Mar 1, 2011

“Saya Mahu Menjana Pendapatan Tambahan Dari Blog sikuLatLife ini” – Part 2

Dalam kata bercerita-cerita tentang design mendesign & mencari peluang pendapatan extra income daripada hasil editing nih. Banyak pula kerja2 'extra' designing sambilan masuk dalam basket kerja di office. Was this 'Law of Attraction' ? bak kata buku The Secret (jangan memain ai baca sket buku ini - ada sebiji di rumah tapi tak khatam2 pun.. ulalalal)

Heheh.. ai memang officially di lantik menjadi webmaster my division (ambooi.. besar kan peranan ai ni kat division ai.. ai ekceli control sume webmaster2 utk my group) so tetiba pula minggu nih macam-macam request berkenaan portal design , content sume masuk dalam inbox ai. Dan yang paling best sekali, tub tubb ai kena lantik tukang buat presentation (diorang nak gerak-gerak, animate sane sini) utk VP ai sempena CO. group punye function (eer.. ai pun tak berapa pasti apekah). Dan ini semuanya secara tidak sengaja berlaku ok. Ai termasuk dalam lift yg ada 2 GM and our VP dan tub tub 3 minit kemudian.. ai dapat kerje designing presentation (yang di assume gempak gile nanti.. waaa.. waaaaaaaa) Boleh tak kalau ai nak minta professional fee  ek ?

Takpe ... CHALLENGE! (( errh,.. tapi ai lom pergi Teaming With Passion lagi nih..)) huhuh

Heeyy.. sikulat, kembali lah ke topik asal mu......... 
((opssss.. jauh tersasar dari tajuk))

Business Plan

ai plan mmg nak wat business kecil-kecilan . Kecil-kecilan ai nih.. mmg kecil banyak dari segi masa yang ai ada & jobs (ewaaahh.. perasan lagi) yg ai boleh nak buat dalam satu2 masa. So bergerak secara slow, ai nak jemput sape2 yg mengenali ai dan yakin dengan wawasan dan output ai. Marila cuba-cuba suruh ai design.


The Scope

Varies ikut keadaan semasa. Ai boleh .....

1) Customise photobook utk korang (wedding boleh, kisah anak2 boleh, plain koleksi yearly book boleh.. up to you babeh.. )
2) Designkan logo utk company korang (korang cakap aje korang nak cemana, nnt ai pk, kalau ai rase boleh buat ai cuba .)
3) Web Design pun ai boleh la sikit2 (but this one mmg kena sit down or email la ai panjang lebar requirement korang tuh.. ) 
4) Banner ? Pamplet ? dan dot dot dot..

* sebenarnya dah lama pun buat keje2 kat atas tapi semuanya suke-suke & bantu membantu rakan-rakan. Hehehhe.. Kalau nak wat portfolio boleh dah nih.. ((nanti bila rajin kena gak buat satu page portfolio). Tapi since ai bukanlah gila hebat & kreatif bangattt.. so kalau ada kekurangan bagitau la dekat ai utk diperbaiki.

Pricing Plan

Rasanya since bukanlah daku ini hebat dan professional mahu pun mempunyai tauliah . Chargers would be very minimal (cuma pulangan masa dan kepenatan minda nak mengolah idea) to customer. Start with RM5, RM10..  ke kot Ratusan ringgit.. boleh jadi.. ini kalau requirementnya si complex harganya .. hehehe.

(nanti ai buat study pasal pricing dulu ok).

Portfolio 

I have some yang dah pernah di post di blog ini . Click here for details (under category 'design')
I have some sample below.
I like simple & minimalism style
I'll ensure 'anda' suka   (^-^)v
Card for all CSM staff in 2009
WebDesign - For Chot
Blog Template - for kak Elin (the-kek)
Logo - Yati's Closet

Blog Template - Zarid
Blog Template - Farra
Blog Template - kak Nieta
Aduii.. penat mengarang artikel ini oke..  fuhh fuhhh

Artikel ini ditulis sebab saya mengidam iPad percuma MySuperKids. SertaiBengkel Adsense di laman web buat duit online & mulakan gaya hidup sihat dengan vitamin semulajadi ShakleeTrialPack

15 comments:

yatiscloset said...

nnt i promote dlm blog i okeh!!

aida said...

so dah dapat iPad percuma ke.. eheheh

Ummu Auni said...

ni confirm boleh letak dlm resume, part time designer ni

sikulat said...

Yati - mekasih mekasih

aida - hermp.. ntah laku ke tak ntah akunye artikel nih (suke suki aje tulis ntah apa2)

aini - aaa.. betul la tuh.. tapi siapa la yang pandang .. huhuhuh :(

Farra said...

Semah, dulu ada gak buat logo bijakringgit :)
Ada lg x?

sikulat said...

ade kot.. jap ku cari cari..

sikulat said...

fara - mau ke? nnt ku email apa yg ada. ape email ?

Farra said...

X la.saje tanyer..meaning hasil nukilanmu itu lebih lg dr apa yg ada dlm entry ni :)

kak enis said...

saye mau upah awk wat customised photobook ntuk anak dara sy punye besday... kasik quote... nnti sy leh pass gambo..

kak enis said...

opsss lupe... whewi@yahoo.com.... in case awk dah lupe sy punye email.. hehe...

sikulat said...

kak enis, email oredi.. :)

nur said...

nanti kalau berminat boleh dtg sini lagi nak oder.. boleh ka?..

JOM KE: ALL IN ONE
good luck

Mama Zharfan said...

me terjah ur blog dari blog nurhazifz ni
u buat photobook jugak yer? berapa harga?? kalau cheaper than photobook malaysia website or kedai gambar kami website, me nak tempah sebijik..me tgh dok survey2 ni, sbb nak buat photobook pics cuti2 paris. email me ur price ok

suzie284@yahoo.com

Mama Zharfan said...

*type error
blog nurhafiz ie nur all in one :)

DeQdEq said...

hai...kita satu kumpulan utk cabaran baru mommy lyna utk dptkn ipad mysuperkids...