Oct 18, 2011

Wisdom tooth

Introduction :

Disebabkan.. kesakitan gigi & gusi berkenaan geraham bongsu ku ini sudah berulang ulang sepanjang 3 tahun kebelakangan ini.. So dentist suggest it to be removed. Dan memandangkan dari pemantauan awal (without the xray) dentist kata gigi itu baru kuar sikit dan berada jauh lagi dibawah gusi.. so it the a minor surgery is needed..  Wuhu.. (T-T)

Background:

lama dah sakit gigi yg satu nih.. tapi occasionally.. setahun sekali ada kena tetiap kali kena tuh.. mesti due to gigi tu naik sikit.. dan gusi terangkat.. Bila gusi terangkat.. makanan senang masuk in between.. So ape lagi.. membinalah infection and what nots kat dalam tuh.. Gusi pun bengkak.. kepala.. pipi.. tengkuk semua sakit woooooo.. 

first time kena.. it was back in 2008 rasanya.. mc gak le 2-3 hari.. at that time aku ambil kesempatan utk berhentikan Ika daripada menyusu badan. (hihihi)... Dia dah pun 3++ dah mase tuh.. pandai cakap ..  mintak susu ngan tak malunye.. :P . Take note if you are a breastfeeding mother, tell this to the dentist.. sbb presciption ubat for BF mother adalah different. But do expect ubatnya mild.. dan sakitnye mungkin masih terkesan .. 

Last year.. kena sekali lagi.. tapi sangat manageable.. rileks... although masa tuh tgh pregnant kan Ariff.. tapi dentist just cucikan gigi dan sekitar gusi tuh jek. Lepas dah cuci tuh.. Legaaaaa!!.. 

Kali ini.. sakit ya amat.. bengkak tak surut surut.. bila dah surut.. sakit ya amat lagi.. sampaikan tak tahan sungguh.. dan makan paracetamol 2x.. tak gak ilang sakit.. wuwuuwuw.. korek korek meja.. jumpa Ponstan yg Gynae bagi post delivery nye ubat masih berbaki. So.. takde pk panjang.. (sbb gynae yg bg kan.. sure la safe for breastfeeding.. pd firasat aku le.. ) after about 15 minit.. macam magik.. ilang kesakitan.. Tappi.. 6 hour je tahan.. pastu kena makan lagi.. haihhhh

**bile di google ada yg kata ponstan is not suitable for BF  mother.. ada yg yg tulis approved..ntah le konpius saye** 

That was on Sunday ... selepas 4 hari kesakitan pertama di detect.. So kembali lah saya ke dentist utk mendapatkan nasihat pakar. Nasihat pakar tak lain tak bukan.. jom Minor Surgery.. kite remove geraham tuh.. 

The alternative

Sementara menunggu hari Isnin mendatang.. I bought 'Clove Oil' kat farmasi.. alternative for pain killer utk sakit gigi.. Pergh.. mmg sangat recommended.. same cam kesan ponstan okeyh. Cuma perlu rendamkan kapas (or dalam kes aku nih.. kapas takde.. tisu kat dapur yg tebal tuh pun boleh laa) rendam/titik clove oil dan letakkan kapas/tisu kat affected area for about 1 minutes. 
** kalau tak jumpe minyak kat farmasi.. cengkih kat rumah pun boleh gak nak gune.. Kata mereka.. goreng 10 biji cengkih tanpa minyak sampai hangus.. tumbuk.. dan sapukan serbuk tu kat gigi/gusi yg sakit tuh.. 

Sangat berkesan penggunaan cengkih/clove oil ini.. !!!!! 

Wilisan Clove Oil - ini lah ku beli kat farmasi


The process

Mula-mula.. doktor amik xray. So mine mmg show that gigi tuh jauh lagi dlm gusi.. nak lagi best. die duduk plak bawah tulang rahang.. dan die sangat menghampiri gigi geraham yg depan tuh.. So kalau die nak kuar.. mmg macam imposibble wlpn die cam cun je straight. 

