May 9, 2007

Rezeki Jadi Luas....

...from the desk of navaho...
-------------------------------------------------------------------------------------------

Teman dapat nie dari kawan kepada kawan ..kawan..kawan. .. teman ... moga kita dapatmanfaat bersama


Saya teringat pesan rakan saya seorang yang berjaya. Katanya: "Kalau kau rasa kau kesempitan rezeki, duit tak cukup, harta rasa tak banyak, masa itulah masa paling sesuai untuk bersedekah." Dia menyambung "Kalau kau sudah senang setelah sempit, banyakkan lagi sedekah kau itu pada masa tersebut. Nescaya Allah akan meluaskan pintu rezeki" Saya berpegang pada pesanan ini. Setiap kali saya sempit, bila buka wallet ada rm2 saya sedekahkan rm1. Kalau ada rm40 saya sedekahkan rm10. Kalau ada lebihan saya sedekahkan sedikit. Kalau ada rakan susah nak pinjam duit, saya pinjamkan dengan niat kalau dia bayar alhamdullilah, kalau tak saya anggap saya sedekah. Alhamdullilah, rezeki Allah permudahkan setakat ini dan harapnya pada masa akan datang. Itu juga amalan kawan saya.

Pernah suatu hari rakan saya seorang jurutera baru sahaja accident kereta. Dalam masa yang sama kena saman polis. Lepas tu duit dia hilang. Kena pulak sakit pergi hospital dan keluar beberapa ribu. Saya pesan kat dia, mungkin Allah nak pesan agar dia memberi sedikit harta yang Allah berikan kat dia. Alhamdullilah lepas dia bersedekah, saya nampak kehidupan dia nampak mudah dan rezeki dia nampak luas.


Tapi kita kena ingat. Rezeki luas tak bermakna akan jadi kaya raya terus
. Kadang, bak kata mak saya, rezek i luas nie macam makan seperti biasa, tapi rasa lebih kenyang dan puas. Gaji seperti biasa, tapi seolah-olah cukup. Dan paling utamanya kadang-kadang bantuan datang dari sumber yang kita sendiri tak sangka.

"Dan apa saja harta yang baik yang kamu nafkahkan (di jalan Allah), maka pahalanya itu untuk kamu sendiri. Dan janganlah kamu membelanjakan sesuatu melainkan kerana mencari keredaan Allah (ikhlas). Dan apa saja harta yang baik yang kamu nafkahkan, nescaya kamu akan diberi pahalanya dengan cukup, sedangkan kamu sedikit pun tidak akan dianiaya."
(Surah al-Baqarah, ayat 272).


Hadis dari Abu Hurairah yang diriwayatkan Al-Bukhari bahwa seseorang berkata kepada Nabi saw., "Sedekah yang mana yang lebih utama itu?" Nabi bersabda, "Engkau bersedekah dalam keadaan senang (shahih) dan berkeinginan (harish)."

Dalam riwayat Ibnu Hibban dan Hakim dari 'Uqbah ia mendengar Rasulullah bersabda, "Setiap orang bernaung di bawah perlindungan sedekahnya hingga ditetapkan hisab (perhitungan) di antara manusia di yaumil akhirat."

saya bukan yg terbaik utk memberikan nasihat hanyalah sekadar memperingatkan sesama insan betapa Maha Pengasihnya Allah kepada hamba-hambaNya yang bertaqwa???.

Sekadar utk berpesan. Semoga ada manfaat. - assalamualaikum wrmt -
-------------------------------------------------------------------------------------------
(( + aku tak terkira rezeki yang dikurniakan selama 27 tahun aku dah hidup nih. Alhamdulillah, aku diberikan peluang lahir ke dunia.. sihat tubuh badan.. sihat akal fikiran.. cerdik dan bijak untuk menelaah pelajaran..dibesarkan dalam keluarga yang bahagia..murah rezeki ..dianugerahkan lelaki yang berjanji menjaga dan bersama susah dan disenang hari (suami) yang cukup lengkap dan melengkapi diri.. diberikan lagi dua orang cahaya mata yang takkan dapat ditukar ganti dengan apa sekalipun nilai di dunia nih.. Ya Allah.. beruntung la diri ini. ALHAMDULILLAH))

3 comments:

mamselle said...

:) syukur alhmadulillah.

semah, jemput datang kenduri kawin kat rumah kite 03.06 ni. official announcement dah letak kat blog kite. kad nnt ajon pass kan k!

ummi said...

balik la ofis.. boringnya akak kawan2 takde taww..

farradasmiley said...

pernah dgr nasihat seorang ustaz dlm IKIM.fm, bila ada masalah kewangan, sedekahlah duit kat tabung masjib/surau walau sekupang, insyallah allah permudahkan segalanya

good tazkirah semah 10q ;)