Mar 10, 2008

Ayat Ayat Cinta the Movie 3

PRU12 result sudahpun diketahui umum.. what happen ? tak payah la di panjang ceritakan disini.. sbb semua orang sure semalam lagi dah tau ape dah jadi.. Hahahha.. A new dawn for Malaysia.. semoga semuanya berjalan dengan lancar.. Semoga harapan Malaysia utk melihat perubahan akan terlaksana.. insya Allah.. kalau nak tauy lanjut korang google je "pru12" fuhh mcm mcm pendapat dan link ada..

Yang aku nak stori kat sini sebenarnya pasal movie Ayat2 Cinta the movie.. yang telah aku & MDH tonton semalam petang kat tv kat rumah (yg download tu la kan). Utk orang yang dah baca buku AAC.. frankly aku katakan.. ada kekecewaan sket bila di comparekan versi movie dan versi buku. Maybe.. movie perlu disimplekan .. huhuhu

Dalam movie: dari sesi taaruf ke sesi nikah (missing part where Nurul bagi surat cinta)
Dalam buku : Fahri yang agak tak keruan dan minta tgk muka Aisha utk bagi keyakinan dia

Dalam movie: Selepas nikah, terus dtg kerumah Aisha & tunjuk Aisha kaya. Dan Aisha agak sinis bila kata "Kalau kamu keberatan.. aku enggak ada masalah tinggal di flat murah.. tidak pakai mobil.. " hermp....
Dalam buku : pendekatan Aisha utk tunjukkan pd Fahri.. kekayaan dia sikit demi sedikit, penuh rasa hormat dan menjaga perasaan Fahri

Ada banyak lagi part part.. tapi maleh la plak nak ulas semua.. korang tgk sendiri la ek.. hehehe..
Cuma part paling kita tak boleh terima & kecewa.. bila ada gap yang agak lama selepas Fahri keluar penjara hingga Maria meninggal..

Kenapa ?? Kenapa selepas sekian lama.. siap ada konflik jeles jeles.. adil mengadili antara 2 wife, Fahri tak pernah sekali pun ajak Maria solat ? Kenapa kenapa kenapa ? Fahri kan lelaki yang amat menjaga solatnya.. menjaga maruahnya.. menjaga imannya.. Selama 'gap' {yang tiada pun dlm novel asal} seolah olah.. hanyut bercinta macam filem filem biasa... aaaaa.. tidak.. saya tidak puas hati!

hehehhe.. terasa kekecewaan sikit. Buku still lagi best!

3 comments:

ieka said...

semah
have to agree with you, buku lagi best sbb boleh letak byk yg detail..

tapi movie pon boleh diterima sbb lagi mudah nak faham +kesan grafik+bunyi+audio visual.. dan of course pasal nampak muka fahri (fedi nuri)yg punya perfect face structure..ahahaha dah menyimpang plak.. (astagfirullah - bak kata fahri bila merenung mata Maria & Aisya:P). yer mungkin tak terpakai utk org yg dah berkawin..tapi kami exceptional kan.. ;)

the last twist, i wished my fav. scene bila Maria recites surah Maryam when she is unconcius - i think itulah salah satu part klimaks dlm novel AAC ni kan, it wasnt there. uhuks...

sikulat said...

huhu.. tula.. kite frust jugakla ngan ending dia..(dlm movie)

shamamia said...

aiks.. download dari mana eh? igtkan kat msia ni xde lagik..
nak tengok jugakkkkkkkkkkkkk... huhuhu