So bila dah baring.. memula sekali dentist soh makan obat obat dulu before procedure start. Painkiller, antibiotik, anti swelling.. .. pastu.. die tunjuk la xray sambil cakap ape dia akan buat.. Memula nak bukak gusi.. pastu drill skit geraham yg sebelah tuh.. pastu.. potong sikit tulang nak bagi way boleh tarik gusi.. Owhhh.. ngerinye.. 

Pastu die bagi bius.. inject.. sini.. sane.. sinun.. banyak le tempat die pi inject..  Dlm 3 minit pastu baru la ada effect muke cam sebal sebal .. pastu bibir pun cam sengal sengal..  Pastu dentist tu test dulu.. tekan tekan gigi.. tanya.. sakit ke? Ada rasa kene tekan or rase sakit ? aku angguk angguk part yg rase kena tekan.. sakit tak..  

Pastu die pun mule.. ape bende ntah die buat tataulaa.. amik itu ini.. tekan tekan.. drill..suction please.. woh.. mase drill tuh.. rasenye bersepai gigi ke ape ntah.. basically tak rase sakit ape pun masa tu. dan last sekali masa die nak cabut gigi tuh.. die amik macam playar.. pastu tak jadik.. amik macam bende yg boleh pusing pusing kot kat gigi.. dan cuba tarik.. errr.. tak sakit.. tapi boleh rase kena tarik sesuatu. Sorang nurse dok pegang kepala bg stabil kot..  2 kali rentap.. done.. 

dah abess cabut.. die sambung plak ngan menjahitnye.. uih.. rumit betul.. kedepan.. kekanan.. ke kiri.. ke atas kepala.. ntah kemana-mana dentist tuh.. 

So abess la processnye.. start kol 10.15 camtuh.. kol 11 tepat abess.. about 45 minute. 

Post op

Balik rumah leh sengih sengih lagi.. yela kan biusnye masih menebal di pipi.. Dok golek golek ngan Ariff sampaikan tertido.. tetibe dlm kol 1230 camtuh.. terbangun sbb rasa sengal sengal dah start..  Huwaaa.. huwaaaaa.. sakitnya tak tergambar once kesan bius dah abess.. Masya Allah.. menitik air mata .. wuuwuwuwuw.. Daripada mulanya cuma amik pain killer yg dentist bg (safe for BF) which is diflofenec dan setengah jam makan.. takde langsung rasa kurang sakitnya.. malah bertambah tambah lagi. Aku dok mundar mandir dalam bilik tak tentu arah sbb terlampau sakit.. wuwuuwuw.. Udahnye.. cari balik ponstan dah teguk sebijik.. (tak tahan.. tak tahannn).. It takes another half hour baru ponstan took over dlm body.. lega.. lega.. baru boleh baring.. although masih lagi ada rasa sakit.. tapi tertanggung. I was lying down.. for the whole petang nih.. letih minda ngan kesakitannya.. huhuhuh

Alhamdulillah.. by malam takde dah rasa sebegitu.. tapi continue amik diflofenec every 5 hour cenggitu.  Pagi ini.. ok dah semuanya... darah pun ada skit skit aje.. boleh bercakap dah.. takde kena amik pain killer dah.. Huh.. lega. But for 2 weeks.. i'm suppose to be on soft diet sahaja. 


Nota kaki : sungguhla pengalaman tak dapat ku lupakan.. ahahha.. ala ala bersalin rasanye... huhu. Sib baik sakitnya 5-6 hour itu aje.. dan ponstan help.  

4 comments:

aisyah said...

oit, 2 weeks ka??? hahah kite tahan 2 hari je soft diet and makanan sejuk.. x kenyang weh makan mushroom soup sejuk cicah ngan roti :p

anyway, glad you (and me) are feeling better. serious kan? sakit cam sakit beranak..(hek eleh, cam pernah rase je..)

sikul@t said...

nih.. aku dah terkulat kulat tgk org makan.. tapi still rase seriau lagi. sakit wuwuwuwuwu....

uja said...

ya Alllah semah, scary nye baca.. skng ok dah ke? take care dear..

sikul@t said...

scary ek ? hehehe.. ye mmg scary... lalalalala..