Apr 24, 2011

Telekomunikasi & Anak-anak

I still can recall when I was in primary school .. the only fixed phone available in my kampung; hanya at ketua kampung or orang kaya. Orang kaya dalam definisi kami dahulu.. bukan lah golongan doktor2, businessman or lawyer.. cuma orang kaya yg kebanyakkannya mendapat pusaka peninggalan & tanah berdusun2 , berladang2 .. drpd atuk & nenek mereka yg orang2 pertama yg membuka kampung (seperti rumah nenek saya) hehehehhe...

Dulu kalau nak tengok TV .. berduyun-duyun kami ke rumah Nek. Canggih masa tuh.. tgk tivi ramai2.. kol 10pm camtuh dah abess siaran dah. either menapak balik rumah or kengkadang tidur terus kat rumah Nek.. sbb takot nak balik.. Gelapssss...

Dan tak lepas juga.. kemasukkan line telefon kat kampung.. rumah Nek gak le yg ada tepon dulu ..kalau nak guna telefon .. berplastic2 kak lang ikat duit syiling & bawak ke rumah Nek. Lepas guna telefon.. cek kat operator berapa caj.. pastu terus bayar bill kat Nek.. ((hahahahha)) Kak Lang telefon sape ek dulu-dulu??.. Hermp.. tak pasti siapa di call.. tapi selalu kena pi teman.. 

Bila my brother and sister dah start keje.. baru la rumah kami diterangi sinaran TV dan adanya talian telefon.. Canggih betul rasa masa tuh..  that was in 90's..

2011

Anak-anak zaman sekarang mmg sangat2 hebat pendedahan dgn sistem technology & kecanggihan sistem komunikasi.. tengok saje snapshot dibawah nih.. Tak perlu seminggu dua utk dapat ilmu.. cukup sesi pengajaran 5 minit before pegi sekolah.. Hasilnya.. 

Friday lepas.. 

tgk le list Missed Call (Facetime) budak sorang nih..
selagi tak angkat.. selagi tuh tak kenal erti mengalah..
wuhuhuhu

Sib baik petang Jumaat mama dok kat opis..
boleh la layan sekejap.. pastu kena pakai headphone le..
kang pening plak kepala orang sebelah2 dek non cakap kekuat..

tak cukup ngan call..
Die test CHAT version SKYPE plak..
siap pandai wat 'shortcut' chat tuh..  wwuwuwuwuuw..
Kesimpulannya : 

Bagus -- sbb skrang perkhidmatan dah murah dan mudah. ((unlimited internet dirumah & unlimited bb jugak di tepon, sevice sume dah free Skype ke Facetime ke.))
Mencabar -- aduhaiii.. mencabarkan anak-anak dimasa skrang ini.. 



8 comments:

yatiscloset said...

ok akak yg blur ni nk tanye, camner nk dpt free skype tu ekk? ke iphone je yg bley?

sikulat said...

Register id skype free sajerk kat website die.. Pastu install boleh di pc or any smartphone yg support. Tak sure windows mobile boleh ke tak ke.. Tapi android/iphone dan dlm kes kekanak kite ni install kat ipod touch.

Ika pakai ipod .. Kite plak mmg on kat iphone..

aida said...

skype... lama tak guna semenjak balik mesia... hihihih

CT said...

wahhhh advancenye anak semah...

laydida said...

haii kekanak zaman skarang. kite mmg tak pusing pun mende2 tu. ajon maybe la..tapi dia pun gune utk keje je (sbb bos xde kat mesia)..dan tak pulak dia sibuk2 expose kat kite.

maybe ignorance is a bliss on this matter?

Hambali ® said...

baru 3 tahun setengah tapi:

1. dah boleh on laptop,

2. click connect to celcom bband, (dengan syarat ikon di desktop tu tak diubah ke mana-mana)

3. bukak ie, pergi ke bookmark, dan bukak youtube ultraman.

4. shutdown komputer lepas selesai semua. (secara proper, bukan main off power)

Tu la si qaseh anak sulung aku. Ah sungguh menakutkan la bebudak ni kadang-kadang.

Anonymous said...

semah, kalau si faris plak, after snap gambar dia, dia cakap, "mama, nanti mama letak kat facebook ek gambar tu" :)

julie

Zuedin said...

mak aiiih facetime bagai.....gempak gempak