile di fikir2.. why not beli rumah baru aje ? Sekarang kami duduk di apartment.

Pro
+ terasa selamat, ramai orang, dekat-dekat aje rumah ((especially bile MDH kena kerja malam)).
+ Dekat – dekat dgn tmpt kerja, shopping, kemudahan awam, lrt, komuter, bus..
+ Kecik (pro)– senang kemas & manage, senang nak carik mana budak2 hilang atau barang hilang..

Con
+ Kecik (con) – bila sedara mara datang, tak cukup bilik diorang nak tido.. bersempitan aje..
+ Tinggi – incase anything happen (bad), susah nak menyelamatkan diri.. kena turun tangga .. dgn budak kecik lagi.. (nauzubillah)
+ Tiada ruang halaman – tade space bebudak tuh nak berlarian.. sedut udara segar kat luar rumah, takat boleh tgk dr. dlm grill pintu dpn je.. even bile MIL/FIL dtg.. kesian diorang duduk jek dalam rumah.. dari pagi ke petang ke malam.. ke esok plak.. aduhh..
+ Sesak – makin lah ramai manusia duduk situ.. waaaa.. waaaa.. pastu dengarnye bakal buka GIANT kat simpang empat tuh plak.. waaaaaaaaaaaaaaaaaa

Bila kira pro & con.. mmg menang utk beli rumah.. tapi timbul persoalan lain plak

+ Kat mana ? korang ada dengar tempat yg ok ke ?? suggestion ??
+ Mampu ke ? loan boleh amik max pun rm200k (maybe boleh la wat combine loan – kalau nak amik lebih) tapi .. nanti rumah baru akan cost around 1k. per month
+ Apartment skrang kena let go ke ?
+ Rumah yang nak beli tuh, dah siap ke ? baru dlm plan ke ? akan hampir siap ke..
Aduii.. pening plak.. tapi kena decide. Kalau tak beli, kena cecepat refinance aje apartment skrang. Rugi kalau di lambat-lambatkan.. Apa kata korang ????

p/s: baru balik dari jenguk rumah baru zarid & yati . Wah.. hebat-hebat… dahsyat diorang wat renovation. Pruzz & yati dah almost 90% siap dah.. ((hehehe.. cun aaa cabinet.. leh aa tiru design.. ek ek..)). Fami & zarid.. in progress.. teruskan berusaha!..

14 comments:

myjulieyana said...

semah, anak lagi (insyallah).. so, kalau tanya kite, lebih selesa duduk rumah atas tanah, plus senang sedara2 datang.. lainla macam kawan2 kita yg rumah maknya 2-3 jengkal jer (macam gna), takdela rasa perlu fikirkan faktor keluasan rumah..

kalau awak banyak duit, beli rumah baru + remain rumah asal buat sewa.. tapi risky la takut takde orang sewa..

kalau awak macam kite (duit cukup2 ada), better let go rumah skang (jual) dan duit yg dapat tuh buat modal beli rumah baru.. harga rumah akan naik sbb kos brg2 dah naik especially simen.. lagi lambat beli, lagi mahal rumah tuh.. kalau duit muka awak dah bayar banyak, tak perlulah ambik 100% loan, so takdela byk sangat nak bayar tiap2 bulan.. kalau awak nak beli, cari pemaju yg establish, jgn ambik yg macam TALAM, sana-sini semua terbengkalai.. kalau loan TM, tak mahal sangat bulan2.. interest dalam 2% setahun jer kalau kira balik.. lagipon selagi rumah tak siap, tak perlu bayar lagi.. cam kite beli tahun lepas bulan feb, sampai skang tak kena bayar apa2 lagi.. sempatla dgn kenaikan gaji tahun ni nanti.. huhu

*ni mesti kes 'jeles' lepas tgk rumah zarid + yati nih.. hehe

myjulieyana said...

isk.. ayat 1st tuh nak tulis anak mungkin akan tambah lagi (insyallah).. :)

siku|at said...

julie

* heheh.. idea nak refinance kuar before ngk rumah diorang. Even kite karang blog entry nih pun 2 hari lps (almaklumlah network bengong).. lambat btul baru dpt upload.

* woo.. tak kena bayar selagi rumah tak siap ek .. kite ingatkan dah kena

* kitorang tade idea nak cari rumah kat mane. Sesapa ada idea tmpt menarik..! Suggest la kat kitorang nih..

yatipruzz said...

setuju ngan julie. Tp make sure wat calculation dulu, list out fixed expenses and those that varies, tgk combine income brape..then baru decide sama ada mau let go umah skang or not.

tmn kinrara lawa giler! but not sure which developer

tp yg pasti amikla loan tm..cam kite, parah bayar bulan2 seribu lebey huhu

myjulieyana said...

semah, kita dah email awak panjang lebar.. and ada url2 developer utk awak tinjau2..

siku|at said...

yati - itulah.. calculate.. calculate, spmkan pinjam calculator zarid utk calculate markah evalution staff pun.. zarid tanya " aikss..kire loan ke ?" hehehe

julie thanks hantar email kat kite.. erh.. awaknye rumah kat mane ? tade kosong lagi ke ? hehehe.. bile siap.

myjulieyana said...

rumah kite siap july07.. kire tgh tahun la.. kosong tuh kite tak sure.. maybe ada new phase baru bukak.. masa kite beli tuh, ada 2 jer kosong (rejected loan).. tapi kalau nak end lot rasanya still ada tp mahal la.. tryla gi office guthrie kat bukit jelutong.. semua jenis rumah yg dia buat dia display kat situ.. senang nak tgk2 design & map..

Pruzz said...

KO beli la umah kitorang tuh..Aku tolak 270k campur extra wiring, kipas, lampu,cat, & kc yg dah pasang tu...ada brani? hehehe

yatipruzz said...

ehh mane bleyyyyyyy 270k murah la B!

Pruzz said...

Tape la, kira harga kawan-kawan

siku|at said...

yati & pruzz wah.. wat direct selling jual rumah plak. Takpe pruzz, nanti aku dah beli rumah, aku panggil ko utk quote harge renovation ok. Ko tere dah kan..

Pruzz said...

Kalo apartment skang leh sewakan & sewa tu leh cover instalment loan bulan2, bole la sewakan. Tapi sewa ni ada risiko gak. Cam Julie cakap kena spare duit in case utk bulan2 yg tade penyewa. Kalo rasa permintaan tak banyak, or sewa sket sgt, better jual je apartment tu.

Anyway, umah kitorang is still on sale for RM280k

Pruzz said...

A very good tool to calculate the savings from refinancing http://www.fiscal-wise.com.my/FiscalWiseWeb/FinancialTool/Refinance.aspx

siku|at said...

kitorang bersetuju utk sewakan rumah tuh. Anyone interested, boleh khabarkan kat kitorang ((okkeyh)). Most probably kitorang sewakan RM680 - RM700 [end lot, covered parking lot, swimming pool facilities, lrt star, komuter (walking distance) and many more...], kitorang kalau pindah rumah lain pun, equipment mcm water heater sume kitorang tak cabut la kot. Mcm half furnish la.. hehehe.. Kalau korang ada dgr orang nak carik rumah sewa kat bdr sri permaisuri ke.. khabar-khabarkan.. ewaaah..

pruzzbanyak nak mintak tips nih.. kat mana nak beli fans murah, cheapest & ok kitchen cabinet quote. dan banyak lagi tips masuk rumah baru..