Jan 20, 2009

MC - update!

update & cerita disebalik 'MC'

Due to.. dah overdue dah pun IUD dlm diri ini.. so aku mengambil kesempatan join MDH pi klinik semalam. Err.. dgan cerianya bagitau attending doktor tuh, saya tak sakit tp. nak bukak IUD aje. So.. dia pun mulakan operasi...

cari punye cari.. dia tak jumpe la plak.. 'tali' yg sepatutnye easily found...

err.. dan di cuba cari lagi.. {aduss.. tak sakit, tapi cam senak & err.. bayangkan korang kena dicari gali.. beh kurang begitula rasa tak selesanya.. uhh uhh}
pengabisnye.. dia kata " awak kena buat D&C nih.. "

arkk.. ?!

dapatla sehelai surat refer letter... which I request to be refer to Dato' Dr Nora Ashikin (Primanora Medical Center). {since dia yg pasang dulu .. so better die la check balik & papehal pun.. on her la ek.. }

Disebabkan apa-apa kaitan & ada sebut 'IUD' atau family planning.. bla blaa.. Co insurance takkan cover.. Aduss.. punye la dah pening lalat dah tadi.. Tanya2 orang sume kate D&C kalau private.. sure riban $$$ punye. Siap SMS KLang (my sister) tanya berapa kos D&C kat Hospital Sg Buloh.. utk information sesiapa yg nak buat rujukan :

D&C (The dilation and curettage procedure ) - RM150
Kelas 2 Ward- RM35
Ultra sound - RM 40
* Ini charge as at Jan 2009 ye. di Hospital Sg Buloh ~ as told by K.Lang a.k.a Dr Fauziah Saleh.

So dengan debaran berpemergianla daku ke Primanora Medical Center.

Yayy!!!
Kalau udah di namakan pakar.. mmg pakar la nampaknye kan.. tanpa memerlukan D&C procedure.. dgn mudahnye Dato' Dr Nora menarik keluar IUD.. + siap sendiri pun boleh tgk dia buat plak tuh.. {uhhhh}

Maka selamatla daku daripada kena buat D&C.. hehehhe..

Tappii.. abess kena buat check up dgn Dr Nora tadi.. papsmear, scan itu ini.. bla bla Kena bebel pasal losing weight.. {dusshh.. kena panjang leteran Dr Nora.} terbang gak laa $$$$ ..

Tapi saya pueh ati.. yup... puas hati.. !! { nanti ku tempekkan some reference itemised bill kat Primanora - kalau nak refer la kan} rasanye service dia much better daripada masa dianye klinik kat pantai medical center.. more personalize.. less hectic.. less people pun ye jugak tadi..

10 comments:

eLLe said...

waa sibbaik x perlu D&C..D&C kena support sendiri, sakit laa jawabnye..huhuhu..

sikulat said...

itula pasal.. korek sane sini tadi.. maunye kena rm2k ++. Pengsan..

nekad nak pegi H.Sg Buloh dah tadi kalau confirm d&c.

zero said...

suspend la cite nih! :)

Farra said...

semah..ngerinya dgr D & C..sib baik tak kene eh..kita mmg penakut..pap smear pon tak pernah wat lg :p

boleh bersalin eh kat PrimaNora tu?

sikulat said...

ha'a kite pun ngeri.. & rasa cam lega sungguh bile tayah buat.

bersalin & ward sume dia akan hantar ke Pantai Medical Center gak. Cuma clinics dia jek kat situ.. tapi best..! equipment sume canggih (agaknye sbb tuh dia dgn senangnye boleh keluarkan IUD tuh)

nurminah said...

alamak..baca citer semah ni jadi gambra pulak..sebab saya punya IUD pun dah overdue..argh..tensi..tensi..

sikulat said...

pengajarannye.. pegi ajela jumpe yg pakar.. jgn pi klinik biasa nak bukak IUD.. kang dia advise yg extreme terus..huhuh..

tak pi specialist o&g, pegi kat lppkn (murah sket kosnye)

napish said...

semah, seram siot aku dgr in the first place..anyway tatau pun primanora tu bila wujudnya hehehe.baguih la..klu beranak sure situ neh

aliya said...

pernah buat pregnancy check up dgn bersalin kat primanora tak? brape charges die ek?

sikulat said...

Aliya, yup.. saya mmg check up di Primanora (tapi pakai GL) so tak pasti berapa kos sebenar. Ada member yg pernah pegi check up + ultra scan bayar sendiri.. dlm 100+ gak rasenye..