Dec 19, 2012

Jalan-jalan Cari Pasal : Kijal - Cherating - Kerteh

Another last minute travel and holiday plan by us :P.

Ada la advance 1 week before kot.. memilih lokasi, penginapan dan pencarian suitable places nak pegi for our family. A lot this year, plan their school holiday with a trip down south (JB - Legoland / JPO / USS and what not.. di selatan tanahair) .. while we headed to pantai timur sekali lagi... MDH has this kecintaan kepada kerepok lekor dan kedamaian pantai timur.. So mari kite pegi ke tempat yg kita suka..  hoyeh.. 

Penginapan pilihan - Awana Kijal Resort (double king size bedroom with a view sedikit pantai & sedikit padang golf) . Room condition bersih , selesa utk 2 dewasa & 3 kanak-kanak riang ria. A bit nampak oldies sikit bangunan dan overall layout. Besar gila rasanya resort nih.. dari hujung ke tengah lobi jenuh menapak. 

Kids as usual .. nampak pool.. terus tak keruan & tak sabar nak menerjunkan diri. Plan asal nak turun pi jalan kat pantai cancel sbb. naik balik bilik.. tukar pakaian sesuai nak berendam.. dan berendamla semuanya selama 2 jam lebih kot.. Sampai Ariff minta keluar pool sbb 'syejuk mama syejuk' gigil gigil..  No picture taken sbb semua mmg niat nak masuk pool.. tak bawak gadget2 yang boleh mengambil gambar pun.  So that was how Day 1 was spent . Perjalanan dari rumah - check in - pool time - keluar makan malam - sleep. ZZZZZzzzz.. 


Day 2 - Before pergi, MDH dah check aktiviti apa boleh di buat di sini. Some suggest melihat kelip2, some suggest melihat penyu. Since Kelip-kelip activity maghrib onward ( so tak masuk equation pun dalam penceritaan seterusnya) wlpn pun dalam perjalanan kami ketemu dengan jeti utk naik bot melihat Kelip2 tersebut (errr.. siang hari kan.. mane nampak pun).

Opsyen yang ada dalam mindset kami hanyalah nak bawa budak2 ke Sanctuary Penyu. Which dengan nasihat abang kaunter informasi Awana Kijal , hanya Cherating Turtle Sanctuary je pun bukak for public skrang . So kami pun berkelana lah ke Cherating. About 26 km dari Awana. 

Ada satu kesesakan luar biasa buat masa ini di Bukit Kuang / Chukai / Kemaman . Construction jambatan rasanya.. I google picture below utk tatapan umum (lokasi kejadian). Pada hari sebelumnya.. kami tatau le kesesakan di situ dan mengabailkan sahaja papan tanda yg tulis seperti berikut "Anda stress dengan jem bukit kuang' / "gunakan laluan alternatif' .. ya ampun.. kalah Kay El.  So tak mahu stress punye pasal.. route ke Cherating dalam usaha mencari si penyu telah di divertkan ke jalan alternatif.

Source : http://kotarimba.blogspot.com/2012/01/pembinaan-jambatan-barubukit-kuang.html




Laluan alternatif tu bukan sahaja memberikan stress free route for us. But also mengemukan kami dengan Taman Rekreasi & Mini Zoo Kemaman. Waaah.. tak masuk dalam itenary .. jumpa di tengah jalan.. lantas berhenti dan masuk zoo. Hahhaha.. terbaik!

Zoo nya ada entry fee - alamak tak ingat RM5 kot for kids.. adult RM10.. ke ?!  Ramai yang datang mmg orang Ghanu kite. Bawak anak anak cuti sekolah deh. hehehhe. Recommended.. sbb zoo nya ada haiwan2 yang canggih canggih utk di lihat dek budak2. Kalau korang terkesana.. pergi la.. :) Paling best adalah melihat Singa dan Harimau dalam jarak paling dekat . Cik rimau dan cik singa.. dok dalam cage yg di batasi dek kolam dan glass sahaja dengan penonton... pastu atas cage ada pulak jambatan gantung (which hanya Amirul dan MDH je gagah panjat tangga dan pegi lalu jambatan tuh) Me , Ika dan Ariff.. tunggu kat bawah aje la.. siap cuak bila dengar singa mengaum ngaum .. fuhh fuhh..


Eh... panjang pule.. nnt ku sambung sikit lagi...

Part II

OK sambung.. hujung tahun yang dah malas nak bekerja nih.. mmg indah sekali membrowse2 tak tentu pasal dan membebel panjang di blog.. hhhehe

Suprisingly.. jalan jalan kali ni, yang paling excited adalah budak yang paling tak suke jalan a.k.a Tuan Kecik Amirul Akmal. Ini budak suke dok rumah, main game & tgk orang lain main game kat youtube . So pada dia.. keperluan berinternet adalah sangat penting dan kemestian. hahahhaa..  So to our surprise.. bersemangat dia berjalan kat Zoo dan nak test semua bende yg ada..  Sanggup tu naik tangga tinggi (MDH yang gigil lutut lepas tuh sebab meneman dia).. dan dalam dia yang telah mengisytiharkan dirinya sebagai seorang yang gayat (ini statement sendiri tau sbb dia kata dia takut kalau naik escalator kat shopping center & rasa gerun even tgk adik2 dia main kat tepi-tepi dinding shopping center yg cermin leh see thru terus ke bawah tuh.. ) bersungguh naik jambatan gantung yg bawahnye cage sang singa. Yayy.. !

