Feb 28, 2011

8 month and many more..

Pagi-pagi tgh tade keje nih, marila ku uploadkan latest progress of breastfeeding journey for Ariff Farhan. He is now 8 month old.. and alhamdulillah, I still manage to exclusively BF budak bimbam itu. So far aku maintain 3 x pumping session.

Pagi (before pegi keje ) - between 8-10oz
(depending on dienye feeding session waktu tido. Kalau die takde bangun minum dlm kol 6 mcm tuh.. boleh dpt 10oz. Kalau dia dah minum.. dpt around 6-8 oz..

Tengahari (waktu rehat kat opis) - between 10-12 oz
(kalau sarapan tak heavy.. susu pun drop sket.. noticeable gak le.. so ku selalu sarapan heavy)

Malam (dah balik rumah dah) - between 6-10 oz
(ini pun tgk mood ariff.. kadang2 die lom minum lagi ke masa aku smp.. so mmg potong la separuh daripada hasil pumping session tuh.. hilang sudah.. sbb dah direct BF.. heheh)

So i still manage to get around 20oz ++ a day.. Budak bimbam juga sudah start makan solid.. so minum pun dah takde mencapai 30oz a day dah..

EBM Stock 

Sekarang dah dapat cara baru & lebih sangat sangat sangat menjimatkan space.
Belajar dari sini IbuCergas.com
part 1
part 2 (part nih belum test lagi.. heheh)

atau yg nih pun best jugak... utk teknik susunan
SaraKids

mari kita berkongsi gambar

2 compartment teratas sudah 2nd refill mode.
 Skrang sdg guna stock level 3

Ini sume lagi latest punye. Nak tergolek2 dah



hehhe.. yg lutsinar tuh test masukkan air kosong & seal plastic.
Pastu test bocor ke tak

To date dah ada 5-6 keping camnih..  Hoyeyhh

9 comments:

Ummu Auni said...

banyaknya susu!!! aduhai..rezeki betul :)

myjuliana said...

banyaknye! jeles! insyallah berazam nak full bfeed gaks nanti.. huhu

y@tipruzz said...

plastik liner tu brand ape beli kat aner?
mahal tak sealer tu?

y@tipruzz said...

lupa plak...opsss ku sgt teruja melihat stok mu itewwwww!!!!

p!nkerton said...

wah kak, meriah! alhamdulillah murah rezeki.. caiyok2! :D
(mintak2 la nur tu tak juling kalau terbaca entry akak ni hikhik)

sikulat said...

Aini /julie... Alhamdulillah.. :D

Yati , byk sungguh soklan. Hihihi
Liner YHAB Beli online
Sealer tu kite beli 2nd hand dari Ipah, aritu kite tulis kat FB die offer nak jual dienye. Kalau baru spesis cam kita pakai (sebiji cam ibucergas.com punye) dlm 60-70 kat lelong.com.my

Anonymous said...

MasyaALLAH...banyaknya susu..bestnya tgk...stok susu saya ada tapi tak dek lah semewah tuh..btw...saya ni silent reader but kita ada beremail emailan pasal medela fs.

Farra said...

Ehh x malu ke tunjuk2 ni??
Ekekk
Acah jekkk
Byknyerr..wah dh guna sealerr i likeeee
Tp cam dh x jadi beli sealer sbb dh ada CF ni
Sama liner kite sbb murahkann

Pa'a Wawa said...

Salam singgah dari Ibucergas.com

heheh...syukur membantu juga info sy beri ye. tahniah.
nak advise sikit..sebelum seal tu, better keluarkan semua angin2 dalam plasti susu tu..so, bila seal, cantik jek takde gelembung udara =). sebab gelembung udara ni akan kacau bentul leper susu tu. takut bila gesel2 kang koyak pulak.

selamat mencuba ye.