Jan 9, 2011

Amirul Goes To School...

Esok dah masuk minggu kedua dah pun my eldest started his primary school education. Tapi baru hari nih ada masa nak update.. (^-^ )v

Bila anak sudah pun melangkah masuk ke sekolah kebangsaan (not sure for others) but for me.. rasa cam dah tua plak.. (yaiksss.. ).

The orientation

Sebermula buka tahun 2011, 1 Januari (sabtu) kami telah diminta hadirkan diri di Sekolah Kebangsaan dgn anak2 dipersiapkan dengan seragam sekolah lengkap. Amirul macam biasa laa.. relaks aje.. yang lebih2 nya excited si Atiqah. Me & MDH memula tanak bawak dia pun.. tapi dia bagi alasan ini ..

"Ika kan nak tengok kelas.. nanti senangla bila Ika dah masuk sekolah kebangsaan nanti.. Ika dah tau dah kat mane kelas Ika.."

Orentasi berjalan lancar.. budak2 di suruh beratur di tapak perhimpunan, naik kelas, pilih seating sendiri, dibawa melawat toilet, kantin, padang sekolah, pejabat... ((dan ntah mane-mane ntah)). Kitorang dok lepak je kat kantin.. (ini gara2 budak sibuk tuh.. dah lapar). Dan bila dah abess diorang punya orientasi.. kami test satu round utk Amirul first attempt to buy food kat kantin sekolah..

tgk la.. siapa lagi semangat nak masuk sekolah.. Abang ke Ika ke?

Mr Macho is walking for the first time as student here

Mr Macho.. kembung kan pipi.. 

First attempt to buy food on his own.. 

The Transportation

Sepertimana anak-anak lain, kami turut daftarkan Amirul ke Sekolah Agama..  since the only option available is Institut Iqra Bestari Setia Alam (IIB).. Maka di situlah adanya harapan kami agar ilmu2 agama yg kami sendiri naif & kekurangan dapat di pelajari oleh anak-anak. IIB offer a transportation service sekali.. So amatlah berbesar hati kami pun subscribe la with IIB. The trip are 1 (home -- SK Setia Alam) 2 (SK Setia Alam -- home) 3 (home -- IIB) 4 (IIB -- home)

Hari pertama
Kejam kah ? ((hihihi.. since aku cuma ada 2 hari aje cuti.. I need to start early utk biarkan Amirul independant)) So kami first day 3 Jan 2011 tuh dah suruh Amirul naik van IIB (van sekolah) ke Sek Kebangsaan. .. ((aku tunggu dkt pondok bas)).. IIB dah amik Amirul dari rumah pukul around 6.55am macam tuh.. dan berjaya sampai kat sekolah jam 7.40am ((hari first dah lambat pegi sekolah)). Isnin balik sekolah pukul 1pm. Kami skodeng dari kejauhan utk check Amirul naik tak the right van.. ((Alhamdulillah.. dah selamat naik)) So kami pun balik rumah to wait him arrive. Tub tubb.. IIB (pejabat) call around pkl 1.45pm.. Amirul boleh la plak silap ter'drop' kat IIB sekali ngan budak2 yg transit situ.. Aiyohhh.. so nak jimatkan masa.. MDH & me pegi fetch him from IIB dan balik rumah siap2 utk tunggu van sekolah dtg nak pegi sekolah agama pula. 

Hari kedua
Pagi2 lagi dah haru biru.. kitorang dah tercongok kat depan rumah dari pukul 640am.. dan van sekolah sampai jam 720am. Sib baik la sekolah mmg dekat aje pun.. So dia manage sampai sekolah before 730am.
Worst bila tghari tuh.. sampai kami dah masuk panic mode bila dah pukul 2.15pm.. Amirul still tak sampai2 lagi. Sekolah habis pukul 1pm. Jaraknye tak smp 5 minit pun by car.. ((tapi bagi can la Van drop budak2 lain sume kan)).. tapi bila jam dah cecah kol 2pm.. kami dah start tak keruan.. Lagi haru bila call Ustaz (yg manage van sekolah tuh) tak angkat pulak telefon.. MDH & me sampai pegi ke sekolah.. check tertinggal ke dia kat sekolah ? Pegi IIB kot kot jadi cam 1st day.. salah drop kat tmpt transit ke? Tapi semua tempat tade Amirul dan tiada pula dapat contact Ustaz.. aduuuiiiiiyaaiii..

Apelagi.. kami terpaksa la buat kecoh seketika kat IIB 2nd day tuh.. yelakan.. boleh dikategorikan 'hilang' dah nih.. Sampai kat sana.. ada plak kakak2 abang2 yg dok teman anak2 darjah 1 yg transit..Diorang mmg supportive habis laa.. ((sbb same2 join pi buat kecoh kat guru besar IIB)).. Sorry ustazah.. kami terpaksa buat macam tuh.. Utk kebaikan masa hadapan juga.. & improvement.