Fuhh fuhh.. me dok bawah tu jek.. ahahha pemalas.. 

Budak yang tetibe semangat dan adventures .. :)
Cuaca pun suam suam renyai.. so berjalan-jalan dalam zoo pun selesa aje.. kurangla cranky budak budak nih. Paling2 pun before kuar dari Zoo.. singgah kat kedai mini dlm tuh.. ada jual cemacam makanan2 senang di capai seperti 'nadet' bak kata Ariff  (a.k.a nugget).. air and what not pada harga yang berpatutan or should i say.. seperti harga pasaran (( ok la tu kan.. since selalu kalau masuk tmpt2 camnih.. harga beli makanan kat dalam sure mencacak2 mahalnya.. hihihi))

Keluar dari Zoo.. kami meneruskan perjalanan ke destinasi sebenar " Cherating Turtle Sanctuary" .

Alahai.. sib baik la tadi singgah Zoo (itulah conclusion yang boleh di buat selepas tamat seisi tgk si penyu). Sanctuarynya ... macam apa ye nak di khabarkan. Macam rumah2 tepi pantai.. dan ada jumpe penyu lalu menyelamatkan nya dari bahaya2. Dan menyimpan dan menjaganye di rumah. Di binakan kolam2 kecil utk pengasingan si kecil dari si remaja dan dewasa.. begitula adanya. Kikikiik.

"ni.. baby diye " kata Ariff.. 

On the way balik Awana (still lalu laluan alternative juge).. you can singgah tmpt Kelip-Kelip tu kalau mahu.. ianya berada di laluan.. Tak jauh pun dari mini Zoo tuh..  But we don't.. tak kose la maghrib2 naik bot.. hehehe.. Kot nak pegi pun nnt.. pegi yg kat Selangor kot.. bile bile nak jalan jalan cari pasal lain pule..   Singgah beli buah-buahan tempatan rambutan & manggis kat tepi jalan ; beli lemang kemaman di tepi jalan juge (lemang ghanu nih rasanya cam ketupat palas).. sume berjaya di ngap habis licin sebaik sahaja sampai hotel.. burrrrppp.. alhamdulillah.  Lalalalala.

Malam tuh.. bola malaysia lawan thailand 1st leg kat Msia tuh. Kitorang menonton gak (gigih cari spot boleh nampak layar beso kat kedai makang). Yang peliknye satu aje.. layar besao tunjuk bola.. tapi speaker pasang lagu dandut. Konpius I..   Makan plak.. kami nih suke cari Ikan Bakar.. So kedai makan tuh; cari bersungguh siap tanya member MDH yg pernah dok area situ. Ikan Bakar kat Kerteh nun.. but well.. let's just say.. ikan nye kurang terbakar kot. hahahha.. tak cukup kick kebakaran ikan tuh..  Takpe.. dapat makan malam.. alhamdulillah :) . Balik tido lagi.. ZZzzzzzz

Day 3 - Masanya utk pulang...

Lepas sarapan, kami pi sewa kete buggy. Mahal wooo.. RM60 setengah jam..  tapi nak gak merasa punye pasal.. sewa aje laa.. dapat la buat pusingan 2 kali. Satu kali MDH drive.. me naik beskal. Kali ke dua.. Me drive.. MDH jage beskal. Budak budak jadi penumpang.. Ika di beri satu peluang drive buggy tuh .. tapi die punye sibuk memikir dan nak pandang kaki pijak pedal tuh dari memandangkan kedepan dan jage stereng. Failed..  ahahhahhaa..

Lepas tu melepak-lepak sahaja di tepi pantai.. :)

tak seswai nak mandi... tapi mendamaikan... 

layanssss.... 

kereta sewa kecilku.. 

Check out & balik..  itu aje.. hhahahhaa







6 comments:

Ummu Auni said...

wah tetiba update panjang ....

rawsktar said...

potong setim la kakak nih.

sikulat said...

aini - karang punye karang ; sekali nak balik dah.. off dulu.. kalau tak lagi panjang tuh.. lalalala

anies - apo yang potong setim ituh ?

Zuraimah Ismail said...

ai jeles tgk gambar cantek!!!

Smiley said...

cherating & ganu..our fevret place too sbb kopok lekor

so sewa kete kecil tu brapa?

mg gambo cantik2! erghhh ngidam jugak Nex5!

Smiley said...

ehh nampak dah harga sewa..mahal!