Apr 10, 2007

HFMD attack

uhh.. both my kids are being attack with HFMD virus.

8 comments:

yatipruzz said...

huish cam k.tie plak.

kena kat nursery ke semah?

siku|at said...

tak sure plak.. kite call nursery.. mcm kite yang first kena la plak. Budak2 lain tade pape pung.. spread thru udara agaknye..

uhuhhh

huda ali said...

oh my. how are they doing now semah?

farradasmiley said...

semah amik cuti dok umah jage kids ker?

Hany FF said...

uiks...dedua sekali? take care! kalau gatal, boleh letak calamine. if demam lebih 38 darjah celcius, bawaklah ke hospital. under age 3...kadang2 doc admit...kadang2 tak. sepatutnya kena closely monitor. hfmd is common for kids...tp demam tak boleh tinggi sangat. takut efek brain/menangitis. insya'Allah ok. ;)
kalau doc pun...selalunya tak bagi ubat sangat.just utk legakan bintil2 tu. :)

SME ® said...

......
maapla yek
hfmd tu ape ye ?
isk kene belajaq ni as preparation

siku|at said...

..huda.. alhamdulillah, by today; Atiqah dah start makan balik. Dahsyat gak, bile ada ulcer dlm mulut semua tuh. tanak makan, tanak minum.. nangis ajela.. Semalam, dedua tuh dah nampak ok sgt dah.
..farra..kite tak cuti. Kebetulan MIL/FIL kita dtg jumaat lepas. Diorang stay sampai la skrang.. even next week pun kot. Sbb bebudak tuh kan lama nak kena quarantine.
..hany.. itula. Tade specific ubatkan. Dia just bagi ubat demam (in case demam) dgn ubat tahan gatal & calamine lotion tuh. dan satu lagi mcm jelly utk sapu ulcer dlm mulut..
..Sme.. ulalallaa.. lama dah citer pasal HFMD nih. (penyakit kuku, kaki, mulut & tangan.. ) Virus fever yg. menyerang budak under 3 yrs old selalunya. Sintom2 keluar mcm orang kena campak tuh tp. kat kaki & tgn & lutut & siku & ada ulcer dlm mulut. Yang paling susah skali bab ulcer dlm mulut tuh laa.. atas lidah.. bibir.. lelangit.. teruk laa.. Budak kecikkan..diorang tanak makan.. tanak minum.. KESIANN SANGAT... Even sangat bahaya kalau below 1 yrs.. sbb imunity diorang tak kuat lagi. Suggest under 1yr, baik minta admit spital, biar nurse & doc monitor closely.

mardhiah12 said...

semah, terkejut baca. hopefully dua2 okay...eeeiii, siannya kat budak2