Although akhirnya jam 2.40pm.. Amirul selamat sampai kat rumah.. tapi jadi kes lain plak lepas tuh.. bila Ustaz yg manage transportation tuh.. sekali lagi mengecewakan kami.. bila mana.. dia sampai ke IIB petang nih... without Amirul  ((and few other budak lagi)).. with an excuse.. dia dah lambat.. tak sempat nak ambik.. Aduiiyaaaiiii.

Nak dipendekkan ceritanya .. hari kedua berakhir dengan penuh ketegangan melanda kat IIB tuh.. tapi kami balik rumah gelak2 aje.. hihihi...

Hari ketiga, keempat & kelima..
Tatau la kesan kena marah 2nd day ke.. atau mmg biasa kot transporter sekolah first week punya management haru biru.. but it getting better and better. Pagi amik kol 640-645am.. manage to arrive kat sekolah on time. Pukul 1 lebey ambil petang.. paling lambat drop kat rumah pukul 2... Arrive utk amik ke sekolah agama around 230 or earlier kalau hantar balik Sek Kebangsaan earlier gak.. Petang balik dari IIB smp kol 6 lebeyh.. (agak lambat) tapi expectable.

Surviving the first week

Cerita duit sekolah
Kami bekalkan RM2 sehari.. Bila di tanya beli apa waktu rehat.. 5 hari straight tu.. "Nasi Lemak". Cuma hari jumaat ada advance sket.. Beli nugget sekali. 3 hari pertama.. bagi balik RM1 lebihan duit sekolah. Hari Khamis.. sok sek sok sek senyap2 with me ((bila aku balik keje)).. "Abang kan ada duit lebih singgit kan Mama.. Shahrul (one of his best friend from LC) beli pemadam.. Abang pun nak beli , abang bagi kat Shahrul suruh belikan.. " Berapa sen abang punya pemadam ? "Seringgit la"

Aduhhh.. singgit beli pemadam..

Cerita kantin
Seperti yg diceritakan di atas .. kerjanya hari2 beli nasi lemak.. Bila di tanya.. makan dengan siapa "Makan ngan Shahrul, Ziyad.. dan kawan-kawan abang kat Little Caliph dulu laa.. " Pandai cari member nih.. Yang sekelas dgn dia dan sama2 from LC.. ada sorang (tapi rasenya bukan BFF dia) So pandai tuh waktu rehat pegi kelas BFF pastu ajak sama-sama pegi kantin..  :)

Cerita buku sekolah
Makk aiiiii.. beratnye weh beg sekolah budak2. Hari isnin & selasa paling teruk sekali sbb ada 5 subjek satu hari tuh.. Satu subjek akan ada (buku teks + buku kerja + buku latihan) So basic aje dah ada 15 buku. Minggu nih Amirul kata.. cikgu suruh bawak buku latihan aje.. ((ntah betul ke tak ke ntah le.. )) Tapi esok dia pack ringan aje la beg... Kite tunggu balik esok... ape plak kata cikgu nye..

Cerita rakan sekelas
Hanya selepas seminggu habis belajar.. baru Amirul ada cerita pasal member sekelas dia.. Like his deskmate namanya juga 'Amirul'. hihihi.. Bila ditanya.. habis tuh kalau cikgu panggil Amirul!! siapa yg jawab.. "Cikgu panggil nama panjang aje..kalau Amirul Akmal.. Abang la ; kalau Muhammad Amirul Fitri.. kawan sebelah abang la". His classmate ada berbilang kaum..bagus baguss..semangat 1Malaysia.. hiya hiyaa!

Alhamdulillah.. dah selamat dah mengharung minggu pertama.. Moga2 momentum semangat yg ada sekarang berkekalanlah hendaknya.. (^-^)v

Ika kata "sekrang Abang tu dah kanak-kanak dewasa sikit"

8 comments:

Anonymous said...

SK Setia Alam baru buka tahun ni ke?

sikulat said...

Buka june 2010.. Masa tu cume accept year 1234. This year first time ade new intake for standard 1. :)

y@tipruzz said...

idlan plak beli ruler ben10 singgit..duss mahal sungguh!

matasipit said...

go go chaiyuk amirul..! mcm2 kisah.. ehehe

zar said...

eheh..padanla bengang sgt pakcik bull hrtuh...

Farra said...

sonoknyer anak beli heavy food...mus'ab 4 straight days beli donut jek! hari ke 5 maknya bekalkan muffin 2 ketul, so tak beli apa2 langsung...owh anakku kurus!

myjuliana said...

semah, kite hari2 bagi bekal kat aisya sbb dia tyu kan pemalu sket. skrg jer baru pandai membeli. tapi bekal still on. bekal pon sonang ajo. roti jem and sosej 2 ketul hihi

myza said...

ehehe..sekolah baru yg cantik! Btw, amirul sungguh hensem with his chubby face :). Izzul still x membeli pape disekolah sbb everyday bawak bekal. So cbuk dok simpan duit nk beli eskrem je..haih..