Jun 14, 2012

Perth Trip : Departure & Arrival

Akhirnya penantian setahun utk berjalan jalan di Perth sampai juga.. :) Terima kasih tak terhingga buat Yati, Farrah, Aini dan lain lain yg terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam misi perancangan travel ini.. Dari tercetusnya idea... process pencarian maklumat.. all the studies.. all the sharing.. korang mmg terbaek.. Bagi saya yg mengikut sahaja nih.. Mmg korang hebat lah!

6 June 2012
Pagi tu kami dah buat web check-in supaya dapat cek dan ensure seat atleast dekat2 kalau tak dapat sebelah menyebelah. Alhamdulillah.. after several create & cancel.. heheheh :P akhirnya kami dapat seat satu row yg sama & sebelah menyebelah.  Before nak check-in tuh.. sila check dan ensure sume add-on yang dihendaki dah settle ok.. (ini terpakai kepada penebangan Air Asia.. heheh)
+ luggage
+ meals
+ comfort kit ke hape ke nak tambah.. sila la buat ye.. 


Perjalanan kami bermula agak awal petang Rabu tuh, since kami bergerak dan berteduh dulu di rumah BIL @ Uniten. Barang semua dah load dalam beg siap siap dah dalam kereta.. lepak lepak tunggu maghrib baru la kami ke LCCT. Since semua orang pun bergerak berasing-asing.. we do meet up with each other.. tapi masing masing urusankan hal masing-masing aje di airport.. hehehe 

Kids sangat excited to board into the aircraft.. yela last bawak abang & ika naik kapal mase tu kecik benor.. tak ingat ape pun laie.. This time siap kena berjalan dari Gate ke pintu kapal.. happy bangat.. Seating plak.. kebetulan Farrah dok sebelah salah satu kaminye seat.. So tukar tukar.. dptlah Amirul dok tepi tingkap.... Orang pun takde duduk in between tuh.. So kami men charter terus baris tuh.. hehehehe

muke excited.. sbb dapat dok tepi tingkap..
peace peace.. nampak Farrah ngan Maher sebelah row kitorang...
pastu die pun pindah pi dekat2 ngan anak-anak & hubbynye.. :)

Alhamdulillah.. flight sume ok.. 5 1/2 jam patutnye.. tapi awal kata kapten kapal sampai kat Perth International Airport..  Sila make sure anda DECLARE all item yg di bawa bersama. Borangnye simple jek pun.. tick tick & sign..  Masa sampai tuh.. Imig die cam ok & tak banyak songeh pun. Dia selak selak satu bag aje (which yg kami penuhkan dengan makanan dlm tin / maggie / biskut, air kotak.. dll) . Cuma satu item tak lepas Tuna Mayonis (kata Imig officer tuh sbb ada telur..) hehehe.. Lain sume jalannss...  :)

As per advise by others traveler sebelum ini.. we all menggunakan 'Quiet Room' utk solat di Airport. Ada toilet di ground level and 1st floor juga.. I went for the above one (1st floor) sbb pegi ke Parent Room & ambil kesempatan mandikan Ariff & Ika to refresh herself & change baju. Hanya 3 family akan berkelana with kereta sewa for Day 1 & Day 2 (booked made earlier via online with AVIS). Sila la ambil GPS in the package sbb. amatla mudah nak jalan.. kalau nak harapkan baca peta.. alamatnya kami dok pusing depan airport aje la.. hehehehe

Cuaca pada 7 June 2012 - Hujan turun bersungguh sungguh.. most of the time hujan.. sekali sekala terang macam tiada apa.. hehhee.. tapi sejukkk & basah.. huhuhu


Sedia nak masuk solat.. ramai btul orang pagi tu.. :)
Sila zipkan jaket anda.. sejuk sudah datang..


Sesi berkenal kenalan anak anak.. :) Mak Pak dah kenal lama dah..
Indahnye 'dadek' paling kanan tu dok dalam car seat .. ** memula aje lah **
next destination dah haru biru dah meraung nak mama.. huhuhu. 

1st Destination - 7 Dyer Road.. cari Danish Patisserie.
Halal.. :)
Mengekor kereta Farrah & Dman .. :)
Ford Falcon - Kereta Sewa kami..
Suhu outside 13 C & Hujan lebat turun mencurah2 masa sampai kat Danish shop tuh..
Kami dok parking aje depan kedai sambil nak tunggu Caversham yang open @ 9am. Caversham around 15km katanya dari situ.. :) Kat kedai sempat jumpa beberapa lagi team dari Malaysia yg datang mendapatkan bekalan roti halal & pie.. Nothing much yg ku beli di sini.. sbb my family bukanla si pemakan sangat pie pie ini.. So malas nak beli banyak dan tak di makan nnt.. Beli 2 box air choc & coffee + 2 pie (main bedal aje perasanye)

Perjalanan ke Caversham berpandukan GPS bring us to enter the Whiteman Park secara tak sengaja.. Permandangan dalam tuh.. marbeles.  Cantik park tuh.. Tapi tak benti amik gambar dek cuaca tak menentu.. dan terus aje ke Caversham parking lot. Tapi benti kat situ just untuk singgah gi toilet aje.. ahahhaa.. Sbb ujan rase cam tak best sungguh nak jalan dalam park. So kami decide nak kuar balik & pergi ke Margaret River Chocolate Factory dulu.. :)

3 serangkai parking singgah ke toilet...  :P
Niat nak masuk Caversham Wildlife Park di batalkan buat sementara waktu
dek hujan yg lebat.. oalala

Masa sampai cerah... kuar kereta & baru menapak beberapa langkah.. hujan turun lebat gile.. berlari lari masuk dalam kedai.. huhuh.. Kecik aje Chocolate Factory nye.. We decided utk duduk di luar & order 2 hot chocolate. Sejuk sejuk. minum chocolate panas.. sedap gak le.. tapi tak boleh biar lama.. bila dah sejuk.. manis bangat! hihi. Kids enjoy most sbb makan free chocolate .. bergenggam genggam diorang pi amik.. sampai kenyang coklat dah.. hohoho

Inside the factory.. 
It's choc + milk .. sila kocak.. 
makan sampai kenyang.. free mmg sedap sekali.. hehehe
Hujan teduh.. mari bergambar dekat tangga.. hiyah..
ceklat ceklat.. kami tgk aje.. hahahha



TBC .. citer Caversham in the next entry.. 




3 comments:

Smiley said...

gambar terbaekk!

y@tipruzz said...

yer sume cantikkkk

CT said...

suka suka suka....