Feb 28, 2011

“Saya Mahu Menjana Pendapatan Tambahan Dari Blog sikuLatLife ini” – Part 1

Semangat nih.. semangat membara-bara! 

Fuhh.. menggigil tangan (tak sangka.. rasa berdebar ai rupanye) bila parcel dari photobook.com.my sampai. Almaklumlah.. the expectation (dari customer) is a bit high sebab customer dah benchmark hasil photobook terdahulu (which is yang buat utk personal aje kan). Pastu pulak.. first time dowhhh (( terpengaruh unifi nye iklan pun ade nih)) buat custom album wedding. Aduss addusss…. 

Cari scissor pun tergagau-gagau (ade ke spelling melayu camnih ?) hmp..  Tak sabar campur takott.. waaa.. takott tak cantikk..  Pulak tuh.. tetibe customer (a.k.a. my boss lalu plak) Err.. sib baik dia tgh kelam kabut nak pi workshop.. So tak sempat dia nak landing sebelah & join bukak plastic. 

The outcome 

Tengok cover dulu.... siap pegang usap-usap cover (bagi rase amik feeling dulu) .. Alhamdulillah
Tengok dalam.. dup dap dup dap.. hehhee.. Alhamdulillah.. cemana di design macam tu la outcomenye.. 

Disappointment ? 


Dok.. customer tak complaint pun.. tapi ai tetap complaint (bukan complaint kat customer ye) tapi kat photobook.com.my sebab ada few pages yg gambar print version sangat gelap.. sangat gelap.. sampai ai rase (ewaaahhh) tercabar credibility ai sebagai designer.. (wakakakakaka). We’ll see ape photobook.com.my kata yek pasal pages yang sangat gelap itu.. Else mari kite tukar company printing lain la camnih (ewaaa.. cam hebat je nak marah2; tapi ‘the customer is always right’ kan kan)

Menurut kata officemate (since masa customer a.k.a boss datang meja dan dengan tidak sabar melihat outcome printed version photobook milik abadinya). Senyuman menawan bos terukir di bibir (petanda baikkah ??) Kata mereka (saksi-saksi kejadian)…. Dia suka.. ? Pastu yang lagi best sampai ke balik tadi pun tak jumpa boss… Hahhaa.. esok la sambung story bos dan komennya. 

OOo.. itu baru intro kepada ‘“Saya Mahu Menjana Pendapatan Tambahan Dari Blog sikuLatLife ini” Sebenarnya nak kena elaborate more on the business plan nih.. Nanti esok la sambung.. mari bukak Part 2 nanti.. 

Tungguuuu!!!!

Ohh.. sedikit teaser utk kamu semua...
Ketebalan photobook (comparison ngan mouse.. hueheu)
cover , edited after seisi proof of concept ngan customer

8x11.5 (alamak nmpk kaki ai pulak.. maleh ai nak edit plak)

cubaan berdiri.. dan page terakhir 

back cover - the end

Nota kaki nih yang penting nih 


Artikel ini ditulis sebab saya mengidam iPad percuma MySuperKids. SertaiBengkel Adsense di laman web buat duit online & mulakan gaya hidup sihat dengan vitamin semulajadi ShakleeTrialPack

12 comments:

EimaruSi|ence™ said...

Busu, pakej photobook utk awa ade harge family tak?Klu harga ok, nk kecek cik tunang belanjelah:p

sikulat said...

ahahah.. email la kat ai ye.. kite diskass.. muahahahah

Anonymous said...

bos ko workshop ngn aku sampai rabu kt mtm..

kaezrin said...

Mesti kak su suka lahh ai pun suka...semahhh i oso want u knowwww

Farra said...

Dah agak cust tu kak su bila semah kata album kawen haritu
Owhh hebat nampaknya..siap ada puisi cinta ke kat dlm tu?

y@tipruzz said...

hebat dan cantik bangettt....i support u!!!

tinidewi said...

cik puan semah, boleh tak tolong akak ni. akak dok nak sign up nuffnang tak bolehlah dik. katanya, freecaptca tak betul. mata akak ni kero ke hapa, tak dpt baca freecaptcha? ada tips tak....

sikulat said...

anonymous - siapa kah kamu ? hehe.. ye benar die berwoksop minggu nih .. hoyehh! (oppsss..)

kak elin - aaa.. subscribe subscribe.. ape lagi ?!

fara - heheh.. puisi cinta pilihan si empunya diri ..

yati - support dari jauh je ke? meh aa subscribe.. muahahha

kak tini - aaa.. die tade yg pakai audio ke? leh try dengar pule.. Pelik gak freecaptca asyik tak betul.. hmpp.. hmp.. Email je support nuffnang ke ? Hits banyak ke page akak.. byk komisen iklan nih.. bagus bagus!!

Ummu Auni said...

wah cantik sungguh semah. mind asking, font jenis apa yang diguna? harga berapa awak ambil cenggini? boleh bagi promo price tak pada kami yg melontarkan idea ini..hehehe

sikulat said...

aini - kite caj customer kite yg pertama nih seratus (on top of harga printing) Printing kite ikut aje latest price & promo kalau ada.

rasenya nanti nak buat structure pricing yg beza2 sket. Sbb kompleks kalau nak buat weddingnya sbb kena ada customization & editing diluar software printing CO. tuh. So campuran editing luar beberapa pages + guna preload page setting (dan minor changes) tu seratus la jadiknya.

Kalau interested boleh saje utk korang2 yg mencetuskan idea dan pembakar semangat utk proceed nih. hihihi. Email2 an ok..

CT said...

cantekkkkkkkk congrats semah....bleh dah bukak company..ehehehe

nur said...

cantik photobook tu..

JOM KE: ALL IN ONE
good luck